Руски офицер-десантчик помогна да бъдат спасени десетки украинци

Неизвестен офицер от руската армия е помогнал за спасяването на ранени украинци в „Иловайския ад“.

Близо 90 ранени войници са изведени от „Иловайския котел“* благодарение на съдействието на руския офицер.

За случая разказва военният лекар Всеволод Стеблюк в предаването „Храбри сърца“ на украинската телевизия „1+1“.

Стеблюк по чудо е останал жив в „Иловайския котел„. Той се е движел в колоната украински военни, когато врагът отсреща открива залпов огън. След масовия обстрел се чуват единични изстрели – започва избиването на ранените.

Стеблюк заедно с още няколко оцелели побратими изваждат гранати, за да се взривят. Но в един момент забелязват наблизо някакъв руски офицер.

„Офицерът се оказа кадрови военен. Десантник, за когото понятието „чест“ не е празна дума. Затова се договорихме, че аз ще прибера всички ранени, които успея да открия – разказва Стеблюк. – През първата нощ това бяха 17 души.“

Руснаците откарват всички ранени в своя лагер. На следващия ден офицерът позволява на Стеблюк да отиде в най-близкия населен пункт, където има още десетки ранени украински военни.

По думите на Стеблюк отначало е било планирано да бъдат разстреляни той и другите оцелели украинци. Но благодарение на личния авторитет на този офицер, те все пак са оставени живи.

„Този комбат каза: „Докторе, ако си оживял след всичко, което се случи, Господ те е целунал по челото. Аз нямам право да те разстрелвам“, разказва Стеблюк.

Същият този неизвестен офицер е водил преговори с блок-постовете на бунтовниците, за да да могат да бъдат евакуирани всички ранени украинци.

 

Предаването „Храбри сърца“ с участието на Всеволод Стеблюк

 

*Иловайски котел — епизод от войната в Източна Украйна, когато се разгърнаха жестоки боеве между останалите в обкръжение украински подразделения на армията и МВР от една страна и въоръжени групировки на ДНР и руски войски – от друга.

Какво се случва на руско-украинската граница (видео)

РСЗО "Торнадо"/снимка: Twitter
РСЗО „Торнадо“ / Снимка: Twitter

Журналисти от един от финландските информационни източници са заснели видео на колона с руска военна техника в Ростовска област.

Колоната се е движела в посока Украйна по път М-23 близо до град Новошахтинск, който е на 50 км от украинско-руската граница. В колоната, освен всичко останало, е имало тежки РСЗО „Торнадо“. Както пояснява кореспондентът на Yle, колоната е била съпровождана от военнослужещи.

Освен това, журналистите са говорили с местните жители, които им разказали, че количеството военна техника в региона значително се е увеличило от началото на конфликта в Източна Украйна.

Кореспондентите на финландския телевизионен канал описват също и възникнал конфликт със служители в граничната зона. На граничния пункт „Новошахтинск“ им е било забранено да снимат, поискали са им също документи за самоличност.

Видеото е качено на сайта на финландския телевизионен канал Yle в понеделник, 23 февруари.

Справка: „Торнадо“ е най-новата руска модернизирана реактивна система за залпов огън. Системата е двукалибрена и обединява в една платформа „Град“ и „Смерч“. Установката може да променя позицията си още преди снарядът да е стигнал целта. Това се постига за сметка на автоматизацията на стрелбата. Системата е способна да нанася както удари със залпов огън, така и с единични високоточни ракети.

Т/к „Дождь“

 

Антимонополният комитет на Украйна реши да глоби Газпром с 3.5 милиарда долара

Антимонополният комитет на Украйна е решил да наложи на руския газов гигант „Газпром“ глоба в размер на 85 млрд. за злоупотреба с монополно положение на пазара на транзита на газ, съобщи председателят на комисията Юрий Терентиев.

Нафтогаз Украйна

Както съобщават редица информационни агенции и онлайн-медии, днес 22 януари Антимонополният комитет на Украйна е решил да наложи на руския газов гигант „Газпром“ глоба в размер на 85 млрд. гривни (около 3.5 млрд. долара) за злоупотреба с монополно положение на пазара на транзита на газ.

„Току-що беше прието решение във връзка със злоупотребите на „Газпром“ като монополен купувач на пазара на транзита на природен газ по магистралните тръбопроводи на територията на Украйна. Сумата, на която възлиза глобата е 85 млрд. гривни.“написа Терентиев в страницата си във Фейсбук.

ГАЗПРОМЩойно прийняте рішення щодо зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними…

Публикувахте от Yuriy Terentyev в 22 януари 2016 г.

Напомняме, че по-рано тази седмица „Газпром“ поиска от „Нафтогаз – Украйна“ да изплати дължимата за третото четиримесечие на 2015 година сума за доставки на природен газ в размер на 2.6 млрд. долара.

Бившият министър на отбраната на „ДНР“ призова сепаратистите да последват примера му

Игор Стрелков / Снимка: REUTERS
Игор Стрелков / Снимка: REUTERS

Бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ Игор Стрелков призова сепаратистите да последват примера му и да напуснат постовете си. Той направи такова заявление пред информационния портал „Руска пролет“ в събота, 3 януари, коментирайки убийството на полевия командир на луганския сепаратистки отряд Александър Беднов („Батман“).

„Аз направих своя избор през август. Той може да бъде оценяван по всякакъв начин – на никога не мога да го забраня. Всеки може сам да си направи избора – според съвестта си. Аз мога само да препоръчам да се поставят общите интереси над личните (дори имайки предвид цялата тежест на ситуацията)“ — заяви Стрелков.

