Конгресът на САЩ прие резолюция за Украйна

конгресПалатата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция, в която категорично осъжда политиката на Русия към Украйна и изисква от администрацията на президента на САЩ да продължи курса на санкции против Русия, съобщава медиапорталът на украинската диаспора VIDIA, цитирайки източник в Конгреса на САЩ.

Автор на резолюцията е конгресменът-републиканец от щата Илинойс Адам Кинзингер. За документа са гласували повечето от  конгресмените – 411 гласа „за“, „против“ – 10.

гласуване

Резолюцията осъжда продължаването на политическата, икономическа и военна агресия от страна на Руската федерация към Украйна, Грузия и Молдавия, нарушаването на техния суверенитет, независимост и териториална цялостност.

Палата на представителите призовава Руската федерация да отмени незаконното присъединяване на Кримския полуостров, да спре подкрепата за сепаратистките сили на територията на Украйна и да изведе от нейната територия всичките си войски.

Конгресмените на САЩ молят президента да предостави на украинското правителство необходимото въоръжение за защита, а също така и необходимите за отстояването на суверенитета помощи и разузнавателни данни. В резолюцията също така се обръщат към него да въведе допълнителни санкции против Руската федерация и нейното ръководство.

Палатата на представителите също призовава НАТО да спре всякакво военно сътрудничество с Русия. В резолюцията се говори още за консултации относно военната готовност на САЩ и НАТО и за въпроси за стратегията за противопоставяне на руската пропаганда.

Предният ден на вниманието на Палатата на представителите беше представена за обсъждане още една важна резолюция – H.5782 с автор конгресменката Мерси Кептур, при поддръжката на 10 съавтора. Важността на този документ е, че той ще се разглежда паралелно с документа, подаден в Сената (S.2828).

Ако и двете палати на Конгреса приемат съответните документи в тандем, то те имат шанс да станат закон.