Украйна е сред световните лидери в селското стопанство

През тази година Украйна се нарежда на второ място в света по износ на зърно и на първо място – по ръст на производителността на селското стопанство.

Това е главната тема в последния брой на списание „Новое время”.

 

зърнопроизводители

Както пише главният редактор на списанието Виталий Сич, въпреки войната през тази година Украйна е заела второ място в света по износ на зърно след САЩ.

Украйна също така е заела първо място в света по ръст на производителността на селското стопанство, като е изпреварила Бразилия.

реколтаПрогнозите сочат, че през настоящата година украинските зърнопроизводители ще съберат 64,4 млн. тона зърнени култури. Това е нов рекорд след миналогодишния, когато бяха събрани 58 млн. тона. И трябва да се има предвид, че данните за тази година не включват добивите в окупирания Крим и в онези райони на Донбас, където се водят боеве.

В момента Украйна изнася повече зърно от ЕС, но все още по-малко от САЩ. С други думи – това означава второ място в света. Всички специалисти са единодушни, че ако ефективността на селското стопанство е като тази в Германия, Украйна би трябвало без особени проблеми да събира 100 млн. тона зърнени култури.

При ефективността също се набелязва добра тенденция. През  последните 5 години ефективността на селскостопанското производства в Украйна нараства ежегодно с 4,5%. Доскоро лидер по динамиката на растежа беше Бразилия с ежегоден показател 4,28%.

Виталий Сич подчертава, че разбира се, не всичко е розово. Според него „ако в Украйна имаше по-малко корупция и повече здрав разум, цифрите биха били много по-впечатляващи”.

През тази година аграрният сектор се превърна в двигател на икономиката и на фона на спада в металургията стана главният източник на валута за страната.

Европейският съюз забрани всякакви инвестиции в окупирания от Русия Крим

European Council
Съвет на Европейския съюз

Съветът на Европейския съюз одобри въвеждането на нови санкции срещу Крим и Севастопол, с които се забраняват каквито и да е инвестиции в този регион. Решението влиза в сила от 20 декември 2014 година.

За това се съобщава в комюнике, публикувано на сайта на Съвета на ЕС, пише BSNews, като се позовава на информационна агенция РБК.

На европейските компании, както и на тези, базирани на територията на ЕС, се забранява да купуват недвижими имоти в Крим, да купуват или финансират местни компании или да предоставят посреднически услуги в тази сфера.

Освен това, на европейските туроператори се забранява да организират екскурзии до Крим и Севастопол и по-конкретно, европейските круизни кораби няма да могат да влизат в кримските пристанища, освен ако акостирането им не се налага по спешност. При тези обстоятелства според действащите сега договори Крим може да бъде посещаван до 20 март 2015 г.

Забраняват се също така доставките за Крим или кримски компании на редица стоки и технологии в транспортния, телекомуникационния и енергийния сектори. Забраната се отнася и за проучването и добива на нефт, газ и подземни богатства.

Забранено ще бъде предоставянето на услуги, свързани с развитието, строителството и проектирането на инфраструктурите на изброените сектори на икономиката, се отбелязва в комюникето на Съвета на ЕС.

Първите икономически санкции срещу Крим бяха въведени през юни 2014 г. Тогава бе забранено внасянето в ЕС на повече от 250 категории стоки от Крим, включително полезни изкопаеми, въглеводороди, морска вода и минерални разтвори.

През юли бе наложена забрана за инвестиции в инфраструктурния, транспортния, телекомуникационния и енергийния сектори, а също и в добива на нефт, газ и полезни изкопаеми. Освен това, бе забранена и доставката на оборудване за тези сектори и предоставянето на финансови и застрахователни услуги за тях.

Както BSNews е съобщавал многократно, на 27 март 2014 г. Генералната асамблея на ООН с гласовете на 100 държави прие Резолюция, осъждаща анексирането на Крим от страна на Русия.

« …Генералната асамблея

1. потвърждава своя ангажимент към суверенитета, политическата независимост, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници; 

2. призовава всички държави да преустановят и да се въздържат от действия, насочени към частично или цялостно разрушаване на националното единство и териториалната цялост на Украйна, включително всякакви опити да се променят границите на Украйна чрез заплаха за използване на сила или чрез използване на сила, както и с други незаконни средства; 

…. 

5. подчертава, че референдумът, проведен в Автономна република Крим и град Севастопол на 16 март 2014 г., няма законна сила и не може да бъде основа за никаква промяна на статута на Автономна република Крим или град Севастопол; 

6. призовава всички държави, международни организации и специализирани институции да не признават каквато и да е промяна в статута на Автономна република Крим и град Севастопол въз основа на този референдум, както и да се въздържат от всякакви действия или стъпки, които биха могли да се тълкуват като признаване на подобен променен статут…»

Защо ДНР и ЛНР така и ще си останат „утопия“

Живеем във време на промени, сменят се държавни лидери, демокрацията сменя тоталитаризма…, на основата на някога процъфтяващите области на Източна Украйна неизвестно откъде взели се лидери се опитват да създадат някакви непонятни „народни републики“, на чиито жители се обещават „планини от злато“. Но републиките съществуват вече почти половин година, а благосъстоянието на населението, на което му се налага да изпита прелестта на живота в самопровъзгласените „Донецка“ и „Луганска“ републики се влошава с всеки изминал ден. Защо думите на ДНР-ските и ЛНР-ските вождове се разминават с реалността?

„Новости Донбаса“ се опитаха да получат отговор на този въпрос от известния украински учен-историк, доктор на историческите науки – Игор Ярославович Тодоров.
Според проф. Тодоров може да се изведат 18 основни тезиса, които характеризират несъстоятелността и утопичността на насилствено създадените в Източна Украйна териториални образувания – така наречените „Донецка народна република“ (ДНР) и „Луганска народна република“ (ЛНР):

1. От момента на самопровъзгласяването (април 2014 г.) държавните образувания ДНР/ЛНР не са признати от нито една страна – член на ООН.

2. Независимо че ДНР/ЛНР са създадени с непосредственото участие на Руската федерация и до ден днешен са открито поддържани от нея, Русия също не ги е признала за цивилизовани суверенни държавни образувания.

3. Териториите, на които действат ДНР/ЛНР, попадат под техен контрол не по мирен път, а изключително в резултат на силов сценарий (военно завладяване) – нещо, което е характерно за престъпните режими.

4. Територията на ДНР/ЛНР няма ясно очертани граници, а и те се променят постоянно, което от своя страна свидетелства за тяхната неестественост и отчужденост за зоната, в която присъстват.

5. Ако направим сравнение между размера на територията, която е била под контрола на ДНР/ЛНР по време на самопровъзгласяването (и даже в първия месец на съществуването им) с размера на територията, която се контролира от сепаратистите към настоящия момент, става ясно, че са настъпили сериозни изменения.

6. ДНР/ЛНР заявяват, че за своя територия считат целия Донбас, но въпреки това контролират едва 25% от Донецка и Луганска области. При това, на по-голямата част от територията на Източна Украйна (която не е под контрола на ДНР/ЛНР) тези образувания не са действали никога. По разбираеми причини, от страна на ръководството на ДНР/ЛНР няма да чуем никога обяснение защо населението от украинската част на Донбас не желае да „покани“ ДНР/ЛНР при себе си.

7. На всички места, където временно присъстват въоръжените бойци на ДНР/ЛНР, промишлеността и инфраструктурата са разрушени и се отбелязват пълен упадък в социалната сфера, поява и увеличение на престъпления, чиито разнообразие и мащаб по-рано не са били характерни за района (грабежи, мародерство, незаконно отнемане на транспортни средства и пр.)

8. На териториите, контролирани от ДНР/ЛНР, не е построен нито един нов промишлен обект или обект на социалната инфраструктура, който да е регистриран и поставен на отчет в съответните органи на властта (даже и те самите да са контролирани от сепаратистите) или в съответните данъчни подразделения, бюджетни служби, имотния регистър и т.н.

9. ДНР/ЛНР открито паразитират в тялото на Украйна, доколкото действат незаконно на нейната територия, съществуват за сметка на нейната инфраструктура, използват украинското законодателство, украинската парична единица и даже действат в един и същ часови пояс с Украйна, а в същото време няколко месеца по-рано беше съобщено за преход към руските стандарти.

10. Всички комунални разходи на „столиците на ДНР/ЛНР“ – Донецк и Луганск за обезпечаване функционирането на тези мегаполиси се осъществяват със средства от държавния бюджет на Украйна. Тоест, ДНР/ЛНР не могат да обезпечат даже жизнеспособността на собствените си „столици“.

11. Защо ли най-голямото количество бежанци от Донбас са именно от територии, където силите на ДНР/ЛНР нахлуват с цел „да защитят“ местното население, т.е. мирните граждани просто бягат от своите „защитници“. Следва да се отбележи, че след създаването на ДНР/ЛНР нито един населен пункт на Донбас не се е обръщал официално към ДНР/ЛНР с молба да бъде защитен от украинската власт.

12. Най-голям отлив от територията на ДНР/ЛНР се наблюдава сред трудоспособното население, значителна част от който отлив са младежи, избрали да продължат обучението си в други региони на Украйна (не подконтролни на ДНР/ЛНР). Никому ненужни са Свидетелствата за завършено образование или Дипломите за завършено висше образование, издадени в ДНР/ЛНР – т.е. територията на ДНР/ЛНР се счита от вече съществуващата и бъдещата работни сили за безперспективна.

13. При липсата на собствени легални производители ДНР/ЛНР съществуват за сметка на средства, чиято законност на придобиване не може да бъде доказана пред световната общественост (тъй като всички те идват от: скритото спонсорство от страна на РФ; средствата, заграбени от Янукович и близкото му обкръжение; средствата, откраднати от кримското подразделение на украинската Централната банка). Тоест, ДНР/ЛНР не могат да се издържат сами и съществуват за сметка на средства, придобити по незаконен път.

14. Без обща граница с Русия ДНР/ЛНР няма да успеят да просъществуват, вследствие на което ДНР/ЛНР действат не на територия с развита инфраструктура и промишленост, а на територията на слабо развити райони – именно такива, граничещи с РФ.

15. Всички населени места, които излязоха от контрола на ДНР/ЛНР, възприеха този факт с радост. На тяхната територия се наблюдава подем на про-украинското патриотично настроение и тотално осъждане на ДНР/ЛНР. В тези градове и села има мир и се възстановява разрушената инфраструктура, животът се завръща в тях отново… В случай на повторно провеждане на референдум, аналогичен на този, който се проведе в Източна Украйна на 11 май, степента на подкрепа за украинската власт би била много по-висока.

16. През цялото, продължило не особено дълго време на съществуването си, ДНР/ЛНР вече успяха нееднократно да сменят ръководителите си, което от своя страна свидетелства за несъстоятелността им и неумението им да управляват държавните процеси. При това, значителна част от лидерите на ДНР/ЛНР са граждани на друга държава (РФ); тези лица не са живели на територията на самопровъзгласените републики до назначаването си, а след освобождаването им от длъжност са се завърнали веднага в Русия. Отказ от руско гражданство в полза на ДНР/ЛНР не е фиксирано като факт нито веднъж.

17. В голямата си част представителите на ДНР/ЛНР са бойци. Сред тях няма нито един известен учен, политик, културен деятел, представител на изкуството или спорта, авторитетен представител на местното гражданско общество.

18. ДНР е единственото образувание, което освобождава затворници, осъдени за тежки престъпления. При това тези хора (сред които насилници, маниаци и убийци) получават оръжие и възможност да раздават „правосъдие“ сред мирното население.

След всичко, изброено дотук се налага логичния извод:
ДНР/ЛНР са въоръжени престъпни организации, съществуващи с поддръжката на Русия и целита на създаването им са: да не се допусне евроинтеграцията на Украйна и нa нейна територия да се създаде зона, напълно контролирана от про-руски олигархични властови кръгове.

 

www.donetskie.com

Докладчик на ПАСЕ: В Украйна няма гражданска война, а има широкомащабно участие на РФ

ПАСЕ

 

Докладчикът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) по въпросите на политическите последици от конфликта в Украйна Кристина Зеленкова съобщи за значително участие на Русия в конфликта в Донбас. 

Кристина Зеленкова, докладчик на ПАСЕ
Кристина Зеленкова, докладчик на ПАСЕ

„Руското участие не се ограничава с доставката на тежко въоръжение и бойци (на „доброволна“ основа,  напуснали армията или в отпуска, редовна армия). То се наблюдава и при командния състав и в процеса на вземане на политически решения“, се казва в публикуваната на 17 март информационна записка на Зеленкова за резултатите от посещението й в Украйна на 15-18 февруари тази година.

По думите й, руското участие се проявява и под формата на „широкомащабна пропагандна война“, която е не по-малко опасна от конвенционалната война, тъй като пречи на примирението и изграждането на доверие.

„В Донбас няма украински медии, а руската пропаганда показва как неонацисти воюват срещу мирното население“, пише в документа.

Зеленкова напомня, че силите, които са обвинявани в неонацизъм, не са били подкрепени на предишните парламентарни избори в страната.

