Меркел: Украйна изпълнява Минските споразумения, другата страна – не

Както отбелязва в своя Туитър Карл Билд, цитирайки думите на канцлера на Германия Ангела Меркел, казани по време на конференцията по сигурността в Мюнхен: „Украйна изпълнява Минските споразумения, но другата страна – не. Нямаме [никакви] илюзии”.

Angela Merkel
Ангела Меркел

Едновременно с това Меркел заяви, че е невъзможно ситуацията в Украйна да се реши по военен път. За разрешаването на конфликта е необходимо да се предприемат стъпки в посока изпълнение на Минските споразумения.

„Няма да можем да решим този конфликт по военен път, затова са необходими някакви стъпки за реализиране на Минските споразумения”, посочи Меркел. Според думите й, в този контекст много важни са последните посещения на лидерите на Германия и Франция в Киев и Москва.

„След преговорите с Оланд [в Москва] ние още не знаем дали сме постигнали успех. Но смятам, че това посещение имаше смисъл”, отбеляза Меркел.

При това германският канцлер заяви, че не вижда гаранции за изпълнението на новите споразумения по отношение на Украйна.

„На теория гаранции няма, има само опит, че обещаното трябва да се изпълнява. След Минските споразумения вече нямаме много илюзии”, отбеляза тя.

По думите на Меркел, като се има предвид напредъка в изпълнението на Минските споразумения, няма никакви гаранции за изпълнението на нови такива. „Засега нямаме достатъчно положителен опит от прилагането на споразуменията”, поясни канцлерът на ФРГ.

www.pravda.com.ua

 

Ресторантът на бъдещето: украинецът Дмитрий Костик създава глобална мрежа от заведения с интерактивни маси за хранене.

SN2_iCafe_Animation

Ресторантьорският бизнес е високорисков: около 70% от заведенията се закриват още на първата година от съществуването си. В същото време, този бизнес е един от най-консервативните в света. Иновациите проникват в него постепенно, но по своята същност моделът на работа с клиентите – сядаш на масата, правиш поръчка, хапваш и плащаш – е непроменен от вече стотици години. Украинският предприемач и изобретател Дмитрий Костик, основателят на Kodisoft и реализирал редица други проекти, не се примирява с това и решава да създаде ресторанта на бъдещето. През 2011 година започва проекта IRT – Interactive Restaurant Technology, който става участник в програмата Microsoft BizSpark. 

Към настоящия момент, по технологията IRT в света работят три ресторанта – в Кипър, в Дубай и в Абу-Даби, но вече се строят още няколко нови – в Европа, в Северна Америка и в Азия. Кое е особеното в тях? Посетителите се разполагат около големи интерактивни плотове, с тяхна помощ дават поръчката си, извършват покупки онлайн и също така общуват с останалите посетители. Даже самият интериор на ресторанта може да се променя, тъй като на сензорните панели може да бъде показано всякакво изображение. А сензорните панели се произвеждат в Киев. Независимо от значителните инвестиции, два от ресторантите, открити в рамките на проекта Interactive Restaurant Technology вече са ги изплатили – единият за пет, а другият за 11 месеца и вече реализират печалба. А самата компания IRT, основана едва преди три години, се оценява вече на десетки милиони долара.

Ще ви запознаем с част от интервюто, в което Дмитрий разказва как му е дошла идеята за интерактивните маси в ресторанта, как заради нея са променили съществуващата вече технология на сензорните панели и как интерактивните маси влияят на схемата на работа в съвременния ресторант.

„За да проверим жизнеспособността на тази идея, през 2011 година избрахме Кипър като локация и открихме ресторант Oshi.

 

Подробно разказвам за това при участието си в TEDxKyiv

Сега имаме вече три работещи ресторанта: един в Кипър, един в Дубай и един в Абу-Даби, като последните два открихме в партньорство с човек, който е посетил нашия кипърски ресторант, възхитил се и сам предложи да работим заедно. Два от ресторантите – в Кипър и в Дубай вече напълно са покрили вложената в тях инвестиция.

iCafe_Team
iCafe_Team

Инвестицията в Кипър беше 460 000 евро, а след пет и половина месеца ресторантът излезе вече на печалба. В Дубай – инвестицията беше 970 000 долара и за 11 месеца я избихме. Как стана това ли? Първо, увеличихме продажбите с 32%, банално продавайки с помощта на интерактивните маси повече храна и напитки. Второ, както всеки ресторантьор ще потвърди, в един ресторант за всеки 100 седящи места са нужни 8-9 сервитьори. А при нас сервитьорите са двама. Сервитьорската заплата в Кипър е 1 000 евро и вместо 8 000 – 9 000 евро на месец за заплати, ние плащаме 2 000.

