Каспаров: Западът най-накрая осъзна, че Путин представлява голям проблем

 

Стабилността на режима на Путин е осигуренa от Запада, опиянен от парите на Кремъл.  

DEUX ROIS POUR UNE COURONNE
Планът на Путин се провали, смята Гари Каспаров

 

Такъв е изводът на Гари Каспаров – един от лидерите на руската съпротива и основател на Обединения граждански фронт.

В интервю за Новое время той заяви, че путинският режим дълго време е получавал огромна морална и икономическа подкрепа от Запада.

Цените на петрола позволиха на руските олигарси да бъдат добре дошли на Запад. Каспаров нарече тази тактика на Кремъл хибридна война.

„Хибридната война е не само анексирането на Крим или провокирането на първите сблъсъци в Донбас. Хибридна война е и купуването от Абрамович на футболния клуб „Челси“. Това е интегрирането на руския престъпен капитал във всички сфери на социалния, културния и обществено-политическия живот на Запада. Този процес вървеше с ударни темпове. Днес става очевидно, че той не само се забави, но и започна откат“, каза опозиционерът.

Каспаров заяви също, че замисленият от Путин план за ликвидирането на украинската държавност, за който той разполагаше с огромни ресурси и за който фактически останалият свят му беше дал карт бланш, се е провалил.

„Като цяло, общественото мнение на Запад, както и политиците,  принудени да се движат във фарватера на Путин, започват да клонят към това, че той представлява голям проблем“, смята Каспаров.