Нощен телефонен разговор на лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия

Нощен телефонен разговор между лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия

Президентът на Франция Франсоа Оланд, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Украйна Петро Порошенко и президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор са обсъдили въпроса за мирното урегулиране на конфликта в Донбас.

Лидерите на Франция, Германия, Украйна и САЩ в телефонен разговор обсъдиха въпроса за мирното урегулиране на конфликта в Донбас
Лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия в телефонен разговор обсъдиха въпроса за мирното урегулиране на конфликта в Донбас

 

Както съобщава пресслужбата на Елисейския дворец, Оланд и Меркел са настоявали за необходимостта от спазване на минските споразумения, както и за възможно най-бързото сформиране на контактна група в Минск за постигане на конкретни резултати в разрешаването на конфликта.

„Преговорите на контактната група трябва да се възобновят в Минск колкото се може по-скоро, за да се постигнат конкретни резултати по следващите точки с цел своевременно ефективно и устойчиво спиране на огъня, обмяна на военнопленници и подобряване на хуманитарната ситуация на териториите, които се контролират от сепаратистите“ – се казва в съобщението.

Ръководителите на Франция и Германия са настояли също така всички хуманитарни конвои от Русия, Украйна и ЕС да бъдат оформени в съответствие със законодателството на Украйна.

От пресслужбата на президента на Украйна отбелязват, че разговарящите са предложили срещата на контактната група за обезпечаване на прогрес на минските споразумения да се проведе до края на седмицата.

По-конкретно, на срещата си контактната група трябва да обсъди въпроса за спиране на огъня, спазване на разделителната линия, закрепена в Меморандума, оттегляне на войските и тежкото въоръжение, както и възможно най-бързото освобождаване на всички заложници.

В съобщението се казва още, че президентът на Украйна е подчертал необходимостта от бързото освобождаване от затвора на народния депутат на Украйна Надежда Савченко, чието здравословно състояние напоследък се е влошило.

След проведения телефонен разговор пресслужбата на президента на Русия подчерта важността на възможно най-бързото провеждане на среща на контактната група с цел реализация на минските договорености и установяване на диалог между Киев и Югоизточна Украйна.

В допълнение бе съобщено, че  е  бил разгледан въпросът за икономическото възстановяване на пострадалите региони и предоставянето на хуманитарна и социална помощ за населението.

Страните са се договорили да продължат в близко време телефонните контакти в „нормандски формат“.

Източник:  fakty.ictv.ua