Топ факти за лъжите за Украйна – част 2

Част 1

Американският уеб сайт Examiner.com е публикувал топ факти за лъжите на руските медии за Украйна.

21

Според лъжливите съобщения на руските медии на тази снимка на бежанци от Косово са украински бежанци, които се спасяват с бягство в Русия. В своите изказвания пред медиите руските чиновници дават твърде големи цифри за броя на бежанците от Украйна.refugees22

На снимката вляво се твърди, че това е войник от Националната гвардия на Украйна, който изяжда трупа на убит в боя противник. Всъщност тази снимка е била взета от сайт, който демонстрира специални ефекти и грим за военни филми.

  action_films23

Украинските военни бяха несправедливо обвинени, че са използвали фосфорни бомби против мирното население.  Видеото, показано от телевизионната и радио компания «Звезда», както и от много други медии като доказателство за споменатото престъпление, всъщност е било заснето от CNN през 2004 година в Ирак, в град Ел Фалуджа.

От подслушан телефонен разговор става известно, че донецките сепаратисти са молили своите руски съмишленици да им предоставят някакви остатъци от фосфорни бомби, за да могат по-добре да представят тази измислица пред медиите.

phosphobombs24

Една от жертвите на одеската трагедия неправдиво е представена от руските медии като бременна жена, задушена с шнур. Всъщност тази жена е на 59, казва се Анна Вареникина и е починала от изгаряния и отравяне с въглероден оксид.

Odesa_fire25

Видеото с руски танк, за който се твърди, че е уцелен от украинската Национална гвардия, всъщност е видео, заснето през 2012 година, а танкът е танк на сирийската армия, унищожен от въстаниците.

Siriya_tank26

Това чудовищно изкривяване на информацията е дошло направо от Кремъл и се разлетя като вълна от лъжливи заявления по главните руски медии. Министерството на външните работи обвини Украйна, че строи концентрационни лагери за несъгласните етнически руснаци. Всъщност в Украйна просто продължава проект, който е бил започнат през 2009 година за строителство на неголеми пунктове за временно пребиваване на нелегални имигранти, за не повече от 100 човека в един такъв център. Тези пунктове по нищо не се различават от подобни центрове за временно пребиваване, каквито има по цяла Европа. Украинските власти официално изказаха своето недоволство във връзка с това колко болезнено и извратено трябва да бъде едно въображение, за да изкриви дотолкова информацията.

MZS27

Руските медии, включително и телевизионният канал НТВ, съобщиха, че украинските военни са атакували погребална процесия на сепаратистите. Всъщност сепаратистите не са били атакувани от украинската армия, а просто самите те са започнали да стрелят във въздуха. Това става ясно от  видеозаписа на погребението.

funeral28

Руските медии, като се позовават на малко известни блогове на привърженици на теорията за заговора, заявяват, че САЩ са се отказали да приемат телата на 13 шпиони на ЦРУ, за които се твърди, че са загинали в Украйна, когато двата военни вертолета, в които уж са се намирали, са били свалени от терористите. Всъщност тогава са загинали двама украински военни, във вертолетите не е имало никакви чуждестранни агенти и съответно не е имало никакви техни трупове.

helocopters_CIA29

В ефира на телевизионния канал НТВ бившият „професор по руски език“ е заявил, че него уж са го уволнили за това, че е отказал да чете лекциите си на студентите на украински език. Всъщност това е професор по чуждестранна литература, който е напуснал по собствено желание  на 1 ноември 2013 година.

professor

30

Първи канал и други от най-големите руски медии са разпространили невярна информация за това, че украинската власт е заповядала да бъдат премахнати дърветата от Майдана, като по този начин се мъчи да унищожи доказателствата, които могат да покажат направлението на изстрелите на снайперите по тълпата протестиращи. Блогер-кивлянин е направил собствено разследване и с помощта на снимки и видео опровергава тези лъжливи заявления.

Maidan_trees

 31

Руските информационни ресурси на организации (включително и показаната на скриншота под название «Штаб русской армии»), които се занимават с набиране и въоръжаване на «доброволци» от Русия, за да ги привлече за терористични актове на територията на Украйна под прикритието на «война с фашизма», публикуват специални изменения на снимката на украински танк, на който уж е нарисувана свастика.

В оригинала на фотографията, направен от информационната агенция Ройтерс, няма никаква свастика.

svastika

32

Телевизионният канал «Россия 24» е измислил цяла новина за заявление, което уж е било направено от украинските власти. Твърди се, че в това заявление журналистите са били заплашвани и им било обещавано, че ще бъдат изпращани в затвора, ако не отразяват правилно събитията в Украйна.

Украинските власти потвърдиха, че такова заявление никога не е имало.

Statement

33

Много от големите руски новинарски издания разпространяват невярна информация за генерал от украинската армия, който през май 2014 година преклонява коляно пред бившия посланик на САЩ в Украйна. Руските медии заявяват, че такова действие демонстрира подчинението на украинските военни пред Америка.

