„Гласът на Украйна“ публикува окончателните резултати от парламентарните избори

УрниДнешният брой на „Гласът на Украйна“, официалният орган на Върховната рада, излезе с резултати от изборите на 26.10.2014 г. Публикуването им означава, че те са окончателни и не подлежат на обжалване.

Централната избирателна комисия установи окончателните официални резултати от извънредните избори във Верховната рада по общодържавния многомандатен окръг и призна за избрани 196 народни депутата на Украйна по едномандатните избирателни окръзи. По партийните списъци са избрани 225 депутата. Общо ЦИК призна за избрани 421 от 423 народни депутата, които бяха избрани на извънредните избори. Съответните протоколи бяха подписани от членовете на ЦИК по време на заседанието, което започна късно вечерта в последния ден, определен от закона за краен срок за обявяване на резултатите – на 10 ноември. В два окръга ще има повторно преброяване на гласовете.

Според официалните резултати от изборите в Осмата Върховна рада по партийни списъци в парламента влизат шест политически сили:

«Народен фронт» — 22,14% (64 депутата)

Блок на Петро Порошенко — 21,82% (63 депутата)

Обединение «Самопомощ» — 10,97% (32 депутата)

Опозиционен блок — 9,43% (27 депутата)

Радикална партия на Олег Ляшко — 7,44% (22 депутата)

Всеукраинско обединение «Баткившчина» — 5,68% (17 депутата).

Останалите партии, които взеха участие в извънредните избори на 26 октомври, са получили по-малко от 5% от гласовете на избирателите, колкото е долният праг за влизане в парламента.

Общото количество на гласовете на избирателите, които са подадени за кандидатите за народни депутати на Украйна, включени в избирателните списъци на политическите партии и които са преодолели 5% праг са 12 милиона 209 хиляди и 87 гласа. Така наречената избирателна квота, тоест гласовете, които са необходими за получаването на един депутатски мандат, се състои от 54 262 гласа.

Протоколът с резултатите от изборите в многомандатния окръг е подписан от всички 15 члена на ЦИК. Само Жанна Усенко-Чорна – заместник-председателят на ЦИК е заявила по време на заседанието, че ще подпише протокола на ЦИК с особено мнение, тъй като комисията е получавала заявления от партиите за фалшификации в отделни окръзи.

„Гласът на Украйна“ напомня, че заради провеждането на антитерористичната операция, извънредните парламентарни избори не се състояха във всички избирателни окръзи в Донецка и Луганска област и във временно окупирания Крим. Затова в 8-та Върховна рада ще заседават 423 депутата, а не 450, както обикновено. По партийните списъци в парламента влизат 225 депутата, а 198 – по мажоритарните окръзи. В 27 окръга, които влизат във временно окупираните територии на Донбас и Крим не са избирали депутати. Но това по никакъв начин няма да повлияе на легитимността на Радата – според украинската конституция парламентът се счита за управомощен при условие, че е избрана не по-малко от една трета от конституционния му състав. ЦИК обещава, че веднага след освобождаването на временно окупираните територии там ще бъдат проведени избори за депутати.

Вече могат да бъдат направени изводи за разпределението на местата в новия парламент. Освен победителите по партийните списъци, в 8-та Върховна рада ще бъдат представени още пет парти, чийто кандидати са получили депутатски мандати в мажоритарните окръзи, а също така 98 мажоритарници, които са се кандидатирали самостоятелно.

Най-много места в парламента ще има Блокът на Петро Порошенко — общо по партийните списъци и в мажоритарните окръзи той получава 132 места. «Народният фронт» общо е получил 82 депутатски мандата, «Самопомощ» — 33, Опозиционния блок — 29, Радикалната партия на Олег Ляшко — 22, «Баткившчина» — 19. Освен това, от мажоритарните окръзи в парламента влизат шест представители на Всеукраинското обединение «Свобода» и по един представител от партиите «Силна Украйна» на Сергий Тигипко, «Всеукраинско аграрно обединение «Заступ», «Десен сектор» и «Воля (Свобода)». Съветникът на „Десен сектор“ Борислав Береза, който победи в 213-ия окръг в Киев, се балотираше на изборите самостоятелно като безпартиен. Също така много бивши членове на „Партията на регионите“ и депутати от предишни парламенти се кандидатираха в източните области и отново получиха депутатски мандат, но вече като самостоятелни безпартийни кандидати. Например Сергий Клюев, Евгений Геллер, Игор Шкиря, Сергий Матвиенков в Донецка област.

Преди обявяването на официалните резултати ЦИК разгледа още една жалба – от кандидата за народен депутат на Украйна от „Баткившчина“ в едномандатния избирателен окръг № 182 (Херсонска област) Юрий Одарченко, в която той молеше ЦИК да признае за противоправно бездействието на окръжната комисия, която не е отчела данните от протоколите при повторното преброяване на гласовете на избирателите на две избирателни секции. ЦИК отказва да задоволи жалбата с мотива, че няма достатъчно предпоставки за това.

В два избирателни окръга — № 38 (Днипропетровска област) и № 63 (Житомирска област) ЦИК не е установила резултатите от изборите и е задължила окръжните избирателни комисии да изпълнят решението на съда — Днипропетровския окръжен административен съд и Житомирския апелационен административен съд — и да проведе повторно преброяване на гласовете в срокот 15 дни. Председателят на ЦИК Михайло Охендовский счита, че новият парламент може да започне своята работа и без депутатите от проблемните окръзи, тъй като и без тях той е легитимен.