Гладомора: удар в аванс

Украйна отчаяно се съпротивлява – в годините, непосредствено преди Гладомора, в Украйна избухват над 5 000 стихийни въстания. Но съветската система се оказва по-силна…

Гладомора струва на украинците милиони животи. И това са не само починалите, това са и неродените. Това са онези, които пренесоха традициите през вековете. Това са творците на бъдещите шедьоври, авторите на идеи, архитектите, ръководителите. Можем да преброим броя на жертвите, но никога не ще можем да преброим броя на погубените идеи, мисли, творби.

Понякога изглежда, че чудовищността на тази трагедия е била с една единствена цел –  да се парализира способността въпроса „За какво?” да превърне в по-дълбокия „Защо?”. Всъщност, наистина защо?

Защо са убити милиони активни, разумни, творчески хора? А тези, които останаха да живеят бяха непрестанно обзети от страх.

За да опитаме да отговорим на тези въпроси, трябва да се върнем назад във времето. Преди 1917 година, украинската общественост се явява в не много оптимистична светлина. Предимно русофицирани места (градове), индустрията – с изключение на храната – в ръцете на всеки друг, само не и на украинците, тотална забрана за издаване на украински книги и особено преводни. Книгите и преводите на украински език се доставят контрабандно от Галичина, образованието – изцяло русофицирано. Украинците в рамките на Руската империя на практика не съществуват като отделна нация. В Киев само 8 семейства са общували на украински език. Когато през 1914 година делегация от украински културни дейци се появява пред министъра на образованието Сазонов с молбата поне малко да облекчи ситуацията на украинското образование, обещавайки в замяна лоялността на украинското общество, получава в отговор: „Какво искате, господа – войната е най-доброто извинение да приключим с вашето украинство!”

Ясно се вижда, че в противопоставянето „Руска империя – украинска нация” първата страна печели крайната победа. В края на февруари 1917 г. в Петроград започват масови демонстрации. Полицията е безсилна. А „придворните” полкове Волински и Преображенски отказват да стрелят по обикновените хора. Съвпадение или не – в състава на двата полка доминират украинци. Резултати – на 2 март 1917 Николай II абдикира.“Скъсахме въжетата на игото и свалихме царския трон”.

Но в контекста на нашата тема, най-важно е това, което се случва по-късно в Украйна. За един месец в Украйна възниква държава. Въпреки, че официално обявяването на независимостта е през ноември 1917, реално тя вече съществува от март 1917. Настава стихийна украинизация на всичко, което е възможно: образование, държавен апарат, армия, индустриален сектор.

След идването на власт на болшевиките веднага започва агресията в Украйна. Украинската армия – новосформирана, въоръжена с „каквото Бог изпрати“, не винаги облечена и обута, държи защитата три години – от края на 1917 до 1920 година.

На нейна сметка са: присъединяването на Крим през април 1918 за няколко дни (болшевиките изразходват за тази операция три месеца, а немците като цяло решават, че пробивът през Сиваш е нереалистична идея), разгром на десеткратно превишаващите ги болшивишки сили при Мотовилівка през есента на 1918 година, успешни боеве с превъзхождащите сили на болшевиките през зимата на 1918 и 1919 години, шестмесечното нападение на област, окупирана от чужди войски – Зимен поход през 1920 година, и най-накрая – действителното спасението на Варшава от настъплението на болшевиките през лятото на 1920 година.

Независимо от това, болшевиките печелят. Резултатът от тяхната победа е въвеждането на „военен комунизъм“, който на практика е окупационен режим, насочен към изпомпване на храни от Украйна и унищожаване на всички, които са били по някакъв начин активни в годините на независимостта. Резултатът е мощно въстаническо движение. В най-активните клетки, като в Студения Яр, партизанско движение така и не може да бъде  спряно  с военни средства – трябвало е  да се използват широкомащабни провокации.

Става ясно – още малко и Украйна наистина ще избухне. Системата отстъпва – в икономическата сфера е въведен НЕП (нова икономическа политика). Основната разлика от „военния комунизъм” е във фиксирания данък вместо „излишък” и позволението за поддържане на частни магазини и складове. В културната сфера започва украинизация, резултатът от която е формирането на цяло поколение украински поети, писатели, учени, хуманитаристи от най-висок клас.

Украинизацията е в ход и на нейните плодове се радват привидно верни „болшевик – ленинци”, сред които са достатъчно тези, които с оръжие в ръка са се борили против украинската национална държава. И ето – през 1926 година най-ярката фигура сред бъдещото „разстреляно възраждане” – Микола Хвильовий – провъзгласява „Далеч от Москва”. А през 1928 година количеството произведена селскостопанска продукция превишава добива от 1913 година.

И от този момент Гладоморът става неизбежен. Основната слабост на Украинската държава от 1917 до 1921 година е отсъствието на държавни институции и острата нужда от кадри, които да ги създадат. На практики тези, които въпреки неблагоприятните условия все пак успяват да създадат структури, трябва да се противопоставят на социалистическите фантазии на управлението за „революционна демокрация”. А също – и да създадат институциите от хора, които често имат минимално образование и много наивни представи за реалността.

Украинизацията коренно променя всичко. За няколко години Украйна вече притежава достатъчно образовани и подходящи за формирането и поддържането на институции на всички нива хора. И въпреки членството си в комунистическата партия, тези хора мислят за интересите на Украйна и в културен аспект се определят отделно от Москва. Самата комунистическа партия става причина много млади украинци да си проправят път в кариерата и при това да си останат украинци. А показателите за производстото на селскостопанска продукция ясно демонстрират – Украйна притежава достатъчно хранителни и материални ресурси.

Започва да се реализира най-голямата опасност за всяка тоталитарна система. А именно – наличието на алтернативни структури с достатъчно ресурси. Предишния път, когато Украйна е била лишена от структури и е нямала възможности за натрупване на ресурси, пълното й поваляне отнема повече от три години. Затова е трябвало да бъдат изпращани специални звена на ЧК, Червената армия, да се създават провокации и да се използват всички възможни средства за масово унищожение.

Какво е очаквало съветската тоталитарна система в случай на сблъсък с Украйна, която има и структура, и е с достатъчно високо качество на човешките ресурси?

Ето защо през 1929 започват системно да убиват Украйна. Като алтернативна система и като политически факт. Гладоморът е най-важното звено във веригата на политическите репресии, разстрели, изгнание, лишаване от материални ценности и изтребването на конкретни хора. Защото унищожава ресурс.

Баналността е в това, че човек трябва да яде. Съответно, взимайки му най-важния ресурс – хляба – на човека му връзват и ръцете и караката. Взимат го под пълен контрол. Изключват всякаква възможност за самостоятелни действия. Камо ли да става въпрос за опозиция.

Гладоморът отнема всякакъв материален ресурс. И безнадежно ранява потенциалните „градивни елементи” на бъдещата украинска система – своите жертви. Украйна отчаяно се съпротивлява – в годините непосредствено преди Гладомора се вдигат над 5000 стихийни въстания. Но съветската система се оказва по-силна.

Гладоморът – това е напълно довършване на врага. Врагът, който е толкова опасен, че по-добре да бъде повален на земята, отколкото да се рискува да стъпи на крака.

Затова унищожавали без да се съобразяват с нищо. Страхът е от две неща наведнъж: от алтернативна структура – бидейки тоталитарно общество и от освободително движение – бидейки империя.

П.С. Отдаваме памет на нашите убити. В събота, 22 ноември в 15:00 ще отида до Националния мемориал в памет на Гладомора, за да запаля свещичка.

Източник: http://uainfo.org/blognews/440338-golodomor-udar-na-viperedzhennya.html

Паметника посветен на жертвите от Гладомора в Киев
UAINFO

 

 

Военна хроника – 23.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 23.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
Руско-терористичните войски все по-активно използват тежко въоръжение, което трябва да е изтеглено зад разграничителната линия съгласно Минските договорености.

По-специално в района на Авдеевка предните позиции на украинската армия през последното денонощие са били обстреляни 5 пъти от 122-мм оръдия (122-мм самоходни гаубици САУ 2С1 „Гвоздика“ и батарея 122-мм гаубици Д-30). Ударите са нанасяни не от отделни оръдия, а от огневи подразделения (батареи).

