кексче с флагче

„Който не купува е москаль“*

Как учениците от едно киевско училище събираха пари за доброволческия батальон „Азов“

София Мартинюк (Киев), специално за Украйна днес

Идеята да помогнат на доброволческия батальон „Азов“ е дошла от една от преподавателките в училище № 314 в Киев, Украйна. Нейният син се записва заедно с приятелите си доброволец в батальон „Азов“. Даже най-елементарното обезпечаване на момчетата е непосилно за учителското семейство и преподавателката се обръща за помощ към колегите си и родителския комитет на училището. Всички те единодушно решават да помагат на батальона и вече няколко месеца ученици, родители и учители събират пари, дрехи, провизии за украинските бойци.

3 октомври 2014 г. не е обикновен ден за 314-то училище. Днес преподавателите празнуват своя професионален празник по особен начин – преди един месец са обявили, че на този ден ще бъде проведен благотворителен базар, за да се съберат пари за топли дрехи за момчетата от доброволчески батальон „Азов“.

От сутринта родители и ученици пристигат в училището, натоварени с кутии и пакети.

20141003_082855

Много скоро неугледната купчина се превръща в привлекателен щанд.

ourtable

Момчетата от горните класове се грижат всички от квартала да разберат какво става в двора на училището.

music

Привлечените от силната музика купувачи са посрещнати от ето такива маси

pies

Децата още не са учили маркетинг, но интуитивно чувстват, че сега украинското продава.

cakeswithflags

А тези красиви момичета

beauties

продават украшения, които сами са направили.

headpieces

Учениците от 10 „б“ продават кексчета, а също и картини, нарисувани от тях. За купувачите на натюрмортите сладкишите са безплатни.

10b

Само днес и само за 3 гривни можеш да бъдеш прегърнат от истински красавици. Спечелените с прегръдка пари също отиват в общата каса.

hugs

Купувачите знаят как да се облекат и с какви прически да отидат на такъв базар.

girlswithribbons

А това козаче все едно е излязло от произведение на украинския писател Микола Гогол.

cozak

И разбира се  – „циганки“. Базарът няма да бъде такъв без тях.

jipses

Нека външността на класната на 3″а“ не ви заблуждава.

teacher

Тази крехка на вид жена през цялата зима е работила на два „фронта“ – до обяд – в училище, следобяд и вечер – на Майдана.

Веднага след като РФ вероломно напада Украйна, тя започва да събира пари за войниците в АТО, да помага в болницата, където лежат ранените защитници на Украйна.

Сред тези ученички, които викат „Слава на Украйна!“ – „Слава на героите!“, има момичета, които също доброволно помагат във военната болница. Glory

Постепенно масите опустяват, а спечелените пари лека-полека се увеличават.

money

7 „а“ е приключил успешно базарния ден.

7a

 

В понеделник на входа на училището ще бъде закачен подробен отчет за спечелените пари и за какво ще бъдат изразходвани.

P.S. Вече си тръгваме, когато ни спират две момичета с поднос със сладки. Ние показваме пълния си пакет и се опитваме да се измъкнем, но те ни спират с фразата: „Който не купува, е москаль“. Тяхната интерпретация на популярната фраза от Майдана „Който не скача, е москаль“ ни кара без повече обяснения да изкупим всички сладкиши.

В този момент си спомням как заместник-директорката с много болка ми разказа, че в някои класни стаи са останали по 1 -2 деца, на които родителите категорично са забранили да отиват на благотворителния базар. Трудно ми е да си представя какво са чувствали тези деца, докато са наблюдавали приготовленията за базара, а после са слушали жизнерадостните звуци, долитащи от училищния двор.

Но точно знам, че те никога няма да разберат порива на това момче, което намери украинско знаме, качи са на един стол, за да го виждат отдалеч и започна да го развява.

 

flag

Това момче и децата, които са на преден план на снимката – и момичето с флагчето, и момчето, което е облякло под сакото фланелка с украинския герб – днес научиха най-важния урок в своя живот: няма нищо по-достойно от това да обичаш своята Родина и да бъдеш готов да я защитиш!

 

*Москаль – така украинците презрително-иронично наричат някои граждани на РФ.