Украйна затваря всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия

originalОдобреното от президента Порошенко решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) предвижда временно да бъдат затворени всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация, съобщава UA-TODAY.

На 24 септември украинският президент Петро Порошенко е подписал указ, след който влиза в сила на решението на СНСО от 28 август “Неотложни мерки за защитата на Украйна и укрепването на нейната отбранителна способност”.

Освен всичко друго, в документа се дава поръчение на Министерския съвет да реши въпроса за временното затваряне на всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация.

В подписаното от президента решение на СНСО се предвижда “да бъдат предприети мерки за едностранното демаркиране на държавната граница на Украйна с Руската федерация и за осигуряването на необходимото инженерно-техническо оборудване, в частност с привличане на международна техническа помощ”.

В решението на СНСО също така е поръчано на Министерския съвет да разработи и да представи на президента проектозакон относно “отказа на Украйна от прилагането на извънблокова политика”, като този проектозакон трябва да бъде внесен за разглеждане в парламента като не търпящ отлагане.

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа призова да се помогне на Украйна с оръжие и техника

Западът не бива да изключва варианта за решаване на конфликта в Украйна по военен път, счита Филип Бридлав. Той нарече предложенията на Путин „неприемливи”. 

Главнокомандващият Обединените сили на НАТО в Европа Филип Бридлав заяви, че Западът не бива да изключва варианта за решаване на конфликта в Украйна по военен път и призова да й се помогне с оръжие и техника.

Както съобщава „Дойче веле”, позовавайки се на агенция Ройтерс, Бридлав заяви това на Мюнхенската конференция по сигурността. Бридлав подчерта, че той има предвид доставяне на оръжие и военна техника за Киев, а не изпращане в зоната на конфликта на военнослужещи на НАТО.

Филип Бридлав определи предложените предишния ден от руския президент Владимир Путин мерки за уреждане на украинската  криза като „абсолютно неприемливи”, без да уточни обаче, какво точно има предвид.

По-рано официалният представител на правителството на ФРГ Щефен Зайберт (Steffen Seibert) характеризира срещата на Ангела Меркел и Франсоа Оланд с Владимир Путин на 6 февруари в Москва като „конструктивна” и съобщи, че скоро ще започне работа над „евентуален съвместен документ”, в основата на който ще бъде предложеният от Меркел и Оланд план за мирното решаване на украинския конфликт, като той ще бъде допълнен с предложенията на Петро Порошенко и Владимир Путин.

dw.de

 

Виктор Шендерович: Много скоро самата Русия, избиваща с крак вратите на съседите, ще се превърне в едно голямо Приднестровие

Putin_ShenderovichСпоред спомените на очевидците, Хитлер е обожавал да демонстрира пристъпи на вдъхновение: направо по време на някое съвещание е можел за възторг на присъстващите внезапно да начертае нещо направо върху картата. Фактът, че тази импровизация е била предварително разработена от част от присъстващите, и то в същия този кабинет, не е смущавал никого.

Един дребен детайл тактично подчертава родството на душите.

На път за Улан Батор Путин, според собствените му думи, „е нахвърлял в самолета“ план за разрешаването на ситуацията  в Източна Украйна…

Нашият велик монголец напразно е симулирал вдъхновение.  И на децата е ясно: затова руската армия е влязла в Украйна, също затова е дал краката си псевдо боецът от „Беркут“, десантчикът Козлов, за да може сега Путин да предложи примирие, за което той да диктува условията.

Това е победа! Ура! Можем да дадем салют. Украйна да бъде унизена – нали точно това беше главната цел на външната ни политика от времето на Майдана! Какъв ти там Ислямски халифат току до Астрахан, какъв ти Китай с армия, по-голяма от цялото ни алкохолизирано население… Ние дори и не мислим в тази посока! Да бъде наказан Киев, майката на руските градове – ей това е главната радост на руското МВнР.

Киев, който не е имал намерение да воюва и е предал ядреното си оръжие според споразумението от Будапеща, по случай на което САЩ и Европа вече от половин година са се проснали в дълбокомислен припадък…

Добре де, победили сме Киев – и каква ще ни е далаверата от тази победа? Ще спечелим едно голямо Приднестровие, един турски Кипър с размерите на Бенелюкс, една черна бюджетна дупка, за която ние и само ние носим отговорност оттук нататък. А никакви инвестиции по тези земи няма да има, разбира се, нито долар, само разграбване на бюджета за последно…

За последно – защото самата Русия, избиваща с крак вратите на съседите, с тия нейни маниери много скоро ще се превърне в едно голямо Приднестровие…

Всичко това, впрочем, се компенсира от новият рекорд на рейтинга на Путин.  За това, впрочем, и живеем.

Не е изключено, че също – за последно.

Виктор Шендерович
Писател, колумнист

gordonua.com

В Украйна отмениха ДДС за украинските книгоиздатели

knizhkiВъв вторник, 3 март, президентът на Украйна Петро Порошенко подписа Закон за изменение и допълнение на Данъчния кодекс на Украйна (относно подготовката, изготвянето и разпространението на издаваните в Украйна книги и периодични издания на печатните средства за масова информация), съобщава пресслужбата на Върховната рада.

Съгласно подписания от президента закон, от ДДС се освобождават операциите, свързани с абонамента и доставката на периодичните издания на украинските печатни средства за масова информация (освен изданията с еротичен характер).

Също така няма да се облагат с данък подготовката (литературно, научно и техническо редактиране, коректиране, дизайн и страниране), kazkaизготвянето (печатане върху хартия или записване на електронен носител) и разпространението на издаваните в Украйна книги, включително електронни (освен изданията с еротичен характер), както и ученически тетрадки, учебници и учебни пособия, речници от и на украински.

NV.UA

РЕН-ТВ използва снимки от катастрофа в репортажите си за «масови погребения»

Руският телевизионен канал РЕН-ТВ използва на сайта си фотографиите на жертвите от злополучния рейс MH17 като илюстрация в репортажа за уж намерените „масови погребения“ в Източна Украйна, пише Стефан Енис в своята статия за БиБиСи.
През последната седмица в прокремълските медии се появиха много истории за „масови погребения“ на жертви – включително и граждански лица – “измъчвани”, “екзекутирани” и “изнасилвани” от отстъпващите украински войски, близо до селището Нижняя Кринка, на 60 км от Донецк.

Тези гробове са доказателство за „военни престъпления“, заявяват руските средства за масова информация.

На 25 септември сайтът на РЕН-ТВ публикува статия с множество цитати на проруските въстаници, които говорят за “десетки” намерени в три гроба тела, в които са липсвали органи. Статията е илюстрирана с фотография на хора, които носят чувал за превозване на трупове.

След четири дни сайтът на РЕН-ТВ, от който е взет скрийншота, съобщава, че в районите, напуснати от украинската Национална гвардия, „продължават да намират тела“. Съобщението е съпроводено от снимка на чували за превозване на трупове, наредени на земята до някакви бели отломки.

РЕНТВ

11

corpses

corpsescorpsesНо и двете фотографии са фрагменти от снимки, които са били публикувани месец преди това на украинския сайт на вестник «Аргументи и факти» в статията за рейс MH17, свален на 17 юли над територията, контролирана от терористите.

Снимките в пълен размер ясно показват фрагменти от разрушения самолет.

airplanevictims

РЕН-ТВ

В действителност

Второто изображение, което използва РЕН-ТВ, е трябвало да потвърди историята за “масовите погребения”. Но в действителност нещата не стоят така.

Отчетът на ОССЕ от 24 септември за погребенията, споменати от руските медии, описва две погребения с две тела. Съобщава се също и за една могила, която прилича на погребение и на която има дъсчица с имената или инициалите на петима души, които уж са били убити на 27 август. ОССЕ отбелязва, че на дъсчицата е имало надпис: „Те загинаха за путинската лъжа“.

за  путинскую ложь

Руските средства за масова информация постоянно съобщават за голям брой „масови погребения“ и жертви, както и че телата са със следи от мъчения или издевателства.

Говорителят на специалната мисия на ОССЕ Майкл Бочуркив е разказал на 25 септември пред радио Deutsche Welle, че по-нататъшното разследване е невъзможно без привличането на експерти. “Нямаме нито една версия за това кой е виновен за тези убийства” – е казал говорителят.

Но руските медии заявяват, че ОССЕ подкрепя техните измислици. „Донецката самоотбрана е намерила три масови погребения и ОССЕ потвърди тази информация“ – такова заглавие се появява на сайта на RT (известна преди като Russia Today) на 25 септември.

Основнят акционер на медиахолдинга РЕН-ТВ е «Национальная Медиа Группа», която се контролира от банката „Россия“. Нейният главен акционер – Юрий Ковалчук – е съратник на Владимир Путин.

Наскоро председател на съвета на директорите на холдинга «Национальная Медиа Группа» стана Алина Кабаева – бивша гимнастичка и депутат, на която приписват роман с Путин.

По материал на www.stopfake.org

airplanevictims

corpses