Европейски лидери на Марш на достойнството в Киев

На 22 февруари в Киев се състоя Марш на достойнството, в който участваха президентът на Украйна и лидери на други европейски държави.

marsh5

Хиляди хора също дойдоха да почетат паметта на героите от Небесната сотня, загинали по време на Революцията на достойнството.

marsh7

marsh2

marsh17

marsh1

marsh19

 

marsh22Европейските лидери най-напред разгледаха разположената на Михайловския площад военна техника, която е на въоръжение изключително в руската армия и беше докарана от силите на АТО от зоната на бойните действия в Донбас.

marsh20

marsh21

 

След това ръководителите и представителите на европейските страни преминаха с Марша на достойнството по улиците и местата, свързани с главните киевски събития отпреди една година: улиците „Институтская”, „Шелковичная”, „Грушевски”, както и площад „Европейски”.

marsh9

 

Шествието завърши с молитва за мир на площад „Независимост” (Майдан  Незалежности) и с почитане паметта на загиналите Герои от Небесната сотня пред паметния кръст на улица „Институтска”.

marsh16

marsh11

marsh10

 

marsh23Както отбеляза литовският президент Даля Грибаускайте, демократичната общност не може да остави украинския народ сам, защото днес той се бори не само за своята собствена държава, но също така и за западните ценности, мира и сигурността в Европа.

„Идеалите на Майдана и днес са живи в сърцата на украинците. Те продължават да защитават Родината си и своето право сами да решават нейната съдба. Литва изразява подкрепата си за народа на Украйна и неговия избор”, каза Даля Грибаускайте.

От своя страна полският президент Бронислав Коморовский отбеляза, че за него участието в Марша на достойнството е една възможност да демонстрира подкрепата си за европейските стремежи на украинците.

„Не можех да не присъствам тук, не можеше тук, на годишнината на Майдана, да го няма президентът на Полша. Това е възможност да покажа, че Полша е солидарна с Украйна, която води драматична битка за своята независимост”, подчерта Коморовский.

Президентът на Словакия Андрей Киска отбеляза, че е пристигнал на годишнината на Революцията на достойнството, за да съдейства за един мирен изход. Но според него все така актуално остава обсъждането на „план Б”, ако Минските споразумения не дадат положителен резултат.

marsh15Грузинският президент Георгий Маргелашвили изрази възхищението си от Марша на достойнството. „Щастливи сме да видим доколко е обединена Украйна. И не само Украйна, но и всичките й приятели са обединени в подкрепа на ценностите, за които се борите толкова решително. Всеки грузинец днес е с Украйна”, каза той.

В Марша на достойнството участваха също президентите на Германия и Молдова – Йоахим Гаук и Николае Тимофти, както и  председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

ua-today.com

 


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...