СБУ с „улов“ на генерал от ФСБ и диверсанти

Председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко е заявил, че е задържан гражданин на РФ, който е организирал и координирал така наречените протести на военнослужещите от Националната гвардия на Украйна пред администрацията на президента на 13 октомври тази година, съобщава „Интерфакс-Украйна“.

Архив на СБУ

„Този гражданин на РФ се е представял за генерал от ФСБ, фамилията му е Гречишкин. Притежава удостоверения на заместник главен редактор на „Российские новости“ и на помощник на депутат от Държавната дума.

удостоверение

Редакционно удостоверение
Снимки: СБУ

Той не е просто задържан. Става дума за това, че именно този кукловод, докато е живял през последния месец в Киевска област, е организирал и координирал такива правонарушения като провокации за инспирирането на така наречените протестни акции на Националната гвардия пред администрацията на президента“, е разказал днес Наливайченко на брифинг в Киев.

По думите на председателя на СБУ в настоящия момент този гражданин на РФ дава показания пред украинските следователи.

Освен това по данни на СБУ именно този човек е организирал извозването на телата на загинали граждани на РФ от територията на Донецка и Луганска област, и непосредствено е контактувал с терористите.

През последните дни СБУ е обезвредила няколко диверсионни групи в Харковска, Донецка и Одеска области.
Валентин Наливайченко свързва активизацията на тези групи с предстоящите избори в неделя, но техните планове да дестабилизират ситуацията в Украйна са били провалени. 
Както предава ЛИГАБизнесИнформ, по думите на Наливайченко е задържана групата на т.нар. „харковски партизани“, която е била ръководена от гражданина на РФ С.З. Погребняк, жител на руския град Белгород. Указания и финансиране Погребняк е получавал непосредствено от централния апарат на ФСБ на РФ. Всички участници в групата са преминали военна подготовка в специален военен лагер на територията на Русия в Белгород и на полеви лагер във Воронежска област.

Също в Харков е задържана група от пет човека, ръководена от гражданина на РФ Михаил Сазонов. Задържаните са заподозрени в подпалването на банкомат и на военния комисариат в Харков.

Следващата задача на групата е трябвало да бъде взривяването на магистрална железопътна линия, като са целта са получили магнитни мини от РФ. При задържането един от диверсантите е оказал съпротивление и е бил ликвидиран.

Ликвидирани са и две диверсионни групи в Одеска област, които са подготвяли диверсии на обекти на транспортната инфраструктура и във военни поделения преди изборите. Членовете и на двете групи са свързани с организацията на събитията от 2 май в Одеса.

Още една група терористи е била задържана в резултат на разследването на нападенията срещу блокпостове в района на Одеса. Единият от задържаните, гражданин на Украйна, е бил свързан с интернет-ресурс, който се е занимавал с вербовка на наемници на страната на сепаратистите.

PayPal и eBay преустановиха обслужването на клиенти от Крим

ebayВ края на януари платформата за интернет търговия eBay обяви, че не може да продължава пълноценното обслужване на своите клиенти от Крим, съобщава События Крыма.

В разпространеното съобщение на пресслужбата на eBay се казва: „В качеството си на глобална платформа за електронна търговия компания eBay трябва да има възможност да предлага на своите клиенти непрекъснато и коректно обслужване на всички пазари, на които работим.

Изказваме съжалението си, че в настоящия момент ние не можем да предоставим на нашите клиенти в Крим обслужване на високо равнище. Съобщихме на всички кримски клиенти за създалата се ситуация и нашата клиентска служба е готова да окаже помощ на всеки един от тях.

Извиняваме се за неудобството и с нетърпение очакваме момента, когато обстоятелствата в региона ще се променят, за да се върнем в Крим и да гарантираме стабилното функциониране на всички наши услуги.”

paypalСедмица по-рано подобно съобщение изпрати на своите кримски клиенти и международният оператор за парични трансфери PayPal.

Компанията обяснява това свое решение с желанието „да съблюдава законовите норми в целия свят”.

„Това беше много трудно решение за нас, но, за съжаление, в момента не можем да предоставяме услугите си на клиентите в Крим – се казва в писмото, изпращано на клиентите по повод деактивирането на сметката им. – Извиняваме се за всички неудобства, възникнали във връзка с това. В настоящия момент информираме нашите клиенти и клиентската служба на PayPal е готова да окаже помощ при възникнали въпроси.”

Украйна днес вече съобщи, че през декември Visa и MasterCard спряха обслужването на банкови карти в Крим.

Същевременно най-големите американски IT компании Hewlett-Packard (НР) и Dell забраниха на партньорите си да доставят в Крим техническо и софтуерно оборудване.

Американската компания Apple блокира акаунтите на всички свои разработчици, регистрирани в Крим, и забрани продажбата на своя продукция на полуострова.

За кримчаните също така е блокиран достъпът до електронния магазин App Store.

Google блокира акаунтите на разработчиците на мобилни приложения Google Play, както и блокира достъпа на потребители от Крим до Google Apps, Google AdWords, Google AdSense и Google Analytics.

Всички тези мерки са взети във връзка с подписаната от президента на САЩ Барак Обама на 19 декември 2014 г. изпълнителна заповед за налагане на поредния пакет от санкции срещу Крим в отговор на руската окупация на региона.

 

Последният коз на Путин

 

 http://ru.tsn.ua/
Виктор Шендерович / Снимка: ru.tsn.ua

Ако той върне Крим, това ще означава неговото абсолютно поражение.

За Русия това е много драматично време. Струва ми се, че не само аз, не само ние – опозицията – разбираме колко много загуби Русия през тази година. Загуби принципно, стратегически. Това е една тежка загуба, която далеч не всички са осъзнали, но руснаците започват, за съжаление –  през стомаха си – да го осъзнават.

Някой може ли да спре Путин? За съжаление, няма кой да го спре. Най-важният въпрос за мен през тази година беше дали той наистина се е побъркал или само симулира. Аз отговарях на този въпрос по различен начин през тази година. Даже утешавах и успокоявах украинците, казвах им, че са щастливци, че си имат работа не с някой побъркан, а с корупционер. Това дава надежда, тъй като лудият не би се спрял пред нищо. Докато Путин все пак се опитва да мине между струйките, някак си не стига до края. Имам предвид ядрения шантаж, но Путин, както се казва, никога не изпуска своето.

Той явно си мисли, че все още ще може да се върне назад и като си играе на патриотични игри с населението, някак си ще се разбере със Запада. Не мисля, че ще успее, а това означава, че в Русия тепърва всичко ще се развива още по-драматично и преди всичко това се отнася за вътрешнополитическата ситуация. 

В много далечна перспектива действията на Путин, ако той продължи в същия дух, могат да доведат до разпадането на Русия. Защото по принцип империите не са жизнеспособни. Империите се разпадат, не само руската. Днес те не могат да съществуват. Ние вече нямаме боеприпаси за нашите имперски амбиции. По-точно, амбициите са повече от боеприпасите. Затова последните му опити да върне имперското величие  на Русия чрез напълно негодни икономически и социални методи могат да доведат до вълнения или поне до пукнатини, разпространяващи се по цяла Русия.

Защо се държат Съединените американски щати? Защото те не са империя. Защото Тексас, Калифорния, Монтана, Алабама, Нова Англия са напълно различни щати, те сами избират своята власт, живеят и се договарят самостоятелно. В Русия това го няма.

Гари Каспаров в своето неотдавнашно интервю каза, че за да се промени нещо в Русия, трябва да излязат не 50 хиляди души, а 500 хиляди и повече. Разбира се, в политиката числителните имат значение. Може би сега в Русия ги няма тези 500 хиляди души, готови да излязат. Но за съжаление, ще ги има. За съжаление – защото тези, които излязат този път, няма да бъдат с бели лентички – това ще бъде марш на гладните празни тенджери.  Когато след година – година и половина свършат златно-валутните запаси и когато путинският електорат, този, който десетилетия го е поддържал, престане да получава заплата, когато портмонето му се окаже празно и коремът се окаже празен – тогава те ще излязат.

Но това ще бъде съвсем друг вид протест. Това ще бъде протест, който ще завърши с експлозия, а не с промени. Защото тези, които можеха да извършат някакви промени, заминаха. А инструментите, с помощта на които можеше да се промени нещо, бяха демонтирани. Затова тези изменения могат да бъдат много драматични и, за съжаление, нелегитимни.

През февруари „връщането” на Крим все още беше много радостно събитие за повечето руснаци. Сега започна да става ясна цената, платена за полуострова. Една огромна цена – не само като пари, но и в геополитически план.

Въпросът е хората да разберат, че изчезването на елдата от магазините, поскъпването на продуктите един път и половина до два пъти, мизерията, девалвацията – всичко това е свързано с Крим. Постепенно започват да разбират.

Путин, разбира се, няма проблем с елдата. Страхувам се, че ние усещаме цялата плачевност на ситуацията по-ясно от него. Но трябва също да разбираме, че върне ли Крим на Украйна, това ще означава неговото абсолютно поражение.

Украинската тема, темата за обединяването на руските територии – това е последното, което му остана. Той загуби всичко. Загуби икономиката, статута на Русия. Остана му само тази тема. И той никога няма да изпусне този коз от ръцете си. 

 

Виктор Шендерович – руски журналист и писател

ru.tsn.ua

Анализатори предупреждават за опит за създаване на “Бесарабска народна република“ в южната част на Одеска област

Bessarabia

От началото на 2014 г. в Украйна, Молдова и Русия редовно циркулира разнообразна информация относно възможността за създаване в част от Одеска област на така наречената “Бесарабска народна република“ (в някои варианти Република „Буджак“) – незаконна сепаратистска организация, която ще се опита да наложи контрол върху властта в южната част на Одеска област в интерес на Руската федерация.

За това се говори в отчета на групата Da Vinci AG, съобщава УНИАН.

„Обсъжда се вариант сферата на влияние на „БНБ“ да се разпространи на територията на Молдова, което ще създаде огнище на дестабилизация едновременно в две държави, които днес са в зоната на активния интерес на Кремъл“, се казва в документа.

Експертите определят няколко териториални варианта за „БНБ“. Най-негативният за Украйна са районите на юг от Одеса, които включват Белгород-Днестровски, Саратски, Тарутински, Арцизки, Татарбунарски, Болградски, Килийски, Измаилски и Ренийски райони.

При такъв сценарий на завземане в Молдова по-рано ще бъде дестабилизирана ситуацията в Гагаузия, Бесарабски и Тараклийски район, също така паралелно и в Приднестровието.

„Изначално основните усилия могат да бъдат насочени към създаването на независима Гагаузия, която може да претендира за територии в Молдова и Украйна. Гагаузия днес  е един от основните центрове на активността на Кремъл в региона“, се казва в отчета.

Според оценката на анализаторите ключови събития, които биха могли да повлияят върху дадения процес, са парламентарните избори в Молдова, опит за дестабилизиране в периода на изборите и през периода на създаването на нов правителствен екип, както и изборите на башкан на Гагаузия, които са насрочени за 2015 г.

В случай на дестабилизиране на ситуацията в региона и създаване на „БНБ“ Русия ще получи нова гореща точка в Украйна и Молдова, което ще премахне всички въпроси относно бъдещата евроинтеграция на държавите до решаването на конфликта и размразяване на конфликта в Приднестровието, както и относно началото на широкомащабна дестабилизация на ситуацията, която включва цялата югозападна част на Украйна.

Също така това ще отреже Украйна от пристанищата на Дунава и ще се появи възможност да се използват мощностите на региона за собствени цели. Също така ще се появи възможност за създаване на територията на БНБ на плацдарм за настъпление в посока към Одеса, което включва създаването на бази за обучение на бунтовници и възможност за отваряне на втори фронт срещу Украйна, което ще даде повече възможности за превземане на южната част на страната едновременно от две посоки.

Целият анализ може да се прочете тук.

 

Порошенко: прекратяване на огъня, контролиране на границата и никаква автономия

Pforoshenko_Minsk
REUTERS

Украинският президент Петро Порошенко направи в Минск заявление за резултатите от преговорите по уреждането на ситуацията в Донбас.

Той заяви за скорошно прекратяване на огъня, възстановяване на контрола върху границата от страна на украинските власти и освобождаване на всички заложници, включително Надежда Савченко.

По думите му тристранната контактна група е договорила прекратяване на огъня от 00.00 ч. на 15 февруари, както и изтеглянето на всички чуждестранни войски от територията на Украйна и освобождаване на всички заложници през следващите 19 дни.

Освен това, както съобщава Reuters, Порошенко е заявил, че е постигната договореност за скорошното освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко.

“Току-що ми докладваха, че тристранната контактна група е подписала документ, който е бил изготвен в условията на огромно напрежение и тежки дискусии. Главното, което е постигнато, е това, че през нощта на събота срещу неделя, в 00.00 ч. на 15 февруари трябва да бъде обявено безусловно и пълно прекратяване на огъня”, съобщава Порошенко.

“Началниците на Генералните щабове на  Украйна и Русия ще проведат в петък преговори относно контрола върху изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня в Донбас”, заяви украинският президент.

Освен това, по думите на Порошенко, контактната група се е договорила за изтегляне на всички чуждестранни войски от територията на Украйна, както и за освобождаване на всички заложници в рамките на 19 дни.

Също така украинската гранична служба трябва да възстанови контрола върху държавната граница до края на 2015 г.

По думите на президента, няма никаква договореност за автономия или федерализация. 

„На Украйна й бяха поставяни неприемливи условия, Киев не се съгласи с ултиматумите“, отбеляза той.

„Това беше доста сложно, на нас фактически ни бяха поставяни всякакви неприемливи условия, изтегляне, предаване на територии. Ние не се съгласихме с никакви ултиматуми и заявихме ясна позиция, че спирането на огъня трябва да стане без предварителни условия“, каза Порошенко.

ua-today.com