Днепропетровск, град в тила: пленени, ранени и убити

Днепропетровск
Днепропетровск. Снимка: Wikimedia

Войната не навлезе в Днепропетровска област, но именно оттук са родом повечето украински войници, които вече няма да се завърнат вкъщи. Продължават да ги погребват: с трима бойци от доброволческия батальон “Днепър” роднините се простиха през тази седмица. На 14 септември, деветия ден от примирието, те попаднали в засада в района на село Пески, недалече от летището в Донецк.

Градът е и център на обмяната на пленници: оттук заминават за Донецк тези, които в последните месеци са държани от СБУ (Службата за сигурност на Украйна – б.пр.) и тук се завръщат тези, които са попаднали в плен на сепаратистите. В списъците на задържаните или пленените са 803 души, списъците висят на фасадата на областната администрация. Повечето от тях са военни, но има и немалко цивилни, статусът на някои от тях е посочен: “журналист”, “свещеник”, “съдебномедицински експерт”, “директор на старчески дом”. Може и да става бавно, но пунктът за обмяна на пленници “всички за всички” от Минското мирно споразумение се спазва.

Мнозина от завърналите се от плен войници са ранени. Някого докарват без крака или без ръце, но преобладаващото мнозинство

Батальон "Днепр"
Снимка: скрийншот от Youtube.

са с рани от осколки. Почти всеки се е спасил на косъм: металът заседнал в устната или раздробил адамовата му ябълка, но останал на място, или пък попаднал в костта и не засегнал кръвоносен съд… Бойци от батальон “Донбас” разказват, че са били пленени от руски офицери-десантчици, които в нарушение на договора са ги предали на сепаратистите. Те ругаят командването си и се оплакват от проблеми с количеството и качеството на военната техника. Войната вече се подхранва не само от идеи, но и от кръв. Пленените и останалите в строя показват машините и оръжието на убитите си другари и плачат, припомняйки си погребенията.

Днепропетровск е огромен град, който живее като че ли спокоен живот, цял изрисуван в цветовете на украинския флаг. Но зад всеки негов ъгъл наднича сянката на войната.

 

Евгений Фелдман, фотокореспондент, вестник “Новая газета”

Превод: Албена Стаменова

Само за няколко месеца Путин направи вместо нас толкова, колкото не бихме постигнали и за 20 години

portnikov
Виталий Портников

Виталий Портников:

Какви действия ще предприеме Владимир Путин на фона на влошаващата се икономическа ситуация в собствената му страна, непрекъснатия срив на рублата, падането цената на нефта и продължаващите санкции? Ще тръгне ли Путин в настъпление или напротив – ще се откаже от проекта Новорусия с надеждата да се помири със Запада?

Всъщност, тези въпроси не само че нямат отговор, а отговорът е без значение. И не става дума за това, че ръководството на РФ няма стратегически план за действие, а за това, че Путин по-скоро реагира, отколкото планира. Той вече не е в състояние правилно да оцени случващото се. Прави грешки, често съдбовни за останалите, но винаги водещи до неуспех.

Путин бе този, който настоя Янукович да бъде жесток с хората на Майдана. В резултат на това настояване криминалният режим се разпадна. Путин бе убеден, че донецките диверсанти ще помогнат за разпалването на бунт в цяла Източна Украйна. В резултат на това убеждение станахме свидетели на невиждано сплотяване на централните, западните и източните области срещу шовинистичната зараза.

Путин вярва, че окупираните територии са лост за манипулиране на Украйна. В резултат на тази вяра той ни освободи от излишния баласт, като фактически ликвидира тромавата съветска индустрия на Донбас и разсредоточава населението, което и без това щеше да остане без препитание след реформирането на района.  За всички тези месеци Путин направи вместо нас толкова, колкото ние самите не бихме успели да направим за 20 години. Въпросът, обаче, е защо?

Ами защото Путин не е мумия или компютър. Той е жив човек, който работи с живи хора. Хора, които по принцип са ограничени и слабо образовани. Вече е ясно, и то не от сега, а още от 2004 година, че Путин и обкръжението му просто не са способни да забележат каквато и да е разлика между Украйна и Русия и между манталитета на хората в тези две страни.

За руснаците въпросът за териториалната цялост е нещо свято. Русия се е вкопчила в малките, слабо населени Курилски острови, като по този начин обрича на социална и икономическа изостаналост целия Далечен Изток. Русия дори не пожела да потърси механизъм за раздяла с Чечня, въпреки че и на най-невежия в политиката човек му е ясно, че оставането на Чечня в състава на РФ е пряк път към краха на руската държавност в сегашния ѝ вид, към етническо напрежение, повече авторитаризъм и геронтокрация.

Чечня е „вързала“ за себе си цяла Русия и Путин вярва, че Донбас може по същия начин да „върже“ за себе си цяла Украйна. Само че това не е лесна работа, защото украинците възприемат държавата си по начин, различен от този на руснаците.

Ето затова отделянето на Крим стана проблем най-вече за самия Крим, който внезапно се превърна от полуостров в остров, който въпреки всичко зависи от Украйна, а не от Русия. Както и отделянето на Донбас е проблем на самия Донбас. Каквото и там още да завладее Путин, той ще създаде проблем само на завладяната територия, а не на страната ни.

Това един руснак никога няма да го разбере. Даже много украинци, възпитани в духа на съветските традиции, никога няма да го разберат. Така или иначе, тази тактика не работи. И каквото и да измисли Путин, няма да проработи. Защото той създава рецепти за свят, който реално не съществува. Свят, в който ние не живеем. Вече не живеем.

Путин има една основна задача, с която се справя великолепно, и тя е следната: със самия факт на съществуването си, с нелепите си решения и с фантасмагоричните си представи за света той трябва да докаже, че с него човек е невъзможно да се разбере. Това доказателство е необходимо за краха на руската икономика и началото на истинската криза в Русия. А такава криза е нужна като въздуха и на нас, и на Русия.

На нас – защото ще ни отърве от агресивен и непредсказуем съсед с неговите средновековни амбиции и дивашки нрави. На Русия – защото само крахът на икономиката ѝ, очевиден за всеки гражданин на тази маргинална страна, която след разпада на СССР така и не се превърна в истинска държава, ще помогне за преформатирането на самата руска държавност и замяната на сегашния уродлив режим с истинска управленска, децентрализирана структура, даваща максимални права и възможности на всички региони и народности в Русия.

Без такова преформатиране Русия е обречена на десетилетия упадък, войни, конфликти, атентати и техногенни катастрофи, опасни както за жителите на Русия, така и за техните съседи. Ето затова Путин, след като вече изпълни ролята си на ускорител на процеса на политическо съзряване на днешната украинска нация, сега играе ролята на ускорител на процеса на разпадане на собствения си режим и началото на промените в самата Русия.

Без него не бихме се справили.

Виталий ПОРТНИКОВ

Журналист

 

Източник: nvua.net

Обама удължава с още една година санкциите срещу Русия

На 3 март президентът на САЩ Барак Обама подписа документ, с който се удължават санкциите срещу Руската федерация, въведени през 2014 г. Документът бе публикуван на сайта на Белия дом.

Президентът на САЩ Барак Обама/Снимка: Getty Images
Президентът на САЩ Барак Обама / Снимка: Getty Images

 

„На 6 март 2014 г. с Изпълнителна заповед № 13660 обявих извънредна ситуация на национално равнище съгласно Закона за извънредните международни икономически пълномощия (50 U.S.C. 1701-1706) с цел справяне с необичайната и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати, произтичаща от действията и политиките на лица, които подкопават демократичните процеси и институции в Украйна, заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и допринасят за присвояването на нейните активи“, се казва в документа, който има статут на Известие до Конгреса на САЩ.

„На 16 март 2014 г. издадох Изпълнителна заповед № 13661, с която обхватът на извънредната ситуация на национално равнище, обявена с Изпълнителна заповед № 13660, бе разширен, като бе установено, че действията и политиките на правителството на Руската федерация по отношение на Украйна заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и допринасят за присвояването на нейните активи“, се казва по-нататък в документа.

„На 20 март 2014 г. издадох Изпълнителна заповед № 13662, с която допълнително бе разширен обхвата на извънредната ситуация на национално равнище, обявена с Изпълнителна заповед № 13660 и разширена с Изпълнителна заповед № 13661, като бе установено, че действията и политиките на правителството на Руската федерация, включително анексирането на Крим и използването на сила в Украйна продължават да подкопават демократичните процеси и институции в Украйна, да заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и да допринасят за присвояването на нейните активи“, подчертава Обама.

„Действията и политиките, посочени в тези Изпълнителни заповеди, продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати. Поради тази причина, извънредната ситуация, обявена на 6 март 2014 г., както и мерките за справяне с извънредната ситуация, предприети на тази дата, на 16 март 2014 г., на 20 март 2014 г., на 19 декември 2014 г. трябва да продължат да бъдат в сила и след 6 март 2015 г.“, обявява решението си Обама.

„Следователно, съгласно чл. 202(d) от Закона за извънредните ситуации (50 U.S.C. 1622(d)), удължавам с 1 година извънредната ситуация в страната, обявена в Изпълнителна заповед № 13660 от 6 март 2014 г.“ се казва в заключение.

 

Европейският съюз забрани всякакви инвестиции в окупирания от Русия Крим

European Council
Съвет на Европейския съюз

Съветът на Европейския съюз одобри въвеждането на нови санкции срещу Крим и Севастопол, с които се забраняват каквито и да е инвестиции в този регион. Решението влиза в сила от 20 декември 2014 година.

За това се съобщава в комюнике, публикувано на сайта на Съвета на ЕС, пише BSNews, като се позовава на информационна агенция РБК.

На европейските компании, както и на тези, базирани на територията на ЕС, се забранява да купуват недвижими имоти в Крим, да купуват или финансират местни компании или да предоставят посреднически услуги в тази сфера.

Освен това, на европейските туроператори се забранява да организират екскурзии до Крим и Севастопол и по-конкретно, европейските круизни кораби няма да могат да влизат в кримските пристанища, освен ако акостирането им не се налага по спешност. При тези обстоятелства според действащите сега договори Крим може да бъде посещаван до 20 март 2015 г.

Забраняват се също така доставките за Крим или кримски компании на редица стоки и технологии в транспортния, телекомуникационния и енергийния сектори. Забраната се отнася и за проучването и добива на нефт, газ и подземни богатства.

Забранено ще бъде предоставянето на услуги, свързани с развитието, строителството и проектирането на инфраструктурите на изброените сектори на икономиката, се отбелязва в комюникето на Съвета на ЕС.

Първите икономически санкции срещу Крим бяха въведени през юни 2014 г. Тогава бе забранено внасянето в ЕС на повече от 250 категории стоки от Крим, включително полезни изкопаеми, въглеводороди, морска вода и минерални разтвори.

През юли бе наложена забрана за инвестиции в инфраструктурния, транспортния, телекомуникационния и енергийния сектори, а също и в добива на нефт, газ и полезни изкопаеми. Освен това, бе забранена и доставката на оборудване за тези сектори и предоставянето на финансови и застрахователни услуги за тях.

Както BSNews е съобщавал многократно, на 27 март 2014 г. Генералната асамблея на ООН с гласовете на 100 държави прие Резолюция, осъждаща анексирането на Крим от страна на Русия.

« …Генералната асамблея

1. потвърждава своя ангажимент към суверенитета, политическата независимост, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници; 

2. призовава всички държави да преустановят и да се въздържат от действия, насочени към частично или цялостно разрушаване на националното единство и териториалната цялост на Украйна, включително всякакви опити да се променят границите на Украйна чрез заплаха за използване на сила или чрез използване на сила, както и с други незаконни средства; 

…. 

5. подчертава, че референдумът, проведен в Автономна република Крим и град Севастопол на 16 март 2014 г., няма законна сила и не може да бъде основа за никаква промяна на статута на Автономна република Крим или град Севастопол; 

6. призовава всички държави, международни организации и специализирани институции да не признават каквато и да е промяна в статута на Автономна република Крим и град Севастопол въз основа на този референдум, както и да се въздържат от всякакви действия или стъпки, които биха могли да се тълкуват като признаване на подобен променен статут…»

