„Украйна днес“ организира прожекция на украинския филм „По-силно от оръжието“

babilon1Документалният филм „По-силно от оръжието“ е създаден от украинското творческо обединение „Вавилон’13“ и отразява събитията в Украйна от последната една година: от Киевския Майдан до Антитерористичната операция в Източна Украйна. 

За по-голяма обективност филмът е създаден изцяло на базата на документални кадри без какъвто и да е коментар. 

Филмът се препоръчва на всички, които поради объркващия информационен поток неbabilon2 успяват да се ориентират в случващото се днес в Украйна.

Прожекцията на филма ще бъде съпроводена с дискусия с представител на творческото обединение „Вавилон’13“.

Събитието се организира от участниците в проекта „Украйна днес“ със съдействието на Посолството на Украйна в България, Нов български университет и Българската асоциация за изследване и развитие.

Български субтитри – Ваня Георгиева („Украйна днес“).

Вход свободен.

babilon3

Лвов е прекрасен… както винаги

 

Роман Юхновец, руски блогър, siapress.ru

LvivИ така – да разкажа за Лвов. Жив съм и дори нахранен. Това първо.

Второ – моят паспорт с двете орлови глави и големия надпис „Россия“ през двата дни не предизвика никаква емоция нито от страна на персонала на хотела, нито на служителите на банката.

Трето – като започваш да разговаряш с местните, отначало масово започват да говорят на местния украински език, който доста се различава, да речем, от киевския украински. Въпреки това, като чуят руска реч, хората свободно преминават на руски без никакви проблеми.

Четвърто – вчера вечеряхме в един еврейски ресторант, където в менюто няма цени и в крайна сметка трябва да се пазариш с келнера. Това е за тези, които разказват за тукашните фашисти.

2015_04_17_051048
Пето – по стените на вековните сгради в Лвов нито веднъж не видях някакви реакционни лозунги,  още повече – свастики, или някакви техни интерпретации.

Шесто – във всички институции надписите се дублират на полски, английски, украински и руски.

Седмо – тук страшно не харесват Владимир Путин и това се вижда главно по сувенирите, които гостите от Европейския съюз купуват активно.

Осмо – в Лвов има много туристи. На всяка крачка се чува английска, германска и полска реч.

2015_04_17

Девето – театрите и музеите в Лвов са пълни с посетители- както туристи, така и местни жители.

Десето – цените в Лвов са с 30 % по-ниски от тези в Киев.

Единадесето – единственият момент, когато бях в опасност, бе изкачването на кулата на местното кметство. Десет минути се изкачвах и наистина едва не умрях.

1.4
Дванадесето – Кметството е отворено за всички желаещи, а кметът на Лвов спокойно се разхожда по улиците и разговаря с хората.

Тринадесето – в Лвов вероятно е въведено смъртно наказание за безразборно застрояване и за саботиране на реставрацията на паметниците на архитектурата. Не мога да си обясня външния вид на жилищните сгради по друг начин.

И последно – Лвов е прекрасен, иска ти се да се разхождаш из него без никаква почивка, да ядеш местната храна без прекъсване, да пиеш местните напитки без спиране и да похапваш местния шоколад без всякакви ограничения.

И да, за пореден път си помислих, че телевизорът е един сандък, който трябва да изхвърля през прозореца. Съветвам ви да направите точно това – след като си купите билети за Лвов.

lviv-market-square-ploshcha-rynok-2-lviv

 

Ахмед Закаев за бъдещите планове на руския президент и за слабите му места

Ахмед Закаев
Ахмед Закаев

 

Врагът на Путин разказва за слабите места на президента на Русия и за завоевателните му планове.

Този, който е започнал и разиграва кръвопролитна война в украинския Донбас, има своето слабо място. Враговете на президента на Русия Владимир Путин сега са приятели на Украйна.

Първият от тях е Ахмед Закаев, един от лидерите на чеченската съпротива, когото в Кремъл наричат терорист. А всъщност той е бивш боеви генерал, съратник на Джохар Дудаев. По-късно става министър на външните работи и сегашен глава на правителството в изгнание на Чеченската република Ичкерия. Това не са онези чеченци, които сега за пари убиват украинци в Донбас.

Ахмед Закаев в момента се намира в Лондон и нарича себе си глава на Чеченското правителство в изгание. Той е губил приятели не само в Чечня, а дори и тук.

Един от тях е майор Литвиненко – човекът, публично обвинил Путин за организирането на атентатите, послужили като основание за започване на чеченската война. Александър е станал приятел със Закаев и враг на Путин номер едно. Именно след това британското правителство започва да се грижи за безопасността на такива особени гости.

Ахмед е принуден да сменя маршрутите и много внимателно избира храната. След смъртта на неговия приятел майор Литвиненко, който беше отровен с полоний, храната е станала обект на тъжни шеги.

Закаев почти не вярва в мира. Често споменава Джохар Дудаев. Той наистина е имал едно пророчество, което трудно се забравя. По-малко от година преди смъртта си Дудаев казва: „Следващият след Чечня ще стане Крим“.

https://www.youtube.com/watch?v=kA6H-hzq8L8

„Ако днес няма съпротива – той (Путин) ще се насочи към Киев“, казва Ахмед Закаев.

Понякога се създаваше впечатление, че съпротивата в самата Чечня е спряла. Но и там се случват всякакви неща. Последният епизод е единична терористична атака на полицейски блокпост в Грозни. Видеото, което идва от северен Кавказ, често обещава на Путин джихад.

