Новите патрулни служби на Украйна (видео)

odessa1
На 25 август Одеса стана третият град в Украйна, в които се появиха новите патрулни служби.

Както съобщава 5 канал, около 400 полицаи положиха клетва на народа на Украйна в центъра на Одеса.

На церемонията присъстваха президентът на Украйна Петро Порошенко и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

Телевизионният канал „Еспресо“ започва проекта „ПАТРУЛ“ – ново документално реалити-шоу за работата на новата украинска полиция. Оператори съпровождат полицаите по време на патрулирането като снимат всичко, което се случва в продължение на смяната им.

 

В Донбас руски офицер е използвал неправомерно отличителни знаци на ОССЕ

OSCEВ „Съвместния координационен център за мониторинг на прекратяването на огъня“ в град Соледар (Донецка област) един от руските офицери е използвал неправомерно удостоверение на ОССЕ и нашивка на организацията, съобщава украинската служба на BBC.

За този инцидент, станал на 2 октомври, съобщи Специалната мониторингова мисия на организацията, която работи в Източна Украйна.

„Мисията е забелязала, че един от офицерите от Руската федерация е имал нашивка на ОССЕ на униформата си, а също така е използвал удостоверение с логотипа на ОССЕ“ – се говори в отчета на сътрудниците на мисията.

В организацията отбелязват, че са „изразили нужния протест в отговор на това несанкционирано използване на знаци на ОССЕ“.

На 26 септември в Донбас започна да работи група представители на съвместния център за контрол и координация на въпросите, свързани с прекратяването на огъня и поетапната стабилизация на линията за разграничаването на страните.

В състава на групата са включени представители на украинската страна и на мониторинговата мисия на ОССЕ, както и 76 военнослужещи на Въоръжените сили на РФ.

В центъра на Берлин се появи огромен плакат в подкрепа на Украйна

Игор Магрилов, BERLIN-VISUAL  

В Берлин има много исторически и култови места, където винаги е пълно с германски и чуждестранни туристи. Едно от тях се намира в самия център на столицата.

Berlin6

Това е знаменитият контролно-пропускателен пункт „Чекпойнт Чарли”, създаден веднага след издигането на Берлинската стена, разделяща града на западна и източна част. Днес тук се намира световноизвестният Музей на стената (Музей „Къщата на Чекпойнт Чарли”), основан от историка доктор Райнер Хилдебрандт.

Berlin7На фасадата на музея през нощта на 4 срещу 5 март 2015 г. по инициатива на неговия директор Александра Хилдебрандт, която е украинка по произход, се появи огромен плакат с размери 15 на 8 метра с цветовете на украинския държавен флаг и призив към руския президент Владимир Путин да укроти своите амбиции по отношение на независима Украйна.

Berlin1

 

По същото време в Берлин на работна визита бяха съветникът на министъра на отбраната на Украйна по въпросите на реформата на армията, известната гражданска активистка Татяна Ричкова и бившият министър на младежта и спорта на Украйна Дмитрий Булатов, които подкрепиха инициативата.

Berlin3

 

Те също така се обърнаха към своите сънародници в Европа и към всички неравнодушни европейци с призив да закачват украински знамена и подобни плакати на всички възможни места. Целта е да се подчертае, че всъщност Украйна се бори не само за себе си, но и за цяла Европа, както и да се привлича все по-голяма подкрепа за Украйна във всички страни.

След като един от популярните берлински вестници разпространи новината за появилия се на „Къщата на Чекпойнт Чарли” плакат с критика към руския президент, музеят беше посетен от полиция. Но тъй като музеят е частен, към него не са били предявени никакви претенции.

Berlin5

 

По думите на Александра Хилдебрандт няма никакви ограничения за времето, през което плакатът може да се намира на това любимо за берлинчаните и туристите място. Най-вероятно двуезичното синьо-жълто послание ще остане, докато Владимир Путин не прекрати своята агресия срещу Украйна.

Снимки: Игор Магрилов

 

Киевският Майдан днес и точно преди една година (фотогалерия)

По повод годишнината от събитията на киевския площад „Независимост“ (Майдан Незалежности) украинската служба на ВВС е подготвила интересни колажи на снимки, направени на едно и също място с разлика от една година.

Майдан1   Майдан2   Майдан3   Майдан4 Майдан5   Майан6   Майдан7   Майдан8   Майдан9   Майдан10   Майдан11

 

Майдан12

 

Военна хроника – 02.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 02.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива„:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават грубо да нарушават мирните Мински споразумения, като обстрелват позициите на украинската армия и цивилни обекти, включително с използването на артилерия и тежко пехотно въоръжение.

В отделни участъци екстремистите и руските наемници се опитват да атакуват предните позиции на украинските войски. Основната активност на противника се проявява на Донецкото направление.

По-специално, през последното денонощие с помощта на артилерия и тежко пехотно въоръжение бяха обстрелвани позициите на украинските войски в района на Авдеевка. Също така, противникът нанесе удари и по позициите на украинската армия в района на Красногоровка, Опитное и Тоненкое.

02-03_eng

В района от Красногоровка до зоната югозападно от Горловка успоредно със стрелбата от стволна и реактивна артилерия се наблюдават опити на терористите да изтласкат украинските войски от позициите им чрез провеждане на настъпателни операции.

В настоящия момент тези опити са спрени от украинските войски, но противникът продължава да укрепва силите и средствата си в дадения район. Разгърнатите на това направление подразделения на руско-терористичните войски (тактическа група от 500 души в района на Ясиноватая и резервни формирования от Куйбишевски и Киевски райони на Донецк с общ с личен състав до 2 000 души) получават подкрепление и техника. Общият брой на танковете, които противникът е съсредоточил на този сравнително тесен участък, превишава 25 единици, регистрирани са също и няколко десетки ББМ (най-малко 50 единици).

Също така, противникът продължава да възстановява боеспособността на своите подразделения и да ги прегрупира. От района на Енакиево в посока Ясиноватая е регистрирано прехвърляне на терористична група с бронетехника (6 танка, 11 ББМ и 6 РСЗО).

В района на Дебалцево (Светлодарск, Попасная, Троицкое) през последното денонощие терористите два пъти са използвали 120 мм минохвъргачки срещу позициите на украинските войски.

Край Луганск и в района на север от него е съсредоточена групировка на руско-терористичните войски с обща численост до 1 500 души, която интензивно натрупва материално-технически ресурси и провежда активна бойна подготовка на полигон, организиран в едно от предградията на Луганск.

За денонощието е регистрирано прехвърлянето в района  Алчевск – Стаханов – Первомайск на около 40 транспортни единици – конвой за снабдяване. Конвоите доставят основно артилерийски боеприпаси за артилерийските подразделения на екстремистите, съсредоточени в района на Брянка и Стаханов.

Към Донецк през Снежное – Шахтьорск са преминали два конвоя (първият – 12 закрити военни камиона, вторият – 26 транспортни единици, включително трактори МТ-ЛБ и БТС-4, както и инженерна техника (разрушителни машини, специализирана земекопна техника).

На приморското направление, край Новоазовск и в района на север от него продължава съсредоточването на ударна тактическа група на руско-терористичните войски (550 – 600 руски наемници и военнослужещи на Руската федерация, до 20 танка, 33 ББМ, 28 единици стволна артилерия, 16 РСЗО).

Пред дадената група са съсредоточени малки тактически групи на „ДНР“ (основно с численост до взвод, но са регистрирани и няколко формирования с численост до рота – всички те разполагат с ограничен брой тежка бронетехника и изпълняват функцията на „лека пехота“ в състава на „приморската“ тактическа група на руско-терористичните войски).

В същия район, южно от пътя за Мариупол, край Саханка противникът продължава да усъвършенства отбраната си – оборудват се взводни и ротни опорни пунктове, много активно се изготвят минно-взривни заграждения, провеждат се редица други мероприятия. Паралелно с това терористите продължават да нанасят удари в района на Широкино, Октябр и Заиченко.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания