total

Наръчник за водене на партизанска война – хит в украинските книжарници

 

Интервю с Олег Фешовец, научен редактор на първото по рода си издание на украински език

Ирина Стелмах, Радио Свобода

С марката на лвовското издателство „Астролябия”, което от известно време се специализира в издаването на военна литература, излезе украинският превод на най-известната книга за стратегията и тактиката на партизанската война с автор майора от швейцарската армия Ханс фон Дах.

Книгата е в две части със заглавие „Тотална съпротива: инструкция за всички за водене на малка война”.

total

 

През първите месеци след появата й в украинските книжарници книгата се оказа сред най-продаваните.

Oleg Feshovets
Олег Фешовец

Радио Свобода разговаря с научния редактор на украинското издание и основател на издателство „Астролябия” Олег Фешовец за това какво именно може да вземе Украйна от  военната доктрина на Швейцария и защо украинците трябва да бъдат готови за съпротивително движение.

– Според Вас една от причините, които са подтикнали издателството да се съсредоточи върху военната тематика, е „болезненият пацифизъм” на украинците, който трябва да бъде заменен с един „здравословен милитаризъм”.

– Украинците са нация, доста силна във военно отношение. Друг е въпросът, че сме били включвани в чужди армии. Относно „болезнения пацифизъм” – имах предвид определен исторически момент. През 20-те години на нашата независимост започна да доминира едно избягване на военната тематика. Бяхме свикнали, че винаги воюва някой друг и че военното дело не е наша грижа. Беше се формирало убеждението, че в условията на нашата независима държава няма за какво да воюваме.

Този пацифизъм започна да нараства някъде след 2000-ната година и това беше проблем. В човешкото съзнание военното дело е от първостепенна важност – то е свързано с въпроси като защита и сигурност. Не знам кой точно го беше казал: страните, които сами по себе си са цивилизовани, помежду си се държат като обикновени бандити. Съответно, между страните могат да възникват конфликти  на живот и смърт и един народ, който иска да запази своя суверенитет, трябва да е готов за това. Ако е готов, той показва с нагласата си, с вътрешната си организация,  че е готов да се защитава. Да си готов да предотвратиш едно нападение, съответно да си милитаризиран – значи да си осигуриш мир.

– Книгата „Der totale Widerstand: Eine Kleinkriegsanleitung für Jedermann”, която излезе на украински като „Тотална total_1съпротива: инструкция за всички за водене на малка война”, е написана през 1957 година и представлява инструкция за подготовка на населението на Швейцария в случай че тя бъде окупирана от страните от Варшавския договор – една такава възможност е била разглеждана абсолютно сериозно в разгара на Студената война. Книгата вече е преведена на много езици, но едва сега – на украински. Доколко е актуален украинският превод?

– Понякога ми задават въпроса малко по-различно: не е ли остаряла тази книга? Моят отговор е, че това е класическо издание. Очевидно е, че някои неща могат да изглеждат малко архаични, обаче това са базови знания за хора, на които може да им се наложи да воюват. Фактически за първи път през 20-те години независимост на Украйна се издава военно-тактическа литература и това е дело не на някакво специализирано военно издателство, а на обикновено издателство.

Oleg Feshovets2
Олег Фешовец на представянето на книгата в гр. Ужгород / Снимка: svoboda.uz.ua

 

И до днес всички военни учебни заведения използват старите съветски учебници по тактика, написани въз основа на опита от Втората световна война. Тоест фактически хората няма откъде да учат. В нашата книга също има остаряла информация, например, как се прекъсва кабелна връзка. И същевременно, при радиоелектронна борба или ядрена атака системата за радиовръзка се срива и тези знания могат да бъдат полезни.

Защо този учебник е добър за украинците? Не само защото е наръчник по тактика, но и защото показва цената на човешкия живот, отнема илюзиите.

В него се съдържа единственият  правилен извод – всеки народ има право да се съпротивлява докрай. За човека е естествено да иска мир, но за да си го гарантира, трябва да е готов да воюва. Ние не бяхме съвсем готови за това и нашата слабост провокира нападение срещу нашата страна. Днес виждаме резултатите.

total2
Инструкция за изчисляване на количество експлозив

 

– Тъй като вече заговорихте за съдържанието на книгата, да споменем, че освен информация за това как и къде може да се скрие оръжие, как се издава нелегална литература, как се използват конспиративни квартири, книгата съдържа и много практически съвети, например, как се прави коктейл „Молотов” и напалмов коктейл или как се изчислява количеството експлозив за взривяване на дърво или метал. Днес населението разполага с много оръжие. Не смятате ли, че една подобна книга е опасна и може да попадне в неподходящи ръце?

– В книгата има забележка, че тя е за лица над 18 години. Но днес съществуването на държавата ни е под заплаха, затова сме длъжни с ускорени темпове да се готвим да се защитаваме.  През 1987 година книгата е преведена на руски език. Описаното в нея беше използвано на началния етап от бандата на Гиркин в Източна Украйна. Тоест противникът, срещу когото сме изправени, вече отдавна е изучил тази книга.

Нещо повече, както в началото на войната, така и днес се използват тактически инструменти за водене на „малка война”. Нашите управници с години разоръжаваха страната, така че сега защитата на държавата е дело на гражданското общество. И ако то не се подготви за защита, няма да имаме никакъв шанс за победа.

total_2Защо швейцарците не се страхуват да дадат тази книга на народа? Тази книга за гражданска защита там е издадена и изпратена във всеки дом. А у нас някои хора смятат, че на украинците не може да им бъде поверено нищо сериозно. Защитата на страната  е нещо много сериозно и е задължение на всеки гражданин. А знанията всъщност осигуряват защита и аз съжалявам, че не сме издали по-рано тази книга. Ако я бяхме издали по-рано, щеше да има по-малко жертви.

– Сега в информационното пространство е пълно с непроверена информация за дейността на някакви партизански отряди в източните украински региони. Вярвате ли, че е възможна  една такава малка или дори партизанска война в Украйна?

– Това, което се случва в Източна Украйна, е малка война. Виждаме използването на инструменти, които започнаха да се смятат за ефективни особено след появата на ядреното оръжие. Ние сме в трета световна война. Системата, изградена в Ялта и Потсдам, се срина и започва нов процес на преразпределение.

Задействат се малки подразделения, които дестабилизират ситуацията в държавата, организират сепаратистки движения и разцепване на страната, за да бъдат принудени правителствата да взимат определени решения.

Тази малка война в източната част на Украйна продължава и в момента. Друг е въпросът дали ние сме в състояние да я водим? Иска ми се да вярвам, че там действат партизански отряди, само че повечето партизанските отряди се създават от армията.

Според мен в нашата ситуация в Източна Украйна по-ефективни ще бъдат не партизански отряди, а малки много мобилни диверсионни групи. Те биха могли да изтощават и да деморализират всичките ония „опълченци” и сепаратисти и най-важното – да показват на Русия, че цената на окупацията е висока.

– Но ние знаем, че диверсионни групи действат и от страна на така наречените „ДНР” и „ЛНР”…

– В книгата „Тотална съпротива” не се разказва само за това как да се организира една партизанска война в условията на окупация. Тя е и за това как да се води борба срещу партизаните, след като е известно как те са организирани. Попаднала в подходящите ръце, книгата може да бъде използвана за най-различни цели.