„Съвършени ясно е, че в източните региони на Украйна няма гражданска война. Не са идентифицирани религиозни или етнически основания за конфликта, както е ставало в други части на света“, се казва още в документа.

Що се отнася до годишнината от референдума в Крим, проведен на 16 март, вследствие на който миналата година Русия анексира полуострова, докладчикът заявява, че засега незаконното анексиране на Крим не е преразгледано и не може да става въпрос за връщане към обичайните отношения с Русия, и в частност не могат да бъдат премахнати санкциите срещу Москва.

Зеленкова ще подготви проектодоклад,  който ще бъде разгледан на заседание на Комисията по политически въпроси и демокрация на ПАСЕ през май или юни.

Русия отрича участието на руски военни в конфликта в Източна Украйна, в което я обвиняват Западът и Киев.

Радио „Свобода“

 

Заводите в Донбас. Разрушени, работещи, изнесени в Русия. Част 1.

От днес започваме серия от няколко публикации, в които ще се опитаме да ви дадем повече информация по темата за състоянието и съдбата на по-крупните структуроопределящи предприятия в окупираните територии на Донецка и Луганска област и за възможностите за развиване на частен бизнес там.

Постъпленията от Донецка и Луганска област в бюджета за 2014 година са намалели с 71% и по-точно, с 13.2 млрд. гривни. Заедно с територията, Украйна загуби и стотици предприятия, които произвеждаха продукция, осигуряваха трудова заетост на населението и плащаха данъци в хазната. Уникалното оборудване на част от заводите беше изнесено в Русия, част от заводите бяха разрушени и оборудването им нарязано и продадено за скрап, а друга част работят и досега. Представяме ви първото по-подробно изследване на състоянието на най-големите предприятия в окупираните части на Донбас.

Харцизскски тръбен завод, снимка: gordon.ua
Харцизскски тръбен завод

Харцизския тръбен завод, гр. Харцизск, Донецка област

Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
В края на 2013 година отчетената чиста печалба на предприятието е 38.3 млн. гривни. За първото полугодие на 2014 г. същата се е увеличила 4 пъти до 145 млн. гривни.
Персонал: 2580 души.
Заводът е основан през 1898 г. като котелно-мостов (механичен) завод. Това е най-големият производител на територията на постсъветското пространство на тръби с голям диаметър, които се използват за строителството на газо- и нефтопроводи. Също така, той е главният доставчик на тръби за руския газов монополист „Газпром“. С тръбите, произведени в Харцизския тръбен завод са построени магистралните газопроводи „Дружба“ и „Уренгой-Помари-Ужгород“, „Одеса-Броди“, „Син поток“ (прокараният по дъното на Черно море газопровод между Русия и Турция), „Средна Азия-Китай“. През 2013 година са произведени 250 000 тона тръби, като 92% от продукцията е изнесена за Беларус, Русия, Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, Словакия, Франция.
Статус: в края на лятото на 2015 година работниците в завода са уволнени, а в началото на декември производственото оборудване е демонтирано и изнесено в Подмосковието.

Авдеевски коксохимически завод
Авдеевски коксохимически завод

Авдеевски коксохимичен завод, гр. Авдеевка, Донецка област

Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
Чистият доход от реализация на продукцията за 2013 година е 7.334 млрд. гривни. За първите 9 месеца на 2014 година отчетената загуба е 686.835 млн. гривни
Персонал: 3884 души (към началото 2014 года).
В Авдеевка се произвежда 23% от украинския кокс. Заводът работи от 1960 година и е най-големото в Европа коксохимическо предприятие. Тук се произвежда около 30 вида готова продукция, която се изнася за Русия, Полша, Грузия, Белгия, Таджикистан, Турция, Египет.
Територията и сградния фонд на завода периодически са под обстрел. От юли 2014 г. до сега тук са попаднали около 150 снаряда. На 24 януари 2015 г. по време на обстрела са повредени високоволтовите линии и заводът остава без електричество. Електроподаването е възстановено на 2 март. В края на май 2015 г. сред пореден артилерийски обстрел, преустановява за сравнително дълъг период дейността си.
Статус: работещ, с използване на 25% от производствените мощности.

