Ангела Меркел

Меркел настоява Путин да изтегли изцяло войските от Украйна

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел се изказа за пълното извеждане на руските войски от територията на Украйна.

Ангела Меркел
Ангела Меркел/снимка: Уикимедия

Тя направи това заявление в телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава Deutche Welle, като се позовава на официалния немски представител Щефен Зайберт.

Освен това, Меркел подчертава необходимостта от ефективен контрол на украинско-руската граница, за да бъде реализиран режима на прекратяване на огъня.

По думите на упълномощения правителствен представител, в телефонния разговор Меркел също приветства договореностите от Минск за имплементация на примирието.

Както писахме, през нощта срещу 20 септември участниците в контактната група за уреждането на ситуацията в източната част на Украйна подписаха  меморандум за реализация на протокола от 5 септември.

Наред с всичко друго, документът предвижда изтегляне на въоръжението с голям калибър на разстояние минимум 15 км от двете страни на фронта, като по този начин се създава 30-километрова зона за сигурност.

По материали на Еспресо.