МВнР на Литва не възнамерява да отговаря на нотата на РФ относно оръжието за Украйна

uzsienio-reikalu-ministerija-66573108
Министерство на външните работи на Литва Снимка: DELFI (Š.Mažeikos nuotr.)

 

Литовското външно министерство не възнамерява да отговаря на официалната жалба на Русия по повод предполагаемата доставка на оръжия от Литва за Украйна, съобщи вестник Lietuvos Žinios.

Министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичюс потвърди, че Литва не е отговорила и няма намерение да отговаря на руската нота.

„Ние не смятаме, че това е целесъобразно. Не виждаме причина за отговор или оправдание по тази тема пред онези, които сами нарушават законите и го правят постоянно“, подчерта външният министър.

Литовското посолство в Москва получи нота от външното министерство на РФ в края на февруари. В нотата се посочва, че предоставената военна помощ от Литва за Украйна не отговаря на международните ангажименти, приети от литовската и руската страни в сферата на износ на оръжия, а също така нарушава общата позиция на Съвета на Европейския съюз и разпоредбите на договора за търговия с оръжие.

Както беше отбелязано от Министерството на външните работи на Литва, при решаването на въпроси, свързани с износа на военно оборудване, страната строго се съобразява с всички разпоредби в договора за търговията с оръжие, с общата позиция на Съвета на ЕС, както и с други международни законови инструменти и изискванията на националното законодателство.

„Предоставената от Литва военна помощ на Украйна носи изключително отбранителен характер, предназначена е да помогне на украинското правителство да защити страната си от руската военна агресия, да защити независимостта на държавата си, суверенитета и териториалната си цялост в съответствие с разпоредбите на международните закони относно правото на самоотбрана“ – увериха представители на външното министерство на Литва.

ru.delfi.lt

 

Европейски лидери на Марш на достойнството в Киев

На 22 февруари в Киев се състоя Марш на достойнството, в който участваха президентът на Украйна и лидери на други европейски държави.

marsh5

Хиляди хора също дойдоха да почетат паметта на героите от Небесната сотня, загинали по време на Революцията на достойнството.

marsh7

marsh2

marsh17

marsh1

marsh19

 

marsh22Европейските лидери най-напред разгледаха разположената на Михайловския площад военна техника, която е на въоръжение изключително в руската армия и беше докарана от силите на АТО от зоната на бойните действия в Донбас.

marsh20

marsh21

 

След това ръководителите и представителите на европейските страни преминаха с Марша на достойнството по улиците и местата, свързани с главните киевски събития отпреди една година: улиците „Институтская”, „Шелковичная”, „Грушевски”, както и площад „Европейски”.

marsh9

 

Шествието завърши с молитва за мир на площад „Независимост” (Майдан  Незалежности) и с почитане паметта на загиналите Герои от Небесната сотня пред паметния кръст на улица „Институтска”.

marsh16

marsh11

marsh10

 

marsh23Както отбеляза литовският президент Даля Грибаускайте, демократичната общност не може да остави украинския народ сам, защото днес той се бори не само за своята собствена държава, но също така и за западните ценности, мира и сигурността в Европа.

„Идеалите на Майдана и днес са живи в сърцата на украинците. Те продължават да защитават Родината си и своето право сами да решават нейната съдба. Литва изразява подкрепата си за народа на Украйна и неговия избор”, каза Даля Грибаускайте.

От своя страна полският президент Бронислав Коморовский отбеляза, че за него участието в Марша на достойнството е една възможност да демонстрира подкрепата си за европейските стремежи на украинците.

„Не можех да не присъствам тук, не можеше тук, на годишнината на Майдана, да го няма президентът на Полша. Това е възможност да покажа, че Полша е солидарна с Украйна, която води драматична битка за своята независимост”, подчерта Коморовский.

Президентът на Словакия Андрей Киска отбеляза, че е пристигнал на годишнината на Революцията на достойнството, за да съдейства за един мирен изход. Но според него все така актуално остава обсъждането на „план Б”, ако Минските споразумения не дадат положителен резултат.

marsh15Грузинският президент Георгий Маргелашвили изрази възхищението си от Марша на достойнството. „Щастливи сме да видим доколко е обединена Украйна. И не само Украйна, но и всичките й приятели са обединени в подкрепа на ценностите, за които се борите толкова решително. Всеки грузинец днес е с Украйна”, каза той.

В Марша на достойнството участваха също президентите на Германия и Молдова – Йоахим Гаук и Николае Тимофти, както и  председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

ua-today.com

 

Русия хвърля във войната срещу Европа и Украйна последния си стратегически резерв

Алексей Милер
Алексей Милер

Русия хвърля във войната срещу Европа и Украйна последния си стратегически резерв. „Газпром” спира транзита на газ за ЕС през Украйна. Путин прави Украйна абсолютно независима от Русия. Ако изключването на газа стане факт, чакат ни системни проблеми. Но изключване от тръбата значи също реална независимост за Украйна.

Вчера беше исторически ден. Докато в Украйна финансово-промишлените групи спорят трябва ли да се приеме Третия енергиен пакет на ЕС и да се получи фактическа независимост на Украйна от РФ, Русия ни кара да живеем самостоятелно и независимо още сега.

„Транзитът на руски газ за Европа през Украйна ще бъде спрян“, това заяви шефът на „Газпром” Алексей Милер след среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шевчович. Ръководителят на руската компания обяви новата стратегия, чието приемане се налага поради новата енергийна политика на ЕС.

В момента украинската газотранспортна система е единственият канал за доставка на руски газ на главния купувач – Европейския съюз. Става дума за обем от 63 милиарда кубически метра годишно. Общо през 2013 г. „Газпром” е продала на Европа 161,5 милиарда кубически метра газ.

През 2014 г., по предварителни оценки, обемът на доставките се е понижил с около 10 процента. Останалите количества се доставят по газопроводите, минаващи през Беларус, Турция и „Северен поток” (по дъното на Балтийско море до Германия).

„Газопроводът ‘Турски поток’ e единственият маршрут, по който могат да бъдат доставяни 63 милиарда кубически метра руски газ, минаващи в момента през Украйна. Други варианти няма. Европейските ни партньори са информирани за това и сега тяхната задача е да създадат необходимата газотранспортна инфраструктура от границата на Турция и Гърция“, заяви шефът на „Газпром“.

И огромна благодарност за Европейския парламент, който подкрепи единодушно Украйна.

„Ние никога няма да възприемем промяна на границите със сила. Нито сега, нито в този век, нито в това хилядолетие. Ние дори не допускаме такава възможност”,  заяви Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Юрий БУТУСОВ, украински журналист, военен експерт, главен редактор на изданието „Цензор.НЕТ“

 

Руски офицер-десантчик помогна да бъдат спасени десетки украинци

Неизвестен офицер от руската армия е помогнал за спасяването на ранени украинци в „Иловайския ад“.

Близо 90 ранени войници са изведени от „Иловайския котел“* благодарение на съдействието на руския офицер.

За случая разказва военният лекар Всеволод Стеблюк в предаването „Храбри сърца“ на украинската телевизия „1+1“.

Стеблюк по чудо е останал жив в „Иловайския котел„. Той се е движел в колоната украински военни, когато врагът отсреща открива залпов огън. След масовия обстрел се чуват единични изстрели – започва избиването на ранените.

Стеблюк заедно с още няколко оцелели побратими изваждат гранати, за да се взривят. Но в един момент забелязват наблизо някакъв руски офицер.

„Офицерът се оказа кадрови военен. Десантник, за когото понятието „чест“ не е празна дума. Затова се договорихме, че аз ще прибера всички ранени, които успея да открия – разказва Стеблюк. – През първата нощ това бяха 17 души.“

Руснаците откарват всички ранени в своя лагер. На следващия ден офицерът позволява на Стеблюк да отиде в най-близкия населен пункт, където има още десетки ранени украински военни.

По думите на Стеблюк отначало е било планирано да бъдат разстреляни той и другите оцелели украинци. Но благодарение на личния авторитет на този офицер, те все пак са оставени живи.

„Този комбат каза: „Докторе, ако си оживял след всичко, което се случи, Господ те е целунал по челото. Аз нямам право да те разстрелвам“, разказва Стеблюк.

Същият този неизвестен офицер е водил преговори с блок-постовете на бунтовниците, за да да могат да бъдат евакуирани всички ранени украинци.

 

Предаването „Храбри сърца“ с участието на Всеволод Стеблюк

 

*Иловайски котел — епизод от войната в Източна Украйна, когато се разгърнаха жестоки боеве между останалите в обкръжение украински подразделения на армията и МВР от една страна и въоръжени групировки на ДНР и руски войски – от друга.

САЩ затягат ембаргото срещу Крим

 

Barack Obama

На 19 декември 2014 г. президентът на САЩ Барак Обама подписа изпълнителна заповед за налагане на поредния пакет от санкции срещу Крим в отговор на руската окупация на региона.

Новите санкции затягат икономическото ембарго срещу Кримския полуостров. Според изявление на Белия дом президентът Обама е разрешил санкции срещу физически и юридически лица, извършващи дейност в Кримския регион.

Санкциите влизат в сила незабавно и касаят замразяване на имуществото на определени лица или предприятия, опериращи в региона, както и забрана на сделки, свързани с кримския регион на Украйна.

Според заповедта американски юридически или физически лица, независимо къде се намират, не могат да правят нови инвестиции на територията на Крим, да внасят в САЩ, директно или индиректно, всякакви стоки, услуги или технологии от Крим или да експортират, реекспортират, продават или доставят, директно или индиректно, всякакви стоки, услуги или технологии от Кримския полуостров.

Изпълнителната заповед също така упълномощава американския министър на финансите да налага санкции на физически и юридически лица, извършващи дейност в Крим.

В своя публикация по темата Ню Йорк Таймс коментира, че „новите мерки са относително скромни в сравнение с някои от санкциите, наложени по-рано тази година“, но чрез тях американските власти дават знак на президента Путин, че Западът няма да отстъпи.

По повод на санкциите Обама заяви, че „Изпълнителната заповед има за цел да даде по-голяма яснота на американските корпорации, които работят в региона и да потвърди, че САЩ няма да приеме окупацията на Русия и опита за анексиране на Крим.“

Американският президент отново призова Русия да сложи край на окупацията на полуострова и опита за анексирането му, да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна и да изпълни ангажиментите си по споразумението от Минск.