Обама: САЩ и Германия няма да позволят прекрояване на европейските граници под дулото на пистолета

Днес във Вашингтон се състоя среща на президента на САЩ Барак Обама и канцлера на Германия Ангела Меркел, на която беше обсъдено и положението в Източна Украйна.

Меркел_Обама

 

САЩ и Германия няма да позволят границите в Европа през ХХI век да бъдат прекроявани под дулото на пистолета.

Барак Обама заяви това на пресконференцията след края на преговорите с федералния канцлер Ангела Меркел, съобщава кореспондент на украинското издание „ГОРДОН”.

По думите му НАТО ще продължи да засилва присъствието си в Централна и Източна Европа.

Същевременно Обама заяви, че продължава да настоява за намирането на мирно и дипломатическо решение на конфликта в Източна Украйна.

Президентът на САЩ направи тези изявления дни преди насрочената за 11 февруари в Минск среща в така наречения „нормандски формат” с участието на лидерите на Украйна, Франция, Германия и Русия, която (при положение, че се състои, тъй като президентът на РФ продължава да поставя условия, неприемливи за останалите участници в преговорите) според редица наблюдатели и анализатори може да има решаващо значение за по-нататъшното развитие на ситуацията в Донбас.

 

Меркел настоява Путин да изтегли изцяло войските от Украйна

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел се изказа за пълното извеждане на руските войски от територията на Украйна.

Ангела Меркел
Ангела Меркел/снимка: Уикимедия

Тя направи това заявление в телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава Deutche Welle, като се позовава на официалния немски представител Щефен Зайберт.

Освен това, Меркел подчертава необходимостта от ефективен контрол на украинско-руската граница, за да бъде реализиран режима на прекратяване на огъня.

По думите на упълномощения правителствен представител, в телефонния разговор Меркел също приветства договореностите от Минск за имплементация на примирието.

Както писахме, през нощта срещу 20 септември участниците в контактната група за уреждането на ситуацията в източната част на Украйна подписаха  меморандум за реализация на протокола от 5 септември.

Наред с всичко друго, документът предвижда изтегляне на въоръжението с голям калибър на разстояние минимум 15 км от двете страни на фронта, като по този начин се създава 30-километрова зона за сигурност.

По материали на Еспресо.

Мила Йовович: аз съм украинка

bebb1e10e6b80c2f6cd5ce2871b1fa59(1)

Мила Йовович (Милица Йовович) е родена през 1975 година в Киев в семейството на лекаря сърбин Богдан Йовович и актрисата Галина Логинова.

 

92232520_01

През 1980 г. емигрира с родителите си в САЩ.

 

Доста добре говори руски, а както се оказва и говори и  пее на украински.

 

milla

 

В редица интервюта се самоопределя като украинка:

„Бях на пет години, когато заминах оттук. Знам, че тук са родени майка ми и баба ми, родителите ми са се запознали в Киев. Винаги съм искала да видя тези места. Да, аз съм украинка, а майка ми е рускиня.“


”I am a strong Ukrainian girl, that is why I work a lot.”

milla-elle-ukraine-cover

Корицата на ELLE – Украйна, юли 2013 г.

 

 

Украинска народна песен в изпълнение на Мила Йовович

http://www.youtube.com/watch?v=RiWjs8-oK9k

Защо ДНР и ЛНР така и ще си останат „утопия“

Живеем във време на промени, сменят се държавни лидери, демокрацията сменя тоталитаризма…, на основата на някога процъфтяващите области на Източна Украйна неизвестно откъде взели се лидери се опитват да създадат някакви непонятни „народни републики“, на чиито жители се обещават „планини от злато“. Но републиките съществуват вече почти половин година, а благосъстоянието на населението, на което му се налага да изпита прелестта на живота в самопровъзгласените „Донецка“ и „Луганска“ републики се влошава с всеки изминал ден. Защо думите на ДНР-ските и ЛНР-ските вождове се разминават с реалността?

„Новости Донбаса“ се опитаха да получат отговор на този въпрос от известния украински учен-историк, доктор на историческите науки – Игор Ярославович Тодоров.
Според проф. Тодоров може да се изведат 18 основни тезиса, които характеризират несъстоятелността и утопичността на насилствено създадените в Източна Украйна териториални образувания – така наречените „Донецка народна република“ (ДНР) и „Луганска народна република“ (ЛНР):

1. От момента на самопровъзгласяването (април 2014 г.) държавните образувания ДНР/ЛНР не са признати от нито една страна – член на ООН.

2. Независимо че ДНР/ЛНР са създадени с непосредственото участие на Руската федерация и до ден днешен са открито поддържани от нея, Русия също не ги е признала за цивилизовани суверенни държавни образувания.

3. Териториите, на които действат ДНР/ЛНР, попадат под техен контрол не по мирен път, а изключително в резултат на силов сценарий (военно завладяване) – нещо, което е характерно за престъпните режими.

