Министерството на финансите на САЩ обвини Путин в участие в корупционни схеми

В интервю за ВВС официален представител на Министерството на финансите на САЩ Адам Шубин нарече президента на Русия корумпиран.

Адам Шубин
Адам Шубин

Той подчерта, че от дълго време на правителството на САЩ е известна причастността на руския президент към корупционни схеми.

BBC отбелязва, че досега правителството на САЩ е наложило санкции на лица от обкръжението на Путин, но самият той за първи път е обвинен в корупция.

„Ние виждахме как той обогатява своите приятели и най-близки съюзници и как маргинализира онези, които не принадлежат към приятелския му кръг и не заемат държавни длъжности. Без значение дали става дума за руски енергоресурси или за други държавни поръчки – той ги насочва към тези, които по негово мнение, ще му служат и изключва онези, в които се съмнява. За мен това е корупция“ – поясни Шубин.

Той не пожела да коментира секретния доклад на ЦРУ от 2007 година, в който се говореше за личното състояние на Путин, възлизащо на повече от 40 млрд. долара, като допълни, че руският президент е успял тайно да натрупа значително богатство.

„Той получава официална годишна заплата от държавния бюджет около 110 хил. долара. Но това не е най-точният показател за богатството му. Дълги години той е работил над различни начини, с които да скрие своето състояние.“

На свой ред, прес-секретарят на Путин Дмитрий Песков заяви пред ВВС, че „нито един от въпросите им не налага отговор, тъй като се явяват чиста измислица.“

Интервюто на Шубин е включено в документалния филм на ВВС „Тайното богатство на Путин“, излъчен вчера вечерта, 25 януари по BBC One. Както ВВС отбелязва, самият Путин е отказал да бъде интервюиран.

Журналистите от ВВС са успяли да се свържат с източници, които твърдят, че знаят как Путин укрива богатството си. Един от тях – бившият председател на „Совкомфлот“ Дмитрий Скарга разказва, че е отговарял за предаването от Роман Абрамович на Путин на яхтата „Олимпия“, струваща 37 млн. долара. Според Скарга, за целта е била използвана офшорна компания. „Текущите разходи по яхтата се плащаха от руския държавен бюджет“ – разказва той и отбелязва, че яхтата е лична собственост на Путин, а не държавна.

Източник: ВВС

Донецки ректор отказва да бъде в подчинение на ДНР

Юрий Думанский
Снимка: dsmu.edu.ua/

Юрий Думанский – ректор на Донецкия национален медицински университет „М. Горки” (ДонНМУ) – отказва да бъде в подчинение на самопровъзгласената власт в така наречената „Донецка народна република”, съобщава донецкият сайт „Остров”.

Ректорът заявява това в Обръщение към преподавателите и студентите в навечерието на конференцията на колектива на ДонНМУ, която трябва да реши въпросите, свързани с организацията на работата на университета през учебната 2014-2015 година. Текстът на Обръщението на Ю. Думанский е публикуван на официалния сайт на университета.

Ю. Думанский подчертава, че се обръща към колегите и студентите „в един сложен момент, когато се решава съдбата не само на Донецкия национален медицински университет, но и на цялата държава“.

Ректорът напомня, че сега университетът се намира на територия, която не се контролира от украинските власти. Във връзка с това държавното ръководство на ниво министерски съвет е препоръчало на профилните министерства да организират преместването на всички висши училища, които се намират в тази зона.

„При преместването на ново място учебното заведение трябва да получи нов юридически адрес и да оформи съответните документи за използване финансовите средства на университета, за начисляване на заплати, стипендии и за други плащания, а също така за организиране на учебния процес и издаване на дипломи по украински държавен образец“, акцентира Ю. Думанский.

„Несъмнено, ще бъде доста трудно веднага да бъдат решени битовите проблеми на служителите и студентите, както и да бъде организиран учебния процес. Но според мен това е възможно при наличието на сподвижници, готови да поемат цялата тежест на тази трудна дейност“, отбелязва ректорът на ДонНМУ.

„Получих разбиране и конкретни предложения по този въпрос и в гр. Мариупол, и в гр. Краматорск. Получено е принципното съгласие на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката на Украйна“, съобщава Юрий Думанский.

Той също така обръща внимание на това, че „както следва от изявленията на ръководителите на съответните държавни ведомства, а така също от писмо на Министерството на здравеопазването на Украйна от 10.10.2014 година – на вузовете, оставащи на територията, която не се контролира от украинските власти, ще им бъдат отнети лицензите с всички последици, които произтичат от това (забрана за издаване на дипломи по украински държавен образец, липса на бюджетно финансиране, спиране на заплати и стипендии и т. н.)“.

„Аз като ректор не мога да се съглася с това, че нашия университет ще бъде в подчинение на правителството на ДНР, че ще получава от него заплати, че ще издаваме невалидни дипломи. Между другото, искам да отбележа, че съответните органи на ДНР вече активно действат в тази посока. Бяха иззети гербовия печат и официалната документация на университета, както и бяха дадени указания до 30.10.2014 г. да открием нови счетоводни сметки и спешно да оформим нова документация“, констатира Ю. Думанский.

По думите му в университета са останали фактически около 1500-1700 студенти от почти 6000.

„Следователно ще възникне въпросът за съкращаването на повечето катедри и на около 70% от служителите, тъй като броят на ставките се определя от броя на студентите“, отбелязва Думанский. Същевременно той съобщава, че вече редица служители, преподаватели, завеждащи катедри са напуснали университета, а други се готвят да го напуснат.

„В тази ситуация най-много ме вълнува бъдещето на студентите и съдбата на преподавателите от нашия университет – един от най-добрите украински университети.

Искам още веднъж да подчертая, че аз никога няма да направя компромис със съвестта си. Аз съм и винаги ще бъда гражданин на Украйна“, казва в заключение ректорът на Донецкия национален медицински университет.

Загинали в Украйна руски военнослужещи са били уволнени със задна дата

Войниците от военно поделение № 12128, селоТоцкое-4, Оренбургска област. Снимка: mamasoldata.mybb.ru
Войниците от военно поделение № 12128, село Тоцкое-4, Оренбургска област. Снимка: mamasoldata.mybb.ru

Част от загиналите в Украйна военнослужещи от 21 отделна моторизирана бригада на военно поделение № 12128 в село Тоцкое, Оренбургска област са уволнени от службата в армията със задна дата. За това съобщава на сайта си активистката за правата на човека Елена Василиева, модератор на блокираната наскоро ФБ група „Груз-200 из Украины в Россию“, като показва факсимиле на извадка от фалшифицирания указ, който беше изпратен в групата от офицерите на поделението.

На 17 септември около 20 руски военнослужещи загинаха край Дебалцево, след като попаднаха под започнат от терористите артилерийски обстрел; още около 40 души бяха ранени. При това указът за уволнение на убитите е от 4 септември.

Както поясни Василиева, указът е бил издаден, за да не се изплащат на семействата на загиналите обезщетения за загуба на издържащ. Според указа на „уволнените“ прапоршчици се изплащат само до четири заплати, а на сержантите и редниците – по две.

Официално Министерството на отбраната на Русия призна смъртта само на двама военнослужещи, като заяви, че те са загинали по време на учения в Ростовска област. Между другото, добави Василиева, на 22 септември в Окръжната военна болница № 354 в Оренбург бяха доставени още седем убити.

Източник: www.grani.ru

Генерали и полковници масово напускат Държавната гранична служба

Държавна гранична службаВ Държавната гранична служба на Украйна е започнало масово напускане на висшия офицерски състав, съобщава агенция „Интерфакс-Украина“, цитирана от Украинская правда.

Източник от службата е съобщил, че според приетия от украинския парламент закон за лустрацията повече от 100 служители на ДГС, всички от висшия офицерски състав, трябва да освободят заеманите длъжности.

В момента цялото ръководство на администрацията на Държавната гранична служба е в процес на напускане.

„Напусна заместникът на Литвин (Микола Литвин – доскоро началник на ДГС – бел. ред.), напуснаха редица ръководители на департаменти и управления, както и заместниците им. Това са предимно генерали и полковници“, добавя източникът.

На 3 октомври украинският президент Петро Порошенко заяви, че ще подпише закона за лустрацията, както и указ за освобождаване от длъжност на Микола Литвин.

 

 

 

Върховната Рада ратифицира договора между правителството на Украйна и НАТО

Украинският парламент ратифицира договора, подписан на 22 септември 2015 година между правителството и НАТО за статута на представителството на Алианса в Украйна.

На свое пленарно заседание украинският парламент ратифицира договора за представителство на НАТО в Украйна.
На свое пленарно заседание украинският парламент ратифицира договора за представителство на НАТО в Украйна.

В четвъртък, 4 февруари 2016 година, на пленарно заседание, в подкрепа на законопроект №0082 гласуваха 251 депутата.
Съгласно споразумението, на база на съществуващите в Украйна офиси за свръзка с НАТО и центъра за информация и документация на Алианса, се създава и ще функционира представителство на НАТО.
Както е отбелязано в пояснителните бележки към Закона, представителството ще способства за засилването и разширяването на участието на Украйна във всички мероприятия, свързани със сътрудничеството на страната с НАТО, ще предоставя консултативна помощ на държавните органи на Украйна при комуникацията им със съответните органи на Алианса.
Депутатите обсъдиха законопроекта в сряда, 3 февруари, но поради липса на кворум гласуването беше отложено за следващия ден.
При представянето на законопроекта в пленарна зала, Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин отбеляза, че представителството на НАТО в Украйна „ще бъде фактически пълноценно посолство на НАТО в Украйна. Персоналът ще се ползва с всички привилегии по Виенската конвенция. То ще координира всички проекти, действащи в сферата на взаимодействието ни с НАТО.“ – заяви Климкин.