Украинската армия възнамерява да премине към стандартите на армиите от НАТО

10553472_758193794243459_1420311591311498196_nУкраинската армия възнамерява да премине към стандартите на армиите от НАТО. Това заяви директорът на департамент „Информационна политика” на МВнР на Украйна Евген Перебийнис.

„Нашите партньори от НАТО ясно заявиха, че към днешна дата въпросът за членството на Украйна в Алианса не стои на дневен ред. Но ние сме вече с няколко стъпки по-близо до едно по-задълбочено сътрудничество с НАТО. Става дума не просто за някакви съвместни учения, а за реалната съвместимост на нашите армии. Тоест нашата армия с помощта на страните членки ще преминава към стандартите на армиите от Алианса“ – сподели Перебийнис.

Той отбеляза, че за целта НАТО ще предостави на Украйна реална техническа, консултационна и военно-техническа помощ.

„Относно военно-техническото сътрудничество водим диалог с конкретни страни членки, а не изобщо с НАТО. Защото НАТО като организация не притежава оръжие. Притежават го страните, които са в тази организация. Затова разговаряме с тези страни, но по разбираеми причини сега не можем да ги назовем.“

rbc.ua

 

Украйна: „Отново – липса на правосъдие и политически цинизъм в Русия“

 

Олег Сенцов в съдебната зала на 19 август. Снимка: Антон Наумлюк
Олег Сенцов в съдебната зала. Снимка: Антон Наумлюк

Властите на Украйна изразиха дълбокото си възмущение от съдебната власт в Русия. Поводът за това е решението на Върховния съд на Руската федерация да остави без промяна присъдите на украинските граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко.

Двамата се изправиха пред съда през август по обвинения „в тероризъм, организиране на терористична групировка и трафик на оръжие“ заради ясната си позиция срещу анексирането на Крим.

На 25 ноември 2015 година МВнР на Украйна направи изявление относно решението на Върховния съд на Руската федерация по делото на незаконно осъдените украински граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко.

Министерството на външните работи на Украйна решително осъжда одобреното на 24 ноември 2015 година решение на Върховния съд на Руската федерация да остави без промяна присъдите на украинските граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко, осъдени от руската власт за фалшифициране, осъдени съответно на до 20 и до 10 години лишаване от свобода в колония със строг режим.

Политически мотивираните дела спрямо О.Сенцов и О.Колченко, а също и незаконното задържане на други украински граждани в РФ, е доказателство на липсата на правосъдие в Руската федерация и поредните символи на цинизъм на съвременната й политика.

Изискваме осъдените по политически мотиви украински граждани О.Сенцов и О.Колченко да бъдат освободени незабавно, а също и другите украински политически затворници, държани незаконно от Руската федерация по измислени обвинения. Призоваваме световната общност, международните правозащитни институции да приложат всички възможни юридически и политически мерки за освобождаване и завръщане на украинските граждани – политически затворници на Руската федерация.

Турчинов: РФ може всеки момент да започне пълномащабна война – Украйна трябва да е готова

Предстоят няколко етапа на общонационална мобилизация

Александър Турчинов
Александър Турчинов

Новоизбраният секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) Александър Турчинов на брифинг днес е заявил, че Руската федерация може да започне пълномащабна континентална война във всеки един момент, съобщава Интерфакс-Украина.

„Днес страната ни е изправена пред сериозни и опасни предизвикателства. Режимът за прекратяване на огъня, нарушаван постоянно от руските терористични групи, може по всяко време да ескалира в нова жестока конфронтация. Русия може да започне пълномащабна континентална война. И това може да се случи по всяко време“ – е заявил А. Турчинов.

„Ние нямаме избор – да бъдем готови или не. Първостепенната задача на СНСО е осигуряване на пълна мобилизация на всички налични ресурси в страната с цел да изградим мощен отбранителен комплекс, да сме готови да отблъснем агресора, да освободим изцяло нашата територия “ – е подчертал секретарят на СНСО.

Същевременно Турчинов прогнозира, че украинската армия ще стане най-мощната армия в Европа. За тази цел е предвидено провеждането на общонационална мобилизация на няколко етапа.  Според Турчинов така ще се формира нов мощен 100-хиляден армейски резерв.

Секретарят на СНСО е подчертал и необходимостта от създаването на нова стратегия за национална сигурност и нова военна доктрина, в която ясно да е определен главният противник на Украйна.

„Въпреки режима на икономия на всички ресурси и преди всичко – на финанси, не можем да икономисваме, когато става въпрос за нашите въоръжени сили, за нашата Национална гвардия, за нашата отбрана“ – е подчертал Александър Турчинов, като е отбелязал, че бюджетът за отбрана на страната ще бъде обсъден на заседание на СНСО в събота.

ДНР обяви край на войната

Денис Пушилин – упълномощеният представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република на преговорите в Минск е заявил, че подписването на договора за изтегляне от Донбас на техника с калибър по-малък от 100 мм означава прекратяване на войната. За това съобщава “РИА Новости“, цитиран от „Дождь„.

ДНР обяви край на войната

Проведе се заседание на контактната група и две подгрупи. Подгрупата по безопасност е получила измъчения документ. Вчера той е бил подписан от представителите на Русия, ОБСЕ и Украйна. Преди половин час беше подписан и от Александър Захарченко. След това документът влиза в сила и това, по мое мнение, е свидетелство за края на войната.“

Той е изразил надежда, че „всички локални стълкновения със стрелково оръжие ще бъдат бързо локализирани и прекратени“.

Тристранната контактна група е подписала споразумението за изтегляне на оръдия с калибър под 100 мм. зад линията на съприкосновение на страните във въоръжения конфликт. Документът е подписан за украинската страна от Леонид Кучма, от Мартин Сайдик – представител на ОБСЕ, от Азамат Кулмухаметов – представител на Русия, от Денис Пушилин – представител на ДНР и Владислав Дейнего – представителя на ЛНР. Днес (сряда) споразумението е било подписано от Александър Захарченко и Игор Плотницкий – лидери на ДНР и ЛНР.

В документа е уточнено, че отводът на оръдията ще се осъществи на два етапа: първоначално танковете и артилерията, а след това – миномети с калибър до 120 мм. По думите на представителя на ОБСЕ, първият етап ще започне два дни след пълното прекратяване на огъня и ще продължи 15 дни. Вторият етап ще е с продължителност 24 дни. Процесът ще се контролира от ОБСЕ.

Трябва да се отбележи, че това не е първо подобно заявление, много малко от които са били изпълнени. От друга страна, остава само да се предполага, дали самовъвличането на Руската федерация във войната в Сирия не е наложило изтеглянето на така наречените „доброволци“ от Украйна и прехвърлянето им в Сирия.

Новите патрулни служби на Украйна (видео)

odessa1
На 25 август Одеса стана третият град в Украйна, в които се появиха новите патрулни служби.

Както съобщава 5 канал, около 400 полицаи положиха клетва на народа на Украйна в центъра на Одеса.

На церемонията присъстваха президентът на Украйна Петро Порошенко и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

Телевизионният канал „Еспресо“ започва проекта „ПАТРУЛ“ – ново документално реалити-шоу за работата на новата украинска полиция. Оператори съпровождат полицаите по време на патрулирането като снимат всичко, което се случва в продължение на смяната им.