Одеса почита паметта на загиналите в трагичните събития от 2 май миналата година

Траурен митинг на площад „Куликово поле“ се състоя в Одеса, предава „Думская“. Не се размина без 2 дребни инцидента, но присъствието на 2000 представителя на органите на реда, множество специализирана техника и  контролиран достъп до площада през металодетекторни рамки осигури спокойното присъствие на събралите се хора.

Снимков репортаж: Александър Гиманов, Думская

 

 

Не по-малко от хиляда човека са дошли да почетат паметта на загиналите.

 
 

Силовики подготовились к годовщине основательно 
Органите на реда се подготвиха да отблъснат възможните провокации

Правоохранители сидели даже на крыше Дома профсоюзов 
Охранителите на реда са забелязани дори върху покрива на Дома на Профсъюзите

На площадь пришли люди разных политических взглядов. Было немало сторонников единой Украины 
На площада се събраха хора с различни политически възгледи

Деревья у Дома профсоюзов превратились в мемориал 
Дърветата до Дома на профсъюзите се превърнаха в мемориален комплекс

 

Домът на профсъюзите, ОдесаНа пике было не менее 1000 человек 

Видные одесские регионалы Станков и Волошенков 
Присъстваха и известните с проруските си възгледи общински съветници Станков и Волошенков


 

 

 

 

 

 

В память о жертвах трагедии выпустили черные шарики 
В памет за загиналите в небето бяха пуснати черни балони


 

Забор вокруг Дома профсоюзов усилили бетонными блоками по технологии Скорика 
Оградата около Дома на профсъюзите е подсилена с бетонни блокове

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

После шариков выпустили голубей 
След пускането на черните балони, в небето бяха пуснати и бели гълъби

Провокатор 
От тълпата беше изведен провокатор, облечен камуфлаж на несъществуващи подразделение на украинската армия, опитал да напада проруски настроените граждани

 

 

 

Как оцелява Надежда Савченко: фоторепортаж от Московския съд

Днес Московският Басманни съд е признал за законен отказа на следователя да пусне на заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) украинката Надежда Савченко, която е държана незаконно в московския следствен изолатор по сфабрикувано углавно дело. Властите на РФ обвиняват Савченко в причастност към убийството на руски журналисти в Донбас миналата година.

Съдът отклони жалбата на адвокатите на Савченко, според които статутът на делегат на ПАСЕ й дава дипломатически имунитет. Както е пояснил адвокатът Иля Новиков, някой може да бъде лишен от дипломатически статут само в случай на хващане на местопрестъплението, както и по решение на Асамблеята.

Както е известно, от 15 декември Савченко гладува в знак на протест срещу незаконния си арест. През това време тя загуби 20 кг от теглото си, появиха се проблеми с бъбреците и стомаха. Според лекарите, ако Савченко продължи да гладува, след  6-8 март ще остане инвалид или ще умре.

Снимки: ЕРА

News.Liga.Net

7

 

 

На какъв език ще говори новият украински Кабинет на министрите

кабминНа 2 декември украинският парламент би трябвало да гласува за нов Кабинет на министрите. В извънредното си обръщение към депутатите на първото заседание на новата Рада президентът Порошенко предложи в състава на правителството да се включат чужденци и украински топ-мениджъри, получили образованието си на запад. Според сайта  „Украинска правда“ за постове в новия Кабинет на министрите на Арсений Яценюк претендират няколко мениджъра със западно образование. Сред тях са: Алекс Лисситса (президент на асоциацията „Украински клуб на аграрния бизнес“), Роман Рубченко (консултант на международната компания McKinsey), Андрей Пивоварски(генерален директор на групата компании „Континиум“) и Алексей Павленко (генерален директор на компания „Фокстрот“). По сведения на сайта „Фокус“ преговори с потенциални кандидати за постове в правителството се водят с граждани на Грузия, САЩ, Германия, Литва и други страни. Вече е известен един (по-точно една, тъй като е жена) от чужденците, който с голяма вероятност ще стане член на правителствения отбор – Еке Згуладзе, бивш заместник-министър на вътрешните работи на Грузия. Тя може да застане или начело на МВР, или заместник в същото министерство, или да оглави новосформираното Национално антикорупционно бюро. Още един грузинец – бившият генерален прокурор на Грузия Зураб Адеишвили може да заеме пост в едно от силовите министерства.

„Украинска правда“ твърди, че лично Борис Ложкин – председател на администрацията на президента координира търсенето на подходящи кандидатури сред чужденците, а президентската партия е наела голяма компания, която се занимава с подбор на топ-мениджъри.

Въпреки, че идеята на президента се харесва на мнозина, то поне засега тя е неосъществима поради ред причини. Първата – според законите на Украйна министърът трябва да бъде украински гражданин. Законът може да се измени разбира се, но това изисква време и явно обявената дата – 2 декември няма да бъде спазена.

