Повечето украинци не искат да се отказват от Донбас – социологическо проучване

Превод от руски

птн-пнх
Снимка: ЕРА

Само 1,8% от украинците са напълно съгласни да се откажат от региона, а в контролираната от Украйна част на Донбас 72% от жителите не искат да се отделят от Украйна.

Повече от половината (54,3%) от жителите на страната категорично не са готови да изгубят Донбас.

Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Киевския международен социологически институт, съобщава ZN.ua.

Проучването е проведено във всичките области на Украйна с изключение на анексирания Крим и окупираната част на Донбас.

По-скоро не са съгласни да изгубят Донбас 27,1% от украинците. В контролираната от украинските власти част на Донбас не са съгласни или по-скоро не са съгласни да се отделят от Украйна 72,6% от жителите. По този въпрос са рекордни показателите в Херсон (93%), Одеса (88,4%), Луганск (84,9%) и Днепропетровск (82,5%).

Готови са да се разделят с Донбас 7,3% от украинците, при това в самия регион желаещите да „скъсат“ с Украйна са малко над 16%. Тук ясно се открояват онези, меко казано, неочаквани области, чието мнение по този деликатен въпрос е в разрез с общоприетото. В Закарпатската област 16,5%, Чернивци – 13,5%, Николаев – 13,1%, Галичина – 9,8% и Запорожие – 8,4% са готови да пуснат Донбас в свободно плаване.

Същевременно само 1,8% от украинците са напълно съгласни, че Украйна ще бъде по-добре без Донбас.

Таблица: В каква степен сте съгласни или не сте съгласни с това, че Украйна ще бъде по-добре без Донбас?

donbas-table

Изследването „Мнения и възгледи на населението на Украйна: декември 2014“ е проведено от Киевския международен социологически институт по поръчка на ZN.ua през периода 4-19 декември 2014 г. Анкетирани са 3035 пълнолетни украинци от 179 населени места в Украйна. Статистическата грешка в извадката не надхвърля 1,8%.

Кримски политолог: Властите в Крим защитават себе си и своите незаконни военизирани структури

Кримски депутати предлагат руската Държавна дума да одобри амнистията за отрядите на кримската „самоотбрана“

Радио „Свобода“ съобщава на сайта си, че „Държавният съвет“ на Крим е внесъл в Държавната дума проектозакон, с който се предлага да бъдат амнистирани представителите на така наречената самоотбрана, смятано от февруари 2014 г.

Крим„Народните дружинници от отрядите за самоотбрана, чиито действия през периода от 27 февруари 2014 г. до 1 януари 2015 г. са били съгласувани с ръководството на Крим, но при това са довели до причиняването на вреди или щети, се освобождават от отговорност, тъй като са били извършени в условията на „крайна необходимост“, се казва в проектозакона, внесен в Държавната дума на 2 октомври.

Той предвижда да бъдат признати като легитимни и правомерни всички актове, решения и действия на длъжностните лица на Крим и Севастопол.

Изключение представляват случаите, когато действията на така наречените дружинници и опълченци са били извършени «с цел обогатяване и с други користни цели».

Амнистията трябва да обхване не само получилите административни наказания, както и заподозрените и обвиняемите по наказателни дела, но дори и вече осъдените.

Депутатите обосновават амнистията с аргумента, че след „държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година“ властите на Крим и Севастопол са били принудени да се противопоставят на „опитите на самопровъзгласената киевска власт да дестабилизира обстановката“ на полуострова.

В обяснителния меморандум към проектозакона се споменава също, че органите на властта „са издавали актове, взимали са решения и са извършвали действия, насочени към поддържане на стабилността, общественния ред, сигурността, защитата на правата на гражданите“.

Същевременно от март месец насам на полуострова се наблюдават масови нарушения на гражданските права и свободи с участието на представители на кримската «самоотбрана». През периода около провеждането на така наречения референдум на полуострова са пребивани и отвличани проукраински настроени активисти. Отвличанията продължават и днес, увеличава се натискът върху кримските татари.

