Якутия

Настанените в Република Якутия украински бежанци бягат поради екстремалния студ

 

Бежанци от Украйна
Снимка: www.egorborisov.ru

Украинските бежанци напускат Якутия*.

Почти седемдесет бежанци от Донбас, които били настанени в Якутия, са подали заявления за преместване в Новосибирск и Омска област.

За това съобщава началникът на Отдела по въпросите на гражданството, обезпечаване на паспортна и регистрационна работа – Сергей Букин, предава „Интерфакс“. Той отбеляза, че украинците бързат да напуснат републиката поради екстремално студения климат на републиката.

„Основната маса граждани на Украйна в пункта на временно настаняване село Хатасси до град Якутск постепенно напускат границите на републиката, в това число се завръщат и до постоянното място на пребиваване, т. е. на територията на Украйна „, – отбеляза Букин.

По думите му, заявления за преместване в Централна Русия са подали 68 преселници. В същото време, на сайта на главата на републиката Егор Борисов се сочи, че на бежанците, които са поискали да се преместят в Централна Русия, ще бъде предоставена помощ само „в случай на гарантиране на наличие на жилище и работа в новото място на пребиваване“.

*Якутия (Република Саха) е разположена е в североизточната част на Сибир и е най-големият регион в състава на Руската Федерация. Ако Якутия беше самостоятелна държава, тя би била на 8 място в света по територия. Обаче населението на Якутия е под един милион души.