Второ, според законите на Украйна президентът внася в парламента за утвърждаване само министъра на отбраната и на външните работи, генералния прокурор и председателя на СБУ. Всички останали кандидатури внася премиер министърът по предложение на коалицията. В сегашната Рада коалицията се състои от 302 депутати – членовете на 5 партии от общо 6-те в парламента и мажоритарни депутати, които са разпределени в 5 фракции – фракцията на „Блок на Петро Порошенко“ (най-голямата с 146 депутата), „Народен фронт“ (фракцията на премиера Яценюк, в която влизат 83 депутата), „Самопомощ“ (32 депутата), „Радикална партия на Олег Ляшко“ (22) и „Баткившчина“ на Юлия Тимошенко (19). Всяка от тези фракции има свои амбиции и свои предложения за министри и заместник-министри. Да не забравяме, че заради премиер министъра Яценюк в предишния кабинет бяха уволнени двама министри – здравният министър Олег Мусий и министърът на икономическото развитие и търговия Павло Шеремета. Причината за уволнението на първия, според Арсений Яценюк, е протакането на процедурата за закупуване на лекарства (заедно с Мусий е уволнен и истинският виновник за това протакане – заместник-министъра Руслан Салютин), а министърът на икономиката сам написа молба си за напускане, след като без негово съгласие му беше назначен заместник. И двамата министри обвиняват Яценюк, че не им е позволил да съставят сами екипите си в министерствата, а с назначаването на свои хора за заместник-министри Яценюк фактически е саботирал работата в институциите. На този фон е неизвестно какви пълномощия ще бъдат дадени на новите министри за изграждане на работещи структури в министерствата и как членовете на коалицията ще преглътнат, че най-лакомите парчета от „баницата“ (а Порошенко предлага целият икономически блок да бъде даден на чужденци) ще бъдат разпределени без тяхно участие. От своя страна  Петро Порошенко до последно ще използва фракцията си за налагане на своите кандидатури, за да уравновеси силите в бъдещия кабинет на Яценюк.

Трето, заплатата на сегашните министри е 5000 гривни (малко повече от 250 евро). Явно, че нито топ-мениджърите, нито чуждестранните граждани ще се съгласят да работят за такава сума. Не е известно за сметка на какво министрите и заместниците им ще получават европейски доходи (едва ли алтруизмът фигурира сред изискванията за постовете), но тогава ще трябва да бъдат увеличени заплатите и на останалите министри-аборигени, а и на депутатите, които ще гласуват за кандидатите в новия кабинет, а след това и за техните законопроекти (в момента заплатата на депутат във Върховната рада е малко повече от 300 евро). Още повече, че новото Антикорупционно бюро стриктно ще следи доходите и разходите на първите лица в държавата и в интерес на всички е политиците най-накрая да спрат да си играят на популизъм и да гласуват за заплати, които ще оградят министри и депутати от съблазните.

Дали властите в Украйна ще престъпят през своите амбиции и ще стигнат до консенсус относно кандидат-министрите ще разберем много скоро. Едва ли украинците ще имат втори шанс да започнат истински реформи в държавата и да докажат, че многочислените жертви през последната година не са били напразни.

София Мартинюк, Киев

Десет мирни жители загинали и тринайсет ранени от снаряд на терористите

Днес около 14:30 часа терористичните войски в Източна Украйна са обстреляли с реактивна система за залпов огън „Град“ пропускателен пункт край село Бугас в района на град Волноваха.

Загинали са десет мирни жители, съобщи началникът на ДУ на МВР на Украйна в Донецка област Вячеслав Аброскин.

Информацията за Hromadske.TV потвърди представител на батальон Киев-2. За момента няма точна информация за броя на ранените.

Огънят е бил в направление Старобешево-Стила.

Както съобщава за агенция Интерфакс-Украина пресслужбата на Донецката областна администрация, хората са загинали „в резултат на пряко попадение на снаряд, изстрелян откъм населения пункт Докучаевск, в автобус, който е минавал край Волновахския пропускателен пункт”. По информация на областната администрация са ранени 13 души.

Източник: Hromadske.TV

Военна хроника – 04.04.2015 г.

04.04.2015

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 04.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие са регистрирани обстрели по позициите на украинските войски от формированията на руско-терористичните войски на Артемовското, Донецкото и Мариуполското (Приморско) направления.
Най-сложна е ситуацията в района на Опитно и Авдеевка. В района на Опитно, през последното денонощие екстремистите постоянно обстрелваха със стрелково оръжие и автоматически гранатомети АГС-17, налице е и използването и на СПГ-9 и 82-мм минохвъргачки. В района на Авдеевка позициите на украинската армия бяха обстрелвани с 120-мм минохвъргачки и стрелково оръжие. При осъществяване на минохвъргачния обстрел, противникът се опитваше да го коригира (регистрирани са и многократни опити за изместване на огъня).
Продължават опитите на терористите да изтласкат украинските войски от заеманите им позиции на Артемовското направление, особено в района на Майорско и Луганско. Огневите групи на екстремистите 4 пъти обстрелваха украинските сили, опитвайки се да ги заставят да се изтеглят от позициите им в района на Майорско, и 2 пъти активно обстрелваха украинските позиции с картечници (различен калибър) в района на Луганско. Украинските подразделения останаха на своите позиции.
На Приморското направление е регистриран обстрел нанесен от екстремистите с 82-мм минохвъргачки по опорния пункт на украинските войски в района на Чармалик. По време на обстрела, противникът наблюдаваше (разузнаваше) предната линия, разкривайки огневите позиции на украинските войски. В продължение на вчерашния ден (03.04) бяха регистрирани многократни опити на противника за разузнаване с радио-локационни средства за контрол на въздушното пространство (средства на ПВО) и разузнаване с помощта на БПЛА (безпилотни летателни апарати) в дадения район.
В района на Телманово е регистрирано прехвърлянето на колона от няколко джипа и микробуси превозващи военнослужещи от подразделение на спецназ на ГРУ и Генерален щаб на ВС на РФ в посока на предната линия (около 45 души, отлично въоръжени и оборудвани).
В същото време е налице и усилване на неустановено пехотно подразделение на терористите (по предварителни данни усилена ротна тактическа група (РТГ) от екстремисти на „ДНР“) с 6 танка от района на Старобешево и Комсомолско към предната линия в района на Докучаевск.
Освен активността си на предната линия, терористите продължават и с активността си от военен характер в дълбочина на окупираните територии, като основно решават проблемите с доставки до тактическите си групи и повишаване на боеспособността им. През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето на 34 транспортни единици с боеприпаси и гориво, доставени от РФ. Повечето от транспортните средства (26 автомобили) се отправиха към тила на двете „северни“ тактически групи на екстремистите концентрирани в района на Горловка – Ясиноватая – Енакиево , и в района на Первомайск – Стаханов. Колоната за доставка бе съпроводена от охрана на екстремистите ( до взвод, с 2-3 ББМ).
Налице е нарастване на обема на доставките за нуждите на „Горловският гарнизон“ на руско-терористичните войски, както преди по „северния“ маршрут (през Алчевск – Дебалцево, и през Красний Луч – Дебалцево- Углегорск), така и по „южния“ маршрут (през Снежное (Амвросиевка) – Шахтьорск- Макиивка). По „южния“ маршрут основно се прехвърля военна техника.
На железопътните гари Иловайск и Дебалцево противникът продължава ремонтно – възстановителните работи с цел да увеличи капацитета на двата железопътни възела след многочислените повреди получени в резултат: на първо място – успешните ракетни обстрели на украинските войски, на второ място – в резултат на отбранителните зимни боеве за „Дебалцевският плацдарм“. Сериозен проблем за екстремистите в това отношение остава силния недостиг на квалифицирана работна ръка и мобилния ремонтен състав (налице са активни опити за привличане към работа на специалисти и техника от други подобни сфери). Кранове, трактори, ремонтно оборудване се конфискуват главно от машиностроителни предприятия и местни автомобилни сервизи.
В Горловка и Снежное продължава ремонта и техническото обслужване на артилерийските системи на терористите. В Горловка на територията на местното машиностроително предприятие са регистрирани 11 САУ 2С1 „Гвоздика“, в Снежное на базата на ремонтни работилници 4 РСЗО БМ-21 „Град“, 1 РСЗО БМ-27 „Ураган“, 2 САУ 2С3 „Акация“ и 4 единици 2С1 „Гвоздика“. Повече от половината от тези единици са небоеспособни и се ремонтират.
В Луганск е регистрирано създаването на 4 парка за военна техника, принадлежаща към различни формирования на „ЛНР“ и маскирана към местните екстремисти от подразделения на ВС на РФ.
За деня е регистрирано следното прехвърляне на военна техника за екстремистите:
– През Луганск към Станица Луганская премина колона от 3 закрити камиона и 6 ББМ (2 БМП-2, 4 БТР-80).
– От Перевалск към Чернухино е регистрирано прехвърляне на 3-х МТ-ЛБ и 1 БМП-2.
– През Макиивка от страна на Донецк преминаха 2 автомобила със зенитни системи ЗУ-23-2 и 4 камиона с 120-мм минохвъргачки.
– През Енакиево за Ясиноватая премина танкова колона от 3 танка, 2 РСЗО БМ-21 „Град“, 2-х МТ-ЛБ.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания