Терористите от ДНР: РФ затваря границата за доброволците

olezhka

Руските органи на реда в последно време са започнали да задържат на границата с Украйна доброволци, които желаят да встъпят в редовете на сепаратистите.

Това е разказал в интервю за Газета.Ru полевият командир на самопровъзгласената „Донецка народна република“ Олег Мелников, съобщава руската телевизия „Дождь“.

По думите му от началото на въоръжения конфликт в Източна Украйна много хора с оръжие не са били пропускани на границата нито в едната, нито в другата посока.

Но границата е била пазена толкова лошо, че е можело да се прекарват големи колони с хора и „хуманитарна помощ“.

Сега, както разказва Мелников, «руските граничари сериозно са изменили отношението си към доброволците и активистите» и всички, които не са преминали границата през граничните пунктове, се смятат за нарушители.

При това «на официалните КПП нещата не стоят по-добре: практически е невъзможно да се оформи хуманитарен товар. За да прекара 100 якета през границата, нашият човек е пресичал насам-натам около 100 пъти» отбелязва Мелников.

По-рано „заместник-министърът на отбраната“ на «ДНР» Сергей Петровский е заявил, че «вече повече от две седмици се наблюдава рязко намаляване на броя на доброволците от Русия“.

Украинското вътрешно министерство обяви началото на антитерористична операция в Одеса

Началникът на областната милиция предупреди, че по улиците на града ще се движат екипирани хора с автомати и военна техника.

Катеринчук
Снимка: tvi.ua

Във връзка със съществуващата терористична заплаха правоохранителните органи започват оперативно-профилактични действия в Одеса.

Това съобщи за жителите и гостите на града началникът на Главно управление (ГУ) на  Министерството на вътрешните работи в Одеска област – Иван Катеринчук.

„Поради надвисналата над нас терористична заплаха правоохранителните органи започват оперативно-профилактични действия в града. Във връзка с това и с цел да се контролира ситуацията по улиците на областния град ще се наблюдава значително движение на специални полицейски и военни товарни превозни средства, както и екипирани хора с автомати”, се казва в съобщението.

Катеринчук увери, че спазващите закона граждани не бива да се страхуват от нищо: „тези хора ще бъдат по улиците, за да ви защитят от терористичната заплаха“. Той припомни също, че само за  последния месец на територията на града имаше 5 атентата, при последния от които загина един човек. „Служителите на МВР ще спират и ще проверяват подозрителните лица, ще провеждат оглед на личните вещи. В тази ситуация очакваме от вас пълно разбиране и съдействие, тъй като това се прави изцяло за вашата безопасност” – каза началникът.

„Обръщам се към всички неравнодушни граждани с молба да предават всякаква информация, свързана с придвижването на непозната техника и групи хора, с наем на жилища или временно пребиваване на  лица, които вероятно се крият и предизвикват подозрението ви. Ние ще реагираме оперативно на ваши сигнали за поява на подозрителни предмети на работните ви места, около жилищата или на обществени места с голямо струпване на хора. С тази цел в ГУ на Министерството на вътрешните работи в Одеска област работят постоянно горещи линии – дежурно подразделение: 779-40-61, оперативен щаб: 779-45-09” – уведоми Катеринчук.

Той отбеляза, че се извършват редица превантивни и профилактични мероприятия с цел откриване и предотвратяване на нарушения на обществения ред, провокационни действия от страна на отделни лица или радикално настроени групи или движения, чиято дейност е насочена към дестабилизиране на обстановката в Одеска област.

„Призовавам лидерите на политическите сили, профсъюзите и политическите партии през този период да се въздържат от провеждане на масови събития – протестни акции и митинги, тъй като милицията ще бъде принудена да използва допълнителни сили за опазване на реда по време на тези мероприятия, а тези сили са необходими за провеждане на профилактичните мероприятия. Молим всички да се отнесат към ситуацията с разбиране” – обобщи началникът на ГУ на МВР в Одеска област.

tvi.ua

Рейтинг на 100-те най-влиятелни жени на Украйна

Фокус_РейтингУкраинското седмично писание „Фокус“ публикува ежегодния си рейтинг на 100-те най-влиятелни жени на Украйна. За пръв път за всичките девет години, през които се провежда класацията, най-влиятелна жена в Украйна стана не Юлия Тимошенко, която тази година зае второто място, а Жената за мир. 

Жената за мир е събирателен образ на хилядите украински жени, които от началото на Майдана и до днес се борят за свободна Украйна. Сред тях има военни, доброволци, жени и майки на воините, които защитават страната.

Много от тях станаха известни в цяла Украйна, като например доброволците, които работят в зоната на АТО: Татяна Ричкова, Дана Яровая, Альона Сонцеслава, Анастасия Береза и други. В национален мащаб влиянието на всяка една от тях може да изглежда незначително, но именно те, изгражащи събирателния образ на Жената за мир, днес активно пишат историята на Украйна.

В първата десятка няма нито една представителка на старата власт. Местата им са заети от Олга Богомолец (№ 5) и Людмила Денисова (№ 7), които с право могат да бъдат смятани за пробива на годината.

БогомолецОлга Богомолец е съветник на президента и народен депутат. В миналогодишната класация тя е заемала 38 място. Това стремително изкачване нагоре се обяснява с голямата й популярност по времето на Майдана (Богомолец беше „главният лекар” на Майдана – б. ред.). На президентските избори през май тази година Олга Богомолец беше един от кандидатите и получи повече гласове от лидера на националистическата партия „Свобода” Олег Тягнибок и от лидера на украинските комунисти Петро Симоненко.

ДенисоваМястото, което заема министърът на труда и социалната политика Людмила Денисова в тазгодишния рейтинг, е свързано пряко със ситуацията в Източна Украйна. В едни извънредно сложни условия ръководеното от нея минитерство успява да извършва своевременно повечето плащания в социалната сфера – не само на украинските безработни и пенсионери, но и на вътрешните преселници от Крим и от зоната на АТО.

ГонтареваЗавръщането на годината е Валерия Гонтарева, която заема третото място в класацията. Преди година тя е начело на борда на директорите на инвестиционното дружество Investment Capital Ukraine, а днес Гонтарева е председател на Националната банка на Украйна. Основният въпрос, по който работи банката през последните месеци, е поддържането стабилността на гривнята, която е подложена на чувствителна девалвация.

За пръв път в рейтинга на „Фокус” има толкова много нови имена – една трета от списъка. Това са главно жени, доказали себе си по време на Майдана. Като цяло, сегашната им степен на влиятелност се дължи или на това, че заемат висока държавна длъжност, или на възможността им да влияят върху общественото мнение.

Над 30 жени от миналогодишната класация за загубили предишните си влиятелни позиции и този път са останали извън списъка. На първо място това са тези, които след победата на Революцията на достойнството са последвали Виктор Янукович и са напуснали страната.

Жените за мир (първо място в рейтинга на 100-те най-влиятелни жени на Украйна)

СавченкоНадежда Савченко, народен депутат („Баткивчшина”), украински военнопленник, в момента в руски арест

 

 

РичковаТатяна Ричкова, доброволец в ATO, наградена с орден „Княгиня Олга” ІІІ степен

 

 

 

ЯроваяДана Яровая, доброволец в ATO

 

 

 

 

БилозирскаОлена Билозирска, журналист и обществен активист, председател на Управителния съвет на Обществена организация „Редом с вас“

 

 

ЗакревскаяЕвгения Закревская, адвокат на роднините на загиналите по време на Майдана

 

 

 

ДворецкаяАлександра Дворецкая, председател на Управителния съвет на кримски правозащитен център „Действие“, доброволец на движението „Изток-SOS“

 

 

ВоронковаНаталия Воронкова, председател на Управителния съвет на Обществена организация „Доброволческа сотня Доброволя“

 

 

СандаловаАнна Сандалова, президент на Благотворителна фондация „Подкрепи армията на Украйна“

 

 

СолошенкоИрина Солошенко, доброволец в Киевска главна военна болница

 

 

 

АлмазоваГалина Алмазова, доброволец, водач на линейка в АТО

 

 

 

И други 

 

10-те най-влиятелни жени на Украйна

 1. МайданЖените за мир

 

 

 

 

 1. ТимошенкоЮлия Тимошенко, народен депутат (Баткившчина)

 

 1. ГонтареваВалерия Гонтарева, председател на НБУ

 

