немски хуманитарен конвой за Украйна

Немска помощ за украинците, пострадали от „братска“ Русия

Днес първите камиони с хуманитарна помощ от Германия ще пресекат украинската граница.

tracks

На 6 октомври първите камиони с хуманитарна помощ, която правителството на Германия предава за жителите на Украйна, ще пресекат украино-полската граница, съобщава украинският правителствен портал.

Тази помощ е съгласувана по време на визитата на канцлера на ФРГ Ангела Меркел в Киев през август тази година.

От Германия товарът се съпровожда от парламентарния държавен секретар на Федералното министерство на икономическото сътрудничество и развитие Ханс-Йоахим Фухтел.

Немската хуманитарна помощ ще бъде получена от Държавната служба на Украйна за извънредните ситуации (ДСИС), която ще я съпровожда от границата и ще я разпределя.

Днес, още рано сутринта, на украино-полската граница е пристигнал председателят на ДСИС на Украйна Сергей Бочковски, който лично ще координира целия процес на доставка на товара на украинска територия, както и по-нататъшното му разпределение.

През октомври в Украйна трябва да пристигнат повече от 110 камиона с хуманитарна помощ за бежанците от окупирания Крим и районите на Луганска и Донецка област, които се намират под контрола на терористите и руската армия.

Германската страна ще изпрати на пострадалите украинци зимни дрехи, битова техника. Отделно повече от 100 камиона ще доставят техническо оборудване за построяването на три транзитни пункта. В тях са предвидени сглобяеми сгради за краткосрочно пребиваване на хората, извеждани от района на АТО.

chalyi„Оказва се, че могат да бъдат изпратени повече от сто камиона без излишен шум, като всичко се съгласува предварително, с всички необходими проверки и най-главното – като са натоварени не със сол и вода, а с наистина нужни неща: топли дрехи, сглобяеми къщи, генератори, бойлери, инвалидни колички. Както се казва – почувствайте разликата“, коментира на своята страница във Фейсбук Валерий Чалий, заместник-председател на администрацията на президента на Украйна .