Кметът на Киев Кличко ходи на работа само с колело

Бившият боксьор се вдъхновил да остави колата след посещение в Амстердам

Кличко кара колело в Киев

„Надяваме се, че това ще помогне вело инфраструктурата в Киев най-сетне да се развие отвъд ембионално ниво“, писа по повода украинското издание Euromaidan Press.

Кличко кара електроколело

„Призовавам всички да правят упражнения сутрин, да тичат или да карат колело до работа. Дните са много по-хубави, когато си физически активен. Освен това, предвид задръстванията в града е много по-бързо да стигнеш до офиса на две колела“, заяви Кличко.

Кличко с колело из улиците на Киев

Кметът признава, че винаги използва велосипед за кратките разстояния, като в много случаи изминава по над 30 километра. Все пак работните му ангажименти не биха му позволили да се изпоти на педалите. Затова и колелото му е с електрически мотор, чрез който бившият боксьор може да измине над 50 км без да върти при максимална скорост от 25 км/ч, пише vesti.ua. Луксът обаче си има цена – електровелосипедът струва около 9 хиляди лева.

КМЕТА.бг

Украинският театър на сенките Fireflies за първи път в България

Кадър от постановката
Кадър от постановката

Ефектният украински театър на сенките Fireflies ще гостува за първи път в България на 4 април в Зала 1 на НДК, съобщават организаторите от „Дегрис ивентс“. Трупата пресъздава образи и разказва истории чрез акробатични номера.

Украинците подготвят спектаклите си, като първо измислят фигурите, а после – акробатичните техники, с които да ги пресъздадат като сенки. Плавното движение на образите е тяхното предизвикателство като акробати.

Спектакълът Shadow space ще изпрати зрителите в различни времена и части на света, дори в моментите от създаването му. Човешките сенки преживяват вълнуващи трансформации, изпълнени на сцената чрез танци, акробатика и пантомима.

Пясъчна анимация и неоново шоу също са сред похватите, които ще повдигнат темите за любовта, приказките и пътешествията, а на различните планети човешките сенки изпитват различни преживявания, които са част от фантастичния свят на Shadow space.

Билетите за шоуто на 4 април се разпространяват в мрежата на „Ивентим“ и са на цена между 20 и 60 лева.

Източник: Дневник

Репортаж на BTV за Fireflies
http://www.btv.bg/video/shows/cool-t/videos/kak-se-pravi-teatar-na-senkite.html

Изказване на посланика на САЩ в ООН Саманта Пауър на извънредно заседание на 15-членния Съвет за сигурност на ООН

Превод: Катя Крънчева

Превод на български език на цялото безпрецедентно изказване на Саманта Пауър (посланик на САЩ) по време на вчерашното извънредно заседание на 15-членния Съвет за сигурност на ООН.

“Г-н Президент, представители на този съвет, това е нашата 24-та сесия, посветена на опитите ни да обуздаем агресивните действия на Русия в Украйна. Всяка една от тези сесии отправи ясно, пряко и единно послание: “Русия, спри този конфликт.” Русия не чува.

Ние го казахме, когато Русия грубо погази международното право и окупира Крим. Ние го казахме след шокиращото сваляне на самолета на Малайзийските авиолинии МН17, което отне живота на невинни мъже, жени, деца и бебета от 11 страни. И ние го казваме днес, когато руски войници, танкове, противовъздушна отбрана, както и артилерия, подкрепят и даже се борят заедно със сепаратистите, за да отворят нов фронт в условията на криза, създадена и подхранвана от Русия.

Но Русия не чува.

Вместо да чуе, вместо да се вслушва всеки път в исканията на международната общност и в правилата на международния ред, Русия е тук пред този Съвет, за да каже всичко, освен истината. Тя е манипулирана. Тя е завоалирана. Русия направо излъга. Така че ние сме се научили да възприемаме Русия според действията ѝ, а не според думите ѝ.

Действията на Русия през последните 48 часа казват много.

На 26 август – точно този вторник – след среща с украинския президент Порошенко в Минск, Беларус, президентът Путин се изказа за необходимостта от – цитирам: „край на кръвопролитията възможно най-скоро“. Но същия ден сателитни изображения показаха руски бойни единици – югоизточно от Донецк, в източната част на Украйна. В Луганск същият този ден Украйна задържа редовни руски войници от девета бригада.

В отговор на това Русия твърди, че войниците се скитали на украинска територия „по погрешка.“ Това се предполага да е станало по време на конфликт по протежение на една от най-грижливо наблюдаваните граници в света.

В деня след тези разговори Русия изстреля от своя територия ракети от система „Град“ по украински позиции в Новоазовск, а след това нападна с две колони от руски бронирани машини и танкове. Руски бронирани превозни средства и множество ракетни системи „Ураган“ са разположени в покрайнините на този град, докато ние с вас разговаряме.

Руските сили по границата достигнаха най-голям брой от началото досега, откакто в края на май тя започна да предислоцира силите си там, като включва значителен брой бойни самолети и хеликоптери. Руски безпилотни самолети редовно преминават в украинското въздушно пространство.

Други варианти на руско внедряване на украинска територия включват усъвършенствана артилерия и ПВО системи, които не са на въоръжение в украинската армия. Тези артилерийски системи са обстрелвали украински позиции край град Луганск във връзка с неотдавнашната сепаратистка контраофанзива.

Един от сепаратистките лидери, които Русия открито въоръжава и подкрепя, заяви открито, че три или четири хиляди руски войници са се присъединили към тяхната кауза. Той побърза да уточни, че тези войници са били в отпуск. Но един руски войник, който избере да се бие в Украйна през летния си отпуск, е още един руски войник там. И бронираното руското военно превозно средство, което той кара в Украйна, не е личната му кола.

Междувременно, в Русия членове на семействата на руски войници погребват своите близки, които са били убити в сраженията в Украйна. Те искат отговори за това как са били убити. Журналистите, които се опитват да покажат тези погребения, са подлагани на тормоз и са заплашвани от въоръжени мъже. И все пак, все още руското правителство твърди, че войниците никога не са били в Украйна. Те не бяха в Крим изобщо, или поне докато Русия обяви, че тези войници (които никога не са били там) анексираха Крим.

Последните 48 часа се вписват в един добре установен руски модел. Всяка стъпка проправя пътя за следващата. И все пак, въпреки всички тези скандални действия, Украйна многократно потърси политическо решение на кризата. Тя многократно търсеше път към намаляване на напрежението. Президентът Порошенко въпреки всичко пристигна в Минск, за да се срещне с президента Путин. Президентът Путин все още не желае да признае най-основните факти, които всички знаят: че Русия е въоръжила, оборудвала, и сега се присъедини към незаконните сепаратисти, борещи се в Украйна. Необходими са сериозни и спешни преговори. Русия трябва да спре да лъже и да подклажда този конфликт.

Маската е свалена. В тези актове – тези последните актове – ние виждаме действията на Русия такива, каквито са: умишлен опит да се подкрепят, а сега се борят заедно с незаконни сепаратисти в друга суверенна държава.

Сега Русия заявява, че Украйна не е заинтересована от прекратяване на огъня, но нека да е ясно: ние имаме интерес за прекратяване на огъня, както и украинците, стига това да е наистина. Но руските сепаратисти не само нямат интерес да спазват прекратяването на огъня, но и цинично използват времето, за да се превъоръжават и да изчакват допълнителни войници и доставки, които текат през границата откъм Русия.

Пред лицето на тези дълбоко обезпокоителни действия, най-важният въпрос за нас сега не е това, което трябва да кажем за Русия. Най-важният въпрос е какво трябва да направим, за да ни чуе Русия.

В тази криза Съединените щати действат в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори, ЕС и Г-7, и извършват целенасочени и ефективни действия, така че това съобщение да бъде чуто, така че Русия да започне да деескалира, вместо да ескалира напрежението, така че разумния и мирен план, представен от президента Порошенко, да бъде приет и изпълнен. И пред лицето на продължаващата агресия на Русия и крещящото незачитане на Устава на ООН, на Заключителния акт от Хелзинки, ние ще продължим да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори от G7 и Европа, за да затегнем последствията за Русия.

Аз разбирам, че има реални разходи, които се усещат от гражданите на страните, когато техните правителства предприемат тези действия. Има разходи за предприятията, които търгуват с Русия и продават на руските пазари – от дребните земеделски производители до големи фабрики. Тези разходи са значителни и никой не трябва да ги прилага с лека ръка.

Но нека да е ясно: щетите, които Русия създава с крещящото незачитане на международния ред са много, много по-големи. Това са правила и принципи, които са градени поколения наред, с несравними инвестиции, с безброй животи, за да се установят и да се защитят тази принципи. И всеки един от нас има принос в тяхната защита. Заплахата за реда – международния ред – това е заплаха за всички, заплаха на нашия мир и сигурност.

Това са правилата, които Русия пренебрегва, когато незаконно окупира чужда територия и въоръжава, оборудва и се бори заедно с нелегалните групи в съседни страни.

Украйна е една от няколкото държави, които имат обща граница с Русия. Позволете ми да завърша с няколко въпроса: Как да кажем на тези страни, които граничат с Русия, че техният мир и суверенитет са гарантирани, ако ние не правим така, че да бъде чуто нашето послание относно Украйна? Защо трябва да вярваме, че ще бъде различно, ако утре президентът Путин реши да започне да подкрепя въоръжени сепаратисти и да позволява на свои войници, докато са „на почивка“, да се борят в другите страни? И също толкова важно – какво послание изпращаме на други подобни държави със сходни тревожни амбиции за целия свят, когато ние позволим Русия да наруши тези правила без достатъчно последствия? Пред лицето на тази заплаха цената на бездействието е неприемлива.

Благодаря ви.”

За Украйна не е достатъчно да се превърне в “не-Русия”

Изказване и отговори на Тимъти Снайдър* по време на дискусията “Руско-украинската война и европейските интелектуалци: Какво казват те? И какво мислят тези, които мълчат?” по време на ежегодния Лвовски издателски форум, 10 – 14 септември.

Тимъти СнайдърНе следя в подробности дебатите на западните си колеги, понеже обикновено те са доста абстрактни. Виждам своята цел в това да предам на Запада определени украински реалии. В това ми помага известната ми изолираност от колегите ми, макар сред тях да има и някои изключения. При други обстоятелства дебатите ми с тях биха могли да бъдат много отдалечени от действителността.

Ще се опитам да обясня защо много западни интелектуалци не са достатъчни ентусиасти спрямо украинските преобразования. С други думи: защо на никого не му пука за Украйна, в сравнение, да речем, с испанската гражданска война, когато много изтъкнати интелектуалци от онази епоха, Джордж Оруел например, са ходили лично да видят историческите събития? Защо никой или почти никой не трактува Украйна по този начин? Защо повечето изтъкнати интелектуалци не изказват позицията си по този повод?

Един от факторите, които влияят, е това, че интелектуалците в Европа се ръководят от няколко много мощни схеми, “манекенски” схеми за доброто и злото.

Първата от тях е за фашистите и антифашистите. Някои хора, сред които има и талантливи, се опитват да казват, че украинците са фашисти. Затова ако ти си добър антифашист, трябва да си от другата страна на историята. Признавам, че това е глупост. Но в този момент се опитвам да ви обясня тези схеми, този начин на мислене.

Друг начин на мислене е да се говори, че в Украйна протича единствено геополитическа борба между САЩ и останалия свят. Това означава, че когато сте на страната на по-слабия, на страната на хората, които се съпротивляват срещу великата хегемония на Съединените щати, трябва да подкрепяте Русия. Защото в тази схема Русия е по-слабата, изтлежда като добро човече, което страда от американската глобална сила.

Третата схема е много интересна – това са консервативните ценности против модерността. В този случай Русия получава симпатиите на много американски религиозни кръгове и много европейски радикални средища. Тази схема абсолютно противоречи на схемата за фашистите и антифашистите. Интересното е, че никой не се вълнува от това, че основните руски пропагандистки линии тотално си противоречат една на друга. За съжаление това не тревожи никого: Русия продължава да измисля пропагандистки лъжи и да групира около себе си разнообразни кръгове, дори ако тази лъжа отрича самата себе си.

Снайдър

Всички тези схеми работят против Украйна, против съчувствието към Украйна. Ако в Украйна всички са фашисти, вие естествено не ги подкрепяте. Ако украинците са само марионетки в ръцете на американските кукловоди, вие не трябва да ги подкрепяте. Или пък ако украинците работят за европейските гейове, за декаданса – също не трябва да сте с тях. И така нататък и така нататък. Всички тези схеми работят против Украйна.

