Немска помощ за украинците, пострадали от „братска“ Русия

Днес първите камиони с хуманитарна помощ от Германия ще пресекат украинската граница.

tracks

На 6 октомври първите камиони с хуманитарна помощ, която правителството на Германия предава за жителите на Украйна, ще пресекат украино-полската граница, съобщава украинският правителствен портал.

Тази помощ е съгласувана по време на визитата на канцлера на ФРГ Ангела Меркел в Киев през август тази година.

От Германия товарът се съпровожда от парламентарния държавен секретар на Федералното министерство на икономическото сътрудничество и развитие Ханс-Йоахим Фухтел.

Немската хуманитарна помощ ще бъде получена от Държавната служба на Украйна за извънредните ситуации (ДСИС), която ще я съпровожда от границата и ще я разпределя.

Днес, още рано сутринта, на украино-полската граница е пристигнал председателят на ДСИС на Украйна Сергей Бочковски, който лично ще координира целия процес на доставка на товара на украинска територия, както и по-нататъшното му разпределение.

През октомври в Украйна трябва да пристигнат повече от 110 камиона с хуманитарна помощ за бежанците от окупирания Крим и районите на Луганска и Донецка област, които се намират под контрола на терористите и руската армия.

Германската страна ще изпрати на пострадалите украинци зимни дрехи, битова техника. Отделно повече от 100 камиона ще доставят техническо оборудване за построяването на три транзитни пункта. В тях са предвидени сглобяеми сгради за краткосрочно пребиваване на хората, извеждани от района на АТО.

chalyi„Оказва се, че могат да бъдат изпратени повече от сто камиона без излишен шум, като всичко се съгласува предварително, с всички необходими проверки и най-главното – като са натоварени не със сол и вода, а с наистина нужни неща: топли дрехи, сглобяеми къщи, генератори, бойлери, инвалидни колички. Както се казва – почувствайте разликата“, коментира на своята страница във Фейсбук Валерий Чалий, заместник-председател на администрацията на президента на Украйна .

Згуладзе към украинците: Вие просто не разбирате колко европейска страна сте

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе заяви, че провеждането на реформи в Украйна е по-лесно, отколкото в Грузия, защото в Украйна ги инициира не правителството, а гражданското общество. 

Zguladze
Ека Згуладзе / Снимка: МВР на Украйна

Провеждането на реформи в правоохранителните органи в Украйна е по-лесно, отколкото беше в Грузия преди десет години. Това отбеляза заместник-министър на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе в интервю за издание „Платформа“.

„Сложно е да се сравнява – все пак тогава беше 2004-та година, а сега е 2015-та. Много неща могат да бъдат направени по-добре само заради новите технологии и много по-лесното администриране с помощта на съвременните бази данни или електронни документи.

Но има и още една голяма разлика – вие дори не разбирате доколко европейска страна сте в сравнение с повечето бивши републики на СССР“, каза Згуладзе.

Според нея в Грузия ситуацията е била много по-сложна, тъй като страната е била много по-бедна и там е имало по-голяма престъпност.

„Освен това , грузинците по природа са много анархичен народ, ние сме големи индивидуалисти. В Грузия е практически невъзможно да си представиш някаква самоорганизация. Това нито е добре, нито е зле, просто така стоят нещата. Украйна си има своята специфика“, подчерта Згуладзе.

Заместник-министърът на вътрешните работи отбеляза, че реформата в Украйна се улеснява от желанието за промяна от страната на хората.

„В Украйна е по-лесно. Работата е там, че реформите в Грузия бяха спускани отгоре. Това понякога улеснява процеса на взимане на решения, но не улеснява прилагането на реформите. А при вас те вървят отдолу нагоре.

Това движение не винаги е осъзнато, не винаги населението е наясно какво иска. Но то винаги знае какво не иска. Освен това, хората са отворени към различни решения и това много улеснява реформите. Същевременно тук политическият процес е много по-демократичен“, отбеляза Ека Згуладзе.