Също така, по украинските позиции южно от Авдеевка и в югоизточния й край 2 пъти се открива огън от танкове (използва се тактиката на т. нар. „кочующие“ танкове – кратък огневи удар и изтегляне в дълбочина на бойните си позиции). Общо в дадения район се отбелязва действието на 4 танка на терористите.

На Артемовското направление формированията на руско-терористичните войски активно обстрелват с пехотно въоръжение. В района на Луганское и Шуми група екстремисти се опитаха от дистанция със стрелкови огън да нанесат огневи поражения на предните постове на украинските позиции, използвайки стрелкови оръжия, гранатомети и голямокалибрени картечници.

23-03_eng

През последното денонощие ситуацията започна да се влошава в района на Соколники, Трьохизбенка, Кримское, където интензивно пристигат подкрепления за противника. Отбелязва се прехвърляне на ротна тактическа група (РТГ) на терористите – 150-160 души, 14 ББМ, 7 танка, минохвъргачна батарея и противотанков взвод (3 ПТРК тип „Фагот“). Дадената РТГ е прехвърлена на флангова позиция в района на Соколники.

На Приморското направление, в района на Широкино формированията на руско-терористичните войски чрез провокиращ огън от 120-мм минохвъргачки се опитваха да изкарат на огневи позиции украинската бронирана техника (едновременно с това в дадения район са регистрирани маскираните позиции на противотанковите средства на екстремистите – ПТРК). Общо бяха извършени 3 такива опита.

В няколко района на отбраната на украинската армия се наблюдават маневри на формированията на руско-терористичните войски: на разстояние 700 – 800 метра от позициите на украинските войски от време на време се разгръщат в боен строй малки подразделения на екстремистите (с численост 2-3 взвода), които имитират атака и обстрел на украинските позиции, а след това се групират и се изтеглят. По този начин командването на руско-терористичните войски провежда тренировъчни действия на своята „пехота“ непосредствено в конкретни райони до нашата отбрана, като постига висока степен на съгласуваност в действията на своите подразделения. Заедно с това такива „учения“ играят роля и на „психически атаки“ с цел да бъде деморализиран личния състав на силите на АТО.

Освен провокациите с използване на огневи средства, руско-терористичните войски продължават да усилват групировките си на няколко фронта. Отбелязва се по-нататъшно усилване на тактическата група на руско-терористичните войски североизточно от Луганск (район Станица Луганская). Наблюдава се прехвърляне на личен състав – до 220 души, както и на минохвъргачни батареи (шест 120-мм минохвъргачки) и 2 товарни платформи със зенитни системи ЗУ-23-2.

В района на Чернухино и южно на Стаханов терористите продължават оборудването на артилерийски огневи позиции, въпреки че по-голямата част от артилерийското въоръжение уж е „изтеглено“. В действителност е разпределено в цеховете и хангарите на близките заводи, сервизи, работилници в Алчевск, Перевалск, Красний Луч. Непосредствено на позициите са разсредоточени и маскирани около 30% от артилерийското въоръжение, задействано на дадения участък по време на боевете за Дебалцево през февруари тази година.

Отбелязва се по-нататъшно съсредоточване на втора БТГ (батальонна тактическа група) на руско-терористичните войски на Докучаевското направление. При това 6 единици ББМ и 5 танка са прехвърлени в дадения район през последните 2 денонощия.

В „Горловският гарнизон“ (включително в район Ясиноватая – Енакиево) двете разположени в дадения район тактически групи руско-терористични войски, съсредоточени срещу отбраната на украинските войски в Авдеевски и Дзержински райони, получиха заповед да разсредоточат военната техника, да я укрият и маскират. За тази цел терористите активно използват райони, застроени с частни домове.

Според наблюденията екстремистите едновременно в няколко района на Луганското направление са получили на въоръжение система 9П132 „Град-П“ („Партизан“). Тази 122-мм система е разработена по времето на СССР за доставка във Виетнам и е предназначена за единична стрелба със снаряди от РСЗО БМ-21 „Град“. Системата бързо се сглобява и разглобява, може да се монтира върху леко превозно средство, снабдена е с оптически мерник. Такива системи получават на въоръжение мобилните огневи групи на руско-терористичните войски, които действат непосредствено на предната линия.

По-рано на Донецкото направление екстремистите  получиха от РФ 150 броя 107-мм безоткатни оръдия Б-11.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

 

Мнение: Денят на победата над фашизма трябва да се чества в Киев, а не в Москва

 

Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън с право отказаха поканата на Владимир Путин да присъстват на честването на 70-та годишнина от победата на Съюзническите сили в Европа, което ще се състои на 9 май в Москва, а президентът Обама може скоро да последват примера им.  

World War II Memorial in Kiev
Паметникът „Родината-Майка“ в Киев

 

Независимо от това обаче, има начин западните лидери да присъстват на едно такова честване и да почетат подвига и саможертвата на съветския народ през Втората световна война, и Меркел, Камерън и Обама трябва да се възползват от тази възможност, защото това ще бъде последната голяма годишнина за много ветерани и други оцелели от войната.

Вместо да отбележат Деня на победата над фашизма в Москва, те трябва да отидат в Киев, твърдят Стивън Пайфър, Джон Хербст и Уилям Тейлър* – автори на статия, публикувана в Los Angeles Times.

Нацистка Германия бе победена благодарение на обединените усилия на Съветския съюз, Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Полша и други страни. Много американци обаче не оценяват факта, че през по-голямата част от войната Червената армия пое основната тежест на борбата срещу Хитлеровия Вермахт. Съветските войски се сблъскаха и унищожиха много повече германски дивизии, отколкото армиите на Западните съюзници в Италия през 1943 г. и Франция през 1944 година.

Съветският народ – руснаци, украинци, беларуси и други – платиха ужасна цена: между 20 000 000 и 27 000 000 военни и цивилни граждани загинаха в тази война.

Независимо че през 1995 г. и 2005 г. президентите Клинтън и Джордж Буш присъстваха на честванията на Деня на победата над фашизма в Москва, днес тя едва ли е подходящото място за събиране на западните лидери.

Имайки предвид конфликта, който Русия разпали в Украйна, западните лидери няма как да се наредят на трибуната на Червения площад и да гледат парада на руските войски, чиито другари неотдавна започнаха, и вероятно ще продължат, да водят война в Източна Украйна.

Руски военни без отличителни знаци завзеха Крим през март миналата година. Месец по-късно те поеха ръководството на сепаратистите в Донецк и Луганск и започнаха да ги финансират и да ги снабдяват с оръжие. През август редовни руски армейски части нахлуха в Донецк и Луганск, за да атакуват украинските сили, които изглежда бяха на път да победят сепаратистите. Руските военни все още са в Източна Украйна.

През последните години Путин се опитва да припише на Русия заслугата за победата на Съветския съюз през Втората световна война. Това разбираемо разгневява украинците и останалите народи в постсъветското пространство, чиито родители и прародители също масово са се борили, страдали и загивали в тази война.

Никой не трябва да оспорва ролята на руснаците във войната или това, че руснаците съставляват най-големия брой съветски граждани, загинали във войната. В абсолютно изражение Украйна е втора по брой на жертвите, но на пропорционална основа тя е пострадала повече от Русия, защото загубва около 25% от населението си по време на войната.

По отношение на Деня на победата над фашизма, Киев представлява логична алтернатива на Москва. Западните дипломати и украинското правителство биха могли да организират церемония без военен парад (украинците не изглежда да имат склонност към парадиране с танкове и ракети). Честването може да бъде организирано така, че да бъде почетена паметта на всички съветски граждани. Украинските ветерани биха могли, например, да поканят ветерани от Русия и от другите бивши съветски републики.

Недалеч от центъра на Киев има мемориал на 13-те съветски градове-герои от Втората световна война. Западните лидери биха могли да изразят почитта си към военните и цивилни жертви от Москва и Ленинград (сега Санкт Петербург), на тези от беларуската столица Минск и дори на тези от Севастопол, който е част от Крим, незаконно анексиран от Русия преди една година.

Тържествата на 9 май по случай годишнината от Деня на победата над фашизма ще дадат възможност на Обама, Меркел, Камерън и други лидери да покажат своята почит и уважение към милионите, които така смело се бориха и загинаха, за да спрат военната машина на Хитлер на Източния фронт. Но те могат да го направят по свои правила, а не по правилата на Путин.