4. Територията на ДНР/ЛНР няма ясно очертани граници, а и те се променят постоянно, което от своя страна свидетелства за тяхната неестественост и отчужденост за зоната, в която присъстват.

5. Ако направим сравнение между размера на територията, която е била под контрола на ДНР/ЛНР по време на самопровъзгласяването (и даже в първия месец на съществуването им) с размера на територията, която се контролира от сепаратистите към настоящия момент, става ясно, че са настъпили сериозни изменения.

6. ДНР/ЛНР заявяват, че за своя територия считат целия Донбас, но въпреки това контролират едва 25% от Донецка и Луганска области. При това, на по-голямата част от територията на Източна Украйна (която не е под контрола на ДНР/ЛНР) тези образувания не са действали никога. По разбираеми причини, от страна на ръководството на ДНР/ЛНР няма да чуем никога обяснение защо населението от украинската част на Донбас не желае да „покани“ ДНР/ЛНР при себе си.

7. На всички места, където временно присъстват въоръжените бойци на ДНР/ЛНР, промишлеността и инфраструктурата са разрушени и се отбелязват пълен упадък в социалната сфера, поява и увеличение на престъпления, чиито разнообразие и мащаб по-рано не са били характерни за района (грабежи, мародерство, незаконно отнемане на транспортни средства и пр.)

8. На териториите, контролирани от ДНР/ЛНР, не е построен нито един нов промишлен обект или обект на социалната инфраструктура, който да е регистриран и поставен на отчет в съответните органи на властта (даже и те самите да са контролирани от сепаратистите) или в съответните данъчни подразделения, бюджетни служби, имотния регистър и т.н.

9. ДНР/ЛНР открито паразитират в тялото на Украйна, доколкото действат незаконно на нейната територия, съществуват за сметка на нейната инфраструктура, използват украинското законодателство, украинската парична единица и даже действат в един и същ часови пояс с Украйна, а в същото време няколко месеца по-рано беше съобщено за преход към руските стандарти.

10. Всички комунални разходи на „столиците на ДНР/ЛНР“ – Донецк и Луганск за обезпечаване функционирането на тези мегаполиси се осъществяват със средства от държавния бюджет на Украйна. Тоест, ДНР/ЛНР не могат да обезпечат даже жизнеспособността на собствените си „столици“.

11. Защо ли най-голямото количество бежанци от Донбас са именно от територии, където силите на ДНР/ЛНР нахлуват с цел „да защитят“ местното население, т.е. мирните граждани просто бягат от своите „защитници“. Следва да се отбележи, че след създаването на ДНР/ЛНР нито един населен пункт на Донбас не се е обръщал официално към ДНР/ЛНР с молба да бъде защитен от украинската власт.

12. Най-голям отлив от територията на ДНР/ЛНР се наблюдава сред трудоспособното население, значителна част от който отлив са младежи, избрали да продължат обучението си в други региони на Украйна (не подконтролни на ДНР/ЛНР). Никому ненужни са Свидетелствата за завършено образование или Дипломите за завършено висше образование, издадени в ДНР/ЛНР – т.е. територията на ДНР/ЛНР се счита от вече съществуващата и бъдещата работни сили за безперспективна.

13. При липсата на собствени легални производители ДНР/ЛНР съществуват за сметка на средства, чиято законност на придобиване не може да бъде доказана пред световната общественост (тъй като всички те идват от: скритото спонсорство от страна на РФ; средствата, заграбени от Янукович и близкото му обкръжение; средствата, откраднати от кримското подразделение на украинската Централната банка). Тоест, ДНР/ЛНР не могат да се издържат сами и съществуват за сметка на средства, придобити по незаконен път.

14. Без обща граница с Русия ДНР/ЛНР няма да успеят да просъществуват, вследствие на което ДНР/ЛНР действат не на територия с развита инфраструктура и промишленост, а на територията на слабо развити райони – именно такива, граничещи с РФ.

15. Всички населени места, които излязоха от контрола на ДНР/ЛНР, възприеха този факт с радост. На тяхната територия се наблюдава подем на про-украинското патриотично настроение и тотално осъждане на ДНР/ЛНР. В тези градове и села има мир и се възстановява разрушената инфраструктура, животът се завръща в тях отново… В случай на повторно провеждане на референдум, аналогичен на този, който се проведе в Източна Украйна на 11 май, степента на подкрепа за украинската власт би била много по-висока.

16. През цялото, продължило не особено дълго време на съществуването си, ДНР/ЛНР вече успяха нееднократно да сменят ръководителите си, което от своя страна свидетелства за несъстоятелността им и неумението им да управляват държавните процеси. При това, значителна част от лидерите на ДНР/ЛНР са граждани на друга държава (РФ); тези лица не са живели на територията на самопровъзгласените републики до назначаването си, а след освобождаването им от длъжност са се завърнали веднага в Русия. Отказ от руско гражданство в полза на ДНР/ЛНР не е фиксирано като факт нито веднъж.

17. В голямата си част представителите на ДНР/ЛНР са бойци. Сред тях няма нито един известен учен, политик, културен деятел, представител на изкуството или спорта, авторитетен представител на местното гражданско общество.