Военна хроника – 09.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 09.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие се наблюдава нарастване на активността на руско-терористичните войски в зоната на АТО.
Освен многобройните обстрели на различни участъци на разграничителната линия между страните, в Луганска област, в района на Бахмутското шосе екстремистите осъществиха настъпателни действия от тактически мащаб, атакувайки предните позиции на украинската армия. В рамките на половин час украинските военнослужещи водиха близък огневи бой с атакуващите групи от пехота на противника (с численост до рота), поддържана от няколко единици бронирана техника (в близост до позициите на АТО действаха 4 единици, от които 1 танк, и още около 5 единици бронирана техника поддържаха действията на пехотата на екстремистите с плътен огън от дълбочина на бойните си позиции). В резултат на сблъсъка екстремистите бяха отблъснати на изходните им позиции.

09-04_eng

В района на Болотенное екстремистите откриха огън с минохвъргачки по позициите на украинските войски. В Донецка област под прикритието на минохвъргачки екстремистите нападнаха позициите на украинската армия в близост до Новоселка, Опитное, Авдеевка, Бердянское. Във всички тези случаи руско-терористичните войски обстрелваха с „изтеглените“ 120-мм минохвъргачки. Противникът съчетаваше минохвъргачния обстрел и с друго тежко пехотно въоръжение – голямокалибрени картечници, автоматични гранатомети, а също и стрелково оръжие.
Екстремистите нанесоха и артилерийски удар с използването на 120-мм оръдия Д-30 (също „изтеглени“). Освен това, в дадения район 3 пъти бяха обстреляни позициите на украинските сили от „блуждаещи“ танкове на терористите. В района на Опитное – Авдеевка огневите пехотни групи на противника се опитаха да се придвижат между подразделенията на украинската армия. При тези опити екстремистите активно използваха зенитни системи ЗУ-23-2 и минохвъргачки.
В района на Гранитное (южно от Донецк) мобилна група на терористите, въоръжена с ПТРК, от засада се опита да унищожи няколко единици бронирана техника на силите на АТО. Въпреки това, изстрелването на ПТУР от по-рано подготвени огневи позиции, за екстремистите бе неуспешно – нито една противотанкова ракета не попадна в целта.
Руско-терористичните войски продължават да провеждат прегрупиране на силите си. По-специално, регистрираната по-рано от организацията ИС придвижваща се танкова тактическа група (преминала през Луганск) пристигна на Первомайско – Стахановското направление, част от танковете (7 единици) се отправи към Горловка. След танковата колона през последното денонощие по същия маршрут преминаха и 11 цистерни за гориво и 4 единици специален транспорт (мобилни ремонтни работилници от военен тип).
Съсредоточената в района на Старобешево ротна тактическа група на екстремистите, за която по-рано съобщи организацията ИС, започна придвижване към предната част на фронта (западно и севернозападно от Телманово, възможно придвижване към Докучаевск).
В района на Новоазовск – Октябр – Безименное продължават да пристигат попълнения за бандитските формирования, водещи тежки боеве с украинските сили в района на Широкино – Чермалик. Налице е рязко намаляване на броя на попълненията от руски наемници, като основната част са местни екстремисти от „ДНР“ (наемници сред граждани на РФ се наблюдават в екипажите, прехвърлящи се с военна техника от РФ). В момента като попълнения в дадения район са прехвърлени около 550 – 600 души.
Освен военната си активност, руско-терористичните войски продължават активно да увеличават боеспособността на формированията си и провеждат мобилизационни мероприятия.
Фактически приключи формирането на системата за ремонт и техническо обслужване на военната техника и транспорт на екстремистите в окупираните територии. Ако миналата година върнатата в строя повредена военна техника се оценяваше от организацията ИС като не повече от 5 – 7 %, днес тя достига до 25 – 30 %.
Също така активно се работи за повишаване пропускателната способност на железопътните възли и автомобилните комуникации, контролирани от окупаторите с цел прехвърляне на въоръжение и материално-технически ресурси от Русия.
През последното денонощие е регистрирано рязко увеличаване на количеството на колоните за доставки – общо е регистрирано прехвърлянето на 44 транспортни единици (най-вече през „северния“ маршрут, значителен брой автомобилен транспорт е регистриран в района на Красний Луч – Дебалцево (21 автомобила в  две колони), също така между Алчевск и Стаханов (13 военни камиона, също в две колони).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания