Sav25021

Надежда Савченко остава в ареста

Днес Московският градски съд разгледа жалбата, подадена от адвокатите на украинския пилот Надежда Савченко срещу решението на районния съд „Басманний“ за удължаване срока на ареста й до 13 май 2015 г.

Савченко не присъстваше лично в съдебната зала, беше организирана видео връзка между съда и следствения изолатор.

Sav25023

 

По думите на адвокатите й, състоянието на Савченко, която вече 75 дни продължава протестната си гладна си стачка, е критично; тя не може да стои дълго време права или седнала.

Sav25021

Sav25022

 

Московският градски съд отклони жалбата и призна за законно решението на районния съд от 10 февруари.

Както съобщава „Новая газета“, вчера в приемната на руския президент Владимир Путин са били предадени подписите, събрани под обръщението към президента относно промяната на мярката за неотклонение на Надежда Савченко.

Подписката беше организирана на 9 февруари от известни правозащитници и интелектуалци, сред които Людмила Улицкая, Мариета Чудакова, Ирина Прохорова, Зоя Светова и др., и събра 11 508 подписа. За предаването й на Путин днес е уведомен Михаил Федотов, председател на Съвета по човешките права към президента на Русия. 

Събирането на подписи беше прекратено във връзка с влошаването на състоянието на Надежда Савченко, която няма намерение да прекрати гладната си стачка преди обявяването на справедливо, основаващо се на доказателствата, с които разполага следствието, съдебно решение.

Снимки: адвокат Марк Фейгин / Twitter