Никоя от тях не е изцяло ефективна, но всяка поражда много съмнения и колебания. Не по-малко важно е, че те губят много-много време. Ние на Запад изгубихме пет месеца в дискусии дали Майданът е бил фашистки. Тези пет месеца можеше да се използват много по-ефективно, опитвайки се да разберем много по-важни неща. Тези дебати днес почти са приключили. Но отнеха почти половин година.

Когато казвам, че тези неща работят против Украйна, това е само едната страна на въпроса. А другата страна е, че засега все още няма мощна схема, която да работи в полза на Украйна. Никой няма силен отговор, силна история за Украйна, която да достигне до хората извън Украйна. Няма история за формирането на модерната украинска нация, история за гражданското общество на Майдана, история за украинската съпротива срещу украинската агресия. Това са силни истории за самата Украйна. Но никоя от тях не излиза извън пределите на Украйна, няма такава универсална история. А хората обичат точно универсални истории. Ето това липсва.

Естествено някой може да ме поправи, че на Запад няма интелектуалци, които напълно да подкрепят путиновата програма. Поне аз не съм срещал и не съм виждал нито един, който да каже: “Да, подкрепям нахлуването в Украйна, преследването на гейовете, унищожаването на Европейския съюз” и пр. Но съм попадал на Запад на текстове, където се взима под внимание целият дневен ред на Путин, възприема се и се защитава. Тоест такива хора все пак има. Е, на Запад няма Александър Дугин. Освен може би самия Александър Дугин, който честичко навестява нашите столици. Няма такъв Дугин като идеолог на всичките тези неща.

Най-близките личности до тази програма са хора като Герхард Шрьодер и Хелмут Шмид. Хора, които защитават мнението, че няма украинска държава (а това е важна подробност от путиновата програма). Ако няма украинска държава, значи случващото се е свързано с геополитически конфликт. Ако няма украинска държава, не може да има и украинци, които да защитават правата си. Най-близка до тази програма е и Мари льо Пен, лидерката на “Национален фронт” във Франция, която защитава тезата, че украинците са фашисти, което е много интересно, като се има предвид кой го твърди… После, има един лидер на “Партия на независимостта” от Обединеното кралство – Найджъл Фарадж, който казва, че обожава путиновото лидерство.

Важно е наблюдението, че дадените тези се изказват от действащи политици. Това също не са добри новини – такива неща да се говорят от политици. Просто обръщам внимание, че това не излиза от интелектуалци.

Как Украйна се придвижва в посока на европейския дискурс? Първо съображение: има голяма разлика между тези, които са били в Украйна и тези, които не са били. Много е просто: хората, които идват тук, имат много по-богат поглед. Трудно е да признавате отработени схеми, ако лично посетите Украйна.

Т. Снайдър

Другото нещо е свалянето на малайзийския самолет. Трагедията имаше невероятно въздействие върху европейското обществено мнение. По тази проста причина, че европейците се идентифицират със загиналите холандци повече, отколкото със загиналите украинци. Извинете, че говоря цинични неща, но това се случи. Падането на малайзийския самолет превърна украинската трагедия в европейска трагедия, защото на борда имаше европейци.

 

За това как да бъдат принудени западните интелектуалци да реагират на събитията в Украйна

Искам да подчертая, че западните интелектуалци реагират. Реагират на различните пропагандни схеми, реагират на конкретни събития – на Майдана, на Крим, на свалянето на малайзийския лайнер. Но всичко това е реакция. Въпросът за мене е дали Украйна ще стане предмет на публична европейска дискусия? Украйна е първият случай в модерната история, когато в дискусията си европейците прекосяват националните граници. Случва се дискусията да е лоша или добра, но тя съществува.

Друг въпрос, който влияе и върху първия, е този дали ще могат украинците да създадат история, разказ, да създадат схема за самите себе си. Ужасяващо е, че трябва да го кажа, защото вие направихте толкова много и положихте вече много усилия, но трябва да се работи още и още. Много зависи от вашата възможност да идете в Европа и буквално да разговаряте с европейците. по-добро от това европейците да дойдат тук може да бъде само вие да идете при европейците. Трябва много да се говори и да се обяснява.

 

За историята за Запада

Още нещо интересно, което става в Украйна, поправете ме или ме прекъснете, ако греша – украинската национална идентичност до голяма степен се придвижи в посоката, която наричат политическа идентичност. Галичина стана по-космополитна, Киев стана това, което беше Лвов преди 25 години, а Днепропетровск е такъв, какъвто беше Киев преди 15 години. Украинската идентичност е в движение, като същевременно става и по-открита. През това време Русия ви атакува чрез етническия национализъм. Ако някой във Великобритания ми каже, че съм англичанин, защото говоря на английски, това би означавало, че този човек иска да поеме контрола върху моята идентичност. Това, което прави Русия с идеята за етническия национализъм е повод за всички нас да се замислим какво представлява етническият национализъм. Затова една от интересните истории, които Украйна може да предложи на Европа, е създаването на открита политическа нация. Общи действия на тези, които говорят на украински, на руски или и на двата езика.

Снайдър

Това, което стана в процеса на украинската революция, е много европейско. Вие сте носители на нещо, което може да се превърне в хубава история за Европа. Но това не е въпрос към нас, ние за съжаление не можем да го направим. Това е въпрос към вас. Разбирам колко сте изморени, колко стрес ви се е наложило да преживеете и колко ви е тежко да решите тези проблеми, но това трябва да го свършите сами.

 

Как да бъде победена руската пропаганда

Не съм аз човека, когото да попитате. Това, което аз правех през последните осем месеца, беше предизвикано не от желанието да изкажа правилното послание, а от желанието да кажа нещо, което е истина. Не мога да гледам как се лъже, съзнателно или не, а после да се опитвам да го поправя с истина. Такива подходи замърсяват дискурса. Това, което правя, е да се опитам да бъда правдив.

Вие сами трябва да предложите пътищата, които ще достигнат до европейците. Защото всъщност вие сте европейци, а аз – не. Ще кажа само едно – не можете да постигнете това, опитвайки се само да бъдете “не-Русия”. Трябва да предлагате честни, привлекателни, нови неща. Политическата нация е едно от тези неща.

/Следва/

* Тимъти Снайдър е американски историк, професор в Йейлския университет. Специалист е по най-нова история на Източна Европа и в частност на Украйна, Беларус, Литва, Полша и Русия. Изследва проблемите на национализма, тоталитаризма и холокоста. Негови трудове са преведени на повече от 10 езика.

 

Превод от украински: Албена Стаменова

В РФ напук на Coca-Cola искат газираните напитки да бъдат продавани само срещу паспорт

Обществената палата на РФ е изпратила писмо до правителството с молба то да ограничи продажбата на сладки газирани напитки в училищата и другите детски учреждения. Обществениците излизат с още една инициатива, която искат да бъде подкрепена от представителите на властта: да бъде забранено на деца до 14 години

Coca-cola
Снимка: Тerjeenge

самостоятелно да купуват в магазините сладки газирани напитки, цитира УНИАН изданието  „Известия“.

Заместник-секретарят на Обществената палата Владислав Гриб готви съответното обръщение до Федералната антимонополна служба (ФАС), Министерството на  промишлеността и търговията на РФ и комитета на Държавната дума по здравеопазване. Но това не е единствената инициатива на Обществената палата, която ще бъде представена на ведомствата. Също така се предлага да бъдат направени предупредителни надписи на бутилките със сладка газирана вода, че тяхната прекомерна и постоянна употреба може да доведе до затлъстяване, диабет и други тежки последици за здравето.

Обществениците се надяват, че след неотдавнашното обръщение до министър-председателя Димитър Медведев на Министерството на здравеопазването ще бъде възложено да разработи ограничителни мерки за продажбата на газирани напитки на деца. „За нас е важно да се разбере, че тези мерки не са насочени срещу конкретни брендове — «Пепси», «Фанта»… Просто има редица продукти и напитки, които при постоянна употреба предизвикват психологическо пристрастяване и способстват за развитието на различни заболявания. Те, разбира се, имат друга позиция – че всичко при тях е изготвено според стандартите и затова не предизвиква вреди. Но ние говорим именно за постоянна и прекомерна употреба, защото прекрасно разбираме, че никой не пие по 100 мл на месец“ – подчертава Гриб.

Във ФАС отбелязват, че ще разгледат предложенията след постъпването им във ведомството. Още не е получен оперативен отговор от Министерството на промишлеността и търговията. Профилният комитет на Държавната дума подчертава важността на инициативата и изказва готовност да участва в разработката на „разширения списък“ от мерки.