 

медииЦентралните руски медии поместват интересни коментари за законодателната инициатива на кримските депутати, която предвижда освобождаване от наказателна и административна отговорност „в аванс“ – до 1 януари 2015 година.

Руската служба на БиБиСи цитира коментара за вестник „Коммерсант“ на Ефим Фикс – председател на законодателния комитет на Държавния съвет на Крим. Според него тези законодателни поправки противоречат на федералния закон за участието на гражданите в опазването на обществения ред.

Кримският правен експерт Жан Запрута смята, че проектозаконът е „опасен“ и „нарушава законите на Русия“.

„Вече ставаме свидетели на случаи, когато въоръжени представители на кримската самоотбрана завземат цели предприятия. През септември това се случи в „Кримавтотранс“ и дирекцията на пазарите „Кримпотребсоюз“. Излиза, че се опитват да оправдаят тези действия за сметка на Държавната дума“, споделя експертът.

Той е убеден, че предложението амнистията да действа и през един бъдещ период, говори за това, че случаите на „заграбване на частна собственост“ продължават.

Анализът по темата, публикуван във вестник „Ведомости“, е озаглавен „Крим ще опрости всичко“ (по аналогия с известния израз „Войната ще опрости всичко”).

„Кримската власт защитава себе си и своите незаконни военизирани структури. Тези поправки могат да се разглеждат като политическа индулгенция, заслужена с активното участие в анексирането на Крим“, смята кримският политолог Сергей Костинский.

„Национализацията в Крим се извършва на принципа на икономическия хаос и беззаконие и ако Русия ѝ придаде законен статус, ще носи солидарна отговорност и ще се превърне в страна, която не защитава частната собственост“, добавя кримският експерт Владимир Егоров.

Професорът от Висшата школа по икономика Елена Лукянова отбелязва във „Ведомости“, че не съществува такава процедура, която да позволява да бъдат узаконени действията на кримските власти – от правна гледна точка това е нонсенс, защото те тогава дори не са били част от Русия.

„Ако Държавната дума приеме нещо подобно, това ще бъде абсолютен артефакт“ – подчертава тя и добавя, че инициативата на кримските власти може да се обясни с това, че те самите не са сигурни, че действията им през така наречения „преходен период” са били легитимни.

 

 

ДНР обяви край на войната

Денис Пушилин – упълномощеният представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република на преговорите в Минск е заявил, че подписването на договора за изтегляне от Донбас на техника с калибър по-малък от 100 мм означава прекратяване на войната. За това съобщава “РИА Новости“, цитиран от „Дождь„.

ДНР обяви край на войната

Проведе се заседание на контактната група и две подгрупи. Подгрупата по безопасност е получила измъчения документ. Вчера той е бил подписан от представителите на Русия, ОБСЕ и Украйна. Преди половин час беше подписан и от Александър Захарченко. След това документът влиза в сила и това, по мое мнение, е свидетелство за края на войната.“

Той е изразил надежда, че „всички локални стълкновения със стрелково оръжие ще бъдат бързо локализирани и прекратени“.

Тристранната контактна група е подписала споразумението за изтегляне на оръдия с калибър под 100 мм. зад линията на съприкосновение на страните във въоръжения конфликт. Документът е подписан за украинската страна от Леонид Кучма, от Мартин Сайдик – представител на ОБСЕ, от Азамат Кулмухаметов – представител на Русия, от Денис Пушилин – представител на ДНР и Владислав Дейнего – представителя на ЛНР. Днес (сряда) споразумението е било подписано от Александър Захарченко и Игор Плотницкий – лидери на ДНР и ЛНР.

В документа е уточнено, че отводът на оръдията ще се осъществи на два етапа: първоначално танковете и артилерията, а след това – миномети с калибър до 120 мм. По думите на представителя на ОБСЕ, първият етап ще започне два дни след пълното прекратяване на огъня и ще продължи 15 дни. Вторият етап ще е с продължителност 24 дни. Процесът ще се контролира от ОБСЕ.

Трябва да се отбележи, че това не е първо подобно заявление, много малко от които са били изпълнени. От друга страна, остава само да се предполага, дали самовъвличането на Руската федерация във войната в Сирия не е наложило изтеглянето на така наречените „доброволци“ от Украйна и прехвърлянето им в Сирия.

Руска политоложка: „Съседи, бъдете готови!“

Лилия Шевцова, руски политолог
Лилия Шевцова

Руската политоложка Лилия Шевцова коментира думите на президента на Русия Владимир Путин, произнесени на военно-техническия форум „Армия-2015“.

„Владимир Путин заяви за влизането на Русия в надпревара във въоръжаването и готовността за ядрена ескалация. И това вече не са празни приказки, нито заплаха, нито шантажиране на Запада, нито изпитание на нервите му в Украйна. Става дума за силова конфронтация с най-мощната общност от държави. И целият обкръжаващ Русия свят ще се превърне в поле на тази конфронтация. Съвсем скоро мнозина се надяваха, че този процес на търкаляне към пропастта може да се спре. Но явно победи необратимостта, неадекватността и, най-вече, отчаянието. Отсега Русия неизбежно ще се превръща във военен лагер с всичките му прелести. И ще превръща във военен лагер и обкръжаващото пространство. Съседи, бъдете готови! В Кремъл се намират хора, които се опитват да оцелеят повтаряйки пътя на СССР. Но заплашвайки да го направят много по-драматично…“

Още по темата: Принуждаване към при по-путински

 

Украинското МВнР настоява Русия да изтегли незабавно своите подразделения от територията на Украйна

Вечерта на 13 януари МВнР на Украйна разпространи официално заявление, в което призовава Русия да спре своята подкрепа за тероризма в Донбас.

promo-pic4
Министерство на външните работи на Украйна / Снимка: mfa.gov.ua

 

Публикуваме пълния текст на заявлението:

На 13 януари при артилерийски обстрел от страна на проруски терористи на украински блокпост край населения пункт Бугас, Донецка област, един от снарядите попадна в междуградски автобус.

Загинаха 11 мирни жители, още 17 бяха ранени. Изказваме искрените си съболезнования на роднините и близките на нашите загинали съотечественици, както и надежда за бързото възстановяване на ранените.

Обстрелът е извършен откъм гр. Докучаевск, който е под контрола на незаконни въоръжени формирования. Всички факти свидетелстват за това, че тази ужасяваща трагедия не е била случайност  – в района на блокпоста няма подразделения на Въоръжените сили на Украйна, следователно терористите съзнателно са нанесли удара си по мирни жители.

Маршът на единството, който се състоя наскоро в Париж, както и многобройните демонстрации по целия свят, ясно показаха,  че свободната демократична общност се противопоставя категорично на всеки опит за сплашване и терор, а също така потвърдиха колко голяма е цената на всеки човешки живот, отнет в резултат на престъпните действия на международния тероризъм.

В същото време в Източна Украйна продължават открито да действат терористични групировки, които получават въоръжение и подкрепа от Руската федерация. Руските патрони и снаряди, които попадат на украинска територия по престъпен начин, продължават да убиват не само украински военни, но и мирни жители.

Само за периода след подписването на Минските споразумения, които руската страна и подкрепяните от нея незаконни въоръжени формирования цинично отказват да изпълняват, загинаха 118 мирни жители. Днес към този трагичен списък бяха добавени още 11 имена.

Призоваваме международната общност да не допусне смъртта на украинските граждани – невинни жертви,  загинали от ръцете на въоръжени терористи – да се превърне в  обикновена статистика. Извършеният от проруските екстремисти ужасяващ атентат, както и всичките им действия, насочени срещу общочовешките ценности, трябва да бъдат решително осъдени и наказани.

За пореден път настояваме Русия да изтегли незабавно своите подразделения от територията на Украйна, да спре да подкрепя тероризма, да чуе призивите на международната общност за необходимостта от пълното прилагане на Минските споразумения и връщането на мира в Донбас.