Ресторант Oshi в Кипър
Ресторант Oshi в Кипър

За бъдещите планове
„Нямаме за цел задължително да търсим инвестиции в проекта, макар че често получаваме предложения от различни VC- фондове и ангели да им продадем 1-2%, до 30-40% от бизнеса. Средната оценка на цената на компанията, ако се ориентираме по входящите предложения, е около $70-120 млн. Не съм сигурен, че искам да увеличавам инвестициите. Би ми било интересно да пробвам, но никога не съм работил с външен партньор и не зная до колко това ще забави оперативната дейност и вземането на решения. Все пак, появява се алтернативно мнение и вместо да вървим напред и да реализираме идеите и вижданията си, ще губим достатъчно много време в търсене на компромисни решения.“

През 2012 Oshi е признат за най-добрия ресторант в Кипър и оттогава редов получава тази награда
През 2012 Oshi е признат за най-добрия ресторант в Кипър и оттогава редов получава тази награда

Известно руско списание: „В Украйна са загинали две хиляди руски военнослужещи“

Публикувайки информация за заплатите и компенсациите на военнослужещите, руското издание „Делови живот“ оповести загубите в жива сила на армията на РФ в Донбас. Впоследствие тази част от публикацията беше изтрита, но въпреки това, в кеша на Google статията е все още достъпна във вида, в който беше публикувана първоначално на сайта.

Според материала „Повишение на заплатите за 2015 година на военнослужещите“ във военния конфликт в Донбас, в армията на Руската федерация има 2000 убити и 3200 тежко ранени военнослужещи.

Скрийншот от списание "Делови живот"
Скрийншот от списание „Делови живот“

В един от фрагментите от текста се съобщава за компенсациите на военните, взели участие във военните действия в Украйна. Паричната компенсация за семействата на загиналите военнослужещи е в размер на 3 млн. рубли, а за получилите инвалидност компенсацията е в размер на 1,5 млн. рубли. Освен това е предвидено възнаграждение за служещите по контракт в размер на 1800 рубли дневно – за всеки ден пребиваване в зоната на конфликта.

„Към 1 февруари 2015 са изплатени компенсации на повече от 2000 семейства на загинали военни и на 3200 тежко ранени военнослужещи, на които е присъдена и степен на инвалидност“ е записано в изтрития фрагмент.

Източник: Инфорезист

Легендарният „Антонов“ създава нов уникален транспортен самолет АН-178

Легендарният "Антонов" създава уникален транспортен самолет АН-178Легендарният „Антонов“ създава уникален транспортен самолет АН-178, който може да бъде използван както в цивилната авиация, така и за военни цели на Министерство на отбраната на Украйна.

Конструкторите са се вдъхновявали от предишните успешни модели – АН-148 и АН-158, които се използват в много страни по света, особено, в страните на ОНД, също така Корея и Куба.

Генералният конструктор на „Антонова“ Дмитро Кива постави пред екипа си задача да създаде такъв самолет, който ще заеме на пазара нишата на средните транспортни самолети. И тогава новият АН-178 изцяло ще замени любимият на конструкторите АН-12.
Самолетът ще може да транспортира много видове товари и контейнери. Максималната вместимост ще бъде два морски контейнера, които са с много големи габарити.  Освен това, в самолета ще може да влиза и самоходна техника.

Освен цивилните товари, самолетът ще може да превозва и боева техника. Той е оборудван с автономни средства за товарене.  Още една негова особеност е в това, че за да бъдат доставени товарите за самолета АН-178 няма да е задължително самолетът да каца на земята – той ще има възможността да ги изхвърля във въздуха. Специална рамка ще се отваря, а системата в нужен момент ще изтегля парашутите.Parashut

Освен това, самолетът може да бъде оборудван за превоз на бойци от Въоръжените сили.

АН-178 се ражда изцяло „в цифров вид“. В цеха до  АН-178 стои терминал, скрит в защитен „саркофаг“. С помощта на съответна компютърна програма служителите всеки момент могат да преразгледат проекта и да го сверят с чертежите.

„Антонов“ планира да построи над 200 самолета АН-178.

Предприятието в момента води преговори както с Министерството на отбраната на Украйна, както и с транспортни компании в Европа и Азия. Освен това, много предприятия се интересуват от сътрудничество с „Антонов“ и от възможността от общо производство на АН-178.

Източник: ТСН.UA

Ангела Меркел: Крим трябва да бъде върнат на Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в Берлин, че Германия и нейните съюзници няма да се успокоят, докато Крим не бъде върнат на Украйна.

Berlin
Reuters

„Днес ние трябва да помним за незаконното анексиране на Крим. Не трябва да забравяме, че този акт застраши реда, установен в Европа след войната. Няма да се успокоим, докато не бъдат възстановени изцяло суверенитетът и териториалната цялост на Украйна“, каза Ангела Меркел пред журналисти след срещата с украинския президент Петро Порошенко.

От своя страна президентът на Украйна заяви, че на срещата на върха на 19 март той очаква от европейските лидери ясна позиция относно санкциите срещу Русия.

Според него срещу Москва трябва да бъдат приложени допълнителни санкции, ако тя не изпълнява условията на Минското споразумение.

„Ако споразуменията не се изпълняват, много се надявам, че на 19 март на срещата на върха ще бъде изрично заявено, че санкциите ще продължат и ще станат още по-строги“, каза Порошенко днес в Берлин.

bbc.co.uk