SBU

Наливайченко: ФСБ се е превърнала в терористична организация

SBU
Валентин Наливайченко / Снимка: radiosvoboda.org

Председателят на СБУ (Службата за сигурност на Украйна) ще се обърне към парламента с предложение на СБУ да бъде дадено правото да провежда активни бойни операции извън Украйна: „Предателите и убийците ще бъдат откривани, където и да се крият.“

В интервю за ЛІГАБізнесІнформ председателят на СБУ Валентин Наливайченко разказва за борбата с руските агенти и диверсанти, за изчистването на властта от изменници и предатели, за разследването на престъпленията, извършени от Виктор Янукович и неговото обкръжение.

– Каква е перспективата да бъде изправен пред съда главният заподозрян за убийствата на Майдана – бившият председател на СБУ Якименко? И каква е съдбата на неговите съучастници?

– Ние вече открихме и арестувахме един от тримата най-важни издирвани от  Службата за сигурност на Украйна – бивши високопоставени лица от СБУ, които са били задействани в планирането и извършването на престъпленията срещу хората на Майдана. Това е един от бившите ръководители на службата за сигурност, генерал (бившият началник на контраразузнаването Володимир Бик – ред.).

Бившият председател на СБУ Якименко, който е национален предател, също ще бъде доставен в съда. Знаем къде се намира и няма да се спрем и за секунда. Той ще бъде изправен пред украинския съд.

– Съществува ли възможност Якименко да бъде принудително доставен в съда?

– В момента, в който се появи такава възможност – той ще бъде доставен.

– Във връзка с това възниква един въпрос. Кога в Закона за СБУ ще бъдат внесени изменения относно създаването на Управление за специални операции? И дали това ще създаде по-големи възможности за работата на специалните служби извън Украйна?

– С предишния състав на Върховната рада ние вече обсъждахме това и съответните законопроекти бяха внесени в парламента. За съжаление, предишният парламент не въведе промените. Ние предлагаме да бъдат увеличени възможностите на СБУ в борбата срещу тероризма, сепаратизма и подривната дейност на чуждестранни специални служби.

Освен това, предложихме разширяване на силовите възможности – провеждане на бойни операции, които в света са известни като „активни мероприятия“. Отново ще предложим парламентът да разгледа нашите законопроекти като неотложни. И се надявам, че новият състав на парламента ще приложи максимум усилия, за да бъдат приети тези промени.

– Какво знае СБУ за дейността в окупираните райони на Донбас на проукраинските  патриоти, които самостоятелно или на групи действат срещу терористите и руската армия?

– Безспорно, на нас ни е известно за дейността на тези хора. Що се отнася до СБУ – там работят наши антитерористични подразделения. Освен това, действат и армейски подразделения. Но в момента всички ние спазваме режима на изпълнение на минските споразумения и се придържаме строго към президентския план: прекратяване на огъня, прекратяване на огъня от страна на руските терористични групи, които убиват мирни жители.

Освен това, по различен начин отстраняваме лидерите на терористичните групировки. Благодарение на общите ни усилия от Донбас вече изчезнаха Безлер, Козицин и много други. Докато има прекратяване на огъня, ние правим и ще правим всичко възможно тези хора повече да не се появяват там.

Също така целта ни е да оказваме подкрепа на самоотбраната в градовете и селата, където народът е въстанал срещу терористите. Обръщаме голямо внимание на това, за да могат мирните жители отново да започнат да получават помощ от украинското правителство и да живеят нормално (след многобройните случаи на разграбване на банки и нападения срещу инкасаторски автомобили украинското правителство реши да прекрати всякакви разплащания – пенсии, социални помощи и др. – в населените места, заети от екстремистите – б. ред.).

– В момента се водят преговори между украински и руски генерали (за прекратяване на огъня – б. ред.). Ако говорим за елиминирането на терористите, които са против прекратяването на огъня – съществува ли някаква координация на действията на украинските и руските специални служби по този въпрос?

– Няма такава координация и на нас тя не ни е необходима. А военните наистина водят професионален диалог. Украинските военни изпълняват стриктно плана на президента съгласно Минските споразумения: изтегляне на тежката артилерия, прекратяване на огъня. Освен това, ние трябва да спрем убийствата на цивилни граждани от екстремисти. Тези терористи са абсолютни наркомани, абсолютни бандити, които са пристигнали тук на лов. Нещо повече, с всеки ден се увеличава броят на жертвите именно сред руските военни, които са докарани тук с измама.

Нашите усилия са насочени най-вече към прекратяването на тази вакханалия от страна на престъпниците. Руската федерация трябва да спре да поддържа и да изпраща през границата на украинска територия убийци и терористи. Но ще повторя, че даже при много тежки условия, когато терористите не прекратяват огъня, нашите военни изпълняват поставените задачи.

– Колко са украинските пленници, които все още са държани като заложници от терористите и руската армия?

– 684 души. Това са доброволци, четирима журналисти, бойци от Националната гвардия и от Въоръжените сили, цивилни лица. Нашата позиция е, че всички заложници трябва да бъдат спасени. Готови сме за размяна „всички за всички“. При провеждането на контраразузнавателни и антидиверсионни операции СБУ е задържала няколко стотин диверсанти. Ако това помогне да спасим нашите хора – съгласни сме на формат „всички за всички“.

– Споменахте за диверсанти. Сега диверсионни групи на руски агенти действат фактически в цяла Украйна и особено в южните и източните региони на страната. Какво прави СБУ за предотвратяване дейността на тези групи?

– Фокусирали сме нашето внимение именно върху предотвратяването на диверсиите. И досега от зоната на АТО идват отделни диверсионни групи с руски пластични експлозиви. Или става дума за криминални групировки в Харковска и в отделни случаи – в Одеска област. Ние обръщаме специално внимание на борбата с диверсиите в тези региони.

Задържаме диверсанти всеки ден – провеждат се бойни операции, проверки и обезвреждане. Това се случва и в момента. Днес сме готови да публикуваме информация за Днепропетровск, където поредната диверсионна група е задържана преди да извърши атентат. Терористите са носели експлозив и гранати.

И утре пак ще има задържани. Сигурен съм. Не защото знам какво ще се случи. А защото нашите оперативни служители действат по места, правят засади и работят с напълно различни методи. Те не седят по кабинетите, а работят, защитавайки спокойствието на украинските граждани.

– Руските диверсиони групи съгласувано с Москва ли действат? Специалните служби на Русия ли ги ръководят?

– Със сигурност. Ако те преминават в Белгород (град в РФ близо до Харков – б. ред.) обучение и инструктаж, не може да има никакво съмнение.  Ние редовно публикуваме информация за връзките между диверсантите и ФСБ. Заловените терористи назовават директно позивните и имената на служители на ФСБ, които са провеждали инструктажа, давали са им експлозиви, обещавали са им пари.

Трябва да е ясно, че сигурността на нашата държава е заплашена от цяла съседна страна. Не може да има никакво съмнение. В руската ФСБ са решили, че украинците трябва да бъдат взривявани, че трябва да изпращат тук всякаква паплач и криминални елементи, да им се плаща за това, да бъдат обучавани. Всъщност, държавната служба за сигурност на страната агресор се е превърнала в терористична организация. Откъде са експлозивите? Откъде е обучението? Откъде са парите? Отговорът винаги е един и същ – от държавата агресор.

– Какво е положението с борбата срещу агентите на агресора в украинските правителствени кабинети и в самата Служба за сигурност на Украйна? Може ли да се каже, че изчистването на СБУ е приключило?

– Още когато влязох тук на 24 февруари, това помещение (офисът на председателя на СБУ в централното управление – ред.) беше абсолютно празно. Това беше първата вълна на изчистване – самостоятелната. Всички бяха избягали, защото знаеха кой ще влезе тук – аз и хора от Майдана.

Втората вълна започна, когато започнахме сериозно да разследваме престъпленията на предишното ръководство заедно с Генералната прокуратура (ГПУ) и МВР. Всички, участвали в престъпления срещу хората, бяха уволнявани, а материалите за тях бяха предавани в ГПУ или откривахме собствено наказателно производство. Извършвахме арести на предателите. Сега те са зад решетките. Продължаваме да се занимаваме с това.

Сега работим в две направления. Първото е законът за изчистване на властта. Хора, които са преследвали активистите, опозицията – ние продължаваме да ги изкарваме на светло, даже ако не са заемали ръководни длъжности. Второто направление: все още можем да кажем, че не е отстранена заплахата от предателство, включително от страна на бивши и действащи служители на СБУ.

Относно действащите служители – сред последните задържани и арестувани има както агенти на чужди специални служби, така и съучастници на терористите. В един от случаите става дума за капитан в донецкото летище, който си е мислел, че ще може да се скрие там. Беше задържан на територията на врага. Предателите и убийците това ги очаква и занапред. Ще ги намираме, където и да се крият.

Още один от последните случаи в нашата работа – арестът на бивш капитан от СБУ, който по заповед на Ходаковски (бивш командир на спецподразделение „Алфа“ към Управлението на СБУ в  Донецка област, един от лидерите на терористите – ред.) беше пристигнал от Донецк и планираше атентат на територията на Украйна. Беше задържан и арестуван заедно със съучастниците и експлозива. Това зло ще го изкореняваме с оръжие в ръце. Защото това не са просто предатели. Това са хора със специални знания – бивши милиционери, бивши служители в специалните служби, бивши военни. Те са се превърнали в терористи, продали са се на агресора.

– Какъв е броят на задържаните напоследък в СБУ изменници или хора, извършили престъпления, свързани с измяна? 

– В Службата за сигурност на Украйна са задържани петима офицери.

– Какъв е главният проблем при разследването на делата за убийствата на Майдана? Защо буксува следствието?

– Проведохме една важна среща с адвокатите и семействата на загиналите. Най-важното, което липсва, е концентрирането и координирането на силите и обединяването на всички наказателни производства. Законодателите, които продължават да делят длъжности в парламента, трябва да се обърнат с лице към бедата на хората.

Необходими са законодателни промени за увеличаване функциите и пълномощията на следствените органи на Генералната прокуратура, може би дори под формата на Национален трибунал. Всъщност убийството на „Небесната сотня“ е едно безпрецедентно престъпление. Това е престъпление и срещу държавата, и  срещу човека. Затова отговорът на една вече нормална власт, на един нормален парламент, правоохранителни и съдебни органи трябва да бъде безпрецедентен и концентриран.

Трябва да бъдат обединени всички отделни епизоди: репресиите срещу опозиционерите и активистите, разстрелването на хората, престъпленията в съдилищата, прокуратурата и милицията, корупцията и т.н. Всичко това е представлявало една огромна машина за предателство и престъпност на най-високо ниво. Затова трябва да обединим всичко това, да бъдат внесени изменения в законодателството и да направим така, че в нашата история повече никога да не се случи отново нещо подобно.

Не можем да си позволим да кажем: ами нека там някъде си в някакъв районен отдел да разследват някакъв отделен епизод и да го предадат в съда. Не! Всичко това е било планирано и осъществено според указанията на бившето висше държавно ръководство. Защо трябва да се лъже, че в СБУ някакъв отделен началник на управление е давал указания (да се убиват хората – ред.), а друг негов колега е бил хубав човек? Това не е така.

Подписът на бившия председател на СБУ е не само върху плана за разстрелването на хората на Майдана, но и върху документите, които разрешават нахлуване в частното пространство на хората – вашето, моето. Провеждането на задържания, изтезания, разпити. И всяко държавно ведомство е следовало строго тези указания. Какво означава това? Че всичко това е планирано от една банда, която отначало е разстреляла Киев, а след това – вижте какво става в източните райони. Трябва да намерим убийците и да ги пратим зад решетките. И ще го направим.