Американският Конгрес с проектозакон за оръжието за Украйна

Камарата на представителите предложи предоставяне на екипировка и въоръжение на украинската армия на сума 1 милиард долара. В изготвянето на закона са участвали републиканци и демократи. 

 Конгрес_САЩ

Полицай на фона на Конгреса на САЩ / Снимка:  DW

На 10 февруари във Вашингтон председателят на комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите – републиканецът Мак Торнбъри и демократът Адам Смит представиха законопроект за предоставяне на огнестрелно отбранително оръжие за Украйна, съобщава Associated Press.

Според законопроекта САЩ трябва да окажат на Украйна военна помощ за защита на „нейната суверенна територия от чуждестранния агресор“ във вид на екипировка, оборудване, въоръжение, както и подготовка на украинските военни – общо на сума 1 милиард долара за срок до 30 септември 2017 година.

По думите на конгресмена Торнбъри, при работата над законопроекта той „не е забелязал ни най-малки разногласия по въпроса, че ние трябва да направим това“.

Неговият колега Адам Смит е заявил пред журналисти, че „Русия е решила да се върне към времената на студената вoйна“.

Известният републиканец Джон Маккейн, който ръководи комисията по въоръжените сили в Сената, заяви, че работи в координация с Мак Торнбъри и че Сенатът „ще се постарае да направи същото“. Наскоро Торнбъри и Макейн бяха заедно в Мюнхен на международната конференция по безопасност.

Експертите предполагат, че този законопроект би трябвало да повлияе на позицията на Барак Обама. Съгласно действащия закон за предоставяне на въоръжение на Киев, който беше приет през декември 2014 година, само президентът на САЩ може да реши въпроса за започването на доставка на огнестрелно оръжие.

www.dw.de

 


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...