Енакиевски металургичен завод
Енакиевски металургичен завод

Енакиевски металургичен завод, гр. Енакиево, Донецка област
Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
Чистата печалба на предприятието за 2013 година е 12.208 млрд. гривни. За 2014 година предприятието е понесло загуби за 390.608 млн. гривни.
Един от водещите в света производители на квадратни заготовки. Металургично предприятие, работещо на пълен цикъл, което ежегодно произвежда повече от 2 млн. тона чугун, 2.8 млн. тона стомана и повече от 460 000 тона прокат. Произведената продукция се експортира за страни от ЕС, Русия и Турция.
Поради активните бойни действия, на 6 февруари 2015 година холдингът „Метинвест“ решава да спре ЕМЗ. След месец престой обаче, производството на чугун и стомана е възстановено, а от април – и сортопрокатните цехове.
Статус: производството е частично възстановено.

Донецки металургичен завод
Донецки металургичен завод

Донецки металургичен завод, гр. Донецк
Собственост: влиза в групата компании „Донецксталь“, чийто собственик е украинският бизнесмен и милиардер Виктор Нусенкис.
Отчетената за 2013 година чиста печалба от реализиране на продукцията надхвърля 14.275 млн. гривни. Ежемесечният доход само от продажбите на чугун възлиза на 42 млн. долара.
Персонал: 1 300 души.
Най-крупният производител на поцинкован студен прокат. Най-старото металургично предприятие на Украйна, работещо от 1871 година. Произвежда стоманени листове за корабостроенето. Голяма част от произведената продукция е предназначена за експорт. Клиенти на предприятието са различни компании от над 50 държави в света – страните от бившето ОНД, Югоизточна Азия, Близкия изток, Европа, Африка, Северна и Южна Америка.
В началото на есента на 2014 година поради липса на суровини са спрени две домени пещи. Първата от тях възстановява работата си на 10 октомври, след осигуряване на доставките на суровина. През януари 2015 година заводът попада под обстрел, в който са нанесени незначителни повреди. В началото на декември 2015 година, Главното разузнавателно управление към Министерство на отбраната на Украйна съобщава, че оборудването на Донецкия металургичен комбинат е демонтирано и се извозва в Русия.
Статус: изнесен в Русия

Алчевски металургичен комбинат
Алчевски металургичен комбинат

Алчевски металургичен комбинат, гр. Алчевск, Луганска област.
Собственост на корпорацията „Индустриален съюз на Донбас“, чийто контролен пакет се държи от „Внешекономбанк“ – Русия. Съсобственик в корпорацията е бившият губернатор на Донецка област, милионер и депутат в украинския парламент Сергей Тарута. През септември 2014 година Тарута заяви, че активите му в „Индустриален съюз на Донбас“ са арестувани по решение на Басманния съд в гр. Москва.
Отчетената за 2013 година чиста печалба на компанията възлиза на 19.942 млн. гривни. За 2014 година е декларирана загуба от 3.75 млрд. гривни.
Персонал: повече от 14 000 души.
Един от трите водещи производители на стомана в Украйна. Заводът заема 33-то място в рейтинга на най-крупните металообработващи компании в света. Основан е през 1896 година. Изнася продукцията си в около 60 страни – предназначена основно за корабостроителни и машиностроителни предприятия, за стротелството на газопроводи, а също така и обекти на атомната и химическата промишленост. През август 2014 година производството е временно спряно вследствие на бойните действия.
Статус: производството е възстановено.

Ровенкиантрацит
Ровенкиантрацит

Ровенкиантрацит, гр. Ровенки, Луганска област
Собственост: държавно предприятие, предадено през 2011 година на концесия за срок от 49 години на енергийната компания ДТЕК, собственост на милиардера-олигарх Ринат Ахметов.
Данни за финансовото му състояние няма. През 2014 година обединението е съкратило производството на въглища с 27%, което изразено тонове е 3.7 млн. тона.
Персонал: над 20 000 души.
Най-крупният в Украйна производител на висококачествен антрацит. Създаден през 1980 година и включва 6 шахти.
Статус: работещо.

Лугансктепловоз
Лугансктепловоз

Лугансктопловоз, гр. Луганск
Собственост на “Трансмашхолдинг”, Русия
Чистата печалба за 2014 година е в размер на 2.447 млрд. гривни, а за 2013 година – 3.038 млрд. гривни.
Персонал: повече от 7000 души.
Най-крупният производител на локомотиви. Заводът работи от 1896 година. Цялата му продукция се изкупува от руските държавни железници. В момента снабдяването на завода се обезпечава изцяло от „Трансмашхолдинг“. Готовата продукция се експедира в РФ.
Статус: работещо.

Следва продължение…