България осъжда анексията на Крим и предлага ОССЕ да излезе с декларация за Украйна

Министърът на външните работи на България Даниел Митов заявява, че осъжда руската анексия на Крим и предлага на страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да приемат декларация относно ситуацията в Украйна.

Даниел Митов. Снимка: sustainablepulse.com
Даниел Митов. Снимка: sustainablepulse.com

 

Това е станало по време на 21-то министерско заседание на ОССЕ в Базел, съобщава УНИАН.

„В съответствие с принципите и задълженията на ОССЕ България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялостност на Украйна в пределите на нейните граници, които са признати от международната общност. Ние осъждаме незаконната анексия на Крим и не признаваме незаконните избори, проведени на териториите на Донецка и Луганска области, които не се съгласуват с международното право и Минските съглашения“, – е заявил Митов.

Заедно с това, по неговите думи, България „е уверена, че дългосрочното и надеждно разрешаване на кризата в Украйна може да бъде осигурено с политическа воля за пълна имплементация на всички съответни многостранни ангажименти и задължения“.

„Ние изразяваме своя твърд ангажимент да се приемат политическа декларация относно Украйна и декларация относно процеса „Хелсинки 40+“ тук в Базел“, – е казал българският министър.

Според Митов такива действия трябва да дадат сигнал на всички граждани на страните от ОССЕ, че тази организация може адекватно да реагира  на основните проблеми, които касаят въпросите на сигурността.

Украйна празнува Деня на съединението

През януари 1918 г. е създадена Украинската народна република (УНР), а на територията, която влиза в състава на Австро-унгарската империя, е основана Западноукраинската народна република (ЗУНР).

На 1 декември 1918 г. в гр. Фастов членовете на Съвета на държавните секретари на ЗУНР изготвят предобединителен договор с Директорията на УНР за „сливане на двете украински държави в една държава“.

На 3 януари 1919 г. в град Станислав (Ивано-Франкивск) Националният съвет на УНР одобрява обединяването на Западноукраинската народна република и Надднипрянската украинска народна република в една Народна република.

На 21 януари 1919 г. в гр. Хуст Общонародното събрание одобрява присъединяването на Закарпатието към Украинската народна република.

На 22 януари 1919 г. този договор, останал в историята като „Акт на съединението“ – акт на обединяването на украинските земи, е обнародван в Киев на Софийския площад.

zluka
22 януари 1919 г., Софийският площад в Киев

 

Този държавен празник символизира единството на украинските земи. И макар тогава държавата да не успява да запази целостта и независимостта си, Актът на съединението се превръща в реално въплъщение на многовековната мечта на украинците за собствена суверенна държава.

Украйна остава единна за кратко: тежкото икономическо и военно положение, взаимното недоверие между политиците водят до катастрофа. Само няколко месеца след обявяването на Възсъединяването болшевиките превземат Киев. Източна Галичина е окупирана от поляците, а Закарпатието – от Чехословакия.

И макар Актът на съединението от 1919 г. да се оказва само декларативен, идеята за единството продължава да живее.

И на 22 януари 1990 г. милиони украинци се нареждат в жива верига от Киев до Лвов, отбелязвайки Деня на съединението.

Празникът се отбелязва съгласно Указ на Президента на Украйна № 42/99 от 21 януари 1999 година.

Днес, в това драматично за Украйна време, този празник като никога е символ на териториалното и духовното единство на нашата държава, а също и напомняне за това, че нашата Родина е единна навеки.

Прессъобщение на Посолството на Украйна в България

 

Украинското МВнР настоява Русия да изтегли незабавно своите подразделения от територията на Украйна

Вечерта на 13 януари МВнР на Украйна разпространи официално заявление, в което призовава Русия да спре своята подкрепа за тероризма в Донбас.

promo-pic4
Министерство на външните работи на Украйна / Снимка: mfa.gov.ua

 

Публикуваме пълния текст на заявлението:

На 13 януари при артилерийски обстрел от страна на проруски терористи на украински блокпост край населения пункт Бугас, Донецка област, един от снарядите попадна в междуградски автобус.

Загинаха 11 мирни жители, още 17 бяха ранени. Изказваме искрените си съболезнования на роднините и близките на нашите загинали съотечественици, както и надежда за бързото възстановяване на ранените.

Обстрелът е извършен откъм гр. Докучаевск, който е под контрола на незаконни въоръжени формирования. Всички факти свидетелстват за това, че тази ужасяваща трагедия не е била случайност  – в района на блокпоста няма подразделения на Въоръжените сили на Украйна, следователно терористите съзнателно са нанесли удара си по мирни жители.

Маршът на единството, който се състоя наскоро в Париж, както и многобройните демонстрации по целия свят, ясно показаха,  че свободната демократична общност се противопоставя категорично на всеки опит за сплашване и терор, а също така потвърдиха колко голяма е цената на всеки човешки живот, отнет в резултат на престъпните действия на международния тероризъм.

В същото време в Източна Украйна продължават открито да действат терористични групировки, които получават въоръжение и подкрепа от Руската федерация. Руските патрони и снаряди, които попадат на украинска територия по престъпен начин, продължават да убиват не само украински военни, но и мирни жители.

Само за периода след подписването на Минските споразумения, които руската страна и подкрепяните от нея незаконни въоръжени формирования цинично отказват да изпълняват, загинаха 118 мирни жители. Днес към този трагичен списък бяха добавени още 11 имена.

Призоваваме международната общност да не допусне смъртта на украинските граждани – невинни жертви,  загинали от ръцете на въоръжени терористи – да се превърне в  обикновена статистика. Извършеният от проруските екстремисти ужасяващ атентат, както и всичките им действия, насочени срещу общочовешките ценности, трябва да бъдат решително осъдени и наказани.

За пореден път настояваме Русия да изтегли незабавно своите подразделения от територията на Украйна, да спре да подкрепя тероризма, да чуе призивите на международната общност за необходимостта от пълното прилагане на Минските споразумения и връщането на мира в Донбас.

 

Сигурността на Украйна е под заплаха не само от изток, но и от юг

Министър на отбраната на Украйна Степан Полторак
Министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак

 

Министерството на отбраната на Украйна вижда заплаха за страната не само от изток, но и от юг

Това заяви министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак в отговор на въпроса на депутата Антон Кисе за вероятното предислоциране на батальона десантчици, който в момента се намира в Болград, Одеска област.

„Бих искал да кажа, че има заплахи за страната не само от изток, но и от юг. Съответно дислоцираните в Одеска област военни групировки трябва да бъдат не намалявани, а увеличавани, по което се работи в момента. Мисля, че там ще бъде разположен не само един батальон, а много повече военни сили, защото там съществува заплаха от страна на Приднестровието.“

Източник: 24 канал

ПАСЕ призова Русия да освободи незабавно Надежда Савченко и да прекрати финансовата и военна помощ за терористите в Донбас

ПАСЕПарламентарната асамблея  на Съвета на Европа прие резолюция относно положението в Украйна, в която отправи към Русия призив за незабавното освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко.

„Призоваваме да бъде освободена незабавно Надежда Савченко, член на украинската делегация в ПАСЕ, която на 18 юни 2014 година беше пленена на територията на Украйна, скоро след това беше арестувана от руските власти и все още не е подведена под наказателна отговорност за някакво извършено престъпление”.

Асамблеята призова и за „незабавното освобождаване на всички военнопленници, които продължават да бъдат държани незаконно в руските затвори”.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също така призова Русия да прекрати военната помощ за терористите в Донбас.

„ПАСЕ призовава Русия да се въздържи от дестабилизиране на ситуацията в Украйна и оказване на военна помощ на въоръжените терористи, както и да използва своето влияние върху тях, за да се стигне до пълното зачитане и прилагане на клаузите от Минското споразумение за спиране на огъня”, се казва в резолюцията.

ПАСЕ призова Русия да гарантира сигурността и спазването на човешките права на всички, които живеят под контрола на РФ в Крим, както и да осигури защита за тези украински бежанци, които са се обърнали с такава молба, включително да им осигури достъп до социални услуги.

 

apostrophe.com.ua