Лукашенко за Русия, Украйна и Беларус

Лукашенко: Русия трябва да върне почти цялата си територия на Казахстан и Монголия (видео)

8 октомври, 2014г. Президентът на Беларус Александър Лукашенко счита, че ако се следва руската логика при анексията на Крим, то няма да е лошо Руската Федерация да върне по-голямата част от своите територии на Казахстан и Монголия, на които те са принадлежали исторически.
Той заяви това в интервю на „Euronews», част от което е публикувана в YouTube от казахстански телеканал «16/12», предава Укринформ.
Според Лукашенко е недопустимо да се преразглеждат границите на друга държава. „ Е, хайде тогава да се върнем във времената на хан Батий, във времената на монголо-татарското иго и тогава практически цялата територия на Русия следва да се върне на Казахстан, Монголия и на още някои” – каза беларуският президент.

17 октомври, 2014г. Президентът на Беларус Александър Лукашенко на прес-конференцията за журналистите от регионалните СМИ на Русия отдели много внимание на Украйна. По-специално той призова да се спре войната в Донбас и обвини Русия в нарушаване на международните спогодби по време на анексирането на Крим и в поддръжка на т. н. „ДНР” и „ЛНР”. Беларуският президент също така призна, че има украински корени.
Александър Лукашенко посвети на събитията в Украйна почти целия първи час на прес-конференцията за руски журналисти, продължила общо 5 часа и половина, а и впоследствие много пъти се завърна към тази тема. Освен това разказа и за посредническите действия на Беларус в конфликта на Донбас и отбеляза, че от самото начало бил готов дори да изпрати беларуски военен контингент за разделяне на участниците на конфликта, но Западът уж се отказал от това негово предложение.
Руските журналисти, които възприемат Лукашенко като верен съюзник на Русия, го попитаха, защо Беларус и Русия „не действат като единен фронт” спрямо ситуацията в Украйна. Те явно не очакваха да чуят отговори, съдържащи критика към Русия.
„Хайде да не увъртаме един пред друг: ако не е Русия, то дните на „ЛНР” и „ДНР” биха били преброени” – отбеляза Александър Лукашенко.
Беларуският президент нарече събитията на Донбас „клане” и наблегна на това, че конфликтът в Украйна може да се разреши само чрез преговори, защото в тази война няма да има победители. Лукашенко отказа да отговори на въпроса, дали признава Крим за руски, обаче прочете лекция за Будапещенския меморандум от 1994 година, който лично е подписал от името на Беларус и припомни основната му същност. „Затова е недопустимо, ако някоя държава нарушава териториалната цялостност, която бе гарантирана (на друга държава – бел.прев.) и взима част от територията от тази или друга държава” – заяви президентът на Беларус.

Лукашенко иска смоленските и брянските земи
При това Александър Лукашенко заяви, че не се страхува от териториалните претенции на Русия към беларуските земи и дори се пошегува, че ще е добре да се дадат на Беларус Калиниградската област или западните региони на Русия и адресира към Путин следните думи: „Аз казвам: Владимир Владимирович, не се притеснявайте, ние нямаме проблем в тази сфера. Вие, казвам, трябва да се замислите, тъй като част от псковските, смоленските и брянските земи някога е принадлежала на Беларус. Затова ще се наложи да ги споделите” – отбеляза Лукашенко.
Той обеща да приеме всички бежанци от Украйна, които по неговие данни вече наброяват около 30 хиляди. При това Лукашенко призна за своя украински произход.
„При нас е невъзможно да разполовиш човек, за да видиш, е ли е той руснак или беларус. Ние не го и правим, тъй като при нас са смесени всички: руска кръв, полска, украинска, еврейска, дори при нас живеят 30 хиляди татари. Беларус – това е една взривоопасна смес, конгломерат. Затова хората са разумни – защото са го усетили. Но аз не говоря за себе си, а за беларусите. Най-вероятно, аз съм повече украинец.” – каза президентът на Беларус.

Ако бяхме си оставили ядреното оръжие, никой не би ни командвал така, както сега – Лукашенко
Когато запитаха Александър Лукашенко, за кое той, като президент, съжалява най-много, отговорът бе искрен.
„Аз съжалявам много за това, че съм изкарал ядреното оръжие от Беларус. Ние го направихме абсолютно безплатно. Да, аз бях длъжен да спазя договорни задължения, приети преди мен. Но мисля, че в безредието, което бе тогава, никой не би ме притиснал за това. Кучма (украинският президент по това време – бел. прев.) обаче каза, че ние не сме в състоянието да обслужваме такова оръжие. Сега, от разстоянието на преживяното, считам, че ние бихме могли да го обслужваме, всичко би било нормално, но никой не би ни командвал, както сега” – отбеляза Лукашенко.

Това е защитната реакция на господстващата сега в Русия идеология – експерт
Беларуските политолози отбелязват усилването на риториката на Лукашенко за независимостта и обясняват това с реакцията към руската агресия против Украйна.
„Когато Лукашенко говори за териториални промени, това по-скоро е защитна реакция по отношение на тази идеология, която господства в момента в Русия. Като например това, че сегашните републики са резултат на съветската политика и са изкуствени образувания, които никога не са съществували исторически” – казва политологът от Минск Павел Усов.
По думите на наблюдателите тази прес-конференция на президента на Беларус бе една от най-антируските през 20-те години на неговото пребиваване във властта. Александър Лукашенко, освен критиката на действията на Русия в Крим и Донбас, се оплака, че Русия отказва да доставя на Беларус оръжие, а също така и че в Москва предприемат стъпки, които водят към финансовите загуби в Минск.

Източник: Радио Свобода

Конгресът на САЩ прие резолюция за Украйна

конгресПалатата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция, в която категорично осъжда политиката на Русия към Украйна и изисква от администрацията на президента на САЩ да продължи курса на санкции против Русия, съобщава медиапорталът на украинската диаспора VIDIA, цитирайки източник в Конгреса на САЩ.

Автор на резолюцията е конгресменът-републиканец от щата Илинойс Адам Кинзингер. За документа са гласували повечето от  конгресмените – 411 гласа „за“, „против“ – 10.

гласуване

Резолюцията осъжда продължаването на политическата, икономическа и военна агресия от страна на Руската федерация към Украйна, Грузия и Молдавия, нарушаването на техния суверенитет, независимост и териториална цялостност.

Палата на представителите призовава Руската федерация да отмени незаконното присъединяване на Кримския полуостров, да спре подкрепата за сепаратистките сили на територията на Украйна и да изведе от нейната територия всичките си войски.

Конгресмените на САЩ молят президента да предостави на украинското правителство необходимото въоръжение за защита, а също така и необходимите за отстояването на суверенитета помощи и разузнавателни данни. В резолюцията също така се обръщат към него да въведе допълнителни санкции против Руската федерация и нейното ръководство.

Палатата на представителите също призовава НАТО да спре всякакво военно сътрудничество с Русия. В резолюцията се говори още за консултации относно военната готовност на САЩ и НАТО и за въпроси за стратегията за противопоставяне на руската пропаганда.

Предният ден на вниманието на Палатата на представителите беше представена за обсъждане още една важна резолюция – H.5782 с автор конгресменката Мерси Кептур, при поддръжката на 10 съавтора. Важността на този документ е, че той ще се разглежда паралелно с документа, подаден в Сената (S.2828).

Ако и двете палати на Конгреса приемат съответните документи в тандем, то те имат шанс да станат закон.

Украйна отбелязва Деня на паметта и примирението: защо 8 май и какво означава червеният мак

Украйна днес официално започва нова традиция на отбелязва на 8 и 9 май в европейски дух на паметта и примирието.Макове, инфоргама

Украинският институт за национална памет отбелязва, че новият смисъл на отбелязването на Деня на паметта и примирието и Деня на победата включва в себе си:
– Преосмисляне на събитията от Втората световна война, разрушаване на съветските исторически митове, честен диалог около сложните страници на миналото;
– Равно честване на паметта на всеки, който се е борил с нацизма, подчертаване на солидарността и бойното братство на всички Обединени нации, както на държави, както и бездържавни по онова време народи (евреи, украинци и т.н.)
– Преместване на акцента от историята на военните действия към историята на конкретни хора и следователно отказ от празнуване в полза на честване.
Символ на отбелязването на Деня на примирието и Деня на победата е червеният мак. Този международен символ на паметта на жетвите на всички военни и цивилни въоръжени конфликти, алюзия на кървавата следа от куршум, предаваща страданието и смъртта.

 

Използването на цветето на червения мак като символ на паметта започва от стихотворението на канадски военен лекар Джон Маккрей „В полето на Фландрия“ (1915). Символът на мака присъства и в украинския фолклор – според легендата, маковете цъфтят там, където се е проливала кръв на казаците.

Използването на съветско-имперския символ на Дена на победата – „георгиевската лента“ е дискредитирано от участниците на сегашната руска агресия срещу Украйна. Едновременно „георгиевската лента“ в Украйна не е забранена на национално ниво.
През Втората световна война украинците дадоха повече човешки жертви от Великобритания, Канада, САЩ и Франция взети заедно. Общо загубите на Украйна в тази война се оценяват в 8-10 милиона жертви. Количеството украински жертви може да се сравни с населението на съвременна Австрия.

Украйна през Втората световна война

Украинците от Закарапатие стават първи в междувоенна Европа, които не се примиряват с анексирането на своята територия. С оръжие в ръцете те защитават свободата си от агресията през март 1939 година. От 1 септември 1939 самолетите на Луфтваффе бомбардират Галичина и Волин.
През Втората световна война боевите действия два пъти преминават през територията на Украйна. Харков, един от най-големите градове на Украйна, се е предавал от ръце в ръце четири пъти.
Украинците се превръщаха в пушечно месо едновременно от двама диктатори – Хитлер и Сталин. В Червената Армия загива всеки трети (за сравнение, във Великобритания- всеки 20). Причината на тази ужасна ситуация е била проста – Сталин не се съобразява с никакви загуби, логиката му се свеждала до „Жените ще нараждат още!“.

Резултата на сблъсъка на два тоталитарни режима станаха невиждани човешки жертви както сред военните, така и сред мирното население на Украйна; територията между Карпатите и Дон се превърна в кървава земя. Такава е била за украинците цената на отсъствието на собствена независима държава.
Украинците се борят срещу Хитлер и съюзниците му в армиите на Полша и СССР, Канада, Франция, САЩ и Чехословакия, на фронтовете на Европа, Северна Африка, Юго-Източна Азия, в Тихия и Атлантическия океан.
Украинецът Алексей Берест е един от тези,които установява съветското знаме над Райхстаг, а украинецът Майкл Стренк – един от шестте морски пехотинци, вдигнали знамето на САЩ над Иводзима (Япония). Но само украинската въстаническа армия (УПА) участва в тази война под украинското национално знаме.

Днес в 23:01 ще има първа Минута на мълчанието – точно тогава, когато в Европа след капитулацията на нацистка Германия настава мир.

Записки от окупирания Донецк

Бележка на редакцията: На редакционния e-mail с нас се свърза жител на гр. Донецк, намиращ се в окупираните от руско-терористични сепаратистки военизирани части територии на Украйна. След проверка и отпадане на съмненията относно самоличността и достоверността на източника, редакцията на „Украйна днес“ публикува материала. Стилът на писмото е максимално запазен.
През изминалата година в Донецк се случиха много събития. В ТОП 9 събрах най-интересните, настъпили в социалната сфера.

1. Въвеждане на рублата като средство за разплащане. Тази грандиозна по мащабите си измама, предназначена за мирното население, явно е измислена от някой мнооого алчен човек: първоначално курсът беше 1:2, после стана 1:2.3, след това – 1:2.8, за да изпратим 2015 година при курс 1:2.6. При реален курс на рублата спрямо гривната 1:3.5 гешефтът се очертава като мноооого „духовен“.

2. Колапси с горивата. Алчността е вечният спътник на окупанта. Не един път бензинът просто се изпаряваше от бензиностанциите, но за сметка на това се продаваше по втория начин като дефицитна стока и по грабителски цени. Кой е виновен ли?! Ами трябва да се огледаме за „духовната“ мишка или по-точно, мишки, които богатеят на гърба на гражданите. А пък като вземем предвид, че горива на окупираните територии се доставят от РФ, то значи, че интересуващите ни виновници са нейде сред каймака на „републиканската“ върхушка.

3. Проблеми с газа. Същата ситуация като с бензина. Само че се крадеше не бензин, а парите на хората. РФ, разбира се, е „високодуховна“ страна, но намерения да прави безплатни подаръци под формата на доставки на газ, няма. Бóли я РФ за паричните проблеми на местните окупационни власти – има пари – има газ, няма пари – и газ няма. И междувременно, докато плащат в банките на окупанта, за да получат топлина, платците в окупираните територии могат да чуят не един тост за свое здраве от устите на „опълченците“. И за глупостта си тост – също.

4. Закриването на „Лвовското кафене“ в Донецк. Това е диагноза, критерий за степента на толерантност на тези, които демонтираха паметника на Стус. На опашката в очакване на същото са Франко, Шевченко, Богдан Хмелницки и т.н. (по азбучен ред, с изключение на буквата У от азбуката на новоросците). Не вярвате?! Стойте и гледайте – всичко зависи от количеството изпит алкохол.

5. Въвеждането в употреба на разплащателни карти на банката на „младата република“. Супееер! Нооо, понамирисва на приближаващ се скандал: електронните пари винаги оставят следи. А това означава, че в момента, в който в ръцете на украинските спецслужби попадне карта на банката на Новоросия, ще избухне международен скандал, защото: всички, работещи на окупираните територии банки, които си позволят да работят с непризнати такива, автоматически получават етикета „съучастник на окупанта“. Ерго: цивилизованият свят пари на спонсорите на тероризма не-да-ва и няма и да даде, а в нашия случай – на банките, участващи в разплащания на окупираните територии. Това е едно от асата в ръкава на Украйна. Чакаме да вземем ръка.

6. Появата на руски продукти в преобладаващо количество по рафтовете в магазините. Скоро след началото на доставките в окупираните територии на продукти и стоки, произведени в РФ, жителите на Донецк разбраха няколко неща: първото – руските хранителни продукти са рядко срещана гадост, даже уличните котки отказват да пият млякото; маслото е въобще някаква непонятна субстанция, растителното масло е гаранция за димна завеса в кухнята, соковете са някаква течност с неопределен вкус и състав. Второ, строителните материали – меганенадеждни: винтовете – криви, сухите строителни смеси – наречи ги както искаш, но не и това, което ти трябва по предназначение. Накратко, много бързо населението стигна до извода, че най-качествената продукция е онази, произведена в Украйна. Нещо, което веднага се забелязва и от един-единствен поглед към етикетите с цените.

7. На пазара се появиха белоруски продукти. Всички обичат да печелят от войната. Беларус, вероятно също няма нищо против това. 30% от продуктовия пазар й принадлежи. Асортиментът е голям – от мляко до колбаси и вина. Качеството бива, но със сигурност е по-добро от руското. Цените – по-високи, разбира се и пропорционално съотнесени с тези на руските продукти. Доставките са редовни и всичко е прясно произведено. Само интересно, как оня заспива при мисълта „Аз храня терористите. Аз и белоруските доставчици.“?!

8. Руските цигари на пазара на тютюневи изделия в окупираните територии. Абсолютна издънка. Да, по-евтини са. Да, кутийките са красиви. Но! Да пушат тези чукелеци отказват дори и терористите (които по принцип много-много не подбират). Ей това е моментът, в който се проявява и лъсва в целия си блясък и красота руската некадърност – ти вземи и направи нещо, което изглежда като Лексус, а пък да пали на дърва и в резултат имаме налице нещо, което изригва смърдящ газов облак от ауспуха и на всичкото отгоре и не върви. С две думи – както обикновено.

снинка: сайт г. Макеевка
Клетва на младия захаровец

9. Девятката в класацията не е по темата за хранителните продукти и промишлените стоки, но не мога да се сдържа – новата организация по образ и подобие на пионерската. „Захаровци“ получи името си в чест на Вожда на терористите Захарченко. Това, разбира се, е умопомрачително – „СССР 2.0“, „Назад към социализма“ – духовно е някак си. Майната им на съдбите на децата, чиято психика ще бъде инвалидизирана. Главното е да се приближим максимално към възстановяването на съветския съюз. Млади захаровци. А защо не и „млади гивита“ или „млади мотороловци“?! Няма значение как ще се казва организацията, така или иначе това зависи от количеството, погълнат от кръстниците й, алкохол.

Общо взето това е… Всичко имаме в Донецк (вярно, на цени, по които се купува кокаин, нооо … има). И най-интересното е, че на етикетите на стоките, произведени в Донецк, пише „Произведено в Украйна, г. Донецк“
А изводът от всичко написано дотук… Така, както не умеят да бъдат стопани на своята земя, така не умеят да бъдат такива и в окупираните територии.
Защо ли? Ами не знам, вероятно защото Обама пречи. Сетихте се кого имам предвид, нали?!

 

С какво може да се похвали Украйна

С какво Украйна е известна по светаС какво Украйна е известна по света, както, да речем, Италия – с пармезан или спагети, Франция – с коняк или шампанско, а САЩ например – с IPhone?

Олио
Украйна е на първо място в света като производител на този продукт. През 2013 г. производството му надхвърли 4,2 млн. т, а през тази година ще бъде още по-голямо. За сравнение: производството на олио в Русия е 3 млн. т, в страните от ЕС – по-малко от 3 млн. Делът на Украйна в световния износ на олио е 60%.

Зърно
Украйна е известна като житница на Европа. През тази година страната изнесе 32,3 млн. т, и след САЩ (72,3 млн. т) и ЕС (38,5 млн. т), заема трето място в света, изпреварвайки Канада (28 млн. т), Аржентина (21,9 млн. т) и Бразилия (20,1 млн. т). През последното десетилетие украинският износ на зърно се увеличи почти с 80%.

ІТ сектор
Украинските програмисти са много търсени в света. Украйна заема четвърто място (след САЩ, Индия и Русия) по броя на сертифицирани ІТ-специалисти. Само през 2013 г. те докарват на страната 59,482 млрд. грн. (около $5 млрд.). Най-много такива специалисти има в Киев, Харков, Лвов, Днепропетровск и Одеса.

Мед
Украйна произвежда най-много мед в света на човек от населението – 1,5 кг. През 2010 г. най-много от този продукт се изнася за Русия, а през 2012 г. на първо място по вноса на украинския мед излиза Германия. Само през първото шестмесечие на 2014 г. износът за ЕС се увеличи с 37% и достигна почти 11 т. Германия, Полша и Испания, а така също САЩ са сред най-големите вносители на украинския пчелен продукт.

Самолети и ракети
НАТО и ЕС активно използват украинския АН-124-100 „Руслан“ с товароподемност 150 т за превоз на различни едрогабаритни стоки. По време на войната в Персийския залив именно тези самолети превозват американския зенитно-ракетни системи „Patriot“.
Украинските ракети на конструкторското бюро „Пивденмаш“ (гр.Днепропетровск) се използват в проекта „Морски старт“ (Бразилия). Става дума за ракета „Зенит“. Украинците имат и „Днипро“, която във военния вариант по терминологията на НАТО се казва СС-20 („Сатана“). Много страни от света прибягват и към други украински ракети за мирни цели: „Циклон-4“, „Антарес II“, „Маяк“. Между другото, Русия все още не може сама да обслужва своите междуконтинентални ракети СС-20 и ползва украинските специалисти (в момента контактите между ВПК на Украйна и Русия са ограничени). Твърди се, че Израел иска да закупи технологията „Зенит“.

Васил Жукивский
Украински вести