Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов

Какво знаем за недовършения доклад на Борис Немцов

Борис Немцов
Борис Немцов

В интервю пред BBC ръководителят на московското отделение на РПС-ПАРНАС и съратник на Борис Немцов Иля Яшин заяви, че към средата на април ще бъде публикуван доклада на Борис Немцов за ролята на Русия в конфликта в Украйна, върху който опозиционерът е работил преди убийството си.

Яшин каза също така, че вече е успял, с помощта на група експерти, да обработи по-голямата част от събраните от Немцов материали.

Според много експерти, докладът за присъствието в Украйна на руски войски, десантници, специални части и ГРУ, подготвян от Борис Немцов, представлява класическа работа по събиране на преки и косвени доказателства за извършено престъпление.

Обикновено Борис Немцов е работел с цели екипи професионалисти, тъй като работата му е включвала събирането, обработката и систематизирането на материали и представянето им в удобен за възприемане вид.

При правилно подреждане и систематизиране, тези материали биха могли да бъдат използвани за предявяване на искове от страна на Украйна към Русия и за представяне на факти, доказващи присъствието на руски военни части в Украйна във военния трибунал в Хага, за обръщане към Европейският съд по правата на човека, за публикуване в ООН, и за предявяване на искове вътре в Русия.

Според известния руски финансист Слава Рабинович, правителството на Украйна трябва всячески да съдейства за възстановяване на цялата изчезнала информация. Възстановяването на тази информация и нейното пълно публикуване изцяло съответства на националните интереси на Украйна. Според него, Украйна има и определен материален интерес от нея: стотици милиарди долари могат да бъда спечелени от евентуалните искове. Колкото по-убедителни са преките и косвените доказателства, толкова по-висока е вероятността от спечелване на делата в международните съдилища и трибунали.

Фактически в апартамента на Немцов биха могли да се пазят материали, чиято ценност да достигне трилион долара, ако се брои стойността на спечелените искове. Тези материали биха могли да имат допълнителна ценност и поради факта, че чрез тях могат да бъдат предявени реални обвинения за международни и военни престъпления на цялата управляваща върхушка на РФ.

„Борис Немцов е събирал информацията, систематизирал я е и я е представял в удобна за възприемане от всеки международен съд форма.“

Няколко факта за доклада на Борис Немцов „Путин. Война“:

–          В деня на смъртта си Борис Немцов предава написана на ръка бележка на своята помощничка Олга Шорина. Тя съдържа следния текст: „Няколко десантчици от Иваново се свързаха с мен. 17 десантчици са убити. Не са получили парите си, но сега се боят да говорят.“ Шорина подчертава, че Немцов е имал опасения, че офисът му се подслушва, затова е решил да й напише на лист хартия детайлите, касаещи разследването на събитията в Украйна.

Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов
Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов

Шорина отбелязва, че в бележката става дума за бойците от 98-ма гвардейска въздушнодесантна дивизия, която е дислоцирана в Ивановска област. „Немцов е поддържал връзка с тези десантчици, как – не знам“, казва Шорина. Самата тя не е контактувала с тях.

–          По думите на Шорина, Немцов е имал намерение да публикува доклада „Путин. Война“, посветен на събитията в Донбас с тираж 1 млн. копия.

–          Въпреки че по-голямата част от материалите за своя доклад Немцов е вземал от открити източници, в хода на разследването той е общувал с руски войници, които, по думите на политика, са воювали в Украйна. Немцов се е опитвал да ги накара да направят публични изявления.

–          По думите на Иля Яшин, Немцов е планирал да замине за Иваново, за да се срещне с родителите на загиналите войници.

–          По време на последната им среща Немцов е споменал, че е събрал факти, които биха могли да докажат присъствието на руски войски в Украйна. В частност, той е споменал, че е общувал с родителите на убитите руски войници от Иваново, Ярославъл и още един друг град.

–          Опозиционният депутат Дмитрий Гудков разказва как възниква идеята за доклада. „През септември получих отговор от Шойгу на мое запитване (министърът на отбраната заявил на Гудков, че не желае да коментира конкретни лица, заподозрени в участие във войната в Донбас, позовавайки се на закона за личните данни)“. Немцов се обажда на Гудков и му казва, че такова обяснение има само в един случай и че според него с това властите фактически признават присъствието на руски войски в Украйна.

–           Немцов е имал намерение да направи анализ на репортажите на руската телевизия и на изказванията на официалните лица и да посочи несъответствията. Имал е намерение да използва само руските медии.

Най-вероятно никога няма да разберем дали точно този доклад е станал причина за убийството на Борис Немцов, но самият факт, че никога няма да го видим във вида, в който Борис Немцов е планирал да го публикува – систематизиран, последователен, с факти и доказателства – говори за това, че някой ще спечели от това.