Присъствието им в украинската столица ще бъде също така категорично напомняне на руския народ за изолацията на техния лидер заради агресията му срещу Украйна. Нека кремълската пропаганда се опита да скрие гледката на западните лидери, събрани в Киев, за да почетат героичната борба на съветския народ във Втората световна война, в това число тази на руснаците.

*Стивън Пайфър е старши сътрудник в Института „Брукингс“.

Джон Хербст е директор на Евразийски център „Дину Патричиу“ към Атлантическия съвет на САЩ.

Уилям Тейлър е действащ изпълнителен вицепрезидент на американския Институт за мир.

И тримата са бивши посланици на САЩ в Украйна.

 

 

Пореден фейк на руския „1 канал“, този път за малайзийския „Боинг“

Кадр 1tv.ruТелевизионният водещ Михаил Леонтиев в предаването „Однако“, излъчено по руския „Първи канал“ на 14 ноември обяви, че разполагат със „сензационна снимка“, за която се предполага, че е направена от чуждестранен шпионски спътник и на която са фиксирани последните секунди от полета на малоазийския Боинг над Украйна. „Напълно съм съгласен с резултатите от вашия анализ на причините за гибелта на Боинга – пише човек, представил се като Джордж Билт, випусник на Масачузетския технологичен институт и авиоексперт с 20-годишен стаж. Боингът е свален от преследващ го реактивен истребител. Първоначално, екипажът е бил обстрелян от оръдие, след това кабината е била поразена от ракета „въздух-въздух“, след което десният двигател и дясното крило са били поразени от ракета със система за топлинно самонасочване.“

Към електронното съобщение са приложени снимки, на които отчетливо се вижда пускът на ракетата изпод лявото крило на изтребителя точно по пилотската кабина.

Снимките са тиражирани мълниеносно от много руски медии, сред които: „Московский комсомолец“, Дни.ру, Вести.ру, НТВ, LifeNews, „Говорит Москва“, ИТАР-ТАСС, Лента.ру, телевизионния канал „Звезда“, „Комсомолская правда“.

Но тази снимка е фалшива.

Изфабрикувана е на база снимки на Google Maps от 28/8/2012, координати 47°57’18.03″N, 37°50’10.26″E.

Гугл

Вляво: програмата Google Earth (горе вляво е датата 28 август 2012 г.), вдясно – – увеличен фрагмент на обсъжданата „спътникова снимка на атаката“

Снимката с по-голяма резолюция Детайлният анализ на снимката позволява да се видят местата на монтаж от снимки, правени по различно време (в различни години) и некачественото заличаване на облаците.

Нещо повече, Сергей Пархоменко забелязва, че при увеличаване на показания в „Однако“ фрагмент, картинката не съвпада. Вдясно, нивата с характерна трапецовидна форма изглежда по съвсем различен начин от изрязания фрагмент с щурмовия самолет. И двете ниви, на чийто фон е изобразен атакуващия самолет в предаването на Леонтиев, са равномерно засяти с нещо. Работата е там, че това е снимка, правена по друго време и през друг сезон. Двете ниви вляво са окосени на 2/3. Върху едната от тях все още се виждат две характерни ивици. А през нивата с трапецовидна форма вдясно се вижда пътека и няколко разорани участъка. Съгласно легендата, шпионският спътник е снимал през юли, а снимката е, примерно, от май. Както се оказа, за зум е използвана тази фотография от Яндекс-карти от 2012 г.

 

 

Предизвиква съмнение и картинката на Боинга. Надписът Malaysia е нанесен по друг начин. На видеото – започва от средата на крилата, а на снимката – от среза.

 

Освен това, спътниковите снимки на бързодвижещи се обекти имат някои особености: 

Особенность_1

 

 

В допълнение, военният самолет, представен на „Първи канал“се намира над точка в местност, намираща се на 20-25 км югозападно от летището. Гражданският самолет се намира на 15-20 км североизточно от летището. Ориентирайки се по картата на местността, разстоянието между тях е около 40 км. Съдейки обаче по силуетите на самолетите, разстоянието между тях е по-малко от 2 км., като  военният самолет е непропорционално по-малък от гражданския. Невъзможно е да се направи такава снимка, освен ако двата самолета и спътника не се намират далеч в космоса.

Освен това, това не би могло да е спътникова снимка, тъй като ешелонът на Боинга е 10 км и даже и от височина 100 км не бихме виждали тази диспропорция между линейните размери на Боинга и полосата за излитане на донецкото летище. Снимката е направена, евентуално, от височина 15-20 км или по-малко. Освен дължината на самолета да е 4,5 км., което е невъзможно.

Освен това и следата от ракетата е нарисувана неправилно. Тя е изобразена като „лазер“, макар да би трябвало да изглежда като неравна пухкава бяла линия и колкото е по-близо до изтребителя, толкова по-широка трябва да е. Ето го правилният вариант: 

 

Също така на показаната снимка няма кондезни следи от изтребителя и от Боинга. Сякаш двата самолета са летяли с изключени двигатели. За сравнение – снимка, на която Боинг 777 се съпровожда от изтребител F-18.

 

В допълнение на снимката не е Боинг 777-200ЕР. Основата на крилата и центроплана са съвсем други. По-вероятно това да е Боинг 737. За да направи сравнение, един от блогерите налага върху снимката чертеж на Боинг 777-200ЕР. Разликата е очевидна.

 

 

Предлагаме ви да се запознаете и с някои коментари от авиаторски форум :

а) На „снимката“ Боингът се намира над Пантелеймоновка (координати 48,1970. 37,983), което противоречи на записите от „черните кутии“, в частност – на курса;

б) ракурсът на целта при пуска е странен, обикновено се стреля при насрещен или догонващ курс. Ако вземем предвид, че Боингът лети със скорост около 900км./ч., то след пуска ракетата би следвало почти веднага да изпълни маневра „надясно“ , тъй като скоростта на приближаване на самолетите е много висока при пресичащи се курсове;

в) разстоянието от спътника до земята е минимум 200 км., а от Боинга до земята е около 10 км. Размерът на Боинга трябва да е пропорционален на земните обекти – за да се направи такава снимка, трябва да се снима от височина 12-15 км.;

г) „след което десният двигател и дясното крило са били поразени от ракета със система за топлинно самонасочване“***********

Крилото пък за какво? И с какво? Дюзите на двигателя са „целички“ и са на мястото си. На единия и турбината е „цяла“.


д) Ако изображението на самолета не е монтирано, то са снимали отгоре на разстояние  1-2 км, ето защо по ъгловите размери самолетът се е получил като полето. Ако беше снимка от космоса, то дали 300, дали 310 – няма значение. Или самолетът е с размерите на нивата, или нивата е 20х20,4 – това даже не е нива, а домашна градинка, ама къщата не се вижда;

е) Няма начин ъгловите размери да са такива при снимка от спътник. Размерът на размаха на крилете на МиГ-29 по диагонал е като на нивата под него. Такава снимка би се получила, ако се снима, да кажем на височина 5 км над обектите. Ето вижте самолет на ешалон. Обектите под него имат пропорционален размер. При такава детайлизация ще се виждат ясно пътищата, храстите, автомобилите, даже добитъкът на паша.

ж) Местоположението на МН17:  http://goo.gl/Sg0xYB. Местоположението на „някакъв си МиГ-29“: http://goo.gl/C1sSPk

И накрая: този фотофейк се разпространява в Мрежата вече не един месец. Например, ето го публикуван във форум още на 15 октомври.

Stopfake.org

В Украйна пристигна първата партида бронирани автомобили Humvee (снимки)

 

Humvee2
УНИАН

Днес от САЩ в Украйна пристигна първата партида бронирани автомобили Humvee.

Това съобщи на брифинг говорителят на АТО Андрей Лисенко, предава Цензор.НЕТ.

„Днес в Украйна пристигнаха 10 бронирани машини Humvee – военна помощ от САЩ за нашата армия. В церемонията по посрещането им ще участва президентът на Украйна Петро Порошенко. Техниката ще бъде предадена на украинските военни. Общо в Украйна трябва да пристигнат 230 американски бронирани коли“, каза Лисенко.

Първите бронирани автомобили Humvee пристигнаха на киевското летище „Борисполь“.

640x480

640x854

64hihh

Humvee4

Humvee5