Марш на мира, Москва, 21.09.2014

„Маршовете на мира”, насочени срещу войната с Украйна, са получили подкрепата на една трета от жителите на Русия

Една трета от руснаците подкрепят „Маршовете на мира“ срещу намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна, сочат данните на социолозите.

 

Марш на мира, Москва, 21.09.2014
Снимка от открит източник

Според данните от новото социологично проучване на аналитичния център „Левада-Център“ почти една трета от руснаците (29%) подкрепят маршовете на мира – масовите акции на протест срещу намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна. „Определено подкрепят“ демонстрациите 6%, „по-скоро подкрепят“ – 23 %. В сравнение с проучването по същата тема през март, което беше проведено след референдума за статуса на Крим, тази цифра почти не е променена. Тогава протестните акции са получили подкрепата на 28% от населението.

Не подкрепят „Маршовете на мира“ почти половината от респондентите (49%): 27% са отговорили, че „ по-скоро не ги подкрепят“, а 22% – че „абсолютно не ги подкрепят“. Противниците на протестните акции са с 5% по-малко в сравнение с март месец – тогава за маршовете са се изказали отрицателно 54% от гражданите на Русия. В същото време се е увеличил броят на хората, които се затрудняват да определят позицията си. Ако през март те са били 18%, то сега са около 23%.

Напомняме, че на 21 септември в Москва и в няколко големи руски градове бяха проведени демонстрации с название „Марш на мира“, насочени основно срещу намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна.

По данни на Аналитичен център  „Левада-Център“ (www.levada.ru)