Върховната рада разреши допускането на чужди войски на учения в Украйна

 

През 2015 г. на територията на Украйна ще се проведат редица съвместни учения на украински военни с подразделения на въоръжените сили на САЩ и Полша  

USA
Американски военни на учения в Украйна / Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Днес Върховната рада даде съгласието си за допускане на подразделения на въоръжените сили на чужди държави на територията на Украйна през 2015 година.

Съответният закон за одобряване на решението на президента на Украйна за допускане на такива подразделения с цел участие в многонационални учения беше приет с гласовете на 305 народни депутати, съобщава ЛІГАБізнесІнформ.

През 2015 г. се планира провеждането на съвместни украинско-американски учения Fearless Guardian – 2015.

Целта на ученията е подобряване нивото на бойната подготовка на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и Националната гвардия на Украйна в съответствие със стандартите на НАТО, както и обмяна на опит и практическо отработване на действия, свързани с планирането и провеждането на специални операции.

В ученията ще участват общо около 2200 военнослужещи: 200 военнослужещи от ВСУ, 1000 – от Националната гвардия и около 1000 – от въоръжените сили на САЩ.

Също така се планират украинско-американски учения Си-Бриз, украинско-американски учения Saber Guardian/Rapid Trident, украинско-полски авиационни учения „Безопасно небе – 2015”, както и украинско-полски учения на подразделения на военната полиция „Ред и законност – 2015”.

Военна хроника – 09.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 09.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие се наблюдава нарастване на активността на руско-терористичните войски в зоната на АТО.
Освен многобройните обстрели на различни участъци на разграничителната линия между страните, в Луганска област, в района на Бахмутското шосе екстремистите осъществиха настъпателни действия от тактически мащаб, атакувайки предните позиции на украинската армия. В рамките на половин час украинските военнослужещи водиха близък огневи бой с атакуващите групи от пехота на противника (с численост до рота), поддържана от няколко единици бронирана техника (в близост до позициите на АТО действаха 4 единици, от които 1 танк, и още около 5 единици бронирана техника поддържаха действията на пехотата на екстремистите с плътен огън от дълбочина на бойните си позиции). В резултат на сблъсъка екстремистите бяха отблъснати на изходните им позиции.

09-04_eng

В района на Болотенное екстремистите откриха огън с минохвъргачки по позициите на украинските войски. В Донецка област под прикритието на минохвъргачки екстремистите нападнаха позициите на украинската армия в близост до Новоселка, Опитное, Авдеевка, Бердянское. Във всички тези случаи руско-терористичните войски обстрелваха с „изтеглените“ 120-мм минохвъргачки. Противникът съчетаваше минохвъргачния обстрел и с друго тежко пехотно въоръжение – голямокалибрени картечници, автоматични гранатомети, а също и стрелково оръжие.
Екстремистите нанесоха и артилерийски удар с използването на 120-мм оръдия Д-30 (също „изтеглени“). Освен това, в дадения район 3 пъти бяха обстреляни позициите на украинските сили от „блуждаещи“ танкове на терористите. В района на Опитное – Авдеевка огневите пехотни групи на противника се опитаха да се придвижат между подразделенията на украинската армия. При тези опити екстремистите активно използваха зенитни системи ЗУ-23-2 и минохвъргачки.
В района на Гранитное (южно от Донецк) мобилна група на терористите, въоръжена с ПТРК, от засада се опита да унищожи няколко единици бронирана техника на силите на АТО. Въпреки това, изстрелването на ПТУР от по-рано подготвени огневи позиции, за екстремистите бе неуспешно – нито една противотанкова ракета не попадна в целта.
Руско-терористичните войски продължават да провеждат прегрупиране на силите си. По-специално, регистрираната по-рано от организацията ИС придвижваща се танкова тактическа група (преминала през Луганск) пристигна на Первомайско – Стахановското направление, част от танковете (7 единици) се отправи към Горловка. След танковата колона през последното денонощие по същия маршрут преминаха и 11 цистерни за гориво и 4 единици специален транспорт (мобилни ремонтни работилници от военен тип).
Съсредоточената в района на Старобешево ротна тактическа група на екстремистите, за която по-рано съобщи организацията ИС, започна придвижване към предната част на фронта (западно и севернозападно от Телманово, възможно придвижване към Докучаевск).
В района на Новоазовск – Октябр – Безименное продължават да пристигат попълнения за бандитските формирования, водещи тежки боеве с украинските сили в района на Широкино – Чермалик. Налице е рязко намаляване на броя на попълненията от руски наемници, като основната част са местни екстремисти от „ДНР“ (наемници сред граждани на РФ се наблюдават в екипажите, прехвърлящи се с военна техника от РФ). В момента като попълнения в дадения район са прехвърлени около 550 – 600 души.
Освен военната си активност, руско-терористичните войски продължават активно да увеличават боеспособността на формированията си и провеждат мобилизационни мероприятия.
Фактически приключи формирането на системата за ремонт и техническо обслужване на военната техника и транспорт на екстремистите в окупираните територии. Ако миналата година върнатата в строя повредена военна техника се оценяваше от организацията ИС като не повече от 5 – 7 %, днес тя достига до 25 – 30 %.
Също така активно се работи за повишаване пропускателната способност на железопътните възли и автомобилните комуникации, контролирани от окупаторите с цел прехвърляне на въоръжение и материално-технически ресурси от Русия.
През последното денонощие е регистрирано рязко увеличаване на количеството на колоните за доставки – общо е регистрирано прехвърлянето на 44 транспортни единици (най-вече през „северния“ маршрут, значителен брой автомобилен транспорт е регистриран в района на Красний Луч – Дебалцево (21 автомобила в  две колони), също така между Алчевск и Стаханов (13 военни камиона, също в две колони).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Най-известната в света украинска мелодия

Вероятно и в България всички поне веднъж в живота си са чували тази украинска мелодия, чието оригинално название е “Шчедрик” (укр. „Щедрик“) и която е най-известната украинска мелодия в света.

На Запад украинският „Шчедрик“ отдавна е станал част от коледната култура. Песента, известна там като „Carols of the Bells“, може да се чуе в различни филми („Сам вкъщи“), както и по улиците и в магазините по време на коледните празници.

„Шчедрик“ е украинска народна песен, обработена в началото на 20 век от известния украински композитор Микола Леонтович. За пръв път тази обработена версия е изпълнена от хора на Киевския университет през 1916 година.

Мелодията попада отвъд океана през 20-те години на миналия век. А през 1936 г. Питър Вилхоуский, който работи за радио NBC, пише английския текст за “Шчедрик” и оттогава украинската мелодия става известна в западния свят като „Carols of the Bells“.

Днес съществуват безброй инструментални и текстови вариации на тема “Шчедрик”. Предлагаме ви да им се насладите.

http://www.youtube.com/watch?v=PmycgoBECgk

Генерал-лейтeнант Ленцов – „бивш тракторист“ според Путин

В Дебалцево е забелязан действащият заместник-командващ на Сухопътните войски на РФ Ленцов
В Дебалцево е забелязан действащият заместник-командващ Сухопътните войски на РФ Ленцов

 

Сред лидерите на сепаратистите в района на Дебалцево е забелязан действащият заместник-командващ на Сухопътните войски на РФ генерал-лейтенант Александър Ленцов.

На снимката горе е генерал-лейтенант Ленцов (отляво) с един от бунтовниците.

Руските медии и журналистите на бунтовниците са заснели видео на наемниците в района на Дебалцево.

Сред тях в кадрите попада и руският генерал-лейтенант Ленцов.

На видеото на интернет ресурса на бунтовниците той е наречен „командир на подразделение на народната милиция на ЛНР“.

На видеото Ленцов разказва на руските журналисти, че украинските военни се предават на бунтовниците, защото са попаднали в обкръжение. При това, на военната униформа на Ленцов няма никави отличителни знаци на руската армия, той е облечен в обикновен камуфлаж и шапка-ушанка като и останалите бунтовници.

На видеото Ленцов се появява след 10-та минута.

Генерал-лейтенант на РФ Александър Ленцов / сайт на Министерството на отбраната на РФ
Генерал-лейтенант на РФ Александър Ленцов / сайт на Министерството на отбраната на РФ

Следва да се отбележи, че на 31 юли 2013 г. Александър Ленцов е назначен за заместник-командващ Сухопътните войски на ВС на РФ. До назначението си той е бил заместник-командващ на Въздушно-десантните войски на РФ.

Вчера президентът на РФ, коментирайки украинската армия в Донбас, каза: „Разбира се, да губиш винаги е лошо, особено ако губиш от вчерашни миньори и трактористи…“, съобщава Russia Today.

Източник: УНИАН

Антимонополният комитет на Украйна реши да глоби Газпром с 3.5 милиарда долара

Антимонополният комитет на Украйна е решил да наложи на руския газов гигант „Газпром“ глоба в размер на 85 млрд. за злоупотреба с монополно положение на пазара на транзита на газ, съобщи председателят на комисията Юрий Терентиев.

Нафтогаз Украйна

Както съобщават редица информационни агенции и онлайн-медии, днес 22 януари Антимонополният комитет на Украйна е решил да наложи на руския газов гигант „Газпром“ глоба в размер на 85 млрд. гривни (около 3.5 млрд. долара) за злоупотреба с монополно положение на пазара на транзита на газ.

„Току-що беше прието решение във връзка със злоупотребите на „Газпром“ като монополен купувач на пазара на транзита на природен газ по магистралните тръбопроводи на територията на Украйна. Сумата, на която възлиза глобата е 85 млрд. гривни.“написа Терентиев в страницата си във Фейсбук.

ГАЗПРОМЩойно прийняте рішення щодо зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними…

Публикувахте от Yuriy Terentyev в 22 януари 2016 г.

Напомняме, че по-рано тази седмица „Газпром“ поиска от „Нафтогаз – Украйна“ да изплати дължимата за третото четиримесечие на 2015 година сума за доставки на природен газ в размер на 2.6 млрд. долара.