През август 2014 година Стрелков напуска своя пост на министър на отбраната и главнокомандващ на бойците на „ДНР“. Тогава той изрази недоволство от случващото се в Източна Украйна и замина за Русия.

Според него убийството на Беднов е извършено, за да провокира сепаратистите да въстанат, като това ще бъде обявено незабавно за „антинароден метеж“ с всички произтичащи последици – чак до възвръщане на контрола върху „народните републики“ от страна на Киев под предлог „ликвидиране на бандитското беззаконие“.

„Аз не съм се опитвал да се боря за власт в „Новорусия“ и съм напуснал поста си включително и за да избегна подобни ситуации. Нямаше как да надскочим себе си – можеше да стане само по-зле. Така че аз призовавам да последвате моя пример. При пълно осъзнаване на това, че другият вариант ще бъде кървав, безсмислен и ще завърши трагично“ – подчерта бившият министър на отбраната на „ДНР“.

На втори януари властите на „ЛНР“ обявяват за убийството на Беднов по време на специална операция. Според версията на Генералната прокуратура на „ЛНР“, Беднов и бойците му са отвличали и изтезавали мирни жители. По-късно телекомпанията на „ЛНР“ публикува видеозапис с интервю с един от задържаните бойци, който разказва подробности за тези изтезания.

В Генералната прокуратура на „ЛНР“ заявиха, че при задържането на 1 януари Беднов е оказвал въоръжена съпротива. В резултат на това започва престрелка и той е убит, а неговите бойци са задържани. При това поддръжниците на Беднов се придържат към друга гледна точка за смъртта му: те твърдят, че колата на Беднов и съпровождащата кола са разстреляни от засада.

Според Стрелков убийството на Беднов е „тежко престъпление, извършено във вреда на „Новорусия“ и „ликвидирането му е извършено в най-лошите традиции от 90-те на изясняването на отношения между бандитски формирования“.

„Едно мога да кажа: с каквито и мотиви да се прикрива това убийство, дори ако Сан Санич (Александър Белов – бел. ред.) и шестимата му бойци са били демони в човешка плът, да се убиват по този начин, както това беше извършено – няма никакъв признак на законност (дори извънредна), нито елементарна човешка порядъчност. Ако „Батман“ е заслужавал арест или дори смъртна присъда, това не би трябвало да бъде извършено като бандитска засада, дори организаторите на тази засада да я нарекат спецоперация“ – подчерта той.

Също така бившият министър на отбраната на „ДНР“ изрази мнение, че ескалация на ситуацията чрез всякаква въоръжена съпротива на властите на „ДНР“ е недопустима, защото „вътрешната война в „Новорусия“ ще доведе до още по-тежки последици“.

Източник: ТVRain.ru

Украинското вътрешно министерство обяви началото на антитерористична операция в Одеса

Началникът на областната милиция предупреди, че по улиците на града ще се движат екипирани хора с автомати и военна техника.

Катеринчук
Снимка: tvi.ua

Във връзка със съществуващата терористична заплаха правоохранителните органи започват оперативно-профилактични действия в Одеса.

Това съобщи за жителите и гостите на града началникът на Главно управление (ГУ) на  Министерството на вътрешните работи в Одеска област – Иван Катеринчук.

„Поради надвисналата над нас терористична заплаха правоохранителните органи започват оперативно-профилактични действия в града. Във връзка с това и с цел да се контролира ситуацията по улиците на областния град ще се наблюдава значително движение на специални полицейски и военни товарни превозни средства, както и екипирани хора с автомати”, се казва в съобщението.

Катеринчук увери, че спазващите закона граждани не бива да се страхуват от нищо: „тези хора ще бъдат по улиците, за да ви защитят от терористичната заплаха“. Той припомни също, че само за  последния месец на територията на града имаше 5 атентата, при последния от които загина един човек. „Служителите на МВР ще спират и ще проверяват подозрителните лица, ще провеждат оглед на личните вещи. В тази ситуация очакваме от вас пълно разбиране и съдействие, тъй като това се прави изцяло за вашата безопасност” – каза началникът.

„Обръщам се към всички неравнодушни граждани с молба да предават всякаква информация, свързана с придвижването на непозната техника и групи хора, с наем на жилища или временно пребиваване на  лица, които вероятно се крият и предизвикват подозрението ви. Ние ще реагираме оперативно на ваши сигнали за поява на подозрителни предмети на работните ви места, около жилищата или на обществени места с голямо струпване на хора. С тази цел в ГУ на Министерството на вътрешните работи в Одеска област работят постоянно горещи линии – дежурно подразделение: 779-40-61, оперативен щаб: 779-45-09” – уведоми Катеринчук.

Той отбеляза, че се извършват редица превантивни и профилактични мероприятия с цел откриване и предотвратяване на нарушения на обществения ред, провокационни действия от страна на отделни лица или радикално настроени групи или движения, чиято дейност е насочена към дестабилизиране на обстановката в Одеска област.

„Призовавам лидерите на политическите сили, профсъюзите и политическите партии през този период да се въздържат от провеждане на масови събития – протестни акции и митинги, тъй като милицията ще бъде принудена да използва допълнителни сили за опазване на реда по време на тези мероприятия, а тези сили са необходими за провеждане на профилактичните мероприятия. Молим всички да се отнесат към ситуацията с разбиране” – обобщи началникът на ГУ на МВР в Одеска област.

tvi.ua