Освен кадировците* , наети от страна на бунтовниците на самопровъзгласилите се републики, за участие във войната на страната на Украйна заявиха няколко полеви командири, които са сред враговете на Путин.

„Участието на чеченци в украинския конфликт е абсолютно доброволческо. Но ако Русия и Украйна се договорят на някаква основа, техният статус на доброволци ще бъде преквалифициран в статус на наемници“, казва Ахмед Закаев.

Той също така предвижда, че Путин ще напусне поста си, ако не спечели победа в Украйна.

„Вече е взето решение да бъде скъсен срока му (на Путин) – това ще се случи в най-близко бъдеще. Ключът за решението е в Украйна. Ако Путин не спечели там, тогава той ще трябва да напусне под натиска не на външен фактор, а на вътрешен. Ако той (Путин) не успее да създаде Новорусия, тогава тълпата, на която той обеща да създаде Новорусия, ще го прогони. Ако Западът позволи създаването на Новорусия, тогава докато той е жив, ще остане на поста си.  Ако не позволи, тогава става въпрос за пребиваването му на президентския пост само до един близък момент в бъдещето“, уверява Ахмед.

Той също така твърди, че ако Путин успее да превземе Украйна, следващата му цел ще станат Балтийските държави.

„Сега тук (на Запад) разбраха какъв ще бъде следващият ход (на Путин) и започнаха да укрепват НАТО. Всъщност Западът ясно разбира, че следващите опити (за агресия на Русия) ще бъдат точно там“, подчертава Закаев.

*Кадировци – бойци от личната гвардия на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Източник: www.unian.ua

Една от главните кримскотатарски библиотеки е ликвидирана в Крим

Знаме на кримските татариЕдно от главните библиотечни учреждения на кримските татари в Крим – Кримскотатарската библиотека „Измаил Гаспринский“ е ликвидирана. За това съобщава Еспресо.TV с позоваване на прес службата на библиотеката.

„Въз основа на разпореждане на Съвета на министрите на Република Крим №801-р от 19 август 2014 г. „За ликвидиране на кримските републикански библиотеки и създаване на държавни учреждения“ Кримскотатарската библиотека „Измаил Гаспринский“ се ликвидира“ – се говори в съобщението.

Библиотеката „Измаил Гаспринский е открита на 24 септември 1990 г. като филиал на Централизираната библиотечна система на Симферопол.

На 16 декмври 1995 г. с решение на правителството на Крим на базата на библиотеката-филиал е основана Републиканската кримскотатарска библиотека (РКБ) „Измаил Гаспринский“.

Напомняме, че по-рано сградата на Меджлиса в Симферопол е била подложена на проверки.

На 16 септември сутринта сградата на Меджлиса на кримскотатарския народ в Симферопол е обкръжена от автоматчици за провеждане на проверки. МВР и Следственият комитет на Крим отказаха да дават коментари. Проверката продължи над 9 часа – бяха иззети протоколите на някои заседания на кримскотатарския народ, няколко религиозни книги, компютърната техника, както и личните вещи на народния депутат на Украйна Мустафа Джемилев.

По-късно ръководителят на фонд „Крим“ Реза Шевкиев, позовавайки се на постановление на симферополския съд, заяви, че Меджлисът на кримскотатарския народ, благотворителният фонд „Крим“ и редакцията на вестник „Авдет“ трябва да напуснат помещенията, в които са разположени, в рамките на едно денонощие.

„Газпром“ е хванат за поръчка на черен PR в САЩ

Ръководителят на регулаторната служба за добив на нефт и газ в американския щат Тексас Дейвид Портър се е обърнал към държавния секретар на САЩ Джон Кери с искането да се предприемат незабавни действия по отношение на росийския монополист „Газпром“, който води тайна подривна дейност срещу американския газодобивен отрасъл. Тя се изразява в подкупване на екологични организации, които с пари на  „Газпром“ водят активна пропаганда срещу добива на шистов газ, финансиране на редица медии, които дезинформират обществеността, а също и в поръчка на черен „пиар“ на американските PR-агенции, съобщава тексаският сайт Dallas News.

Газпром

Чиновникът от Тексас е пояснил, че руската банка „Газпромбанк“, част от която принадлежи на „Газпром“ и която отдавна е в черните списъци на САЩ, е наела двама бивши членове на Сената – Трент Лот и Джон Броу – за да лобират във Вашингтон нейните интереси. Те се изразяват в отслабването на американския нефтогазов отрасъл, което е трябвало да създаде на „Газпром“ доминиращо положение на световните пазари за въглеводороди.

Също така Дейвид Портър е цитирал данни, според които „Газпром“ още от 2006 година е сключил договори с много американски PR-компании, сред които е  Ketchum, с цел нанасяне на максимална вреда на репутацията на газодобивни предприятия в САЩ. С помощта на финансиране от Русия съществуват много екологични организации, които се обявяват срещу добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване (фракинга). И нещо повече, именно „Газпром“ е  финансирал филм на екоактивиста Джош Фокс „Газова страна“, който се състои основно от лъжи и в който се твърди, че уж добивът на шистов газ има социални последствия. Пред парите на „Газпром“ не устоява дори най-големият американски вестник The New York Times. През февруари 2011 година той публикува явно поръчков материал, в който заместник-председателят на съвета на директорите на „Газпром“ Александър Медведев отговаря на предварително подготвените читателски въпроси, които, разбира се, са за отношението на руския монополист към „шистовата революция“.

by24.org