Носил ли си е Дмитро Ярош картечница в Радата – нов фейк от руските медии

1417200815_media_1417165497

В Мрежата се разпространява скрийншот от сайта на руския „1 канал“ и на вечерната новинарска емисия от 27 ноември, в който се казва, че народният депутат на Украйна Дмитро Ярош уж е дошъл на първото заседание на Върховната рада с картечница (сега в новините на „1 канал“ този  скрийншот липсва). Такава информация има например на украинския сайт Цензор.нет, но без линк към съответния сюжет: «Напомняме, че немската картечница беше монтирана с Photoshop на шега от Facebook потребители. Но «1 канал» не разбра шегата и във вечерната новинарски емисия показа страшните «правосеки» (презрително название на членовете на „Десния сектор“, по украински – „Правий сектор“) в Радата с истинска „фашистка“ картечница».

За това „свидетелства“ фотографията, качена на Facebook страницата на Борислав Береза – друг лидер на партията „Десен сектор“.

 

10301175_1494926904102456_298850393170128421_n
Снимка от Facebook страницата на Андрей Белогуров. Надписът към снимката гласи: „Гласувай правилно или ще загубиш“

Борислав Береза твърди, че новината е била подета от руския телеканал НТВ, но той така и не направил сюжет.

497x269xBereza1
Скриншот от страницата на Борислав Береза във Facebook

Борислав Береза: „Ето това е признание. Андрей Белогуров (авторът на фотошопа), Вие сте талант! Току що ми позвъниха от НТВ и ми предложиха да прокоментирам пред камера с каква цел съм вкарал във Върховната рада немска картечница от времената на Втората световна война, която Вие сте добавили с фотошоп върху снимката на Mustafa Nayyem. А също така ме помолиха да разкажа как сме успели да я внесем в залата, тъй като на входовете стоят металодетектори. Интересно, а за какво им е да знаят това? Маразъм и идиотизъм – това е базата на рашистката телевизия. Аз отказах. Обясних, че съм много зает. Стоя на опашка за роби. После още ще трябва да чакам на опашка за рускоезични дечица. Иначе ще остана без вечеря.“

Снимката беше разпространена и в социалните мрежи (после е премахната, но има скрийншот на страницата).

Руският интернет подема историята с картечницата напълно сериозно:

608x655xAntimajdan
Скриншот на страницата на АнтиМайдан в руската социална мрежа „ВКонтакте“

АнтиМайдан: „Демокрацията победи!

Първото заседание на обновената Върховна рада премина под дулото на немската картечница MG 34.

В четвъртък на 27 ноември се състоя първото заседание на обновената Върховна рада. Украинските законодатели трябваше да работят буквално под дулото на немската картечница MG 34, която внесе в парламентарната зала някой от депутатите, известни със своите радикални възгледи.

На снимка, качена в социалната мрежа Facebook, се вижда как трима народни избраници – неонацистите Борис Филатов, Дмитрий Ярош и Борислав Береза, седят усмихнати в депутатските кресла и в същото време точно пред тях стои MG 34. „Ние подкрепяме качествените държавни стъпки на коалицията, но няма да позволим да разграбват Украйна“, заяви Береза, който е качил снимката на своята страница във ФБ.

Справка:

MG-34 е с калибър 7,92 милиметра. Тя е била въведена на въоръжение в немската армия през 1934 година. Считана е за неофициален символ на фашистката армия заедно с танка „Тигър“, зенитното оръдие Flak88, пикиращия бомбардировач „Щука“ и т.н. “

Но това не е оригиналът на снимката, а обработена във Photoshop версия.

Оригиналът е бил заснет от Мустафа Найем, а след това Андрей Белогуров е „добавил“ картечница на Борис Филатов, Дмитрий Ярош и Борислав Береза.

750x618xNajem

 

620x291xKovalenko

Stopfake.org