Украйна затваря всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия

originalОдобреното от президента Порошенко решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) предвижда временно да бъдат затворени всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация, съобщава UA-TODAY.

На 24 септември украинският президент Петро Порошенко е подписал указ, след който влиза в сила на решението на СНСО от 28 август “Неотложни мерки за защитата на Украйна и укрепването на нейната отбранителна способност”.

Освен всичко друго, в документа се дава поръчение на Министерския съвет да реши въпроса за временното затваряне на всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация.

В подписаното от президента решение на СНСО се предвижда “да бъдат предприети мерки за едностранното демаркиране на държавната граница на Украйна с Руската федерация и за осигуряването на необходимото инженерно-техническо оборудване, в частност с привличане на международна техническа помощ”.

В решението на СНСО също така е поръчано на Министерския съвет да разработи и да представи на президента проектозакон относно “отказа на Украйна от прилагането на извънблокова политика”, като този проектозакон трябва да бъде внесен за разглеждане в парламента като не търпящ отлагане.

Надежда Савченко обяви гладна стачка

Надежда Савченко
Надежда Савченко

Украинската жена пилот Надежда Савченко, която в момента е задържана в московския следствен изолатор номер 6 (СИЗО-6), вчера обяви гладна стачка в знак на протест, че й се отказва медицинска помощ. За това на фейсбук страницата си съобщава  нейният адвокат Иля Новиков.

По-рано бе разпространена информация, че Савченко има възпаление на ухото. По думите на адвокатите й, украинската военнослужеща не получава необходимите лекарства, предписани й от киевски лекар. В изолатора няма специалист, който да може да помогне на Надежда Савченко, а главният лекар на СИЗО приема само в сряда. Състоянието на Савченко, по думите на адвокат Новиков, се е влошило в петък.

Справка

Украинската жена пилот Надежда Савченко бе пленена от проруски сепаратисти в източна Украйна в средата на юни. По-късно стана ясно, че тя се намира в затвор във Воронеж.

Там тя бе обвинена в причастност към смъртта на руски телевизионни журналисти близо до Луганск, нелегално влезли на територията на Украйна и заедно с група сепаратисти снимали репортажи за нападенията над украински военнослужещи. Руските следователи твърдят, че Савченко е била задържана след като тя самата е преминала границата с Русия „без документи и като бежанка“.

Свой сред чужди, чужд сред свои или номинация за наградите „Дарвин“

Преподавателят по приложна математика в Кримския федерален университет (КФУ) Валерий Подъячий, борил се за присъединяването на Крим към Русия и получил присъда за това от украински съд, все пак е практикувал любимата си професия, докато Крим все още не беше анексиран от Русия. Във вече руския Крим, в навечерието на 2016 година, е изгонен от работа за това, че е осъждан.

Валерий Подъячий пред входа на ЖП-гарата в Симферопол. Снимка: Иван Жилин/«Новая  газета»
Валерий Подъячий пред входа на ЖП-гарата в Симферопол.

На жителите на Крим Валерий Подъячий е известен отдавна. Още през 2007 година той създава движението „Севастопол – Крим – Русия“, което провъзгласява за своя цел присъединението на Кримския полуостров към РФ.

„Членски книжки нямахме и не мога да кажа точния брой на активистите на движението, но имахме клонове във всичките осем по-големи града в Крим: Симферопол, Севастопол, Керч, Феодосия, Саки, Евпатория, Бахчисарай и Ялта.“ – разказва Подъячий. „Навсякъде организирахме акции. Най-голямата, според мен, беше тази в Севастопол, през 2007 година, когато нашия поддръжник, адмиралът от ВМС на СССР Алексей Усолцев спусна бяло знаме над входа на Щаба на ВМС на Украйна. По такъв начин символично „разиграхме“ капитулацията на украинските войски и настояхме за извеждането им от Крим.“ – продължава разказа си преподавателят по математика.

Така нареченият „фронт“ не се ограничава само с улични акции, активистите на движението се опитват да реализират целта си и по съдебен път.

Киев изтърпява провокациите на „фронта“ цели четири години. Последната капка е прес-съобщение на движението от януари 2011 година, в което се казва: „За да бъдат предотвратени драматичните за жителите на полуострова събития, кримският парламент е длъжен <…> да обяви полуострова за територия под юрисдикцията на РФ и да задължи всички местни органи на властта в Крим и другите подведомствени учреждения да поставят на сградите си държавния флаг на Русия.“

СБУ еднозначно определя това като призив за нарушаване на териториалната цялостност на Украйна – част 2, чл. 110 от НК и Валерий Подъячий и неговият съратник Семьон Клюев са задържани. А на 28 февруари същата година симферополският апелационен съд ги осъжда на 3 години лишаване от свобода условно, с 1 година изпитателен срок.

В затвора двамата не престояват нито ден.

„След произнасянето на присъдата, се завърнах към преподавателската си работа, работех в Кримския филиал на Европейския университет.“ – продължава Подъячий, потвърждавайки с това факта, че дори и с присъда за сепаратизъм, украинските власти му позволяват да преподава в Украйна.

На естествено възникналия въпрос какво все пак не го е устройвало и защо е искал Крим да се отдели, отговаря: „На първо място, това е езиковият въпрос. Цялата документация трябваше да се води на украински език: университетските документи, съдебните актове, даже свидетелствата от ГРАО. Втората причина, това са евроатлантическите стремления на Украйна – по този път страната върви отдавна, това е ясно определен вектор, но за Крим е неподходящ – ментално ние сме част от Русия.“

Разказа си Подъячий завършва така: „Безработен съм само от седмица. До 31 декември 2015 година работех като старши преподавател в Академията по биоресурси и използване на природата към КФУ – преподавах приложна математика. Че ще бъда уволнен разбрах още през ноември, когато във ВУЗ-а решиха да се проведе конкурс за преназначаване. Всички кандидати трябваше да представят свидетелства за съдимост. Аз съм осъждан, а в справката, която МВР на РФ ми издаде беше вписано, че решения на украинските съдилища, произнесени до 18.03.2014 г. остават в сила, съгласно ФЗ N91. Това означава, че си оставам сепаратист.
Междувременно, докато чакам се реши моя проблем, бих могъл да поработя и като портиер.“

Източник: „Новая газета“

Адвокатите на Надежда Савченко: тя ни обеща, че ще прекрати гладната стачка, ако започне да губи контрол върху тялото си

Sav25022Държаната под стража в специално отделение на следствения изолатор „Матроска тишина“ Надежда Савченко продължава своята протестна гладна стачка вече повече от 80 дни.

И въпреки бързо влошаващото се здравословно състояние (немските лекари, които са я преглеждали, са стигнали до заключението, че скоро вътрешните й органи ще започнат да отказват) няма намерение да я прекратява. Савченко настоява руските власти да заменят мярката за неотклонение „задържане под стража“ с всяка друга, която не е свързана с лишаване от свобода. 

Какво е състоянието на Надежда Савченко в момента, какви са нагласите и очакванията й,  защо отказват да я пуснат поне под домашен арест – по тези въпроси руското издание „Новая газета“ разговаря с един от адвокатите й  – Иля Новиков.

Novikov
Иля Новиков

— Има ли някакви новини за здравето на вашата подзащитна?

— Най-накрая получихме отговорите на руското Министерство на правосъдието на въпросите на Европейския съд, който разгледа нашата жалба на 10 февруари. Отговорите на руските власти са на две страници: здравословното състояние на Савченко е „удовлетворително“ плюс копие на цялата история на заболяването. По-нова информация – точна и обективна – няма.

За сметка на това ние, адвокатите, разполагаме с информация от самата Надежда. Както ми разказа тя в понеделник, през почивните дни са й давали усилено някакви химически препарати. Какви са тези лекарства — не знаем нито тя, нито аз. Ние многократно сме молили да ни съобщават с какво я лекуват. Не ни съобщават. След тези химически препарати в понеделник цял ден е повръщала жлъчка. Тя има проблеми с жлъчния мехур, което не веднъж са казвали даже лекарите… Започват проблеми с бъбреците. Иначе се чувства сравнително добре. Във всеки случай, може да седи и да стои.

— Може ли да се твърди, че състоянието на Савченко е под контрола на чуждестранни лекари – нали вече я посещаваха  германски специалисти?

— Засега бяха само веднъж. Надявам се, че ще идват още. И със сигурност ще има още прегледи. Но началството от ФСИН /Федерална служба за изпълнение на наказанията – б. пр./ е толкова притеснено да не стане нещо с нея, че мисля, че това е дори по-добре от всякакъв контрол на германските лекари. Във ФСИН наистина се страхуват и наистина са наплашени. Напомпали са ги с някакви указания – нямам представа от кой точно етаж на властта – но наистина се усеща, че я следят много внимателно и се отнасят грижливо.

— Тя няма ли намерение да прекрати гладната стачка? Нали германските лекари твърдят, че постепенно ще започнат да отказват вътрешните й органи. Говорихте ли с нея за това?

— Вижте, аз като адвокат трябва да изпълнявам възможно най-добре това, което иска от мен моят клиент. Насаме с нея мога да говоря за какво ли не, да я моля да прекрати гладната стачка, да изтъквам какви ли не доводи… Но тъй като нейната позиция е не да прекратява гладната стачка, а напротив – да се държи докрай, то аз трябва да уважаваме тази позиция. И я уважавам. И не мога да критикувам и да говоря по друг начин.

Ако говорим за прогнози, разбира се, иска ми се да вярвам, че тази история ще завърши оптимистично и Русия най-накрая ще се съгласи на компромис. В хода на наказателното дело ние като адвокати продължаваме да правим това, което трябва – подаваме молби, пишем жалби, обявяваме позицията на Надежда… А нататък – ще видим.

— Как е настроена тя?

— Изобщо не е потисната. Тя е съсредоточена и концентрирана. Трябва да е ясно какъв човек е. Не знам до каква степен нашите следователи трябва да ги е изоставил късметът, че да им се падне такъв обвиняем. Всеки друг на нейно място вече отдавна щеше да се е пречупил. Тя не се пречупва и изобщо не прилича на човек, на който това може да му се случи.

— Като адвокат и като човек вие лично как си обяснявате това инатене на властите – защо не искат да променят мярката за неотклонение: под залог, домашен арест, подписка? След толкова много трагични случаи. Какво искат?

— Нищо не искат. В Следствения комитет вече им е писнало от тази история и не знаят как да се измъкнат от нея. Една такава полумярка като промяна на мярката за неотклонение за тях не носи никакви плюсове. Излиза, че ще трябва да признаят, че са сгрешили и напълно да прекратят делото. А те нямат готовност за това. Те изобщо не обичат да си признават грешките.

Или ще трябва да се преструват, че всичко това може да продължава безкрайно, както се случва в момента. „Да минат още три месеца, пък тогава може нещо и да се случи.“ А ако се случи нещо лошо, те, както изглежда, смятат, че това ще бъде проблем на ФСИН, а не на Следствения комитет. От гледна точка на следователя, това, разбира се, е правилно решение – да не поема отговорността.

Следовател, който работи така по инерция – на всеки три месеца гарантирано удължава срока на ареста на обвиняемия – не рискува нищо. Той си има началство, чиито инструкции изпълнява. Затова никакви специални мотиви, никаква специална логика не се крият зад това. Това е просто една от проявите на една безкрайна глухота. И десетки хиляди хора, не само Надежда, са в ареста в тази атмосфера на глухота.

Savchenko14
Reuters

Адвокат Новиков съобщава и още подробности за посещението си при Надежда Савченко:

На новината, че вече носи званието „Герой на Украйна„, реагира много сдържано. Не смята, че това е една напълно заслужена награда и мисли, че в по-голяма степен това награждаване е резултат от злобното инатене на руските власти, отколкото от направеното от нея. Опитвахме се да я убедим в противното, но тя не искаше да го обсъжда.

Макар че всеки път й носим ваши писма и й съобщаваме новините, в затвора тя все пак трудно може да разбере какво влияние има нейната история върху хората и какво означава тя за тях. Тя и до днес се възприема по-скоро като младши офицер, попаднал в плен, отколкото като един истински символ на борбата, в който вече се е превърнала.

На този етап отказва да прекрати гладната стачка. Утре й предстои съдебно заседание и днес лекарите са я убедили да изяде едно бурканче бебешка храна, защото все още не могат да й дупчат вените за системи, а от лекарите зависи дали да подпишат разрешението да бъде доставена в съда. След това пак е повръщала.

Но ни обеща, че ако ние видим, че губи контрол върху тялото си, ще ни послуша и ще прекрати гладната стачка. Но не сега и не през следващите две седмици.

Много благодари на всички, участвали в акциите на 1 март.

Утре предстои съд в 12:30 ч. басманно време /в московския районен съд „Басманний“ – б. ред./. Зала 28, съдия Левашова, обсъждаме защо Следственият комитет не вярва, че Надежда е делегат на ПАСЕ.

 

03.03.2015
fakty.ictv.ua

„Благодаря на хората, които са излезли на 1.03.2015 г. на акцията за солидарност и справедливост, срещу една престъпна смърт!! С вас съм! Аз няма да умра, преди да срутим заедно с вас стените на този кървав затвор на народите, наречен Кремъл! С уважение и благодарност Надежда Савченко 03.03.2015 г.“

 

Polozov
Николай Полозов

Друг от адвокатите на Савченко – Николай Полозов – сподели в своя Twitter:

„Имам чувството, че ФСИН иска да държи Савченко до последно, а след това да я изпрати да умира в обикновена болница – да не излезе, че е умряла при тях – отбелязва адвокатът и добавя: – Напомням, че следствието има право самостоятелно да променя мярката за неотклонение по собствена инициатива. За това не е необходим съд.“ 

Украинският премиер на “Стената” между Украйна и Русия

Яценюк посети строителството на “Стената” на границата с Русия, съобщава UA-TODAY.

Яценюк

 

През всичките години на независимостта Украйна не е изградила нормална граница с Русия. След разгарянето на конфликта в Донбас министерският съвет започна реализацията на проекта “Стена”.

Това съобщава стената си във Фейсбук  украинският премиер Арсений Яценюк.

“Ако не ви харесва названието на проекта “Стена”, можете да го наричате “Европейски вал”. Фактически това представлява изграждане на източната граница на Европейския съюз.

Какава е целта ни? Първо – да се спре нелегалната миграция. Второ – да се спрат диверсионните групи. Трето – спиране на контрабандата. Четвърто – спиране на превоза на оръжие. Пето – спиране на превоза на радиоактивни материали. Шесто и главно: ако нямаме граница, никой няма да ни даде безвизов режим с ЕС. Ако нямаме граница, не може да се реши и въпросът за членството на Украйна в Северноатлантическия алианс”, пише Яценюк.

Яценюк

 

Освен това той подчертава важността на изграждането на “Стената” за националната отбрана.

граница

 

“И накрая, една нормално оборудвана граница е нашата отбранителна линия, която за украинските въоръжени сили ще бъде първата линия за защита срещу агресора – Руската федерация. Сега обявяваме обществена поръчка, за да привлечем за строителството украински фирми и да дадем работа на украинците. Досега за участие в проекта са се регистрирали повече от 1100 души”, добавя Яценюк.