Киев в очакване на ВИП гости

Жан-Клод Юнкер - председател на Еврокомисията

Жан-Клод Юнкер – председател на Еврокомисията

Както съобщава кореспондентът на руската информационна агенция ТАСС в Брюксел Денис Дубровин, първото посещение на новия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще бъде в Киев, но конкретната дата още не е определена. Това е заявил на 5 ноември новият председател, след първото заседание на Европейската комисия в новия й състав. „Обещах на украинския президент, че моята първа двустранна визита ще бъде в Киев. Но все още не знам, кога ще стане това “ – е казал Юнкер.

В края на този месец Киев очаква друг висок гост – вице-президента на САЩ Джоузеф Байдън, който ще посети Украйна на 21 ноември. В телефонен разговор между Петро Порошенко и държавния секретар на САЩ Джон Кери са били обсъдени детайлите на визитата, съобщава официалният сайт на украинския президент.

Сайтът на президента предлага кратко резюме на разговора.

Петро Порошенко е благодарил за значителната роля на САЩ за консолидацията на международната подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Той също така е подчертал важността на заявленията от страна на САЩ, че не признават резултатите и осъждат псевдоизборита в Донбас на 2 ноември.

Президентът  Порошенко е заявил, че Украйна напълно изпълнява ангажимента си за мирно разрешаване на конфликта, в пълно съответствие с Минските споразумения. «Ние вложихме твърде много усилия и време, за да стигнем до тези споразумения, че да позволим те да бъдат отхвърлени» – е отбелязал Петро Порошенко.

Украинският президент също така е предложил на ниво министри на външните работи да бъде подновен Женевският формат на многостранен диалог за мирно регулиране на ситуацията в Донбас.

Джон Кери е изказал подкрепа от страна на САЩ за Украйна и на действията на президента при съблюдаването на буквата и духа на Минския протокол за регулирането на ситуацията. Той също така е поздравил Украйна за провеждането на свободни и демократични избори за Върховната рада на 26 октомври и високо е оценил постигнатите газови споразумения между Украйна, ЕС и РФ.

Участниците в разговора са обсъдили детайли на военно-техническото сътрудничество.

 


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...