За унищожаването на военна техника на противника участниците в АТО ще получават допълнително възнаграждение

Ще бъде увеличено и паричното възнаграждение на бойците, участващи в антитерористичната операция. Това решение е взето вчера на заседание на правителството.

Проектът на постановлението е разработен от Министерството на отбраната по инициатива на президента на Украйна Петро Порошенко.

Проектът на постановлението предвижда плащане:

– в двоен размер – на паричното възнаграждение на военнослужещите, които участват непосредствено в АТО и военни конфликти;

– в троен размер – на паричното възнаграждение на военнослужещите при непосредствено участие в бойни действия от момента на обявяване на военно положение;

– 1000 гривни за всяко денонощие, през което военнослужещият участва непосредствено в бойни действия;

– допълнително възнаграждение за унищожаване на военна техника на противника. Например, за унищожаването на автомобил се определя възнаграждение в размер на 10 минимални работни заплати (12 хил. гривни); на танк – 40 минимални работни заплати (48 хил. гривни); на реактивна система за залпов огън – 50 минимални работни заплати (60 хил. гривни); на боен самолет – 100 минимални работни заплати (121 хил. гривни).

Постановлението влиза в сила от датата на официалното му публикуване.

Източник: Официален уеб сайт на Министерството на отбраната на Украйна

 

Какво знаем за недовършения доклад на Борис Немцов

Борис Немцов
Борис Немцов

В интервю пред BBC ръководителят на московското отделение на РПС-ПАРНАС и съратник на Борис Немцов Иля Яшин заяви, че към средата на април ще бъде публикуван доклада на Борис Немцов за ролята на Русия в конфликта в Украйна, върху който опозиционерът е работил преди убийството си.

Яшин каза също така, че вече е успял, с помощта на група експерти, да обработи по-голямата част от събраните от Немцов материали.

Според много експерти, докладът за присъствието в Украйна на руски войски, десантници, специални части и ГРУ, подготвян от Борис Немцов, представлява класическа работа по събиране на преки и косвени доказателства за извършено престъпление.

Обикновено Борис Немцов е работел с цели екипи професионалисти, тъй като работата му е включвала събирането, обработката и систематизирането на материали и представянето им в удобен за възприемане вид.

При правилно подреждане и систематизиране, тези материали биха могли да бъдат използвани за предявяване на искове от страна на Украйна към Русия и за представяне на факти, доказващи присъствието на руски военни части в Украйна във военния трибунал в Хага, за обръщане към Европейският съд по правата на човека, за публикуване в ООН, и за предявяване на искове вътре в Русия.

Според известния руски финансист Слава Рабинович, правителството на Украйна трябва всячески да съдейства за възстановяване на цялата изчезнала информация. Възстановяването на тази информация и нейното пълно публикуване изцяло съответства на националните интереси на Украйна. Според него, Украйна има и определен материален интерес от нея: стотици милиарди долари могат да бъда спечелени от евентуалните искове. Колкото по-убедителни са преките и косвените доказателства, толкова по-висока е вероятността от спечелване на делата в международните съдилища и трибунали.

Фактически в апартамента на Немцов биха могли да се пазят материали, чиято ценност да достигне трилион долара, ако се брои стойността на спечелените искове. Тези материали биха могли да имат допълнителна ценност и поради факта, че чрез тях могат да бъдат предявени реални обвинения за международни и военни престъпления на цялата управляваща върхушка на РФ.

„Борис Немцов е събирал информацията, систематизирал я е и я е представял в удобна за възприемане от всеки международен съд форма.“

Няколко факта за доклада на Борис Немцов „Путин. Война“:

–          В деня на смъртта си Борис Немцов предава написана на ръка бележка на своята помощничка Олга Шорина. Тя съдържа следния текст: „Няколко десантчици от Иваново се свързаха с мен. 17 десантчици са убити. Не са получили парите си, но сега се боят да говорят.“ Шорина подчертава, че Немцов е имал опасения, че офисът му се подслушва, затова е решил да й напише на лист хартия детайлите, касаещи разследването на събитията в Украйна.

Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов
Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов

Шорина отбелязва, че в бележката става дума за бойците от 98-ма гвардейска въздушнодесантна дивизия, която е дислоцирана в Ивановска област. „Немцов е поддържал връзка с тези десантчици, как – не знам“, казва Шорина. Самата тя не е контактувала с тях.

–          По думите на Шорина, Немцов е имал намерение да публикува доклада „Путин. Война“, посветен на събитията в Донбас с тираж 1 млн. копия.

–          Въпреки че по-голямата част от материалите за своя доклад Немцов е вземал от открити източници, в хода на разследването той е общувал с руски войници, които, по думите на политика, са воювали в Украйна. Немцов се е опитвал да ги накара да направят публични изявления.

–          По думите на Иля Яшин, Немцов е планирал да замине за Иваново, за да се срещне с родителите на загиналите войници.

–          По време на последната им среща Немцов е споменал, че е събрал факти, които биха могли да докажат присъствието на руски войски в Украйна. В частност, той е споменал, че е общувал с родителите на убитите руски войници от Иваново, Ярославъл и още един друг град.

–          Опозиционният депутат Дмитрий Гудков разказва как възниква идеята за доклада. „През септември получих отговор от Шойгу на мое запитване (министърът на отбраната заявил на Гудков, че не желае да коментира конкретни лица, заподозрени в участие във войната в Донбас, позовавайки се на закона за личните данни)“. Немцов се обажда на Гудков и му казва, че такова обяснение има само в един случай и че според него с това властите фактически признават присъствието на руски войски в Украйна.

–           Немцов е имал намерение да направи анализ на репортажите на руската телевизия и на изказванията на официалните лица и да посочи несъответствията. Имал е намерение да използва само руските медии.

Най-вероятно никога няма да разберем дали точно този доклад е станал причина за убийството на Борис Немцов, но самият факт, че никога няма да го видим във вида, в който Борис Немцов е планирал да го публикува – систематизиран, последователен, с факти и доказателства – говори за това, че някой ще спечели от това.

Порошенко: Не ни трябва миротворчески контингент, искаме изтегляне на руските войски от Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че Украйна не се нуждае от миротворчески сили на ООН, а от изтегляне на руските войски от страната.

Poroshenko6

 

Украинският държавен глава заяви това днес по време на Мюнхенската конференция по сигурността, предава УНИАН.

„Можете ли да си представите, че за организиране присъствието на миротворчески сили трябва да бъде взето решение с участието на Съвета за сигурност на ООН, което ще отнеме най-малко шест месеца? Можете ли да си представите, че през тези шест месеца агресорът ще продължава да убива украински граждани?

Затова едно такова решение не е от първа необходимост за нас. Сега ние имаме нужда не от някаква миротворческа операция, а от прекратяване на огъня и изтегляне на чуждестранните войски” – каза Порошенко.

Украинският президент заяви, че без чуждестранните войски и след като Украйна възстанови контрола над своите международно признати граници, мирът и стабилността ще се върнат в страната в рамките на няколко седмици.

„Мога да ви обещая това. И в тази ситуация ние не се нуждаем от миротворци или някакви други неща, а само от това границата да бъде затворена, а войските изтеглени” – подчерта Порошенко.

Президентът на Украйна демонстрира пред участниците в конференцията  военни книжки и паспорти на руски войници, които „са се загубили” на територията на Украйна.

Poroshenko2

Poroshenko3

 

Днес Петро Порошенко имаше среща с германския канцлер Ангела Меркел и вице президента на САЩ Джоузеф Байдън, на която е било обсъдено развитието на преговорния процес за мирното уреждане на ситуацията в Донбас.

Както съобщава пресслужбата на украинския президент, разговорът се е състоял в контекста на последните съвместни предложения на Порошенко, Меркел и Оланд от срещата им в Киев на 5 февруари относно прилагането на Минските споразумения.

Poroshenko4

 

Меркел, Байдън и Порошенко са координирали по-нататъшните си съвместни действия, като са отбелязали необходимостта от незабавно прекратяване на огъня, изпълнението на всички постигнати в Минск споразумения и необходимостта да се спазва една обща трансатлантическа позиция относно положението в Украйна.

УНИАН

 

Няма пари – няма „Новорусия“

Руският опозиционер Борис Немцов твърди, че Русия няма достатъчно пари, за да издържа региона, окупиран от сепаратистите в Източна Украйна.

Проектът "Новорусия" е закит, смята Немцов
Снимка: REUTERS

Проектът „Новорусия“ е закрит, тъй като Русия няма пари да храни пенсионерите и тези, които са на заплата от държавния бюджет, в Източна Украйна. Руският опозиционер пише това на страницата си във Facebook.

„Путин демонстративно отказа да се срещне с лидерите на ДНР и ЛНР не само защото се страхува от нови санкции, а и защото няма какво да им каже. Няма пари за издръжка на 4 милиона население“, отбелязва той.

Немцов пише, че Путин ще продължава да изпраща руски военни в Донецк, ще доставя оръжие и ще организира провокации. Но РФ няма да издържа този огромен регион.

„Какво им остава на Захарченко и Ко? Да воюват. Мините са наводнени, работа няма, пари няма. Остава им само да воюват – добавя опозиционерът. – Ето така безславно завършва кървавата авантюра на Путин срещу братския народ.“

Лукашенко: Беларус ще прави всичко възможно за установяване на мир в Украйна

Президентите на Украйна и Беларус / Снимка: пресслужба на президента на Беларус
Президентите на Украйна и Беларус / Снимка: Пресслужба на президента на Беларус

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко посети Украйна в неделя.

По време на визитата си Лукашенко увери, че Беларус винаги ще помага на Украйна. „Аз искам в Украйна всичко да бъде наред. Мнозина възприемат сегашното положение като някакви игри и т.н. Знам, че Вие не го възприемате точно така. Вие сте президент, Вас ви боли. И мен ме боли. Това е основният ми мотив.“

„Затова, ако ви потрябва нещо, аз и по-рано съм го казвал: ако Беларус трябва да направи нещо – само кажи. За 24 часа ще направим всичко, което поискаш. Всичко, за което ни е молил президентът на Украйна – публично го казвам – винаги сме го правили. Така ще бъде и занапред“ – подчерта президентът на Беларус.

Той също така увери, че Беларус ще прави всичко възможно за установяването на мир в Украйна.

Украйна е един от стратегическите партньори на Беларус и заема второ място в стокооборота и експорта на беларуската продукция. Основните причини, сдържащи нарастването на беларуския експорт, са както системната криза в Украйна, предизвикваща рязко намаляване на разходите и потребителското търсене, така и нестабилността на валутния пазар. Общият обем на беларуския внос от Украйна за този период се понижи с 16 %. В Украйна работят повече от 100 структури за стокооборот, в това число около 40 с беларуски капитал. Беларус активно развива с Украйна производствени и търговски връзки, в които са включени 140 беларуски и украински предприятия, пише беларуската медия Новости TUT.BY

Тази сутрин в Киев с работна визита пристигна президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Планирани са срещи с президента на Украйна Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк.