Русия – спонсор на международния тероризъм от ИДИЛ до Л(Д)НР

 

Сергей Репин, специално за InformNapalm

 

vstavka

Съвсем наскоро руският президент Владимир Путин подписа указ, с който учреди нова паметна дата – Ден на войските със специално предназначение, която съвпадна с годишнината от окупацията на част от територията на Украйна – Крим. Какви са тези войски, които действат без всякакви нашивки и отличителните знаци на своята държава? Дори едно малко повърхностно разследване дава основание да се твърди, че за Русия това са войските на МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕРОРИЗЪМ.

В тази статия с конкретни примери ще посочим връзката на агентурата на РФ с терористите на ИДИЛ (ISIS) и тяхната поява и в Украйна.

Русия и управляващият режим отдавна използват за целите си различни радикални, сепаратистки и дори терористични движения, както на нейна територия, така и в други държави. Това се случваше и се случва в Кавказ, в републиките на бивша Югославия и в Украйна.
Доставките на оръжие за криминални групировки от типа на колумбийската наркомафия и терористичните групировки от типа на ИДИЛ (ISIS) се извършват чрез посредници от Русия.

Нещо повече – все повече факти косвено потвърждават, че режимът на Путин не само подкрепя терористи, но и създава терористични организации и насочва дейността им. Чрез руските специални служби ФСБ и ГРУ се ръководят връзки с терористите, които те напразно се опитват да скрият.

От една страна, те обявиха „Ислямския халифат“ (ISIS) за терористична организация, но от друга страна доставяха на екстремистите оръжие, пари, комуникации и помагаха за водене на необходимата пропаганда. Снабдяването с оръжие се извършваше чрез режима на Асад под формата на трофеи.

Оръжието, с което разполага „Ислямският халифат“, е предимно руско и съветско производство. Главатарите на ИДИЛ носят униформи, които много приличат на униформите, с които пристигнаха руските наемници в Украйна. Виждат се следите на един и същ терористичен руски „военен магазин“.

За комуникация помежду си екстремистите от ИДИЛ използват същото мобилно приложение Zеllo, което използват и руските терористични банди в Украйна. В редица публикации, посветени на Zello, сме описали добре отработената система за координиране между терористите и техните ръководители:
„Zello-terrorism или опитът на руските специални служби в Украйна“
„Zello-terrorism 2: хакване и заразяване на вашето съзнание“

Това означава, че като минимална възможност руските специални служби могат да следят дейността на ИДИЛ стъпка по стъпка, а като максимална възможност – да насочват дейността им, да координират и да издават заповеди. Вторият вариант е много по-вероятен, тъй като не съществуват данни за предаването на каквато и да е информация за дейността на ИДИЛ на службите за сигурност на държавите в коалицията срещу „Ислямския халифат“.

В началото на своето формиране ИДИЛ имаше банкови сметки за набиране на средства за дейността си в руски банки и по-специално в „Сбербанк России“.

„Ислямската държава“ е създадена с активното участие на офицери от бившите иракски служби за сигурност, които днес фактически ръководят групировката. Те са подкрепени от голяма група екстремисти, пристигнали от Русия и страните от бившия СССР. Част от тях ги използват на тъмно, обработвайки ги с пропагандата на Ислямската държава. Други – знаят всички прочинно-следствени връзки.

SHyshany
Сред гражданите на страните от бившия СССР се откроява един от полевите командири на ИДИЛ – Умар Шишани. В началото той се внедрява сред сирийските бунтовници, воюващи против режима на Асад, а след това влиза редиците на враговете си, като преминава в ИДИЛ.

Омар (Умар) Ал Шишани (истинското му име е Тархан Батирашвили) е роден в Панкиското дефиле в Грузия, етнически кистинец (чеченци, които живеят в североизточната част на Грузия). Служил в грузинската армия в периода на руската агресия против Грузия през август 2008 г., уволнил се през 2010 г., малко по-късно осъден за незаконно притежание на оръжие. След като прекарва известно време в затвора, излиза на свобода и заминава за Сирия в редиците на бунтовниците, воюващи против режима на Асад. За няколко години от редови боец става командващ на 30-хилядна армия на терористичната организация „Ислямска държава“, действаща в Сирия и Северен Ирак, и се превръща в един от лидерите на тази организация.

Но за режима на Путин става все по-трудно да запази в тайна отношенията си с „Ислямската държава“.

Съвсем наскоро службите за сигурност на западните страни и Израел регистрираха (записаха) секретна визита на високопоставен руски чиновник при главатарите на Ислямската държава в Ирак и Сирия.

Освен това, методите на пропагандата на Ислямската държава много напомнят тези на кремълската агитация и пропаганда. В разгара на бойните действия в Сирия между войските на режима на Асад и бунтовниците в социалните мрежи се появиха множество тролове, които  от една страна призоваваха мюсюлманите към джихад, а от друга страна водеха активна и агресивна кампания срещу сирийските бунтовници и тези, които ги подкрепят.

Yvanov
Сред руските агенти може да се отбележи някой си Артьом Иванов, който е живял дълго време в Турция и Египет, където е пропагандирал „Ислямската държава“ и е организирал операции за дискредитирането на хора, известни в мюсюлманските среди. Тези хора са били свързани помежду си само с едно – били са неудобни за режима на Путин и неговите сателити. Той се е занимавал и с вербуването на нови бойци за ИДИЛ чрез социалните мрежи, организирал е събиране на средства.

Наскоро стана известно, че Артьом Иванов е гражданин на Русия и служител на ФСБ. В Турция и Египет той е изпълнявал задачи на ФСБ, подпомагал е дейността на ИДИЛ, участвал е в подготовката за държавния преврат в Египет начело с генерал Сиси.

В последно време Иванов насочи усилията си към Украйна. На страниците му в социалните мрежи започнаха да се появяват призиви към мюсюлманите в Русия да заминат за Донбас и да воюват на страната на руско-терористичните формирования.

В началото на април Артьом е получил нова задача от руската агентура в Турция и с полет от Истанбул пристигна в Киев. Вероятно, целта му е създаването в Украйна на групировка, подобна на ИДИЛ.

Това е индикация, че ФСБ разширява своите подривни действия срещу Украйна. В близко време не се предвижда никаква деескалация, трябва да се готвим за дълга и тежка борба. Нашата държава трябва да предприеме мерки за затваряне на границите за такива посетители…

 

Военна хроника – 03.04.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.20 часа, 03.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През цялото денонощие на 02.04 руско-терористичните войски на Донбас продължиха с обстрелите и въоръжените провокации по цялото протежение на разделителната линия между страните.
Най-сложна ситуация е регистрирана на Мариуполското (Приморско) и Донецкото направления, налице е и активност на терористите и в района на Бахмутско шосе. В района на Широкино терористите на два пъти откриваха огън от 82-мм минохвъргачки по украинския опорен пункт, опитвайки се под прикритието на минохвъргачния обстрел да прегрупират силите и средствата си на по предни позиции. Украинските позиции в района на Опитное и Авдеевка също бяха обстрелвани (използвани са гранатомети и стрелково автоматично оръжие). В даденият район група на екстремистите на три пъти приближи позициите на украинската армия и ги обстрелва.

3.04.2015
Регистрирана е и бойна активност на формированията на руско-терористичните войски и на Артемовското направление. В района на Майорско, Ленинско и Луганско, екстремистите през последното денонощие в постоянен режим обстрелваха украинските позиции с гранатомети, стрелково оръжие и 82-мм и 120-мм минохвъргачки.
В няколко области в зоната на силите на АТО, руско-терористичните войски извършват активни операции с диверсионно – разузнавателните си групи (ДРГ), опитвайки се да проникнат в тактическия тил на украинските войски, с цел разузнаване, диверсии и обстрелване на позициите на украинските сили. Такива опити са регистрирани на Северодонецкото, Артемовското, на Волновахското (района на Гранитное и южно от Донецк) и на самото Донецко направления.
Освен огневата активност в предните позиции, терористите продължават с прегрупирането на силите си, усъвършенстват боеспособността на формированията, натрупват материално-технически ресурси и повишават ефективността на логистичната си система.
Върви и интензивно окомплектоване на двете основни тактически групи на руско-терористичните войски, съсредоточени в северните райони ( Горловски и Первомайск – Стахановски) на зоната на АТО. През последните 4 денонощия в тези райони се отбелязва прехвърлянето на 2 „усилени батальона“ с терористи. В състава на „батальона“ основно са „пехота“ на автомобили, но също така е налице и редовно усилване на дадената тактическа група с военна техника, която се прехвърля отделно от личен състав на по-малки групи. До момента Горловската и Первомайско-Стахановската тактически групи получиха по 1-2 танка (главно ремонтирани и възстановени). А също така, (допълнително съсредоточена по-рано в дадения район военна техника) още 26 единици ББМ. Част от бронираната техника е разположена в дълбочина на бойните позиции на екстремистите.
На Приморското направление е налице появата на въоръжени екстремисти със значително количество противотанкова техника (предимно ПТРК тип „Фагот“, а също така и СПГ-9 ‘Колио“). По-голямата част от тях се прехвърлят с транспорт и се организират в специални огневи ПТРК групи. В района от Павлополя до Широкино е налице действието на минимум 4 такива групи.
През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето от РФ в окупираните райони на Донбас (т.н ‘хуманитарен конвой“) около 28 транспортни единици автомобилна техника, и още 8 единици специална техника и обурудване. По-голямата част се прехвърли по „северния“ маршрут през Алчевск, Дебалцево, Енакиево. Колона за доставки бе регистрирана в участъка между Красний Луч и Дебалцево, за Шахтьорск са забелезяни 2 колони (6 – 7 закрити военни автомобили). Освен това, е налице и прехвърляне през Стаханов и Алчевск на инженерна (строителна) техника към предните позиции на екстремистите в района на Бахмустко шосе (1 грейдер, 1 булдозер и 2 багера, придвижващи се както в състава на колоната за доставки, така и самостоятелно от страна на позициите на екстремистите).
На железопътната връзка на гара Дебалцево, където е оборудван временния пункт за разтоварване пристигна ешалон с товарни вагони (11 единици) с боеприпаси, някои от тях с продоволствия (храна) и оборудване.
В района на Кримское и Артемовското направления е налице наличие на инженерно оборудване на позициите на руско-терористичните войски.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Военна хроника -18.02.2015

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.10 часа, 18.02.2015 г.

17.02.2015

 

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“

В района на Дебалцево продължават ожесточени боеве. За да установи контрол върху това населено място, командването на руско-терористичните войски хвърли в бой всички свои налични резерви в района.

Например, в района на Стаханов, където по рано бяха съсредоточени местни и руски наемници, а също беше струпана техника и оръжие, сутринта на 18.02.2015 г. останаха не повече от 300 терористи, 2 машини БМ-21 „Град“ (не са в бойна готовност) и 1 минохвъргачна батарея – останалите сили и средства са прехвърлени край Дебалцево.

Подобна е ситуацията и за Горловка, откъдето всички ресурси са прехвърлени край Дебалцево (по-специално от този населен пункт в района на Калиновка и на север от Углегорск са прехвърлени 11 танка и 5 ББМ).

От Донецк за Енакиево през Ясиноватая пристигна „подкрепление“ за екстремистите – около 300 човека, 4 танка, 2 ЗУ-23-2, 3 камиона с гаубици Д-30, 2 БМП-2, 2 БТР-80 и 4 закрити камиона. Тези сили и техника бяха събрани от 2 района на Донецк (Петровски и Куйбишевски) за участие в Дебалцевската операция.

Пристигналата по-рано в с. Вергулевка свежа ударна тактическа група на руско-терористичните войски, за която съобщи група ИС вчера сутринта (17.02.), премина в настъпление заедно с друга, действаща по-рано в района ротна тактическа група.

Още една тактическа група на противника (до две подсилени роти) атакува Дебалцево от североизток. Противникът влезе в бой общо с около 25 танка, до 35 ББМ (бронирани бойни машини, с поддръжката на 3 артилерийски дивизиона (до 40 оръдия стволна артилерия и 12 единици РЗСО). В резултат на това противникът успя да пробие в града и да превземе източните и централни части с улични боеве.

Противникът продължава да осъществява огневи контрол върху пътищата между Дебалцево и Артьомовск от стратегически важни височини (стратегическата (командна) кота 307, 9 също е заета от противника) и препятства доставките за подразделенията, отбраняващи града. Вчера надвечер украинската артилерия нанесе огневи удари по бойните позиции на противника в района на Логвиново и на изток от Дебалцево.

По външия периметър на плацдарма в с. Фашчеевка украинските войски отбиха опит на руско-терористично подразделение да атакува украински блокпост (контролно-пропускателен пункт). В резултат на ответния огън украинските военнослужещи удариха БМП-2 на терористите (беше изоставена от екипажа), както и БТР-70 (допълнително обстрелян с РПГ). С плътен флангов огън противникът е принуден да се изтегли на първоначалните си позиции.

В района на Широкино, след като вчера сутринта подразделение на руско-терористичните войски зае многоетажен дом, започна да обстрелва оттам украинските позиции с 2 минохвъргачки. Два часа по-късно подразделението беше блокирано от украинските войски и започна да се оттеглят в посока Новоазовск.

Друга група терористи в резултат на ответните действия на украинските войски се оттегли на североизток от източния край на с. Широкино под прикритието на 2 танка. Един от танковете беше изваден от строя (беше евакуиран).

На изток от Луганск е регистрирано движение в южна посока на няколко единици бронетехника. В състава на групата има 3 танка, 4 БМП-2, 1 БМП-1 и 2 БТР-80, 5 закрити камиона. Тази терористична група демонстрира „изпълнение на споразумението от Минск“, като уж изтегляне на тежко въоръжение от руско-терористичните войски.

Полицията на „ДНР“ се опитва да забрани на бивши екстремисти, останали инвалиди (в частност, без крайници) да се появяват на обществени места. „Полицаите“ се опитват да водят „разяснителна работа“, като уговарят терористите–инвалиди по-рядко да напускат домовете си. Регистрирани са няколко конфликта по този повод.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Пореден украински завод демонтиран и изнесен в Русия

Окупационната администрация на някои райони в Луганска област е позволила производствените мощности на „Лугански картон“ АД да бъдат изнесени в Пензенска област, РФ. Това съобщават от Главното управление на разузнаването към Министерство на отбраната в екслузивен коментар за „Укринформ“

Оборудването на "Лугански картон" АД ще бъде демонтирано и изнесено в Пензенска обл., русия
Оборудването на „Лугански картон“ АД ще бъде демонтирано и изнесено в Пензенска обл., русия

„На Комисията по въпросите на външноикономическата дейност на ЛНР е представено разрешение за извозване на производствените мощности на „Лугански картон“ АД (собственост на Г. Голенко, съпруга на бившия председател на Луганския областен съвет В. Голенко, срещу когото през декември 2014 г. беше заведено углавно дело за сепаратизъм) в Пензенска област, РФ.“ – съобщават от разузнавателната служба.

В съобщението се казва още, че в окупираните райони на Донецка и Луганска област социално-икономическата обстановка остава сложна.

Източник: Укринформ

Бой за бъдещето на Украйна: 29 януари – Ден за почитане паметта на загиналите в боя при Крути

Преди 97 години, на 29 януари 1918 г. украинците спират настъплението на болшевишката армия към Киев, като проявяват истинска жертвеност и героизъм в името на независимостта на Украйна.

На железопътната гара Крути в Борзнянски район, Черниговска област, около 300 киевски студенти, защитавайки подстъпите към Киев, влизат в неравен бой с шестхилядната болшевишка армия под командването на Михаил Муравьов, която заедно с други армии води настъпление срещу Украинската народна република.

Художник: Леонид Перфецкий / "Боят до Крути", акварел
Художник: Леонид Перфецкий / „Боят при Крути“, акварел

Сраженията с болшевишката армия на гара Крути спират врага за четири дни. По този начин доброволците спечелват време, необходимо за преговори за изготвянето на Брест-Литовския  мирен договор, който де факто води до международно признаване на украинската независимост.

„Много е важно да се помнят героите, защото героите са най-добрите, които губим. Онези, които включва днес украинският национален пантеон, вероятно ще бъдат достатъчни за възпитаване на патриотизъм за векове напред. Но ние не ги знаем или не ги помним, затова търсим нови, смятайки, че не ни достигат герои. Те не липсват в нашата история, участниците в боя при Крути заемат в този пантеон особено място – те едни от първите са дали живота си за новопровъзгласената Украинска държава“, смята ръководителят на Украинския институт за национална памет Володимир Вятрович.

Снимка: Официален сайт на президента на Украйна
Снимка: Официален сайт на президента на Украйна

Президентът Петро Порошенко днес участва в тържествената церемония за полагане на цветя пред Паметния кръст на Героите на Крути на Асколдова могила в Киев, където са пренесени костите на част от загиналите.

Президентът отбеляза, че младите защитниците на Украинската народна република са дали живота си за свободата и независимостта на родната земя.

„Настъпиха нови времена и хиляди нови герои пожертваха живота си за Украйна. Но ние никога няма да забравим курсантите от Първата украинска военна юношеска школа и бойците от Помощния отряд на сечовите стрелци, онези студенти и гимназисти“, подчерта Президентът.

Държавният глава отбеляза, че събитията при Крути са урок за днешна Украйна, който показва, че недооценяването на ролята на армията в гарантирането на независимостта на страната може да доведе до трагични събития.

 

История

Схема на боя при Крути
Схема на боя при Крути

 

В началото на януари 1918 г. болшевиките вече контролират Харковска, Катеринославска и Полтавска губернии и започват настъпление към Киев. На 24-27 януари 1918 г. се водят тежки боеве за гара Бахмач.

Когато украинските войски отстъпват до гара Крути, за подкрепление е изпратена Първа украинска юношеска (юнкерска) школа „Богдан Хмелницки“, която се състои от четири сотни (400-450 курсанти и 20 старшини (офицери), както и първа сотня (116-130 бойци) на новосъздадения доброволчески Помощен студентски отряд на сечовите стрелци. Към тях се присъединяват още близо 80 доброволци от подразделенията на Волното казачество от Нижин.

След последното жестоко многочасово сражение, използвайки тъмнината, украинските войски организирано отстъпват от гара Крути към своите ешелони.

27 студенти и гимназисти, които са били в резерва, са пленени при отстъплението. На следващия ден те са разстреляни или умират от изтезания. След време са погребани на Асколдова могила в Киев.

Тържествено препогребване на студентите в Киев на 19 март 1918г.
Тържествено пренасяне на костите на студентите в Киев на 19 март 1918г.

Според днешни данни при Крути са загинали около 70-100 бойци. Сред тях са и 37-39 убити по време на боя и разстреляни украински студенти и гимназисти.

Днес са точно известни имената само на 20 от тях. Това са студенти от Народния университет и Университета „Свети Владимир“, както и гимназисти от Втора гимназия „Кирил и Методий“.

При Крути болшевишката армия понася значителни загуби – само убитите са около 300 души.

Съветската история или премълчава тези събития, или ги представя превратно.

Едва през 2006 година на гара Крути е открит Мемориал в памет на героите с параклис.

Мемориалът в памет на героите от Крути Снимка: transtour.kiev.ua
Мемориалът в памет на героите от Крути / Снимка: transtour.kiev.ua
kruty
На гара Крути днес / Снимка: Володимир Вятрович