Angela Merkel

Меркел: Украйна изпълнява Минските споразумения, другата страна – не

Както отбелязва в своя Туитър Карл Билд, цитирайки думите на канцлера на Германия Ангела Меркел, казани по време на конференцията по сигурността в Мюнхен: „Украйна изпълнява Минските споразумения, но другата страна – не. Нямаме [никакви] илюзии”.

Angela Merkel
Ангела Меркел

Едновременно с това Меркел заяви, че е невъзможно ситуацията в Украйна да се реши по военен път. За разрешаването на конфликта е необходимо да се предприемат стъпки в посока изпълнение на Минските споразумения.

„Няма да можем да решим този конфликт по военен път, затова са необходими някакви стъпки за реализиране на Минските споразумения”, посочи Меркел. Според думите й, в този контекст много важни са последните посещения на лидерите на Германия и Франция в Киев и Москва.

„След преговорите с Оланд [в Москва] ние още не знаем дали сме постигнали успех. Но смятам, че това посещение имаше смисъл”, отбеляза Меркел.

При това германският канцлер заяви, че не вижда гаранции за изпълнението на новите споразумения по отношение на Украйна.

„На теория гаранции няма, има само опит, че обещаното трябва да се изпълнява. След Минските споразумения вече нямаме много илюзии”, отбеляза тя.

По думите на Меркел, като се има предвид напредъка в изпълнението на Минските споразумения, няма никакви гаранции за изпълнението на нови такива. „Засега нямаме достатъчно положителен опит от прилагането на споразуменията”, поясни канцлерът на ФРГ.

www.pravda.com.ua