ЕС

Меркел и Оланд са отхвърлили „циничния план на Путин” за Украйна

ЕСИзточници на The New York Times в дипломатическите среди твърдят, че вариантът за решаване на конфликта в Украйна, предложен тези дни от руския президент, е бил „прекалено циничен”.

През тази седмица Владимир Путин е изпратил на лидерите на Германия и Франция предложение за уреждане на конфликта в Източна Украйна, но в ЕС този план не е намерил подкрепа. Това съобщиха на 5 февруари западните медии, като се позовават на свои източници в дипломатическите среди на Европейския съюз.

Според съобщението предложението на Путин е било подложено на остра критика, тъй като неговият план е бил прекалено циничен и фактически е предвиждал замразяване на конфликта в Донбас, както в Приднестровието и Абхазия, с предаване на региона под контрола на Руската федерация.

„Това не е мирен план. Това е пътна карта за създаването в Украйна на едно ново Приднестровие или Абхазия. Това е един циничен опит [от страна на Путин] да избегне изпълнението на всички свои задължения съгласно Минските споразумения” – е заявил един от високопоставените дипломати, като е пожелал да остане анонимен.

Впоследствие германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са съставили свой „мирен план”, който най-вероятно се базира на Минските споразумения.

В обкръжението на Меркел отбелязват, че независимо от честите телефонни разговори с Путин, тя е настояла да посети Москва, за да поговори лично с руския президент.

На 5 февруари Меркел и Оланд пристигнаха в Киев и се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко.

За 6 февруари е предвидено тяхно посещение в Москва.

hvylya.net