Руски военен съд осъди на 20 години затвор украинския режисьор Олег Сенцов по обвинение в тероризъм

Олег Сенцов
Олег Сенцов

Сенцов е признат за виновен, че е оглавявал терористична организация, извършила нападения в Крим след анексирането му от Русия.

Александър Колченко, който е другият обвиняем по делото, получи присъда от 10 години затвор.

След обявяване на присъдата Сенцов и Колченко запяха химна на Украйна.

Припомняме, Сенцов беше арестуван през май миналата година в дома си в Крим. Той е обвинен, че е координирал група активисти, свързани с „Десен сектор“, които имали за задача да нападнат проруски организации и инфраструктура на полуострова.

Един от адвокатите на Сенцов заяви, че не храни особена надежда за справедлив процес и разчита в най-добрия случай клиентът му да бъде пратен в Украйна в рамките на размяна на затворници.

Министерството на външните работи на Украйна осъди съдебното решение на руския съд, като го нарече неправомерно и основано на фабрикувани следствени материали, получени и чрез психологичен и физически натиск върху украински граждани.

Вижте още по темата: Последното слово на украинския режисьор Олег Сенцов по време на съдебното заседание в Ростов на Дон

В АТО започна да постъпва на въоръжение украинският аналог на знаменития Javelin

stugna p
Украинският ПТРК „Стугна-П“

Украинският държавен концерн „Укроборонпром“ стартира масовото производство на противотанкови ракетни комплекси „Стугна-П“, съобщава ЛІГАБізнесІнформ.  

Това е потвърдено от генералния директор на концерна Роман Романов във вчерашно предаване на украинската телевизия „5 канал“.

„Вече пристъпихме към масово производство. Тези системи вече са поръчани от Министерството на отбраната и от Националната гвардия и ще бъдат използвани от тях“, съобщи Романов.

По думите му ракетните комплекси вече постъпват на въоръжение в армията и Националната гвардия.

ПТРК „Стугна-П“ е разработен от държавното конструкторско бюро „Луч“ през 2010 година. Базовата версия се състои от позиционирана върху тринога пускова система, контейнер за ракетите, насочващо устройство и пулт за дистанционно управление, който позволява на оператора да извърши изстрелването на разстояние.

Javelin
Американски Javelin

Заслужава да се отбележи, че противотанковия ракетен комплекс „Стугна-П“ е украинският аналог на знаменития американски ПТРК Javelin, предназначен за унищожаване на бронирана техника, защитени обекти (бункери, дълговременни огневи съоръжения) и ниско летящи и ниско скоростни цели (хеликоптери, безпилотни летателни апарати).

Javelin е първият сериен ПТРК от трето поколение. Заради редица негови характеристики е наречен оръжие на бъдещето.

 

 

 

Пасионарните убийци

Предлагаме на вашето внимание статия на известния руски политически и обществен деец Лев Пономарьов, изпълнителен директор на руското движение „За човешки права”, депутат от Националната асамблея на Руската федерация, член на федералния политически съвет на Обединеното демократично движение „Солидарност”. Бил е доверено лице на акад. Андрей Сахаров. Преди пет години той е нападнат и бит пред дома си от неизвестни и до днес лица.

А какво е мислел за случващото се в РФ преди три години, когато настоящият европейски кошмар не е бил дори предполаган, а завръщането на Путин все още предстоеше, можете да видите тук

Lev_Ponomaryov_2011

Никой агресивен политически режим не може да мине без хора, бързо откликващи на призива да се вземе оръжие в ръце. Те са задължителни участници във въоръжените конфликти, където и да се случват такива. Най-голяма опасност тези хора представляват сега, когато в конфликта са въвлечени ядрени държави.

Бих нарекъл хората, готови да проливат кръв,  „пасионарни убийци“ – по аналогия с вече навлязлото в употреба понятие „пасионарна личност”: активен човек, увлечен до обсебване, способен на жертви и дори на саможертва, за да достигне това, което смята за ценно.

Кои са пасионарните убийци?

Стремежът към унищожаване на противника е наследен от първобитните ни предци: инстинктът за насилие е запазен, той и досега подтиква хората към най-лесния начин за разрешаване на конфликтите. Този инстинкт не се проявява у всеки и може да бъде проверен само чрез пряко изпитание. Попадайки в някаква извънредна ситуация, човек неочаквано за себе си може да прояви агресия.

Мотивацията за прилагане на насилието се променя с течение на вековете. Достатъчно е да си припомним преследването на вещиците и магьосниците. Известно още от древността, в средновековна Европа то се превръща в грандиозни процеси.

Дори християнството, което се опита да изкорени самата възможност за убийството на човек от друг човек, през онзи период е оправдавало изгарянето на хората на кладите. Също толкова кървава е била и епохата на кръстоносните походи, когато за светините са тръгвали десетки хиляди християни, убивайки неверниците. По-късно идеологическото оправдание на насилието се е появило в по-младата религия – Исляма, който сега изживява подем. Ние виждаме с какво настървение пасионарните ислямисти убиват неверниците и са готови да загинат сами за вярата.

На какви още идеологеми могат да се опират пасионарните убийци? Най-разпространената е патриотизмът. В съвременния свят той често се явява хранителна среда за проява на инстинкта на насилието. Първата и Втората световни войни са възникнали тъкмо на патриотична основа. И в двата случая чувството за национално унижение и стремежът към реваншизъм са мотивирали агресията. Лидерите са сплотявали нацията, като са убеждавали гражданите, че тях ги унижават и съответно те трябва да отговорят на унижаващите ги. Претенциите, свързани с разширяването на държавните граници, са се възприемали като отстраняване на несправедливостта.

Но ако воюваха само наборниците, въоръжените конфликти не биха били толкова мащабни и биха затихвали. Може да накараш хората да воюват насила, но не задълго и това не би представлявало голяма опасност за човечеството. Обаче властта намира идеолози, „славеи на войната” и им дава в ръцете средствата за масова информация. Изопачавайки самото понятие „патриотизъм“, те насочват естественото чувство за обич към родината в агресивното русло.

В навечерието на Втората световна война в Германия към темата за реваншизма се добавя още едно основание, което действа директно върху подсъзнанието на хората: патриотизмът е започнал да се подхранва с идеята за националното превъзходство. Всичко това се е обединило в една експлозивна смес и европейската страна, дала на света огромни постижения в областта на културата, науката, литературата и изкуството, е позволила на пасионарните убийци да я оглавят.

Сега сме свидетели на това как в Русия „славеите на войната”, самите те неспособни на лични жертви, овладяват съзнанието на масите. Те получиха възможност да разпалват страстите чрез федералните телевизионни канали. И ние виждаме, как се събужда агресия в обикновените граждани. Мнозина са готови да убиват само на думи, а някои вече воюват за „патриотичната идея” за спасяване на Руския свят. Това е болест, болест на нацията и на народа. И ако Русия не бъде спряна навреме, тя може да стане източник на заплаха за целия свят. Вече е изградено и „рационалното” основание за военната агресия: обиждат нашата страна, тя има врагове – САЩ и Европа, които не се съобразяват с величието на Русия, а тя има собствен, особен път.

Западните държави са объркани. Помнейки, че две световни войни са възникнали на територията на Европа, те в продължение на половин век най-старателно са разработвали механизъм за предотвратяване на третата катастрофа. Бяха подписани множество договори за ненарушимостта на границите. Всички разбират, че именно това е фундаментът за съхраняването на мира. Русия с лекота разруши този фундамент, нахлувайки в Украйна. Това е едно директно предизвикателството към света. Европейците не знаят какво да му противопоставят. Опитът на двете световни войни показва, че няма начин агресорът да се спре отвън.

Войната на Русия с Украйна не е обявена, но на украинска територия от Русия се доставя всичко необходимо за бойните действия – въоръжението, обезпечаването на тила. Против украинците воюват не само доброволци от Русия (което само по себе си вече е предизвикателство), но и наемни войници и дори редовна армия. Загиналите от двете страни и жертвите сред мирното население вече се броят с хиляди.

Какво да направи западният свят? Да отговори твърдо, като въведе войски на НАТО в Украйна, за да предотврати опасния развой на събитията? Или обратното, да отстъпи на Русия, отчитайки факта, че политическият режим на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики някак се е сформирал и междувременно да съдействат на украинската власт да започне преговори с ръководството на тези републики? Има основание да се предположи, че вече е избран втория път – преговорите в Минск дават надежда за това. Но нестабилността на постигнатите споразумения е очевидна, още повече, че ръководството на самопровъзгласилите се републики, което е само марионетка на руските власти, заявява за своята неготовност изцяло да следва курса, договорен на преговорите в Минск.

Излиза, че руската агресия може да се спре само отвътре, в самата Русия. Но ние виждаме до какво е довела народа ни бясната пропаганда: повечето от руснаците поддържат необявената война с Украйна. Според мен изходът е само един: позовавайки се на световния опит, да се обясни на населението и на самата власт, че режимът няма да издържи на натоварването на наложената от самата Русия борба срещу целия свят. Нашата страна или ще загуби икономически и режимът ще рухне в резултат на остър граждански конфликт, или ще доведе до катастрофа целия свят. Би било добре нашата власт да отговори на един простичък въпрос: нима целта ѝ е световна война, в която да загинат всички?! Мисля, че в действителност управляващият елит се стреми към съвсем друго нещо – да запази властта си в страната.

Задачата, която днес стои пред цялото руско общество, е предотвратяването на най-катастрофалния развой на събитията. И за това има два начина: или съществуващия режим да бъде заставен да промени политиката, или да бъде сменен самия режим.

Ако властта иска да запази страната, тя трябва незабавно да прекрати тази опасна игра. Да премахне „славеите на войната” от екраните на руската телевизия и да предостави пряка възможност да се изразява различна гледна точка за събитията. А най-важното е да върне войниците и военната техника в Русия и да даде на Украйна възможност да контролира своите граници с помощта на международни наблюдатели.

Оригиналът : http://www.novayagazeta.ru/columns/65486.html

Как оцелява Надежда Савченко: фоторепортаж от Московския съд

Днес Московският Басманни съд е признал за законен отказа на следователя да пусне на заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) украинката Надежда Савченко, която е държана незаконно в московския следствен изолатор по сфабрикувано углавно дело. Властите на РФ обвиняват Савченко в причастност към убийството на руски журналисти в Донбас миналата година.

Съдът отклони жалбата на адвокатите на Савченко, според които статутът на делегат на ПАСЕ й дава дипломатически имунитет. Както е пояснил адвокатът Иля Новиков, някой може да бъде лишен от дипломатически статут само в случай на хващане на местопрестъплението, както и по решение на Асамблеята.

Както е известно, от 15 декември Савченко гладува в знак на протест срещу незаконния си арест. През това време тя загуби 20 кг от теглото си, появиха се проблеми с бъбреците и стомаха. Според лекарите, ако Савченко продължи да гладува, след  6-8 март ще остане инвалид или ще умре.

Снимки: ЕРА

News.Liga.Net

7

 

 

Канада ще изпрати на Украйна финансова помощ и радарно-сателитни снимки

Украинският президент Петро Порошенко помоли за помощ чрез предоставяне на разузнавателна информация още през септември

Канадското правителство ще изпрати на Украйна финансова помощ ведно с радарно-сателитни снимки, за да подпомогне борбата срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, информира министърът на отбраната на Канада Джейсън Кени.

ukraine
Подкрепяните от Русия сепаратисти чакат да бъдат транспортирани до фронтовата линия. Село Вергуливка, близо до Дебалцево, Източна Украйна, петък, 13 февруари 2015 г. Снимка: AP Photo/ Maximilian Clarke

 

В интервю, излъчено в събота в предаването The House по радио CBC, министър Кени информира водещия Ивън Соломон, че Канада подготвя нов финансов пакет за Украйна.

„Не мога да ви дам точна дата, но когато премиерът Харпър посети Украйна … (той) потвърди, че Канада ще предостави финансова помощ“, каза Кени в интервюто. „Надяваме се да продължим да го правим.“

Новият министър на отбраната на Канада също заяви, че радарно-сателитни снимки ще бъдат предоставени на украинската армия.

„Ние ще започнем предоставянето на радарно-сателитни снимки на Украйна, което беше единствената най-голяма молба на украинския президент Порошенко по време на посещението му в Отава през септември“, каза Кени.

„Това ще бъде изключително полезно за украинците при проследяване на движението на руските войски на украинска територия.“

Обсъжда се и помощ с огнестрелно оръжие

От началото на конфликта до сега Канада е изпратила на Украйна помощ на стойност около $ 66 000 000 под формата на очила за нощно виждане, зимно оборудване и други материално-технически средства.

Кени заяви, че идеята за изпращане на огнестрелно оръжие се е обсъждала, включително при срещата на германският канцлер Ангела Меркел с Харпър в Отава през тази седмица.

„Ние не разполагаме с огромни запаси от оборудване и, ако трябва тепърва да започнем такъв вид дейност, това би станало чрез придобиването му от други доставчици и след това изпращането му на украинците“, каза Кени.

„Ние няма да правим нищо такова без консенсус между съюзниците ни, Канада няма да действа сама в това отношение.“

След като от началото на конфликта до сега броят на жертвите надхвърли 5 000, договореното от Германия и Франция спиране на огъня трябва да влезе в сила в неделя.

Кени заяви, че Канада е „доста скептична“ за успеха на това примирие, имайки предвид факта, че руският президент Владимир Путин „безпрецедентно нарушава предходните две споразумения за прекратяване на огъня и се намесва в Украйна по най-възмутителен начин.“