Путин е заявил, че би могъл да въведе войски в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава и Букурещ

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил в телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, че може за два дни да окупира едновременно няколко европейски столици, съобщава немското издание „Зюддойче Цайтунг“.

Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко е заявил, че може в рамките на два дни да въведе войски не само в Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава и Букурещ. Това е станало известно в четвъртък, 18 септември от записа на разговора на двамата президенти, съобщава немският вестник Süddeutsche Zeitung.

Изданието твърди, че разполага със запис на разговора между президентите на Украйна и Европейската комисия Петро Порошенко и Жозе Мануел Барозу, в което Порошенко цитира думите на Путин: „Ако исках, щях за два дена да въведа войски не само в Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава и Букурещ.“

Според изданието Путин също така е посъветвал украинския президент „да не разчита много на ЕС“, тъй като на него нищо не му струва „да окаже влияние и да блокира приемането на решения на ниво Съвет на Европа.“

На 1 септември италианският вестник La Repubblica писа, че в разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, запитан за нахлуването на Русия в Украйна, Путин е заявил: „Проблемът не е в това. Проблемът е, че ако поискам, за две седмици ще превзема Киев.“

 

gordonua.com

На 11 февруари Порошенко, Меркел, Оланд и Путин ще се срещнат в Минск

Президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Франция Франсоа Оланд, федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и президентът на РФ Владимир Путин са се споразумели да проведат среща в така наречения нормандски формат в Минск на 11 февруари.

AP1Както съобщава днес пресслужбата на украинския държавен глава, страните са се договорили за това по време на конферентен разговор, след като са обсъдили начините за постигане на мирно уреждане на ситуацията в Донбас.

В съобщението се отбелязва, че страните се надяват срещата в Минск в сряда, 11 февруари, да доведе до незабавно и безусловно двустранно прекратяване на огъня.

„Събеседниците постигнаха напредък в обсъждането на пакета от мерки за прилагането на споразуменията от Минск. Те договориха провеждането в понеделник в Берлин на експертни консултации с участието на представители на Министерствата на външните работи. А за вторник е планирана среща на тристранна контактна група с участието на подписалите Минските споразумения”, информира президентската пресслужба.

Нормандският формат предвижда четиристранни срещи на лидерите и външните министри на Украйна, Франция, Германия и Русия, както и на дипломати от техните МВнР, отговарящи за въпросите, свързани с мирното уреждане на украинската криза.

Първата среща в този формат с участието на Петро Порошенко, Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Владимир Путин се състоя през юни 2014 година в Нормандия по време на тържествата, посветени на 70-годишнината от десанта на съюзническите войски през Втората световна война.

Последният телефонен разговор на четиримата държавни лидери беше на 22 декември 2014 година. Тогава страните набелязаха датите за провеждане на заседания на контактната група с цел прилагането на Минските споразумения. Като една от приоритетните задачи беше посочено изтеглянето на тежкото въоръжение от двете воюващи страни.

Външните министри на Украйна, Франция, Германия и Русия също провеждат редовни срещи в четиристранен формат. Последната им среща беше на 21 януари в Берлин. Тогава министрите призоваха да не се бавят преговорите на контактната група по прилагането на Минските споразумения и обсъдиха подготовката за срещата на държавните лидери от „нормандската четворка” в Астана, която така и не се състоя.

Интерфакс-Украина

 

Топли дрехи, хубава храна и… българска ракия на фронта в Донбас

Украински военни благодарят за помощта, изпратена от България
Украински военни благодарят за помощта, изпратена от България

 

Топли дрехи, шапки, термобельо, чорапи, вафли, бисквити – всичко това заедно с много любов и съпричастност за пореден път миналата седмица изпрати фондацията „Мати Украйна“ на украинските бойци в зоната на АТО. Помощта е закупена със средства, събрани в България от българи и украинци.

Сдружението сътрудничи с една от най-големите доброволчески организации в Украйна „Сестрите на победата“ („Сестри перемоги“). В Киев доброволците от организацията посрещат събраната в България помощ и я разпределят по места.

В пратката за украинските бойци, която вече е при военните в зоната на АТО, българските доброволци са скрили и една бутилка сливова ракия „за вътрешно сгряване”. Зарадвани от помощта и неочаквания подарък, бойците са се снимали с думи на благодарност на украински и български език: „Благодарим ви, братя!“.

Повече снимки може да видите във фейсбук.

При желание и възможност можете да помогнете, ако изпратите средства на сметката, посочена по-долу, или ако си купите новото издание на „Кобзар“ на Тарас Шевченко на следните адреси:

СОФИЯ – бул. Черни връх 32 (Магазин „Сладки изкушения от Украйна“)
ПЛОВДИВ – ул. Цар Калоян 8, ет. 4 (Почетно консулство на Украйна в България)

 

Сметка за събиране на средства за украинската армия:

Сдружение на украинските организации в България (СУОБ) „Мати Украйна“

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

Банка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Съдбата на Надежда Савченко се решава от Путин и политиците, а не от съда

Московският градски съд отказа да освободи от следствения изолатор продължаващата своята протестна гладна стачка украинска военнослужеща, депутат от Върховната рада, член на украинската делегация в ПАСЕ Надежда Савченко. 

Sav25021
Надежда Савченко преди началото на съдебното заседание на 25 февруари / Снимка: Марк Фейгин

 

Сергей Висоцкий, народен представител от украинския парламент споделя своето виждане защо ситуацията със Савченко, както и изобщо с водената срещу Украйна война, е по принцип ирационална. 

Visotskyi
Сергей Висоцкий

– По време на преговорите в Минск беше постигнато споразумение за освобождаването на Надежда Савченко и отказът на Владимир Путин да я освободи е грубо нарушение на Минските споразумения.

Какво може да се направи в тази ситуация? Виждаме, че агресията на Путин, Кремъл и Русия срещу Украйна е абсолютно извън областта на рационалното.

Разпалвайки войната срещу Украйна, Путин фактически подписа присъдата не на Украйна, а на Русия, и тази присъда предопределя предстоящия й крах. Затова вече е абсолютно безсмислено да се разсъждава рационално какво може да се направи.

Путин е ирационален и е очевидно, че във връзка със Савченко в главата му протичат някакви процеси от областта на психиатрията. При неотдавнашната ни среща с адвоката на Надежда Марк Фейгин той формулира това така: Путин си има „любим” затворник. По-рано такъв затворник беше Михаил Ходорковски, сега е Надежда Савченко.

Този въпрос е свързан с психо-емоционалната дестабилизация на Путин и с неговия мачизъм. Доколкото разбирам, за Путин е въпрос на принцип да сломи Надежда, която, без всякакво преувеличение, стана символ на украинската борба в тази нечестна, мръснишка война, която Путин води срещу Украйна.

Затова, честно казано, ми е трудно да кажа какво трябва да се направи. Защото всичко, което би могло да бъде направено, вече е направено. Националните парламенти в Европа продължават да настояват за освобождаването на Савченко, ОССЕ и ПАСЕ излизат постоянно с резолюции и заявления, с които се настоява Путин да освободи Надежда. Но това не се случва.

Въпросът е дали Путин разбира какви ще бъдат последствията и каква отговорност ще понесе, ако в килията на московския следствен изолатор умре депутат от ПАСЕ.

След вчерашното заседание на Московския градски съд, който остави Надежда Савченко в ареста, един от адвокатите й Иля Новиков сподели следното:

Novikov
Иля Новиков

 Състоянието на Савченко е много лошо. Ние най-накрая получихме заключението на немските лекари, за което се съобщаваше, че било оптимистично. Всъщност, то не е оптимистично, напротив, твърде песимистично е.

Лекарите преглеждаха Надежда преди една седмица и през тази седмица състоянието й се влоши още повече. Лекарите са написали, че са налице сериозни предпоставки състоянието й да се влошава – бързо и рязко.

Затова, ако гладната стачка не бъде прекратена (а тя най-вероятно ще бъде прекратена, само ако бъдат изпълнени условията на Надежда – аз просто не виждам друга възможност) ще я изгубим след две седмици. Аз се срещах лично с нея в петък, а днес я видях на монитора и мога да кажа, че изглежда много по-зле – а днес е едва сряда.

По повод на днешния съд. Изобщо не сме учудени. Знаехме, че нашата задача е да изречем на глас нашите аргументи, за да бъдат чути от хората. И ние изпълнихме тази наша задача.

По принцип, ние разбирахме, че резултатите от заседанието са определени още преди началото му. Тоест нямахме никакви илюзии, че нашето изказване може да повлияе на нещо. Днешното решение на съда можеше да бъде и положително, ако такова решение беше взето на политическо ниво. И тъй като на политическо ниво не е било взето подобно решение, това автоматично означава запазване на статуквото.

Не сме учудени. Дори не сме особено разочаровани. Не сме имали някакви свръхочаквания за цялата тази ситуация.

Ние сме наясно какво да правим по-нататък. Въпросът е какво ще успеят да направят другите хора, които се занимават със същото, с което и ние, но не на правно, а на политическо ниво.

Сега нещата зависят повече от тях , отколкото от нас.

 

По материали на openrussia.org

 

Край украинската граница продължава концентрирането на руски военни части и прехвърлянето им в Донбас – списък на подразделенията

vs_rf_3
По оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ подразделения на Въоръжените сили на РФ продължават да се предислоцират в граничните райони в близост до държавната граница с Украйна, както и да се прехвърлят на територията на Донбас.
По-специално, в базовият лагер в Долотинка (Милеровски район, Ростовска област, РФ) са идентифицирани подразделения на 28-а зенитно-ракетна бригада (място на постоянна дислокация – Чебаркул, Челябинска област, РФ).

В района на полигон Кузминский (Ростовска област, РФ) са идентифицирани подразделения на 35-а отделна моторизирана стрелкова бригада (Алейск). По данни на ИС, прехвърлянето й в Украйна е планирано за 20 април.

Освен това, в граничните райони в Ростовска област, РФ са идентифицирани следните подразделения:
– 16-а отделна бригада със специално предназначение на ГРУ на Генералния щаб на ВС на РФ – в района на лагера Долотинка.

– 74-и отделен радио-технически полк със специално предназначение (от Владикавказ). Охраната им се извършва от подразделение на 100-а отделна разузнавателна бригада (Моздок, Северна Осетия).

– Също така, подразделение на 100-а отделна разузнавателна бригада е идентифицирано в Тарасовски район на Ростовска област.
– 200-а отделна моторизирана стрелкова бригада (Печенга) – в района на Милерово (по данни на ИС в близко време се планира ротация на подразделението).

– 79-а реактивно-артилерийска бригада (Твер).

Основната концентрация на руските войски в Ростовска област се наблюдава в района на Милерово, където функционират няколко полеви лагера и са дислоцирани батальонни тактически групи от Западен и Централен военен окръг на РФ, както и сухопътни подразделения от Северният балтийският флот.

Батальонните тактически групи от Южният военен окръг са базирани главно в района на полигона Кадамовски (Ростовска област), също така там са дислоцирани и подразделения на спецназа на ГРУ и т. нар. „вътрешни войски“ на МВР на РФ.

От частите на ВДВ (въздушно-десантни войски) е регистрирана усилена БТГ (батальонна тактическа група) от 247-и полк на ВДВ.
По данни на ИС, до края на април в Ростовска област се планира да бъдат изпратени допълнителни подразделения на 56-а отделна десантно-щурмова бригада (от гр. Камишин, в момента подразделение на бригадата действа в Донецка област, Украйна), както и 200-а артилерийска бригада (Горний).

Също така, в района на полигона Кузминский (Ростовска област) са идентифицирани подразделения на 6-а отделна танкова бригада (част от подразделенията й действат в Донецка област, Украйна). Освен това, в Ростовска област са идентифицирани подразделения на 138-а отделна моторизирана стрелкова бригада (Каменка, част от подразделението в Донецка област, Украйна).

Идентифицирани са също:
– Подразделение на 74-а отделна моторизирана стрелкова бригада (Юрга) – в района Старобешево, Украйна.

– Подразделение на 8-а отделна моторизирана стрелкова бригада (Борзой, Чечня) – в Макиивка, Украйна.

– Отделно подразделение на 8-а ОМСБР (отделна моторизирана стрелкова бригада), намираща се на полигона в Серноводское (Ставрополска област) на учения, след това ще бъдат прехвърлени в Ростовска област.

Също така, в сътрудничеството с Иракли Комахидзе (InformNapalm) са идентифицирани:

– Прехвърляне в Куйбишевски район (Ростовска област, РФ) на батальонна тактическа група на 19-а моторизирана стрелкова бригада (от военно поделение 20634, 58-а армия, Владикавказ, Северна Осетия). По-рано дадената БТГ се намираше в района на полигона Кадамовский, където са базирани още няколко БТГ от състава на военните части от Южния военен окръг на РФ.

– Предислокация в района на Ростов на Дон на подразделения на 23-а моторизирана стрелкова бригада (Самара), които по-рано бяха регистрирани на Харковското направление в Белгородска област, РФ . (По предварителни данни една БТГ от състава на 23-а ОМСБР остава на Харковското направление).

– На Новоазовското направление – прехвърляне до самата граница  на подразделение на артилерийското разузнаване от 7-а военна база (Гудаута, Абхазия).

 

88676b
Подразделения на Въоръжените сили на РФ, участвали в бойни действия на територията на Украйна / Украински кризисен медиа център