Всъщност тази фотография  е била направена през юни 2013 по време на театрализирана демонстрация на казашките традиции.

cossaks34

Снимка от 1995 година, която демонстрира известните на всички злодейства на руснаците в Чечения, но руските медии я представят за фотография на жертвите на украинските военни.

Chechnya35

Фотография на руските бомбардировки на мирното население на Грузия е била представена като изображение уж на бомбардировките на Донбас от страна на украинските военни.

Georgia_bombs36

Кадър от видео от учения на руската артилерия с използването на установките «Град» е бил лъжливо представен като изображение на украинската армия, която уж използва „Град“ против мирното население на Донбас.

GRAD37

Фотография, която е била направена в руски затвор през 2005 година, е била представена за снимка от украински военен комисариат (място, където се мобилизират и преглеждат бъдещите войници – бел. прев.). Руските пропагандисти са се постарали и са добавили с фотошоп цветовете на Правий сектор върху униформата на единия от пазачите.

jail38

Състезанието по танци от 2012 е било представено като народни забави в Украйна в чест на предстоящата евроинтеграция през 2014 година.

dances39

Фотографията на горящия танк, който уж е бил уцелен в Донбас през 2014 година, всъщност е била направена през 2011 година в Кот-д’Ивоар.

tank-Kot40

Фотографията, която би трябвало да изобразява зверствата на украинските военни по отношение на мирното население на Донбас през 2014 година, всъщност е била направена в Чечения през 2009 година.

car_crash

stopfake.org

Продължението следва…

Скъпоструващи интервенции за поддържане стабилността на рублата

Централната банка на РФ се опитва да поддържа стабилна рублата, чието поевтиняване е свързано с инфлацията и наложените санкции. За три дни Русия е похарчила 1,75 млрд. долара за стабилизиране на рублата.

За броени дни Централната банка на Русия е похарчила милиарди долари, за да задържи падането на курса на рублата на международните валутни пазари.

„За последните три работни дни на борсата банката е похарчила 1,75 млрд. долара. Това са най-големите валутни интервенции от средата на март насам“, съобщава ZN.UA, позовавайки се на Wall Street Journal.

Цените на петрола падат главоломно и по този начин удрят по руската икономика, а наложените заради нахлуването на Русия в Украйна санкции затвориха достъпа на Москва до международните кредитни пазари. Изданието пише, че вчера рублата е паднала до рекордното съотношение 44,65 спрямо валутната кошница евро/долар.

Експертът на ING Group Павел Демшчик пък отбелязва, че на руските компании им е нужна твърда валута и поради закриването на достъпа им до международните кредитни пазари им се налага да купуват валута на руските такива.

През това време рублата продължава да пада, а инфлацията расте най-вече заради решението на Кремъл да забрани вноса от ЕС, САЩ и всички страни, въвели санкции срещу Русия.

От Moody’s прогнозират, че заради санкциите руският бизнес е застрашен от кредитна криза.

Накъде води „чеченската следа“ в делото на Немцов

Заур Дадаев/снимка: Reuters
Заур Дадаев/снимка: Reuters

Публикуваме анализ на руското издание „Новая газета“ във връзка с разследването на убийството на Борис Немцов.

В делото за убийството на Борис Немцов се очертава „чеченска следа“. Заподозрените са задържани и правят самопризнания. Съобщава се, че един от задържаните – Заур Дадаев – може да е не само изпълнител, но и организатор, и инициатор на престъплението. Мотивът е реакция на критичните изказвания на Немцов за исляма. На свой ред ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров заявява, че познава Дадаев като патриот на Русия, който не би направил нищо лошо за родината си.

Социално-политическият контекст на престъплението е последователно обезглавяване на руската опозиция чрез арести, заведени дела, фактическо изгонване, а сега и убийство. Този контекст означава, че в тази част на обществото, която е критична към властта, основната версия на следствието ще предизвика – и вече предизвиква – недоверието. Немцов е осъждал убийството на карикатуристите от Сharlie Hebdo, писал е за „ислямската инквизиция“. Но той никога не се е смятал за критик на исляма  или пък за ислямофоб. В очите на ислямистите-радикали Немцов е абсолютно неочевидна и доста съмнителна мишена.

От друга страна, убийството на политика заради възгледите му е акт на заплаха и като такъв предполага прозрачност на мотивите.

Забележително е, че версията за съпричастността на хората във властта към организацията на това убийство дори не се разглежда от следствието и от държавните медии – това е „неизгодно“, твърдят те. Дори и така да е, убийствата само с мотив за изгода ли се извършват? Версията, според която чеченецът Дадаев отива на Червения площад да убие Немцов, ръководейки се от неотдавна възникналата неприязън, не предизвиква съмнения. Обаче самото предположение, че подобен мотив за премахване на неудобните може да има човек, който, за разлика от Дадаев, има власт и много възможности, се отрича от самото начало. Подобно отричане на версиите не издържа никаква критика.

Сегашната основна версия е в ракурса на това, което може да се нарече компромисен вектор. Излиза, че Кремъл и руските спецслужби нямат нищо общо с това убийство. В същото време никой не обвинява Запада, Киев или самата опозиция. Очертава се средното звено, предизвикващо враждебност и за двете страни на политическия конфликт. Това са или националистите, или радикалните ислямисти.

Рамзан Кадиров първоначално заявява, че западните спецслужби са виновни за убийството на Немцов. Той, и не само той, е подчертавал, че основната цел е дестабилизация на ситуацията в Русия. Какво трябва да се мисли сега, когато са намерени заподозрени и се чуват признания? Как се съчетават заявленията за дестабилизация с думите на същия Кадиров за патриотизма на Дадаев и за неспособността му да действа против Русия?

Разпространява се версията, че престъплението няма националност. В „делото на Немцов“, както се оказва, престъпниците имат националност. Нещо повече, подчертава се и религиозната принадлежност на заподозрените. Дадаев е чеченец и е мюсюлманин, а в публичното пространство това звучи като обяснение и оправдание за постъпката му. До какво е трябвало да бъде доведен един мюсюлманин, за да се реши на такова престъпление?! До какво е трябвало да бъде доведен един чеченец, известен със своя патриотизъм?!

„Чеченската следа“ може да отговори на въпроса на кого е било изгодно убийство на Борис Немцов. То е изгодно на най-консервативните, дори реакционните сили в Русия. Дали в този случай трябва да говорим за компактна група или за движение с поддръжници в различни провластови структури, е отделна тема. Интересът на ултраконсерваторите се състои в продължаване на курса на изолация на Русия и лично на Владимир Путин. В условията на обсадена крепост се реализират материалните амбиции на изолационистите. Приоритетна бюджетна подкрепа получават най-консервативните властови структури, най-консервативните обществени институции и най-консервативните национални републики, чието ръководство демонстрира способност за свръхмобилизация на населението.

NG.ru

Скандалът с европейските наблюдатели на псевдоизборите в Донбас се разраства

Владимир Джуканович
Владимир Джуканович

Скандалът с европейските псевдонаблюдатели премина на дипломатическо ниво, след като Министерството на външните работи на Украйна покани на среща посланиците на страните, чиито граждани са „наблюдавали“ псевдоизборите в Донбас, съобщава сайтът „Нов регион“.

Украйна осъжда такива недружествени стъпки от страна на чуждестранните граждани към териториалната цялостност на държавата. Основната критика е отправена към Сърбия, тъй като член на сръбската управляваща партия е участвал в антиукраинските мероприятия.

В началото на ноември в Донбас са се намирали четирима граждани на Сърбия, а не само двама, както беше съобщено по-рано: Стевица Дедянски, директор на Центъра за развитие на международното сътрудничество; Владимир Кршлянин, представител на партията «Движение на Сърбия» (според други източници названието на партията, към която принадлежи  е “Общосръбски народен фронт“); Владимир Джуканович, член на управляващата Сръбска прогресивна партия и журналистът на вестник «Политика» Слободан Самарджия.

Първият заместник министър на външните работи Наталия Галибаренко е разяснила на Раде Булатович – посланик на Република Сърбия в Украйна принципната позиция на Украйна, относно участието на фиктивни наблюдатели в псевдоизборите в Донбас на 2 ноември 2014 година.

От съобщението не става ясно дали посланикът на Република България в Киев Красимир Минчев е присъствал на срещата. Все още е неизвестна и реакцията на българското Министерство на външните работи, относно участието на депутатката от партия „Атака“ Магдалена Ташева във фарса, наречен „избори“ на украинските територии, които се контролират от сепаратистите.

Както по-рано съобщи „Украйна днес“ Министерството на външните работи на Унгария осъди псевдоизборите на терористите в Донбас и се разграничи от така наречения „наблюдател“ от унгарската партия „Йобик“, който е присъствал по време на неделното „гласуване“ на сепаратистите.

Петро Порошенко присвои званието „Герой на Украйна“ на Надежда Савченко

Press_PoroshenkoУкраинският президент Петро Порошенко подписа на 2 март указ за присвояване на званието „Герой на Украйна“ на депутата от украинския парламент и член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Надежда Савченко.

„Надежда е символ на несломимия украински дух и героизъм, символ на това, как трябва да бъде защитавана и обичана Украйна. Символ на нашата победа“, заяви президентът.

Петро Порошенко отбеляза мъжеството и стоицизма на Савченко, заловена на украинскаSavchenko4 територия и по престъпен начин прехвърлена на територията на държавата-агресор.

В обръщение към новия Герой на Украйна Порошенко отбеляза, че Савченко е също и символ на това каква може да бъде ролята на отделната личност.

„Ние ще направим всичко възможно, за да Ви освободим от този плен. Много се надявам, че ще имам възможността да Ви връча лично „Златната звезда на Герой на Украйна“, заяви украинският президент.

Пресслужба на Президента на Украйна