 

 1. ПинчукЕлена Пинчук, основател на Фондация „АнтиСПИН“, председател на Надзорния съвет на група телевизионни компании StarLightMedia

 

 1. БогомолецОлга Богомолец, народен депутат (Блок на Петро Порошенко)

 

 1. БезлюднаяАнна Безлюдная, директор развитие на Inter Media Group, член на Надзорния съвет на телеканал „Интер“

 

 1. ДенисоваЛюдмила Денисова, министър на социалната политика

 

 1. ПритулаАльона Притула, главен редактор на интернет вестник „Украинска правда“

 

 

 1. Порошенко
 2. Марина Порошенко, председател на Благотворителната фондация на Петро Порошенко

 

 

 

 1. ГерашченкоИрина Герашченко, народен депутат (Блок на Петро Порошенко), пълномощен представител на президента на Украйны за мирното уреждане на конфликта в Донецка и Луганска област.

Виктор Шендерович: Много скоро самата Русия, избиваща с крак вратите на съседите, ще се превърне в едно голямо Приднестровие

Putin_ShenderovichСпоред спомените на очевидците, Хитлер е обожавал да демонстрира пристъпи на вдъхновение: направо по време на някое съвещание е можел за възторг на присъстващите внезапно да начертае нещо направо върху картата. Фактът, че тази импровизация е била предварително разработена от част от присъстващите, и то в същия този кабинет, не е смущавал никого.

Един дребен детайл тактично подчертава родството на душите.

На път за Улан Батор Путин, според собствените му думи, „е нахвърлял в самолета“ план за разрешаването на ситуацията  в Източна Украйна…

Нашият велик монголец напразно е симулирал вдъхновение.  И на децата е ясно: затова руската армия е влязла в Украйна, също затова е дал краката си псевдо боецът от „Беркут“, десантчикът Козлов, за да може сега Путин да предложи примирие, за което той да диктува условията.

Това е победа! Ура! Можем да дадем салют. Украйна да бъде унизена – нали точно това беше главната цел на външната ни политика от времето на Майдана! Какъв ти там Ислямски халифат току до Астрахан, какъв ти Китай с армия, по-голяма от цялото ни алкохолизирано население… Ние дори и не мислим в тази посока! Да бъде наказан Киев, майката на руските градове – ей това е главната радост на руското МВнР.

Киев, който не е имал намерение да воюва и е предал ядреното си оръжие според споразумението от Будапеща, по случай на което САЩ и Европа вече от половин година са се проснали в дълбокомислен припадък…

Добре де, победили сме Киев – и каква ще ни е далаверата от тази победа? Ще спечелим едно голямо Приднестровие, един турски Кипър с размерите на Бенелюкс, една черна бюджетна дупка, за която ние и само ние носим отговорност оттук нататък. А никакви инвестиции по тези земи няма да има, разбира се, нито долар, само разграбване на бюджета за последно…

За последно – защото самата Русия, избиваща с крак вратите на съседите, с тия нейни маниери много скоро ще се превърне в едно голямо Приднестровие…

Всичко това, впрочем, се компенсира от новият рекорд на рейтинга на Путин.  За това, впрочем, и живеем.

Не е изключено, че също – за последно.

Виктор Шендерович
Писател, колумнист

gordonua.com

„Газпром“ осъден да плати $2.6 млрд. на украинския „Нафтогаз“

Газпром

Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд. Това реши Стокхолмският арбитраж вчера, пише „Украински вести″

Това е второ дело, което водят «Нафтогаз» и «Газпром» и то беше за транзит на природния газ през територията на Украйна за Централна и Западна Европа и за Балканите. Москва твърдеше, че Киев «краде», а се оказа, че именно «Газпром» не е доставял необходимите и заявени обеми «синьо гориво».
Съдът реши, че по това дело руснаците трябва да платят на украинците $4,6 млрд. Но тъй като по първото дело за доставки на газ за Украйна съдиите частично удовлетвориха претенциите и на «Газпром», то сега, след окончателните разчети, излиза, че Москва трябва да плати на Киев $2,6 млрд. живи пари.
«Това е победа!» – заяви вчера президентът Петро Порошенко, след като е разбрал на решението на Стокхолмския арбитраж.