Sen. John McCain, (R-Ariz.)

Конгресът на САЩ постигна консенсус: Украйна трябва да получи оръжие! (видео)

 

John McCain
Джон Маккейн – председател на сенатската комисия по въоръжените сили

 

Членовете на сенатската комисия по въоръжените сили на САЩ и от двете партии в американския Конгрес дадоха съвместна пресконференция, на която заявиха необходимостта на Украйна да бъде предоставено въоръжение, в това число и огнестрелно оръжие.

„Това е двупартиен консенсус – САЩ трябва да действат незабавно за предоставяне на огнестрелно оръжие на Украйна“,  заяви председателят на комисията – сенаторът от републиканската партия Джон Маккейн, предаде „Гласът на Америка“.

Въпреки политическите и икономически санкции, руската инвазия в Източна Украйна продължава, отбелязаха в Конгреса.

„Това е най-голямата заплаха за европейската сигурност от последните няколко десетилетия: от април 2014 г. до сега са убити 5 358 души, а други 12 325 са ранени“, съобщи пред американските политици Маккейн. “Само за последните три седмици бяха убити 224 мирни жители и 545 бяха ранени“.

„Подписахме Будапещенския меморандум, Украйна се отказа от ядреното си оръжие в замяна на гаранции за сигурност,“ единодушно заявиха американските сенатори.

„Ако позволим агресията да продължи, Москва може да изправи пред предизвикателство сигурността на НАТО. Затова САЩ и нашите съюзници трябва да предоставят на Украйна огнестрелно отбранително въоръжение“, заключи сенаторът.

По думите му, огнестрелното въоръжение няма да даде възможност на Украйна да се отбранява в една пълномащабна война, но ще повиши риска и цената, която Русия ще заплати за настъпленията си и ще разсее циничните й заявления, че в Украйна няма руски войски.

„Путин няма да може да крие истината от руснаците до безкрай. Путин не разбира от нищо друго освен сила. Той е крадец, той не реагира на санкциите“, открито заявиха в американския Конгрес.

За предоставяне на отбранително огнестрелно оръжие на Украйна призова също и членът на сенатската комисия по въоръжените сили Джак Рийд:

„Конгресът одобри и включи в бюджета за 2015 г. предоставяне на неогнестрелно и огнестрелно оръжие на Украйна, което има отбранителен, а не настъпателен характер и чиято цел е да помогне на Украйна да защити територията и суверенитета си от руската агресия. Това може да бъде противотанково оръжие, радарни системи и прочее“, посочи сенаторът Джак Рийд.

„Защо САЩ трябва да помогнат на украинските въоръжени сили?“, попита сенаторът Линдзи Греъм и отговори:

„Русия и руските агенти унищожиха възможността на страната [Украйна] да се защити. Тези, които вярват в демокрацията, са длъжни да направят това, което се очаква от тях. Да им помогнат да се защитят. Никой не предлага да се изпращат американски войски в Украйна“.

Греъм подчерта: „Ако помогнем на приятел, останалите приятели на Америка ще се почувстват по-сигурни. Отпорът срещу един диктатор ще повлияе на поведението на диктаторите навсякъде по света.“

Сенаторът Ричард Блументал отбеляза, че въведените срещу Русия санкции просто не работят, а украинските граждани продължават да да загиват масово.

„Мощният отговор, за който призоваваме, вече бе утвърден от Конгреса на предишно свикване − 350 милиона долара военна помощ, включително видовете въоръжение, което е абсолютно необходимо на Украйна, за да се защити.“

Става въпрос за доверието към САЩ, заяви сенаторът Кели Айот, коментирайки нарушаването на Будапещенския меморандум от страна на Русия: „Отдавна настъпи моментът, когато трябва да предоставим на Украйна отбранително оръжие, за да може тя да се защити от дръзката агресия на Русия и да прекрати завладяването на страната“.

 

argumentua.com