Една от главните кримскотатарски библиотеки е ликвидирана в Крим

Знаме на кримските татариЕдно от главните библиотечни учреждения на кримските татари в Крим – Кримскотатарската библиотека „Измаил Гаспринский“ е ликвидирана. За това съобщава Еспресо.TV с позоваване на прес службата на библиотеката.

„Въз основа на разпореждане на Съвета на министрите на Република Крим №801-р от 19 август 2014 г. „За ликвидиране на кримските републикански библиотеки и създаване на държавни учреждения“ Кримскотатарската библиотека „Измаил Гаспринский“ се ликвидира“ – се говори в съобщението.

Библиотеката „Измаил Гаспринский е открита на 24 септември 1990 г. като филиал на Централизираната библиотечна система на Симферопол.

На 16 декмври 1995 г. с решение на правителството на Крим на базата на библиотеката-филиал е основана Републиканската кримскотатарска библиотека (РКБ) „Измаил Гаспринский“.

Напомняме, че по-рано сградата на Меджлиса в Симферопол е била подложена на проверки.

На 16 септември сутринта сградата на Меджлиса на кримскотатарския народ в Симферопол е обкръжена от автоматчици за провеждане на проверки. МВР и Следственият комитет на Крим отказаха да дават коментари. Проверката продължи над 9 часа – бяха иззети протоколите на някои заседания на кримскотатарския народ, няколко религиозни книги, компютърната техника, както и личните вещи на народния депутат на Украйна Мустафа Джемилев.

По-късно ръководителят на фонд „Крим“ Реза Шевкиев, позовавайки се на постановление на симферополския съд, заяви, че Меджлисът на кримскотатарския народ, благотворителният фонд „Крим“ и редакцията на вестник „Авдет“ трябва да напуснат помещенията, в които са разположени, в рамките на едно денонощие.

За каква военна техника за Украйна, минаваща през България, говори „Атака“?

атакаПреди няколко дни техниката на украинския контингент в KFOR беше върната в Украйна. Украинското подразделение изпълняваше задачи в състава на полицейските миротворчески сили в Косово.

Маршрутът за връщане преминава през България – до Варна и оттам с ферибот до Иличовск. Украинската техника минава по този маршрут вече десети път. Въпреки това, в началото на седмицата от партия „Атака“ откриха заговор в колоната с техника с украински флагове.

„Алфа ТВ“ излъчи видео-репортаж за движението на украинската техника, а печатното издание „Атака“ публикува статия по случая. Цитираните две медии са информационните инструменти на националистическата партия.

Лично лидерът на „Атака“ Волен Сидеров коментира видео-репортажа, заявявайки, че записът от 9.01.2015 г. е ясно доказателство, че България участва в доставките на оръжие за „фашистката хунта в Украйна“. Нещо повече, той заяви, че има намерение да зададе въпрос на министър-председателя Борисов, за да стане ясно дали доставката на оръжие за Украйна е официална или е контрабандна.

Без даже да се опита да разбере логическата свързаност и последователност на събитията, Волен Сидеров моделира ситуацията по своя си начин: „България участва в мръсната игра на ЦРУ!“, „България доставяше оръжие в Сирия и Ирак, а сега и в Украйна.“, „България помага на украинците, а това означава, че е на страната на Вашингтон в борбата му срещу Русия!“

За хората, познаващи Сидеров, е ясно, че той е многословен и избухлив с проруски и антисемитски възгледи, открит и отявлен поддръжник на Путин.

Според френското издание state.fr, което се позовава на WikiLeaks, „ксенофобската партия „Атака“ получава значителни средства от Русия. А партийният орган – в. „Атака“ е инструмент на проруската пропаганда и редовно хвърля кал по САЩ.“

The Financial Times публикува материал, в който се казва, че историята на протестите, организирани от партия „Атака“ през 2012 г. срещу проектите на „Chevron“ за проучване и добив на шистов газ, насочва към руска финансова подкрепа. В потвърждение на това, бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заявява, че протестите са преминали по сценарий, разработен от свързани с Русия компании и бизнесмени.

И други български чиновници са заявили пред изданието, че зад протестите стои Русия. На свой ред представители на българската преса са били сигурни, че медийната кампания в подкрепа на протестите е струвала около $20 млн. И е била провеждана от медии и рекламни компании, имащи връзка с Русия. За всичко това в началото на миналата година съобщаваше и руската агенция РБК.

The Financial Times предоставя още едно доказателство за твърдата проруска ориентация на Сидеров и „Атака“, а именно факта, че партията обяви началото на предизборната си кампания за Европарламент не в София, а в Москва.

Източници от правителствените среди в България считат, че „Атака“ и Сидеров получават финансирането си чрез софийското подразделение на „Русский мир“ – православен културен център, създаден от президента Путин като инструмент за прилагане на мека сила извън пределите на РФ.

От всичко изложено дотук се налага извода, че Волен Сидеров и ръководената от него политическа сила „Атака“ се опитват да създадат буря в чаша вода. И, отчитайки огромния опит в създаването на информационни резонанси, може и да успеят.алфа

Освен това, ако се изгледа внимателно видео-сюжета, то веднага може да се види автомобил с маркировка KFOR (6 сек.), който Волен Сидеров не пожела да забележи. Иначе как щеше да спретне този скандал…

Впрочем, подобни „пропуски“ Сидеров прави не за първи път, но нали Кремъл плаща щедро за всеки от тях. Какво да се прави, бизнесът си е бизнес…

Вячеслав Гусаров, експерт в Центъра за военни и политически изследвания

Източник: Sprotyv.info

 

 

Михаил Саакашвили е назначен за председател на Консултативния съвет по реформите при президента на Украйна

Саакашвили2
ua-today.com

С указ № 77/2015 от 13 февруари президентът на Украйна Петро Порошенко назначи бившия грузински президент Михаил Саакашвили за свой извънщатен съветник и председател на новосъздадения Консултативен международен съвет по реформите.

Международният съвет по реформите при президента на Украйна е консултативен орган, чиято основна задача е разработване на предложения и препоръки за въвеждането и прилагането на реформи в Украйна въз основа на най-добрите международни практики. Съветът ще привлича чуждестранни експерти за реформирането на украинското законодателство, както и с цел повишаване на нивото на международната подкрепа за Украйна.

„Ние дълго време мислихме как да използваме по най-добрия начин знанията, опита и уникалните иновации на Михаил Саакашвили. В Грузия той успя да реформира фактически всички сфери на икономическия, политическия и обществен живот. Пътят, по който ние тръгнахме миналата година и в началото на който беше Революцията на достойнството, вече е прокаран и проверен от нашите съседи. И те са готови да споделят опита си с нас. Доскоро Михаил беше всъщност извънщатен консултант по въпросите, свързани с реформите. И днес най-накрая получи официален статут”, сподели украинският президент.

„Михаил ще бъде представител на Украйна в чужбина и едновременно с това той е представител на международната общност в Украйна. Сигурни сме, че той е човекът, който ще успее да установи двустранна комуникация между Украйна и света по въпросите, свързани с

Саакашвили4
proua.com.ua

реформите – да привлече най-добрия чуждестранен опит и достойно да представя нашата работа в чужбина”, отбеляза Петро Порошенко.

От своя страна Михаил Саакашвили благодари за доверието и подчерта, че цяла Европа сега гледа към Украйна и че много неща в света ще зависят от украинските реформи.

Саакашвили1
Михаил Саакашвили на Майдана в Киев / Снимка: gazeta.ua

„Няма да можем да победим, ако днес не изградим една нова Украйна и не превърнем в реалност новите реформи. Това е надпревара с времето. Ако една нова Украйна стане факт, Грузия ще бъде свободна”, отбеляза Михаил Саакашвили.

„Вярвам, че украинският народ заслужава много повече: повече свобода в бизнес средата; повече чувство за справедливост и човечност от страна на държавата; система на държавно управление, при която има по-скоро мениджъри, отколкото държавни чиновници, а държавният апарат предоставя услуги и защитава от корупция и несправедливост. За мен е голяма чест да споделям вярата ви в едно по-добро бъдеще, а от днес също и официално да стана част от общите ни усилия“, коментира назначението си Михаил Саакашвили.

Положението и състава на съвета ще бъдат определяни от председателя му. Международният консултативен съвет по реформите ще работи в тясно сътрудничество с Националния съвет по реформите, а председателят му ще бъде член на Националния съвет.

„Понастоящем много чуждестранни експерти и личности помагат на Украйна, но работата им е хаотична. Консултативният съвет ще помогне за консолидирането на усилията им и насочването им в едно общо русло с цел постигане на най-добри резултати. От своя страна ние гарантираме, че ще се вслушваме във всички съвети и предложения на Съвета“, отбеляза заместник-председателят на администрацията на президента и съпредседател на Националния съвет по реформите Дмитрий Шимкив.

Михаил Саакашвили е роден в Тбилиси, но е завършил Киевския държавен университет „Тарас Шевченко“. Той е известен политически деец и реформатор, бивш президент на Грузия, човек с четири образования. Владее седем езика, включително украински.

Саакашвили3
obozrevatel.com

По времето, когато Михаил Саакашвили бе президент на Грузия, страната заемаше осмо място в света по облекчен режим за стартиране на бизнес, седмо място по получаване на права за строителство, второ място по улеснена регистрация на вещни права, пето място по отпускане на кредити и двадесето място по ниво на защита на инвеститорите.

Михаил Саакашвили не се нуждае от украинско гражданство, за да заеме новата си длъжност. Той си остава гражданин на Грузия.

ua-today.com

 

В Ростов 250 военни вдигнаха бунт срещу заповедта да воюват в Луганск

Момчетата са били заплашвани с отнемане на военните билети и жетоните им.

Снимка: РБК/Военни отказаха да заминат за Луганск
Снимка: РБК / Военни отказаха да заминат за Луганск

 

В граничещата с Украйна Ростовска област на РФ военни отказаха да воюват в Донбас на контрактна основа.

Това заявява отговорният секретар на „Съюза на войнишките майки на Русия“ Валентина Мелникова. Тя разказва, че един от подполковниците е събрал войниците на полигон край Ростов и е изисквал от тях да подпишат контракт и да заминат в Източна Украйна за участие в бойни действия, но момчетата са отказали.

„Момчетата там (в Ростов – бел. авт.) се възпротивиха да подписват контрактите, когато един подполковник, някакъв негодник Мединский, на полигона край Ростов им е казал, че “сега вие всички ще ми подпишете контрактите, аз ви прибирам военните билети, прибирам жетоните, и ви изпращаме в Луганск“, но момчетата се разбунтуваха“ – казва Мелникова в интервю за руското издание „Новая газета“.

Сред руските войници е имало 250 такива „бунтовници“. Семействата на петима от тях веднага са подали сигнал до „Съюза на войнишките майки на Русия“ и момчетата не са били изпратени на война.

„Ние се оплакахме от незаконното принуждаване да бъде подписан контракт. И получихме добър отговор от началника на Главното управление по човешки ресурси на Министерството на отбраната: командирите на военни поделения нямат право да подписват никакви контракти. Затова всички 250 лица не са подписали контракт“ – обобщава Мелникова.

Цялото интервю на Валентина Мелникова може да се види тук:

http://www.novayagazeta.ru/politics/66070.html

Според изчисленията на руски активисти в Донбас вече са загинали над 3 500 военнослужещи от РФ

Освен официално обявените 2 000 руски военнослужещи, загинали в хода на военните действия в югоизточна Украйна, на територията на Донбас са загубили живота си още около 1 530 войника. За това съобщава руският политик и правозащитник, основателката на групата „Груз-200“, Елена Василиева, посочвайки, че това са само данните, които са потвърдени от различни източници .
груз200
Освен официално обявените 2 000 руски военнослужещи, загинали в хода на военните действия в източна Украйна, на територията на Донбас са загубили живота си още около 1 530 войника.
За това на своята страница във Facebook съобщава руският политик и правозащитник, основателката на групата „Товар – 200“ („Груз – 200“):
„Да преброим „товар 200“ след обявяването на двете хиляди загинали: 300 убити в Победа, 47 разстреляни при излизането от Иловайск, 120 загинали бойци в Снежное, 70 загинали псковски десантника (10 останали живи), 60 заклани от батальон „Кавказ“ – това е цял артилерийски дивизион, 59 тела в общ гроб под Новоазовск, около 40 тела, захвърлени в мина. Всичко: 926 загинали… В мина в Краснокаменск са изхвърлени почти 600 тела“ – с горест съобщава Елена Василиева. Тя посочва, че това са само данните, които са потвърдени от различни източници.
„А колко още ранени не са докарани и не са спасени?! Майки и съпруги! В тази цифра може да е вашият син, мъж. Стига вече мълчание!“ – призовава Василиева.

Да припомним, че на 3.09. Елена Василиева съобщи последната статистика за загубите, които са претърпели руските войски по време на бойните действия в Украйна. „Ако се съди по това, което съобщават хората, излиза, че са повече от 2 000 души само през август“ – пише Василиева.
На 5.09. „Първи канал“ призна за гибелта на руски войници в Донбас. Руският премиер Дмитрий Медведев е предал на военните шест подвижни пещи за кремиране.

Източник: http://svoeradio.com