украински флагове в Херсон

Херсон е украински град!

Снимка: gazeta.ua
Снимка: gazeta.ua

В  Херсон всяка неделя се провежда мирно шествие в подкрепа на целостта на Украйна.

През изминалата неделя в града се е състоял петият марш „За единна Украйна“. По оценка на организаторите в акцията са участвали близо 500 души.

Участниците в акцията са носели жълто-сини и червено-черни знамена, плакати с антивоенни призиви на украински и на руски език.

„Спрете Путин, той е заплаха за световния мир!“, „Реформи в украинската армия! Съветските кабинетни генерали — на сметището на историята!“, „Путин иска хаос в Украйна, а петата колона — реванш!“, „Майките на Русия! Колко струва вашият Путин, че вие толкова покорно отдавате за глупавите му игри живота на синовете си?“, е написано на плакатите на руски език.

„В мирното шествие участват хора с активна гражданска позиция, от различни възрастови категории и социален статус – онези, които от самото начало излязоха на Майдана — разказва 28-годишната археоложка Евгения Мироненко, която е един от организаторите на акцията. – Главното послание на акцията е, че Херсон е украински град, че тук живеят хора, които са за Украйна. Това, че Херсон се готви да приеме Путин, е лъжа“.

Според местните активисти тези акции не са някакви еднократни мероприятия. Те ще се провеждат в Херсон всяка седмица. Първият марш беше проведен на 7 септември.

Източник: www.gazeta.ua