Войските по местата

Президентът на Русия Владимир Путин даде разпореждане на министъра на отбраната Сергей Шойгу да изтегли  войските от местата на „ученията“ в Ростовска област.

Това съобщава пресслужбата на Кремъл след заседанието на Съвета за сигурност на страната.

Конкретно се отбелязва, че трябва да бъдат изтеглени 17,6 военнослужещи.

Мила Йовович: аз съм украинка

bebb1e10e6b80c2f6cd5ce2871b1fa59(1)

Мила Йовович (Милица Йовович) е родена през 1975 година в Киев в семейството на лекаря сърбин Богдан Йовович и актрисата Галина Логинова.

 

92232520_01

През 1980 г. емигрира с родителите си в САЩ.

 

Доста добре говори руски, а както се оказва и говори и  пее на украински.

 

milla

 

В редица интервюта се самоопределя като украинка:

„Бях на пет години, когато заминах оттук. Знам, че тук са родени майка ми и баба ми, родителите ми са се запознали в Киев. Винаги съм искала да видя тези места. Да, аз съм украинка, а майка ми е рускиня.“


”I am a strong Ukrainian girl, that is why I work a lot.”

milla-elle-ukraine-cover

Корицата на ELLE – Украйна, юли 2013 г.

 

 

Украинска народна песен в изпълнение на Мила Йовович

http://www.youtube.com/watch?v=RiWjs8-oK9k

Русия насочва към територията на Украйна ракети „Искандер“

На територията на РФ край границата с Донецка област е регистрирано пристигането на руски оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“. 

Ракетен комплекс "Искандер"
Ракетен комплекс „Искандер“ с радиус на действие от 280 до 400 км

Днес това беше потвърдено на брифинг за журналистите от говорителя на информационния център на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНСО) Андрей Лисенко.

СНСО потвърждава, че разположените в непосредствена близост до украинската граница руски армейски групировки се усилват непрекъснато, включително и с далекобойни ракетни комплекси.

Както предава ЛІГАБізнесІнформ, Лисенко отбелязва, че усилването на военните подразделения на въоръжените сили на Руската федерация, в това число и на т.нар. вътрешни войски, край границата с Украйна се наблюдава от доста време.

„Извършва се усилване, включително и с ракетни комплекси с голям радиус на действие“, казва той в отговор на въпроса може ли СНСО да потвърди, че РФ е изтеглила към украинската граница ракетни комплекси „Искандер“.

„Ние разполагаме с информация не само за тези ракетни комплекси. Осъществяваме наблюдение чрез различни канали за предаване на данни, анализираме ситуацията. В случай на усилване нашето командване реагира и се прави всичко необходимо, за да бъде даден адекватен отговор в случай на нарушаване на държавната граница“, добавя Андрей Лисенко.

Преди дни военният експерт Дмитрий Тимчук – ръководител на групата „Информационна съпротива“ съобщи, чe в приграничната зона на РФ в района на Донецка област е регистрирано пристигането на подразделение (6 пускови системи) с оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“.

Освен това, в приграничните райони на РФ край северната част на Луганска област граничните войски на ФСБ на РФ са поставени в повишена степен на бойна готовност и усилен вариант на носене на служба.

Ракетният комплекс „Искандер“ включва балистична ракета с тегло 3,8 тона и с двигател с твърдо гориво. Радиусът на действие на ракетата е от 280 до 400 километра.

Настанените в Република Якутия украински бежанци бягат поради екстремалния студ

 

Бежанци от Украйна
Снимка: www.egorborisov.ru

Украинските бежанци напускат Якутия*.

Почти седемдесет бежанци от Донбас, които били настанени в Якутия, са подали заявления за преместване в Новосибирск и Омска област.

За това съобщава началникът на Отдела по въпросите на гражданството, обезпечаване на паспортна и регистрационна работа – Сергей Букин, предава „Интерфакс“. Той отбеляза, че украинците бързат да напуснат републиката поради екстремално студения климат на републиката.

„Основната маса граждани на Украйна в пункта на временно настаняване село Хатасси до град Якутск постепенно напускат границите на републиката, в това число се завръщат и до постоянното място на пребиваване, т. е. на територията на Украйна „, – отбеляза Букин.

По думите му, заявления за преместване в Централна Русия са подали 68 преселници. В същото време, на сайта на главата на републиката Егор Борисов се сочи, че на бежанците, които са поискали да се преместят в Централна Русия, ще бъде предоставена помощ само „в случай на гарантиране на наличие на жилище и работа в новото място на пребиваване“.

*Якутия (Република Саха) е разположена е в североизточната част на Сибир и е най-големият регион в състава на Руската Федерация. Ако Якутия беше самостоятелна държава, тя би била на 8 място в света по територия. Обаче населението на Якутия е под един милион души.

Порошенко внесе в украинския парламент проект на обръщение към ООН и ЕС за миротворческите сили

ООН

Президентът на Украйна Петро Порошенко внесе във Върховната рада проектопостановление за одобряване на обръщение от името на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации и Съвет на Европейския съюз за разгръщане на територията на Украйна на международната операция за поддържане на мира и сигурността.

Съответният проект на постановление № 2379 е обнародван на сайта на Върховната рада.

„Приемането на постановлението ще създаде условия за обръщение от името на Украйна към Организацията на обединените нации и Европейския съюз относно разгръщането на територията на Украйна на международна операция за поддържане на мира и сигурността.

Това ще способства за политическото уреждане на конфликта и бързото нормализиране на формиралата се в отделни райони на Донецка и Луганска области ситуация, за възстановяването в тези области на правовия ред, на конституционните права и свободи на гражданите, на правата и законните интереси на юридическите лица, както и за създаването на условия за връщане на вътрешните преселници в принудително изоставените места на постоянно пребиваване“, се отбелязва в мотивите към проектопостановлението.

На 13 март Украйна се обърна към ООН с официално искане за въвеждане на миротворчески контингент в Донбас.

На 2 март Порошенко подписа указ, с който въведе в действие Решението на Съвета за национална сигурност и отбрана от 18 февруари за обръщение към Организацията на обединените нации и Европейския съюз относно разгръщане на територията на Украйна на международна операция за поддържане на мира и сигурността.

УНИАН

Още по темата: Порошенко с предложение за миротворчески контингент на ООН в Донбас