18. ДНР е единственото образувание, което освобождава затворници, осъдени за тежки престъпления. При това тези хора (сред които насилници, маниаци и убийци) получават оръжие и възможност да раздават „правосъдие“ сред мирното население.

След всичко, изброено дотук се налага логичния извод:
ДНР/ЛНР са въоръжени престъпни организации, съществуващи с поддръжката на Русия и целита на създаването им са: да не се допусне евроинтеграцията на Украйна и нa нейна територия да се създаде зона, напълно контролирана от про-руски олигархични властови кръгове.

 

www.donetskie.com

Военна хроника – 25.02.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
7.00 часа, 25.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:
Руско-терористичните войски в Донбас провеждат прегрупиране фактически по цялата линията на конфликта. Най-активно прегрупиране на силите и средствата на противника се наблюдава на двете направления Брянка-Стаханов и на „приморското“ (Мариуполското).

Въпреки че интензивността и броят на обстрелите от страна на екстремистите и подразделенията на руските въоръжени сили сравнително намалява, руско-терористичните войски продължават грубо да нарушават мирните споразумения, като обстрелват позициите на украинските войски и цивилни обекти на отделни направления. Освен това, в няколко района терористите продължават да водят активни настъпателни действия (регистрирани са атаки на малки екстремистки групи срещу предните позиции на украинските войски).

24.02.2015
По-специално, на Мариуполското направление в района на населените места Октябр, Заиченко, Безимянное продължава съсредоточването на сили и средства на руско-терористичните войски. Част от тях се прехвърлят от районите северно от с. Телманово, част идват от Руската федерация.

Като цяло на даденото направление са съсредоточени сили до усилена батальонна тактическа група (БТГ) на противника с численост 500-600 души, 15 танка, около 25 ББМ, до 20 превозни средства. Дадената БТГ е поддържана от артилерийска група – не повече от 15 единици стволна артилерия и 8 „кочующие“ РЗСО (на мобилни платформи, бързо сменящи позициите си с цел да не могат да бъдат засечени и съответно ликвидирани – б. ред.). Главното направление, на което действат силите на противника, е Широкино; наблюдава се активност и по посока на Павлопол.

След неотдавнашните неуспешни опити да бъдат изтласкани украинските подразделения от техните позиции в района на Широкино, командването на руско-терористичните войски извършва прегрупиране на своята ударна тактическа група в дадения район. Северно от този район действат няколко разсредоточени тактически групи от местни екстремисти и руски наемници (всяка с численост 120-150 души, с по 2-3 танка и няколко ББМ).

Регистрирано е прехвърляне от района на Дебалцево в района на Стаханов и Первомайск на остатъците от така наречената „механизирана бригада „Призрак“ на екстремистите. След боевете на Дебалцевския плацдарм, днес „бригадата“ не е нищо повече от един усилен батальон. Значителна част от бойната техника на „бригадата“ (24 танка и около 15 ББМ) е извадена от строя в района от Троицке до Чернухино (част е унищожена напълно, подлежащата на ремонт в момента се евакуира в Перевалск и Алчевск).

На Первомайско-Алчевското направление противникът е концентрирал силите си в района край Бахмутското шосе. Подразделенията на руско-терористичните войски в дадения район активно използват минохвъргачки, стрелково оръжие, периодично позициите на украинската армия се обстрелват със стволна артилерия.

Екстремистите се опитват да организират „въртележка“: демонстративно на юг се изтеглят няколко единици бронетехника, но едновременно с това в този район тайно се прехвърлят големи сили и средства (включително артилерия). Артилерийската група на противника (4 огневи подразделения, до 20 единици стволна артилерия, 12 САУ и 12 РЗСО), която по-рано обстрелваше Дебалцево от позиции в Стаханов и Алчевск, към настоящия момент се е „преориентирала“ по посока Трехизбенка, Кримское и Новотошковка.

В района Мариинка – Авдеевка противникът продължава обстрелите и опитите за настъпателни действия в района на с. Мариинка, Пески, Опитное, Авдеевка. Действат в следната последователност: обстрел с минохвъргачки, зенитни системи и голямокалибрени картечници (понякога се включва стволна артилерия и РЗСО), след това напред се придвижват няколко мобилни групи пехота (обикновено 2-3, всяка около взвод, с поддръжка от няколко единици бронетехника – 2-3 танка, 3-4 ББМ) и се опитват да се „вклинят“ между отделните украински части и на по-слабите места на отбраната на украинската армия. Тези настъпателни действия на терористите са пресичани от заградителен огън на украинската артилерия.

Екстремистите се стремят към рязко повишаване степента на мобилност на огневите си средства, върху автомобили активно се монтират минохвъргачки, голямокалибрени картечници, гранатомети различни модификации, противотанкови ракетни комплекси. Това се прави едновременно в няколко предприятия в Донецк, Алчевск, Горловка, Снежное, Ровенки.
Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания