BBC: Бомбата в руския самолет е заложена преди полета

Снимка: Reuters
Снимка: Reuters

Журналистите на BBC получиха информация, че, по мнението на британските специални служби, бомбата в руския Airbus A321 е заложена преди полета от летището в Шарм-ел-Шейх

Бомбата, по мнението на експертите, е заложена в багажното отделение на самолета.

Тази версия се появи след прихващането на съобщениято, с които са се обменяли екстремистите джихадисти на Синайския полуостров.

В същото време Русия и Египет смятат, че да се правят каквито и да е изводи е прекалено рано. В частност, прес секретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече версията за бомба спекулация.

Британският премиер Дейвид Камерън поясни, че забраната за полетите на британските авиолинии от Шарм-ел-Шейх е въведена след като разузнавателните служи получават данни от прихванатите съобщения, които свидетелстват, че екстремистите на „ИДИЛ“ подготвят в региона терористични актове.

Еспресо.ТВ

Visa и MasterCard спряха обслужването на банкови карти в Крим

MasterCard_Visa
wmcash24.com

Международните платежни системи ограничават дейността си поради санкциите, наложени от САЩ 

„В съответствие със санкциите срещу Крим, наложени на 19 декември 2014 година с Указ 13685, в настоящия момент Visa не може да предоставя услуги и да предлага свои продукти в Крим. Това означава, че ние повече не можем да извършваме емисия и да приемаме карти в Крим, както и да ги обслужваме в банкоматите“, се казва в официалното съобщение на Visa, изпратено до банките, работещи в Крим – съобщава interfax.ru.

 „Тези ограничения ще действат дотогава, докато не бъдат отменени санкциите срещу Крим. В настоящия момент не е ясно кога може да се случи това; всичко ще зависи от развитието на политическата и дипломатическата ситуация“, уточнява Visa в писмото до банките.

В частност, санкциите, наложени от САЩ, „забраняват на Visa International Service Association, Visa USA Inc. и Visa Inc. да предоставят услуги, както и пряко или косвено да спомагат за извършването на транзакции в Крим.“

На 26 декември международната платежна система MasterCard също преустанови обслужването на карти, издадени от банки, които работят на територията на анексирания Крим.

MasterCard също е уведомила руските банки, че спира обслужването на банкови карти в Крим.

След наложените от САЩ икономически санкции срещу Русия през март 2014 година Visa и MasterCard преустановиха обслужването на карти, издадени от няколко руски банки – „СМП Банк“, „Инвесткапиталбанк“, банка „Россия“ и „Собинбанк“.

Надежда Савченко обяви гладна стачка

Надежда Савченко
Надежда Савченко

Украинската жена пилот Надежда Савченко, която в момента е задържана в московския следствен изолатор номер 6 (СИЗО-6), вчера обяви гладна стачка в знак на протест, че й се отказва медицинска помощ. За това на фейсбук страницата си съобщава  нейният адвокат Иля Новиков.

По-рано бе разпространена информация, че Савченко има възпаление на ухото. По думите на адвокатите й, украинската военнослужеща не получава необходимите лекарства, предписани й от киевски лекар. В изолатора няма специалист, който да може да помогне на Надежда Савченко, а главният лекар на СИЗО приема само в сряда. Състоянието на Савченко, по думите на адвокат Новиков, се е влошило в петък.

Справка

Украинската жена пилот Надежда Савченко бе пленена от проруски сепаратисти в източна Украйна в средата на юни. По-късно стана ясно, че тя се намира в затвор във Воронеж.

Там тя бе обвинена в причастност към смъртта на руски телевизионни журналисти близо до Луганск, нелегално влезли на територията на Украйна и заедно с група сепаратисти снимали репортажи за нападенията над украински военнослужещи. Руските следователи твърдят, че Савченко е била задържана след като тя самата е преминала границата с Русия „без документи и като бежанка“.

Тимъти Снайдър: Украйна може да промени хода на своята тежка история

Ярослав Довгопол, кореспондент на Укринформ във Вашингтон 

Тимъти Снайдър
Тимъти Снайдър / Снимка: www.ukrinform.ua

Професорът от Йелския университет Тимъти Снайдър е известен в Украйна с активната си позиция на изследовател, който се стреми да разкрие пред света истинската история на украинската нация и на други европейски народи през ХХ век.

В своята монография „Кървави земи: Европа между Хитлер и Сталин“ ученият още през 2010 година разчупи стереотипите на съветската история с описанията за това как тоталитарният кремълски режим заедно с фашистка Германия се опитват да превърнат цели нации в Източна Европа просто в една кървава статистика.

Наскоро във Вашингтон професор Снайдър беше награден за научната си работа и активна гражданска позиция с авторитетната премия на Фонда на Емелян и Татяна Антонович, която допринася за развитието на украинската култура по света.

Въпреки крайно натоварения си график Тимъти Снайдър отдели време, за да отговори на няколко въпроса на кореспондента на Укринформ.

– Господин професор, въпреки огромния брой доказателства за мащабните фалшификации, извършвани от съветските историци, днес Кремъл продължава да се опира върху фундамента на историята на СССР и да смята, че Украйна безспорно е в неговата зона на влияние. Как могат да бъдат обяснени подобни действия на Москва? 

– Съветската история е нещо, към което сегашната власт в РФ се отнася много избирателно. За днешното руско ръководство, както и за украинската власт, пък и за властта във всяка страна от постсъветското пространство има смисъл да подходи към съветската история много отговорно.

Страхувам се, че сегашните събития показват, че Кремъл не иска да възприеме този сериозен и отговорен подход. Той прибягва към своята дългогодишна тактика: акцентира върху онези неща, които смята за интересни за самия него, отнася се към историческите факти селективно. Тоест избира това, което според него ще помогне – заедно с използването на инструментите за пропаганда – да бъде оправдано агресивното поведение на РФ .

– По повод „съветската интерпретация“ на украинското минало – как мислите, доколко на Украйна ще ѝ е трудно да възстанови истината за собствената си история? 

– Разбира се, това ще стане много трудно, ще са необходими големи усилия. Знаете ли, понякога изобщо не е възможно истината да бъде доказана.

Но не трябва да се пренебрегва факта, че в тази насока работят много историци, журналисти, както и просто хора, на които Украйна не им е безразлична. И всеки от тях се опитва да допринесе за приближаването към истината.

Украинската история е много сложна, интересна и невероятно богата. Украинците имат един добър мотив да изучават миналото си. Не само за да се гордеят с него, което си е заслужено, но също и за да разберат как са свързани с историята на Запада, с европейската история.

За украинците е важно да знаят и доколко тяхното минало е преплетено с всички основни исторически процеси в Европа. Следователно, това е едно предизвикателство, което на свой ред води до един друг светоглед.

– Твърди се, че бъдещето на една държава се определя от миналото ѝ. Съгласен ли сте с това?

– И да, и не. Както е казал навремето Карл Маркс, ние всички творим историята, но не в такива условия, които можем да изберем самостоятелно. Да, историята има голямо значение, свързано както със способността да я осъзнаем, така и със способността да видим възможностите, които ни дава.

Сега за Украйна е настъпил такъв момент, в който е възможно тя да промени хода на своята много тежка история. В момента въпросът е дали украинците ще се възползват от тази възможност.

 

Военна хроника – 23.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 23.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
Руско-терористичните войски все по-активно използват тежко въоръжение, което трябва да е изтеглено зад разграничителната линия съгласно Минските договорености.

По-специално в района на Авдеевка предните позиции на украинската армия през последното денонощие са били обстреляни 5 пъти от 122-мм оръдия (122-мм самоходни гаубици САУ 2С1 „Гвоздика“ и батарея 122-мм гаубици Д-30). Ударите са нанасяни не от отделни оръдия, а от огневи подразделения (батареи).

Също така, по украинските позиции южно от Авдеевка и в югоизточния й край 2 пъти се открива огън от танкове (използва се тактиката на т. нар. „кочующие“ танкове – кратък огневи удар и изтегляне в дълбочина на бойните си позиции). Общо в дадения район се отбелязва действието на 4 танка на терористите.

На Артемовското направление формированията на руско-терористичните войски активно обстрелват с пехотно въоръжение. В района на Луганское и Шуми група екстремисти се опитаха от дистанция със стрелкови огън да нанесат огневи поражения на предните постове на украинските позиции, използвайки стрелкови оръжия, гранатомети и голямокалибрени картечници.

23-03_eng

През последното денонощие ситуацията започна да се влошава в района на Соколники, Трьохизбенка, Кримское, където интензивно пристигат подкрепления за противника. Отбелязва се прехвърляне на ротна тактическа група (РТГ) на терористите – 150-160 души, 14 ББМ, 7 танка, минохвъргачна батарея и противотанков взвод (3 ПТРК тип „Фагот“). Дадената РТГ е прехвърлена на флангова позиция в района на Соколники.

На Приморското направление, в района на Широкино формированията на руско-терористичните войски чрез провокиращ огън от 120-мм минохвъргачки се опитваха да изкарат на огневи позиции украинската бронирана техника (едновременно с това в дадения район са регистрирани маскираните позиции на противотанковите средства на екстремистите – ПТРК). Общо бяха извършени 3 такива опита.

В няколко района на отбраната на украинската армия се наблюдават маневри на формированията на руско-терористичните войски: на разстояние 700 – 800 метра от позициите на украинските войски от време на време се разгръщат в боен строй малки подразделения на екстремистите (с численост 2-3 взвода), които имитират атака и обстрел на украинските позиции, а след това се групират и се изтеглят. По този начин командването на руско-терористичните войски провежда тренировъчни действия на своята „пехота“ непосредствено в конкретни райони до нашата отбрана, като постига висока степен на съгласуваност в действията на своите подразделения. Заедно с това такива „учения“ играят роля и на „психически атаки“ с цел да бъде деморализиран личния състав на силите на АТО.

Освен провокациите с използване на огневи средства, руско-терористичните войски продължават да усилват групировките си на няколко фронта. Отбелязва се по-нататъшно усилване на тактическата група на руско-терористичните войски североизточно от Луганск (район Станица Луганская). Наблюдава се прехвърляне на личен състав – до 220 души, както и на минохвъргачни батареи (шест 120-мм минохвъргачки) и 2 товарни платформи със зенитни системи ЗУ-23-2.

В района на Чернухино и южно на Стаханов терористите продължават оборудването на артилерийски огневи позиции, въпреки че по-голямата част от артилерийското въоръжение уж е „изтеглено“. В действителност е разпределено в цеховете и хангарите на близките заводи, сервизи, работилници в Алчевск, Перевалск, Красний Луч. Непосредствено на позициите са разсредоточени и маскирани около 30% от артилерийското въоръжение, задействано на дадения участък по време на боевете за Дебалцево през февруари тази година.

Отбелязва се по-нататъшно съсредоточване на втора БТГ (батальонна тактическа група) на руско-терористичните войски на Докучаевското направление. При това 6 единици ББМ и 5 танка са прехвърлени в дадения район през последните 2 денонощия.

В „Горловският гарнизон“ (включително в район Ясиноватая – Енакиево) двете разположени в дадения район тактически групи руско-терористични войски, съсредоточени срещу отбраната на украинските войски в Авдеевски и Дзержински райони, получиха заповед да разсредоточат военната техника, да я укрият и маскират. За тази цел терористите активно използват райони, застроени с частни домове.

Според наблюденията екстремистите едновременно в няколко района на Луганското направление са получили на въоръжение система 9П132 „Град-П“ („Партизан“). Тази 122-мм система е разработена по времето на СССР за доставка във Виетнам и е предназначена за единична стрелба със снаряди от РСЗО БМ-21 „Град“. Системата бързо се сглобява и разглобява, може да се монтира върху леко превозно средство, снабдена е с оптически мерник. Такива системи получават на въоръжение мобилните огневи групи на руско-терористичните войски, които действат непосредствено на предната линия.

По-рано на Донецкото направление екстремистите  получиха от РФ 150 броя 107-мм безоткатни оръдия Б-11.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания