Какви кардинални реформи следва да очакват украинците през следващите две години

Превод от украински

Арсений Яценюк
Снимка: ukrinform.ua

Украйна се отказва от съветските стандарти, ще въведе медицинско застраховане, ще увеличи разходите за отбраната.

Премиерът Арсений Яценюк представи програмата за работата на новосъздаденото правителство за следващите две години. Тя е насочена изцяло към членството на Украйна в ЕС и преминаване от съветски към европейски стандарти на продукцията.

Едни от най-сериозните реформи са медицинското застраховане, пет процента от годишния БВП за нуждите на отбраната, трикратно намаляване броя на данъците и пазарни цени на енергоносителите при запазване на системата за субсидиране.

Заседанието се отлага с три часа и половина, а премиерът Яценюк в началото маха очилата и си търка очите. Програмата, която държи в ръцете си, е писана през нощта и дописвана сутринта. По-голямата част от това, което е в папката с реформите, е написано по европейски примери.

„В Украйна ще бъде въведено медицинско застраховане. Пълноценно медицинско застраховане. В страната няма безплатна медицина, това е лъжа“ – казва Яценюк.

Украйна отваря митническата граница за лекарства от ЕС, САЩ и още няколко световни лидера. Те няма да преминават сертифициране в Украйна – според Яценюк това води само до корупция. А и като цяло през следващата година правителството ще се опита да промени стандартите на цялата украинска продукция на европейски – те са около 15 хиляди.

Украйна се отказва от руски и съветски ГОСТове и стандарти, – подчертава премиерът.

Арсений  Яценюк заяви, че дефицитът на „Нафтогаз Украйна“ тази година е достигнал 110 милиарда гривни и това е почти двойно повече от дефицита на държавния бюджет. Затова в цените на енергоносителите трябва да бъдат въведени прозрачност и ред.

„Ние ще вдигаме до пазарно ниво всички енергийни цени и тарифи, като едновременно обезпечаваме субсидии за тези, които трябва да ги получат“ – уточни Яценюк.

Заради войната в Източна Украйна парите за армията сега вече няма да се отделят на остатъчен принцип.

„Поставихме си доста амбициозна цел  – до 5% от БВП трябва да бъдат насочвани за националната сигурност, отбраната и правоохранителната дейност“ – подчерта премиерът.

Дребният и средният бизнес в продължение на две години няма да бъдат проверявани от данъчната служба. Също така ще бъде намален и броят на данъците.

„В парламента се внасят за разглеждане промени в Данъчния кодекс – намаляваме броя на данъците от 22 на 9“ – уточни Яценюк.

Министър-председателят се надява, че след това решение голяма част от сивите заплати ще бъде легализирана. В противен случай привържениците на заплати в плик следва да очакват доста по-сериозно наказание, отколкото досега.

За упражняване на контрол върху чиновниците ще бъде създадено Антикорупционно бюро.

Цялата правителствена програма за действие е планирана за две години. Тя ще бъде представена в парламента и ще бъде подчинена само на една цел.

„Нашата крайна цел е членството на Украйна в Европейския съюз“ – отбеляза Яценюк.

Кореспондент на ТСН Олександр Шилко

Донецката народна република поставя под съмнение резултатите от референдума в Шотландия

DNRВ самопровъзгласената „ДНР“ заявиха за вероятни фалшификации на резултатите от шотландския референдум, според които Шотландия остава в състава на Великобритания. За това съобщи един от лидерите на сепаратистите Мирослав Руденко.  

„Не изключвам, че властта на Великобритания е фалшифицирала резулататите на този референдум, тъй като разликата между тези, които са гласували за независимост и против нея, не е толкова голяма. Съответно няколко процента биха могли да бъдат „нарисувани“ в полза на съхранението на целостта на Великобритания“ – отбелязва той.

Напомняме, че окончателните резулатати на гласуването в Шотландия са следните: 55,3% от гласувалите са против отделянето на Шотландия.

Източник: www.hromadske.tv

Украйна с нов национален празник

Президентът на Украйна Петро Порошенко
Президентът на Украйна Петро Порошенко

На 21 ноември Украйна ще отбелязва Ден на достойнството и свободата, а на 22 януари – Ден на съединението. 

Днес президентът на Украйна Петро Порошенко подписа укази за отбелязването на 21 ноември на Деня на достойнството и свободата, а на 22 януари – Деня на съединението на Украйна, съобщава официалният сайт на украинския президент.

„Украйна е територия на достойнството и свободата. Такива ни направи не една, а две революции – нашият Майдан през 2004 година, който беше празник на Свободата, и революцията през 2013 година, революцията на Достойнството.

Това беше изключително тежък изпит за Украйна, когато украинците демонстрираха своята европейска принадлежност, своето достойнство и стремежа си към свобода. На мен като президент ми остава само документално да потвърдя това и да подпиша Указ за Деня на достойнството и свободата, който украинците отсега и завинаги ще отбелязват на 21 ноември“ – каза президентът на Украйна.

По думите на Петро Порошенко на 22 януари както и преди ще се празнува Денят на възсъединението на Украйна. „Ден на съединението, ден на възсъединяването“ – казва Петро Порошенко.

„Украйна днес“ напомня, че вечерта на 21 ноември 2013 година на централния площад в Киев – Майдан незалежности (Площад „Независимост“) се събират група хора, за да протестират срещу решението на тогавашния Кабинет на министрите на Украйна да спре подготовката за подписването на Споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

tmpJoHMMT
„Добре, хайде сериозно. Кой днес до полунощ е готов да излезе на Майдана? Лайковете не се броят. Само коментарите под този пост с думите „Аз съм готов“. Когато се съберем повече от хиляда, ще се организираме.“

 

След съобщение във Фейсбук на украинския журналист Мустафа Найем на площада излизат около 1500 възмутени граждани.

Така започва украинският Евромайдан, който ще продължи 3 месеца и ще доведе до стотици жертви и хиляди ранени, но също и до бягството в Русия на кървавия диктатор Виктор Янукович.

Военна хроника – 06.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 06.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

През последното денонощие руско-терористичните войски в Донбас продължават грубо да нарушават условията на мирните споразумения, като обстрелват позициите на украинската армия с целия спектър от оръжие – от стрелково до стволна и реактивна артилерия.

Най-активни обстрели имаше на Донецкото и Приморското (Мариуполско) направления, в района северозападно от Авдеевка, в района на Счастие, в района от Светлодарск до Попасная.

Фактически по цялата разграничителна линия от страна на руско-терористичните войски се наблюдава леко намаляване на артилерията, изтегляна в тила според Минските споразумения. Тежката бронетехника, по-специално танковете, които обстрелват украинските позиции, остават на място и не се изтеглят от разграничителната линия.

Екстремистите продължават усиленото струпване на материално-технически средства както в „прифронтовата зона“, така и непосредствено на предните позиции, като същевременно прегрупират и увеличават боеспособността на своите подразделения.

Наблюдават се активна бойна подготовка и възстановяване на техническата боеготовност на въоръжението и техниката от страна на терористите. За последните две денонощия от Русия са пристигнали 5 конвоя с доставки – 1 с железопътен транспорт (8 вагона), и 4 автомобилни (46 превозни средства). Екстремистите с усилени темпове възстановяват Дебалцевския железопътен възел.

06-03_eng
Отбелязва се прехвърляне от района на Донецк и Енакиево в района на Горловка и Майорское на попъления от личен състав и техника на терористите. По-специално е регистрирано прехвърлянето на 2 танкови подразделения по 6 танка, 14 ББМ, 2 артилерийски батареи (гаубици Д-30), както и 4 военни камиона със зенитни системи ЗУ-23-3.

Регистрирано е прехвърлянето на североизток от Ясиноватая на мобилен команден пункт на руско-терористичните войски – 8 специални автомобила и 2 закрити камиона в съпровождение на 4 БТР-а.

Откъм Енакиево в района на Горловка пристигна бронирана група от 7 БМП-1,2, 2 БТР-80, 2 танка. В групата са регистрирани също 2 ЗРК „Стрела-10М“.

В „ДНР“ продължава „мобилизационната кампания“. Екстремистите изпращат „повиквателни“ по предприятията и мините. Има заповед на ръководството на „ДНР“ от всяка голяма мина и предприятие да се мобилизират минимум по 250 човека.

Във връзка с недостига на продоволствие ръководството на „ДНР“ разглежда възможността за въвеждане в Донецк на „купони за хранителни продукти“. Редица „чиновници“ на „ДНР“ виждат в това единствен изход за излизане от създалата се ситуация.

Градовете Антрацит и Красний Луч фактически изцяло са преминали под контрола на „централното правителство“ на „ЛНР“. Бандитските формирования на така наречените „казаци“ са разбити, остатъците им са отстъпили към границата с Руската федерация, повечето „атамани“ са или ликвидирани, или арестувани. Новите „местни ръководители“ на „ЛНР“ се интересуват от „бизнеса“ с въглища и гориво – в дадения район свързаните с тях ресурси незабавно се взимат под контрол.

В „ЛНР“ и „ДНР“ протича масово преброяване и мобилизация на строителната техника (багери, трактори, грейдери). Представителите на терористичните организации „на места“ са инструктирани да осигурят изземването на голям брой строителна техника за изграждането на „укрепителни съоръжения“ по разграничителната линия.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

След разследването на разстрелите на Майдана са арестувани петима високопоставени офицери от СБУ

Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

След завършването на разследването на масовите разстрели на активистите на Площада на Независимостта в Киев в края на февруари 2014, петима бивши високопоставени офицери от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са арестувани, съобщава Интерфакс Украйна.

Във вторник на брифинг в Киев председателят на СБУ Валентин Наливайченко е напомнил, че в резултат на съвместната дейност на СБУ и МВР от март до април 2014 г. са задържани 16 офицери от бившия „Беркут“, които имат непосредствено отношение към масовите разстрели на Майдана в края на зимата.

„В самата Служба за сигурност на Украйна са арестувани 5 висши офицери с обвинение в държавна измяна. Те са арестувани по решение на съда“ – съобщи Наливайченко.

В. Наливайченко също напомни, че последен е арестуван третият в йерархията на предишната СБУ – бившият началник на департамента за контраразузнаване на специалната служба.