На 19 януари Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков анонсира старта на реформата на правоохранители органи. Той обяви, че украинската ДАИ ще бъде изцяло ликвидирана, а на нейно място ще бъде създадена патрулна служба.

До края на януари над 17 хил. кандидати са подали заявления за работа в новата патрулна служба. Над 37% от тях са жени. Планира се патрулната служба да започне работа в началото на лятото в Киев, а след това и в други региони на Украйна.

Згуладзе беше назначена за заместник на Аваков на 17 декември 2014 година. През 2005-2012 г. тя е била заместник-министър на вътрешните работи на Грузия, а през 2012 година няколко месеца е изпълнявала длъжността министър на полицията и обществения ред в Грузия.

gordonua.com

 

Холандски журналист: предстои дело в ЕСПЧ срещу Путин за свалянето на МН-17

Отломки на Малайзисйкия "Боинг"
Malaysia-Boeing-777-shutdown-crash-fuselage

Експертно-журналистическата група Bellingcat, разследваща свалянето над Украйна на самолета, извършващ полет МН-17 през юли 2014 година заяви, че е съставен списък на лицата, причастни към катастрофата, включващ около 20 руски военнослужещи. В ексклузивно интервю за УНИАН основателят на Вellingcat разкрива някои подробности от разследването.

Докладът, включващ имената и фотографиите на руските военнослужещи, които, според групата, са причастни към свалянето на МН-17, беше предоставен на холандската прокуратура преди две седмици. По-рано, през миналата година, екипът от дигитални изследователи Bellingcat успя да установи, че причастен към свалянето на Боинга е 53-ти батальон за въздушна защита от Курск.

– Приключихте ли своето разследване за причастността на руски военни към трагедията с рейс МН-17?
– В продължение на една година изучавахме профили на военните от 53-та бригада (бел. УНИАН: 53 зенитно-военна бригада на ПВО на Русия, базирана в Курск), които успяхме да намерим във всички социални мрежи и както и профили на свързани с този случай. Трудно е да се каже, какво още може да се изследва, изчерпахме тази тема. Ако се появи друга информация, ще разгледаме и нея.

– Планирате ли да публикувате на сайта си доклада, който предоставихте на Нидерландия?
– Планираме на 25 януари да публикуваме редактирана версия на доклада, в която ще се съдържа по-голямата част от събраната информация, но без имена и без конкретно да посочваме персони. Докладът е от 123 страници, в които се съдържа достатъчно много съответстваща информация. Също така разполагаме и с хора, които работят над рускоезичните публикации. Понастоящем търсим финансиране за руската версия на сайта ни, тъй като има значителен интерес от страна на рускоезични организации, а също и от отделни лица. Говорим за 50-60 хил. фунта, които са необходими за заплащане на превода на материалите. Разполагаме с доброволци, но е по-добре да имаме постоянно назначени сътрудници.

Елиът Хигинс, група Bellingcat
Елиът Хигинс, хоноруван изследовател в Департамента по военни науки в лондонския King’s College. създател на Bellingcat

– Много ли бяха фотографиите, които прегледахте?
– Проучихме стотици, даже хиляди фотографии и профили, сравнявахме дали информацията съвпада. Намерихме имената на военни от 53-та бригада, разглеждахме приятелите им, роднините им в социалните мрежи.
Много хора считат, че снимките в интернет са просто снимки и не се замислят как тези снимки предоставят информация. Т.е., имаме снимка на войник, не просто мъж, който стои насред полето. Ние намираме неговата страница в социалната мрежа, разглеждаме какво публикува, кои са приятелите му, виждаме, че част от тях са членове на същия екипаж (взел участие в атаката над МН-17). Това, което правим е да изградим информационна мрежа около конкретни изображения. А това е важна част от процеса.

– Във вашия списък са включени 20 имена. Възможно ли е сред тях да бъде посочено името на онзи, който действително е натиснал пусковия бутон или е дал командата?
– Казахме, че сме открили 20 души, виновни за катастрофата на МН-17). Но това са двадесет от онези, които са в командната структура – командири на бригадата и батальона. Това са хората, даващи командите. Но има и лица, които по всяка вероятност, са част от конвоя. Проследихме конвоя на 53-та бригада на 24 и 25 юни. Това са голям брой войници, автомобили, транспортни подразделения. Тези хора са се придвижвали заедно по целия си път в Украйна. Говорим за около стотина души. И те са част от едно подразделение. Видяли са какво се прави, знаят, че са се придвижвали заедно като подразделение и на място са разгърнали системата. Даже и някой да не е част от списъка на двадесетте, би могъл да свидетелстват за случилото се в базовия лагер – разговаряли са един с друг, а след това може да бъде установено и кой е пресякъл границата и кой не.

– Мислите ли, че Русия ще допусне виновните да се явят пред съда?
– Изпитвам големи съмнения. Съмнявам се, че ще бъдат разпитани, но ако това все пак се случи, то ще бъдат инструктирани какво да кажат и какво – не. Много трудно е да си представим сценарий, в който те дават показания в съда. Сега адвокат Джери Скинър, един от адвокатите, представляващи жертвите на катастрофата в Локърби, за която Либия пое отговорност (бел.ред.: рейс на авиолинии PanAm, бе взривен на 21.12.1988 г. и загинаха 243 пътници и 16 члена на екипажа) ще заведе в Европейския съд по правата на човека дело срещу РФ и лично срещу Путин за свалянето на МН-17 и нахлуването на руски военни в Украйна. Също така публично трябва да бъдат огласени действията и постоянните лъжи на Русия по отношение на рейс МН-17.

– Има ли признаци за причастност на високопоставени руски военни към случилото се?
– Можем само да предположим, че войниците, които са преминали границата и са свалили МН-17 са действали по заповед. И тази заповед би следвало да мине през различни нива. Кой е дал заповедта? Мисля, че тя идва от много високо място и офицери с различен ранг са били наясно какво се случва…

– Говорейки за това престъпление, какво е вашето мнение – какво се е случило?
– Възможно е целта да са били украински самолети – транспортен и военен и от неразбиране, че това всъщност е МН-17 да са го свалили по погрешка. До този момент вече имаше свален един украински транспортен самолет и има вероятност това да е било опит да се повтори същото.

Интервюто за УНИАН взе Ирина Сомер, Брюксел

С какво може да се похвали Украйна

С какво Украйна е известна по светаС какво Украйна е известна по света, както, да речем, Италия – с пармезан или спагети, Франция – с коняк или шампанско, а САЩ например – с IPhone?

Олио
Украйна е на първо място в света като производител на този продукт. През 2013 г. производството му надхвърли 4,2 млн. т, а през тази година ще бъде още по-голямо. За сравнение: производството на олио в Русия е 3 млн. т, в страните от ЕС – по-малко от 3 млн. Делът на Украйна в световния износ на олио е 60%.

Зърно
Украйна е известна като житница на Европа. През тази година страната изнесе 32,3 млн. т, и след САЩ (72,3 млн. т) и ЕС (38,5 млн. т), заема трето място в света, изпреварвайки Канада (28 млн. т), Аржентина (21,9 млн. т) и Бразилия (20,1 млн. т). През последното десетилетие украинският износ на зърно се увеличи почти с 80%.

ІТ сектор
Украинските програмисти са много търсени в света. Украйна заема четвърто място (след САЩ, Индия и Русия) по броя на сертифицирани ІТ-специалисти. Само през 2013 г. те докарват на страната 59,482 млрд. грн. (около $5 млрд.). Най-много такива специалисти има в Киев, Харков, Лвов, Днепропетровск и Одеса.

Мед
Украйна произвежда най-много мед в света на човек от населението – 1,5 кг. През 2010 г. най-много от този продукт се изнася за Русия, а през 2012 г. на първо място по вноса на украинския мед излиза Германия. Само през първото шестмесечие на 2014 г. износът за ЕС се увеличи с 37% и достигна почти 11 т. Германия, Полша и Испания, а така също САЩ са сред най-големите вносители на украинския пчелен продукт.

Самолети и ракети
НАТО и ЕС активно използват украинския АН-124-100 „Руслан“ с товароподемност 150 т за превоз на различни едрогабаритни стоки. По време на войната в Персийския залив именно тези самолети превозват американския зенитно-ракетни системи „Patriot“.
Украинските ракети на конструкторското бюро „Пивденмаш“ (гр.Днепропетровск) се използват в проекта „Морски старт“ (Бразилия). Става дума за ракета „Зенит“. Украинците имат и „Днипро“, която във военния вариант по терминологията на НАТО се казва СС-20 („Сатана“). Много страни от света прибягват и към други украински ракети за мирни цели: „Циклон-4“, „Антарес II“, „Маяк“. Между другото, Русия все още не може сама да обслужва своите междуконтинентални ракети СС-20 и ползва украинските специалисти (в момента контактите между ВПК на Украйна и Русия са ограничени). Твърди се, че Израел иска да закупи технологията „Зенит“.

Васил Жукивский
Украински вести

В. Будников: Русия тества НАТО доколко ще издържи провокациите

faktor.bg

Една от целите в момента на Русия е да разбере доколко НАТО наистина би изпълнило член 5 на договора си за колективната сигурност  

Krym
Крим, март 2014 г. / Снимка: Reuters

„Референдум, който се провежда в присъствието на военни и хиляди автомати не е съвсем референдум, не е съвсем свободно изказване на мнението.

Това, че присъстващите наблюдатели бяха недотам признати структури говори за това, че не сме сигурни съвсем как точно е минало и гласуването и какъв е точно процентът“, коментира за БНР украинският журналист от български произход Владислав Будников, съавтор на интернет изданието „Украйна днес“ по повод годишнината от референдума за присъединяване на полуостров Крим към Руската федерация.

„Наскоро един кримски сайт проведе анкета, в която са гласували 4000 души. Въпросът беше дали и как биха гласували, ако можеха да се върнат година назад. 60% са изразили, че биха искали да останат в Украйна. 19% – че биха искали да отидат в Крим“, каза още журналистът.

„По въпроса доколко хората са искали и какво са искали от това присъединяване, сравнявайки живота тогава в корумпираната и изядена от всякакви видове престъпления на властите Украйна с една сравнително стабилна за онзи период Русия, естествено беше много хора да гледат, да сравняват и да кажат: „Там е по-добре“.

Операция "Зелени човечета" в Крим
Операция „Зелени човечета“ в Крим

 

Голям брой от тези, които наистина са искали да ходят в Русия са хора или на възраст, които вече са на пенсии, или други категории лица – държавни служители, чиновници и т.н., които наистина в онзи период получаваха доста по-добри заплати и доходи в Русия, отколкото в Украйна“, смята Будников.

„Що се отнася до хората, които и в България и в Западна Европа, дори в самата Украйна, които оправдават тази постъпка… ами Русия е много богата държава, с много ресурси, които за жалост не са разпределени между обикновените хора.

Много руски корпорации имат медии в чужбина. Вчера се разбра, че една от българските медии става собственост на американска фирма, която всъщност е на руски собственик“, коментира Будников.

„За мен Русия, може би от Абхазия, започна да тества НАТО на якост – доколко ще издържи провокациите. В Крим всичко започна от „зелените човечета“ или както ги нарече Русия „вежливите хора“, след това започнаха да се появяват автомати, след това – реактивните системи, започнаха да се превземат все повече и повече територии.

След това започнаха да се появяват руските самолети във въздушното пространство на Литва, след това чак на Испания, Португалия и Ирландия. За мен всичко това е тестване докога и колко.

Според мен, една от целите в момента на Русия е да разбере доколко НАТО наистина би изпълнило член 5 на договора си за колективната сигурност. Имахме не един случай в Украйна на „заблудили се“ руски танкове, които случайно се объркали и попаднали на територията на Украйна.

Не бих се учудил да се появят такива „заблудили се“ някъде в Балтика или в Полша, като никой не очаква, че заради 1, 2 или 5 заблудили се танка НАТО ще тръгне да прави трета световна война. Така че тестването ще продължи до един известен момент“, смята журналистът.