„Газпром“ осъден да плати $2.6 млрд. на украинския „Нафтогаз“

Газпром

Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд. Това реши Стокхолмският арбитраж вчера, пише „Украински вести″

Това е второ дело, което водят «Нафтогаз» и «Газпром» и то беше за транзит на природния газ през територията на Украйна за Централна и Западна Европа и за Балканите. Москва твърдеше, че Киев «краде», а се оказа, че именно «Газпром» не е доставял необходимите и заявени обеми «синьо гориво».
Съдът реши, че по това дело руснаците трябва да платят на украинците $4,6 млрд. Но тъй като по първото дело за доставки на газ за Украйна съдиите частично удовлетвориха претенциите и на «Газпром», то сега, след окончателните разчети, излиза, че Москва трябва да плати на Киев $2,6 млрд. живи пари.
«Това е победа!» – заяви вчера президентът Петро Порошенко, след като е разбрал на решението на Стокхолмския арбитраж.

„Газпром” се съгласи да продава на Украйна газ по $248 за хил. м³

gaz1„Нафтогаз Украини” и руският „Газпром” подписаха споразумение за закупуване на природен газ от Русия през второто тримесечие на 2015 г.

Това беше съобщено на сайта на Министерството на енергетиката на Украйна на 1 април, предава UA-TODAY.

В съобщението се отбелязва, че цената на хиляда м³ газ ще бъде $248, а останалите условия на споразумението остават същите като в така наречения „зимен пакет”.

„Това е победа на икономически обоснования подход в отношенията между „Нафтогаз” и

vladimir-demchishin
Владимир Демчишин

„Газпром” над политическия… От 2 април „Газпром” ще доставя газ за Украйна в съответствие с подписания договор”, заявява министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демчишин.

Според него това е реалната пазарна цена, която е по-ниска от цената на реверса от европейските страни.

„Това временно споразумение обхваща само второто тримесечие. Но то не само ще ни даде възможност да започнем да пълним хранилищата за есенно-зимния период, но и форматира бъдещите ни отношения”, споделя Демчишин.

Той подчертава, че украинската страна планира да преговаря от позициите на същата формула за определяне на цената и по време на тристранните газови преговори относно подписването на дългосрочен договор за периода до края на отоплителния сезон 2015–2016 г., които ще се проведат в Берлин този месец.

Валидността на „зимния пакет”, където цената на газа беше $385 за хил. м³, изтече на 31 март.

На 25 март министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин заяви, че от 1 април Киев спира да купува газ от Русия. Като впоследствие уточни, че „Нафтогаз” е готов да възобнови газовите доставки от „Газпром”, ако той потвърди бъдеща цена около $250 за хил. м³.

На 31 март стана известно, че Русия е съгласна от 1 април да продава газ на Украйна на по-ниска цена в рамките на второто тримесечие.

gaz

 

„Седи си вкъщи, печи пирожки, празнувай 8 март“

В „ЛНР“ ще бъдат арестувани жените, които посещават кафенета, нощни клубове и други „кръчми“. Това заяви командирът на сепаратистката бригада „Призрак“ Алексей Мозговой по време на „народния съд“ срещу изнасилвачи в гр. Алчевск, Луганска област.

Записът на неговото изказване е публикувана в YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=zHxPZlH7Kh0

„По повод на нормалните и ненормалните момичета. Отговарям на поставения въпрос и моля повече тази тема да не се повдига. Ако утре видя в кафене, кръчма дори едно момиче, то ще бъде арестувано“, заяви Мозговой.

Тези думи са посрещнати с аплодисменти. Няколко жени от залата викат: „Правилно!“.

„Жената трябва да бъде пазителка на домашното огнище, нали така? А какви майки стават те след кръчмите? Какво могат да възпитат те? Какъв пример дават? – продължава Мозговой. – При нас всички кръчми са пълни с женско население, всички нощни клубове. Тоест при нас женското население е една проституция, правилно ли разбирам?“

Сепаратистът призовава да си спомнят за духовността. „Искаш да останеш честна и предана на мъжа си – седиш си вкъщи, бродираш с кръстат бод – казва той. – Седи вкъщи, печи пирожки, празнувай 8 март. Време е да си спомните, че сте рускини. Време е да си спомните за своята духовност!“

На 2 ноември представители на опълчението потвърдиха пред „Руската служба на Би Би Си“, че това е истински видеозапис, на който „народният съд“ на самопровъзгласената „Луганска народна република“ обявява смъртна присъда.

Най-строгата наказателна мярка е била приложена за мъж, който е бил признат за виновен за изнасилване. Присъдата е произнесена  с вдигане на ръце от около 300 жители на град Алчевск.

Вторият заподозрян е решено да бъде изпратен на фронта, за да може там „да загине с чест“.

Председателстващият на заседанието Мозговой съобщава, че подобни „съдилища“ вече ще се провеждат постоянно.

По-рано беше съобщено, че смъртното наказание е въведено и в „Донецката народна република“. Новият „Наказателен кодекс“ там е утвърден на 18 август. Според „кодекса“, в частност, на разстрел не могат да бъдат осъждани жени, непълнолетни и мъже над 60 години.

Освен това се предвижда облекчаване на най-строгото наказание, като смъртната присъда може да бъде заменена с доживотен затвор или лишаване от свобода за срок от 25 години.

 

Гибелта на хиляди хора в Донбас стана събитие на годината в Украйна

Войник се молиПревод от руски

Главното събитие на годината за украинците стана гибелта на хиляди хора в Донбас. То „нареди в дълга траурна процесия“ 46,6% от жителите на страната, пише ZN.ua, като се позовава на резултатите на проучването, проведено от Киевския международен социологически институт по поръчка на изданието.

Към такова мнение се придържат всички региони — Запад (44,4%), Център (34,8%), Юг (64,2%), Изток (51,7%), Донбас (56,3%); също така областите — Херсон (81,2%), Донецк (66,6%), Запорожие (66,3%), Одеса (62,2%), Закарпатска област (13,7%).

Гибелта на „Небесната сотня“ стана второ по важност събитие за Украйна през изминалата година — 39,1%. За „Небесната сотня“ скърбят на Запад (71,0%), в Центъра (39,3%), на Юг (30,1%), на Изток (21,3%), в Донбас (15,1%); Галичина (80,6%), Закарпатска област (74%), Херсон (68,8%), Чернивци (53,8%).

Анексирането на Крим от Русия се превърна в най-важното събитие само за 35,8% от жителите на страната.

Навлизането на руските войски в Донбас не остави безразлични 26,8% от украинските граждани: Закарпатска област (35,3%), Галичина (34,8%), Запорожие (29,6%), Одеса (24,5%), Донбас (12,7%).

19,3% от жителите на Украйна сметнаха за главно събитие бягството на бившия президент Виктор Янукович и неговото обкръжение. За 7,5% от гражданите главното събитие е не самото бягство, а безнаказаността на Янукович и приближените му.

Важно събитие за 14,1% от гражданите стана падането на гривнята. Тази тема безпокои най-много жителите на Одеса (35,8%), Харков (26,9%) и Чернивци (19,4%). Сривът в курса на гривнята вълнува най-слабо областите Донецк (11,6%) и Луганск (2,8%).

Само 10,4% от респондентите (от тях 30,5% от територията на Донбас) смятат за ключово събитие на годината самопровъзгласяването на терористичните организации “ДНР” и “ЛНР” за републики.

Само 2,2% от анкетираните отбелязаха предсрочните избори във Върховната рада. Украинците не придават и особено значение и на появата на нови лица във властта – 2,1%, въпреки че свързват с тях определени очаквания.

1,9% от гражданите смятат, че приемането на закона за лустрацията е главното събитие на годината.

Като несъстояли се събития на годината са посочени: липса на реформи – 7,8%; липса на резултати от разследването на значими резонансни престъпления – 5,1%.

Само 8,3% от всички украинци смятат за главно събитие на годината подписването на Споразумението за асоциаиране с ЕС.

Таблица: За вас главно събитие за изминалата година стана…

 event-of-the-year

Николай Маломуж: Русия работеше по два сценария за завземането на Украйна

Русия е готвила два сценария за завземането на Украйна – както операции в Крим и редица други райони в Източна и Южна Украйна, така и използването на бившия президент Виктор Янукович в качеството на марионетка.

Nikolay Malomuzh
Николай Маломуж

Това заяви в интервю за интернет изданието ОБОЗРЕВАТЕЛЬ  бившият шеф на украинската Служба за външно разузнаване Николай Маломуж.

„Русия много точно пресмяташе ситуацията в Украйна – както и ние, по принцип. Виждахме, че към есента на 2013 г. хората вече ще се надигнат. Толкова висок бе градусът на напрежението – повече от 80 % от украинците вече бяха готови за масови протестни акции, а 40–60 % – за активни радикални действия.

Половин година преди Майдана ние вече ясно прогнозирахме, че през ноември – декември 2013 г. хиляди, ако не и милиони хора ще излязат масово в опит да свалят властта. Това, че Янукович ще употреби сила, също беше прогнозирано. Както и това, че в резултат на тези негови действия той ще бъде свален.

Докато нашите оперативни служители и анализатори отработваха версията за възможно изпълнение на подобен сценарий, Русия също работеше. Във всичките си сфери на дейност, в анализаторските си центрове. Работеха и структурите на Федералната служба за сигурност (ФСБ), особено по отношение на Крим. Те виждаха, че в обществото вече съществува изключително мощна опозиция срещу Янукович и че ситуацията ще се взриви“, отбеляза Маломуж.

И според тези сценарии се готвеха много мощни и политически, и оперативни, и военни операции по отношение на Крим и по отношение на други региони в Югоизточна Украйна – ако говорим за големия сценарий.

И обкръжението на Путин (особено такива мощни ястреби като ФСБ, Министерството на отбраната, разузнаването) го убеждаваше, че тук го чакат. Защото той е най-рейтинговият политик в Украйна и особено в югоизточната й част“ – така описва първия план на Русия Маломуж.

Gleb Garanich Reuters
Снимка: Глеб Гаранич, Reuters

 

„В Украйна дълго време се създаваше един механизъм на противопоставяне – още при Кучма, до известна степен при Юшченко и много активно при Янукович. Противопоставяне между източните и западните региони. Умишлено се създаваше конфронтация между Крим и Югоизтока от една страна и централните и западни области на Украйна – от друга.

По времето на Майдана бе решено този сценарий да бъде разигран в глобален мащаб. А след това вече да бъдат реализирани конкретните планове за провеждането на референдуми „по инициатива на народа“, но мощно ръководени от специалните служби и проруските сили в Крим. Което те и направиха.

А нашата власт, която трябваше веднага да събере всичките си сили за защита и отбрана, за да се предпази от този сценарий, както се действаше през всичките години на независимостта ни, не направи абсолютно нищо.

В резултат на това политическият контрол бе загубен. А след него – и оперативният. Не беше въведено извънредно положение, не беше обявена антитерористична операция. Не бяха вдигнати на крак всички военни от Центъра и оперативните служби. И съответно цялата акция бе пусната в свободно плаване.

Crimea
Снимка: Интернет

 

А Русия реализира съществуващия отдавна сценарий в новите условия. Те още по времето на Янукович бяха предвидили, че този сценарий ще бъде пуснат в действие, защото виждаха колко бързо президентът губи обществена подкрепа. И че той няма да свърши добре“, анализира действията на РФ бившият шеф на разузнаването.

Имаше и друг сценарий, според който Янукович трябваше да бъде държан в качеството на марионетка срещу предоставяне на подкрепа. Предвиждаше се той да подпише всички договори в икономическата, политическата, отбранителната и финансовата сфери.

Очакваше ни преминаване към рублата и постепенно преминаване под контрола на Русия – чак до създаването на конфедерация. Този сценарий също се разглеждаше – освен силовия. Предвиждаше се цяла Украйна да бъде завладяна – но чрез контролирания от Русия Янукович и неговия екип. Това беше главният безкръвен сценарий“, подчерта Маломуж.

„Тези два сценария бяха разработвани паралелно. Към 2013 г. те вече бяха готови. Най-напред започнаха да действат чрез Янукович, за да си свърши той докрай работата, да ликвидира окончателно Майдана със сила и да победи. Русия му гарантираше всички преференции – и силова, и политическа, и финансова подкрепа. Както те се изразяваха, по този начин Янукович получаваше пълна защита от Запада, който „посягаше“ на властта му.

В замяна на това Янукович трябваше да се движи само в една посока, в един коридор – към Русия. Изпълнението на този сценарий започна през декември. Тогава Янукович, както си спомняме, подписа и официални споразумения с Русия, и – което е най-важното – и тяхната неофициална част.

Снимка: Сергей Гриц, AP
Снимка: Сергей Гриц, AP

 

Но Майданът разби на пух и прах всичко това – всичките тези планове. И тогава бе задействан сценарий „Б“ – същият този сценарий за завземането на Юга и дестабилизирането на Югоизтока. Като разчитаха след това на една масова дестабилизация.

Тук, обаче, сметките на Путин сериозно се объркаха, защото той не предполагаше, че ще срещне отпора на милиони хора в Югоизточна Украйна. На фона на общата дестабилизация бе планирано създаването на проруски образования като „Новорусия“ и други формати на „републики“. Към този момент централната украинска власт вече трябваше да е паднала, защото в тази ситуация тя не би могла да управлява процесите.

Нещо повече, според очакванията им, властта щеше да бъде непрекъснато нестабилна под влиянието на радикални структури и съответно щеше да има постоянна борба. Като резултат от всичко това, властта в страната трябваше да бъде сменена изцяло от проруски сили, които щяха да дойдат на власт след представителите на Майдана.

Ето такъв сценарий бе задействан. Частично той беше реализиран, като Крим беше завладян в резултат на неефективните действия на нашата власт и специалните служби, преди всичко на младите – сравнително младите, защото повечето работеха още от 90-те години – както и за сметка на нерешителните действия на властта. И днес виждаме последиците“, добави Маломуж.